Sivut

Lukijat

tiistai 8. huhtikuuta 2014

Muumelointia

Tyyli ja koti -kirjakerho se sitten lopetti toimintansa, sisustuskirjojen uutuustarjontaa ei ole riittävästi. Viimeisenä kuukaudenkirjana oli Keräilijän aarteet -sarjan uusin: Muumilaakso Arabiassa (Helena Leppänen). Kirja valottaa muumien keraamisia seikkailuja Arabian astioissa 1957-2014 ja juhlistaa siinä samalla Tove Janssonin 100-vuotisjuhlavuotta.

PAKKOhan se oli tilata!

Illan sitä innolla selasin! Mukana oli monta takavuosilta mieleen jäänyttä Muumi-seinälautasta ja koriste-esinettä. 1990-luvun alussa tein paljon kauppaa Arabian kanssa, pienen tavaratalon Muumi-valikoima (osastopäällikkönä tein sisäänostot) taisi olla kohtuullisen hyvä - en vaan tajunnut hankkia niitä silloin itsellenikin. Mökillä on yksi korvattomaksi kolhittu (tummansininen 1991-1999) kynämukina, siinä kaikki! Sen sijaan Veljentyttö Vanhemmalla on vanhoja seinälautasia, ne taitavat nyt olla arvossaan!

Kieltämättä on vähän pöljää kuvailla mukejaan, mutta kun intouduin inventoimaan projektin aikana hankkimani mukit, 56 kuukauden keräilyharrastus...

Arabian mukeja on kaikkiaan 49 erilaista (+ 2 minimukisarjaa + 5 Muurlan emalimukia, jotka jo pakkasin kesän ekaan mökkikuormaan = 56). Kaikkiaan Arabia-mukeja on kuitenkin 58, koska osasta (9) on "varakappaleet" (uudemmista sesonkimukeista ja muutamista keräilymukeista) rikkoutumisen varalle.

 Tarralliset siirsin jemmaan, pois Pupusen ulottuvilta astiavitriinin alahyllyltä.

 Käyttömukeja on kaikkiaan 43, joista nämä 24 on jo poistunut tuotannosta. Siirsin takariviin.

Eturiviin jäivät nämä 19 vielä tuotannossa olevaa mukia.

Tove 100 vuotta juhlamukit ovat vielä hankkimatta. Ja voin kuvitella, että kyllä ne kaikki muutkin uutuudet päätyvät vielä kaapin täytteiksi...

 Kirjaa selaillessa alkoi harmittaa, etten ole hankkinut mukeihin myös kahvilusikoita...

Ai niin, vilautetaanpas vielä minimukisarjojakin! Ne siirtyivät eteisen kattovalaisimen mukana ompeluhuoneeseen - mukavia pieniä kangaspölynkerääjiä (jos vaan ehtisin ommella)...
 


13 kommenttia:

 1. On sulla komias mukikokoelma!
  Lusikoita taitaa olla vielä aika hyvin saatavilla ja uusia tulee lisää.
  Niissä on pysynyt kuvatkin hyvinä, arkikäytössäkin.
  Yhtä mukia en ole koskaan aiemmin nähnyt. Tuo lastenmukien välissä olevaa punapohjaista töllimukia.
  On kaiketi jokin erikois/yksittäismuki??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Majakkamuki ei ole OIKEA Muumimuki, mutta tein projektiin Glosholmin kokoisen lisukkeen! Glosholmin majakka oli Suomenlahden Pellingin saaristoon 1832-35 rakennettu valomajakka. Pian majakan rakentamisen jälkeen huomattiin sen sijaitsevan väylältä liian sivussa ja aiheuttavan jopa haaksirikkoja. Myöhemmin Glosholmin tunnusmajakka räjäytettiin suomalaisten toimesta talvisodan jälkeisenä välirauhan ensimmäisenä päivänä. Ennen majakan hävittämistä Tove Jansson vieraili majakalla monet kerrat ja muumitalo sai tutun ulkomuodon, Glosholmin majakkatorni toimi Muumitalon esikuvana.

   Mukia saa edelleen valmistajalta (A la Carte Trademark), mutta kuvan perusteella nykyiset ovat eri värisiä. Mukit on tehnyt Arabia, samaisiin Teema-mukeihin kuin "oikeat" Muumi-mukitkin.

   Poista
 2. Mahtava kokoelma mukeja...arvaa montako minulla on...ei YHTÄÄN...:)

  VastaaPoista
 3. Huima määrä mukeja! Ei sinulla jäänyt noista mukeista huonoa fiilistä, kun kuitenkin olivat sinulle ajantappo-mukeja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No bad feelings! Projektin lopputulema oli niin upea, että mukit sen kun paranee! Mieskään ei enää inhoa niitä!!
   Pitäisiköhän ristiäisiin kutsua 43 vierasta, niin saadaan kaikki mukit käyttöön...? ;o)

   Poista
 4. Oijoi, mikä mahtava määrä mukeja ! Minäkin luin tuon kirjan, oli hankittu kirjastoon ja taisin olla sen ensimmäinen lainaaja. Kauniita kuvia ja tarinoita, mietin kovasti pitäisikö kirja ostaa ihan omaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voinut vastustaa! Kun mukeja on paljon, kirja jotenkin tulee niiden "ilosanomaa"! :o)

   Poista
 5. Wau.... melkoinen satsi mukiaarteita!

  VastaaPoista
 6. Mulla ei ihan yhtä kattavaa kokoelmaa ole, mutta paljon kuitenkin, ja ihan käyttömukeina (näkyy selvästi värien haalistumisena). Noita ihania kausimukeja olen ostiskellut 2 vanhimmalle tyttärelle kapioiksi (ja kauneimmat lisäksi itselleni!). Kaikista mukeista en kyllä edes tykkää..
  Lusikoitakin meillä on tusina, Ensimmäiset oli arkikäytössä, mutta niistä kuluii kuvat pois vaikka pitäisi kestää konepesun. Muta ehkä se käyttö on suurerheessä vähän erilaista. ;o). Lähetin ne viime vuonna arabialle, ja sain ihku-uudet tilalle. Ne onkin sit enää j(lasten)uhlakäytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvassa olevat lusikat jäivät tuotannossa vuodenvaihteessa. Nyt kyllä pitäisi metsästää niitä, vielä saattaisi löytyä! Ei kun kaupoille...

   Poista
 7. Kiitos Matonkude, Irmastiina, Rva Kivitikka, Eija, Aikku ja Pirjo-Riitta! :o)

  VastaaPoista
 8. Muumimukeja minäkin kerään.. sinulla näyttää olevan niitä mahtava määrä :)

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!