Lukijat

perjantai 20. heinäkuuta 2018

Jumalainen moussaka

Ei ehkä ihan paras idea alkaa vääntää suuritöistä uuniruokaa, kun lämpötila ilta-8:n jälkeen huitelee vielä hellelukemissa!! Mies oli kuitenkin myöhään töissä ja Pupusen olin saanut kellautettua pehkuun, joten ajattelin kokeilla moussakaa kotikonstein.

Ensin googlasin n. 25 erilaista reseptiä, sitten keräsin pöydälle tarpeet, joita kaapista löytyi. Mitään yksittäistä ohjetta en seurannut, ihan vaan näppituntumalla "enemmän on parempi" -periaatetta noudattaen. Puolitoista tuntia myöhemmin lykkäsin vuoan uuniin, hiki noroina selästä valuen.

3 munakoisoa (n. 900 g)
Himalajan vuorisuolaa
oliiviöljyä

En tiedä, toimiko vuorisuola merisuolan tavoin, mutta sillä itketin. Kovasti eivät koisot kyynelehtineet. Ruvennut millään talouspaperilla pyyhkimään, huuhtaisin siivut hanan alla ja kuivasin kahden astiapyyhkeen välissä. Ladoin leivinpaperin päälle uunipellille, loraus oliiviöljyä päälle ja 200 asteeseen grillivastuksen alle n. puoleksi tunniksi.

5 perunaa
Oivariinia + oliiviöljyä

Pottusiivut paistoin pannulla. Vaikuttivat niin öljyisiltä, että valutin talouspaperin päällä ennen vuokaan lisäämistä.

500 g hirven jauhelihaa
3 sipulia
1 kokonainen ja vähän toista luomuvalkosipulia (pienenpuoleisia)
Oivariinia + oliiviöljyä
purkki paseerattua tomaattia (500 g) + tilkka purkin huuhteluvettä
2 tomaattia kuutioina
4 laakerinlehteä
1 juuresliemikuutio
loraus Worcester-kastiketta
roiskaus ruokokidesokeria
rutkasti kanelia
reilusti timjamia
roppakaupalla mustapippurirouhetta

Soosia hauduttelin kolmisen varttia, laakerinlehdet muistin poistaa lopuksi.

Oivariinia + oliiviöljyä + pätkä merisuola-pippuri -maustevoita (Lieksan laatuherkut)
1 dl vehnäjauhoja
varttia vajaa purkillinen punaista maitoa
paketillinen Koskenlaskija Voimakasta (vähän oli pakko maistella paljaaltaankin)
reilu tuiskaus mustapippurirouhetta
½ tl Pan-suolaa
1 kananmuna (lisättynä jo vähän jäähtyneeseen soosiin)

Kovin montaa valkokastiketta en ole eläissäni tehnyt, mutta tämä onnistui täydellisesti! Kaivoin kaapista vaaleaa leipää ja kaavin sillä juustokattilan putipuhtaaksi, taivaallista! Koira sai hirvisoosinrippeet.

Isoon laakeaan vuokaan pohjalle hirvisoosia, puolet koisoista, perunasiivut, toinen kerros punaista kastiketta, loput munakoisot ja valkokastike päälle. Uuniin 225 asteeseen n. puoleksi tunniksi. Uunista pössähtelevät tuoksut saivat silmät kyyneliin! Koira oli seota.

Mies tuli yömyöhällä kotiin, pyysin maistamaan. Ei sille makustelulle meinannut tulla loppua lainkaan, piti santsata vähän lisää ja lisää ja lisää ja vielä ihan pikkuisen lisää... Päättelin, ettei moussakani ihan mautonta taida olla!?

Tein vähän kuin koemielessä, ruokavieraita ajattelin kutsua iltojen vähän pimettyä. Hirvenliha, Koskenlaskija, Worchester ja sokeri olivat ihan omaa sovellusta, likipitäen kaikissa ohjeissa käytettiin niiden sijasta naudan- tai lampaanjauhelihaa, mozzarellaraastetta ja muutamassa myös viiniä. Hunaja- /sokerilisä nostattaa mielestäni mukavasti riistaruokien makua.

Mitä kahden tunnin hikoilusta hehkuvan hellan äärellä, vieraiden kutsuminen se vasta erinomainen idea onkin - varsinkin kun on juuri heivannut ruokapöydän tuoleineen! Picnic olohuoneen lattialla saattaa olla ihan todellinen vaihtoehto...
 .

8 kommenttia:

  1. Moussakka olisi niin hyvää, mutta ei vaan saa aikaiseksi yhdelle sitä alkaa tekemään,

    VastaaPoista
  2. Jo on monimukainen ruoka. Tyydyn paistamaan munakoisoviipaleet oliiviöljyssä valkosipulin ja suolan kera paistinpannulla. Hyvää sekin on ja valmistuu kohtuullisella työmäärällä.

    VastaaPoista
  3. Kannatti kokeilla, kun lopputulos on noin loistokas!

    VastaaPoista
  4. No, kuulostaa todella hyvältä, en olekaan koskaan tehnyt moussakkaa, mutta kannatti kokeilla.

    VastaaPoista
  5. Moussakan tekoa olen miettinyt moneen kertaan, mutta pitänyt aina liian suuritöisenä. Tuo sinun turinointi kyllä herätti taas haaveen tehdä sitä itse. Ehkä jonain päivänä...

    VastaaPoista
  6. En oo moussakkaa syönyt koskaan mutta kovasti herrrkulliselta kuulostaa ja näyttää. Varmasti hirvijauhelihalla tuleekin maukasta mistä ruuasta vaan. Ja pieni sokeriripaus parantaa monenkin ruuan makua kummasti.

    VastaaPoista
  7. Kiitos Mummeli, Kvilttaaja, Tiinatei, Tilkkureppu, Helmi Nainen, Marle ja KristiinaS! :o)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!