Lukijat

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Suomen kaunein koti, osa 6

Kuudennessa jaksossa nähtiin valikoima vanhoja kansakouluja.

Kiintoisa jakso, olen ihan liki lapsesta asti haaveillut remontoivani vielä joskus vanhan kansakoulun kodikseni. Aina siihen asti, kun joskus takavuosina kävimme katsomassa Teuvalla komiaa kaksfooninkista, kesämökiksi - sellainen muuttui siinä silmänräpäyksessä uudeksi unelmataloksi!! Useammankin kerran olemme Miehen kanssa harmitelleet, että rohkeus ei silloin riittänyt, mutta mökkimatka tuntui tuolloin vaan liian pitkältä...

Tuttuun tapaan Miehen kommentit ja omat arvioni...

 
Rauma, rv. 1898, 160 m2

Mies: "Tyyli ei ole makuuni, mutta hienoa, että alkuperäinen henki on säilytetty."

Plussat:
+ Kivan kokoinen!
+ Keittiö on kodin sydän, ihan sananmukaisesti.
+ Isot ikkunat keittiössä, valoisuus.
+ Paljon kivoja kouluaikaisia yksityiskohtia - ja omituista kyllä, en edes kilju tuskasta vaikka onkin vedetty valkoista maalia pintaan (esim. kuvan helmitaulu näyttää OIKEIN hyvältä valkeana)!
+ Kauniita kalusteita.
+ Ihanan kivinen piha.

Miinukset:
- TV-huone kalustettu kummallisesti.
- Uskon tämän kohteen olevan useimpien sisustusbloggareiden unelmakoti: lankkulattiaa, hirsiseinää, vanhaa tiilipintaa, valkoinen sisustus - ja pikkuisen vierastan just tätä tyyliä. Siksi päätyi tänne miinukseksi, vaikka onkin harmoninen kokonaisuus, jossa voisin jopa kuvitella itsekin asustavani!!?? Mutta siis jotenkin LIIAN ilmeistä, ei hyvä.


 
Lavia, rv. 1931, 350 m2

Tunnistin salin ruudullisen pianon - ihan varmalla olen joskus tai joskus toistekin poikennut blogissa!! Mutta missä blogissa??? Löytyihän se, Riuttala Old School.

Mies: "Ei kauheasti sykäytä, mutta pariskunta vaikuttaa onnelliselta ja sehän se tärkeintä on. Ei ole kyllä yhden perheen talo - kahden perheen talona olisi varmaan saatu kuosiinkin. Millähän tätä lämmitetään?"

Plussat:
+ Avaruus.
+ Ihanasti hyödynnetty vanhat keittiökaapit, kapoisat jalat näyttävät TOSI hienoilta! Onnistunut keittiöremppa!
+ Mahtavan upeita tappinaulakoita!
+ Rohkeasti oman näköinen.

Miinukset:
- Ränsä ulkomuoto, ankea pihapiiri.
- Liian värikäs ja liian retro omaan makuuni.


 
Siuntio, rv. 1921, 650 m2

Mies: "Kiina-aiheet kakluuniin, eivät sovi Siuntion maisemaan! Jos jatkettaisiin työhuoneen ja ruokasalin linjalla läpi koko talon, lopputulos olisi täydellinen."

Plussat:
+ Iiiiiiiiiiiiiihanat ruutuikkunat!
+ Olen aina ihaillut mansardikattoja, sellaisen alla olisi kiva asustaa. Ehkei tämä ollut aito mansardikattoinen talo, mutta "kattoikkunoiden" myötä siitä tuli vielä hitusen parempi!! Ulkomuoto tuo jostain syystä mieleeni Visavuoren ja Voipaalan kotinurkilta.
+ Kertakaikkisen, uskomattoman, käsittämättömän hieno englantilaishenkinen keittiö, jossa oli jopa kakluuni Iiiiiiihana!
+ Upea tapetti eteisessä, muuallakin oivallisia tapettivalintoja.
+ Hevosenpäät yläaulassa ihan mahtavan hauska yksityiskohta! Hyvä, etten hirnunut ääneen!
+ Mittasuhteet huomioitu hyvin, isossa talossa pitää kalustuksenkin olla isoa.
+ Paljon taidetta seinillä.

Miinukset:
- Ihan tolkuttoman kokoinen! Voiko KOTI olla oikeasti näin suuri? Tuntuuko se kodilta??
- Sekalainen tyyli, minäkään en tykkää Kiina-teemasta.

* * *

Mikä olisikaan mielestämme tämän jakson voittajakoti, Suomen kaunein kansakoulu??

Mies: "Siuntio tehty isolla rahalla ja suuremmilla resursseilla kuin kilpailijansa, jotka tehty enemmän omalla luovuudella ja mielikuvituksella. Asuisin Siuntiossa, jos joku muu maksaisi öljyt - mutta Rauman ja Lavian luovuutta arvostan enemmän."

Tässä jaksossa kaikki kodit olivat omalla tavallaan kiinnostavia ja houkuttelevia. Tykkäsin Rauman kompaktista koosta ja jopa siitä "jokabloggarinunelmasisustuksesta", mutta voiton vie kuitenkin liian iso Siuntio, enimmältä osin keittiön ja myös hulppean suihkuhuoneen ansiosta! Ih-hah-hah-haa!!

Nyt on ekan jakson Kaarinan koti kohdannut kukistajansa omassa listauksessani. Mitähän seuraavaksi??

Kaikki kuvat: MTV

18 kommenttia:

 1. Rauman uotilan kansakoulu oli ehdottomasti minun makuuni.Paras näistä kolmesta.Paljastan sen verran että itse olen kotoisin samasta paikasta ja tiedän missä tämä kansakoulu on.Koulumatkani kulki tämän koulun ohi,ja näen vielä elävästi kun koulun rappusilla istui oppilaita,Koulu oli silloin ns,apukoulu ja oppilaita oli muutama.Nykyisiä asukkaita en tunne,mutta kun tieni vie taas sinnepäin katselenkin ihan toisin silmin paikkaa.

  VastaaPoista
 2. Kovin isoja nuo klouluista muunnetut kodit. En kyllä itse haluaisi niistä mitään, vallankin tuo Siuntion koti kaikkine suurine ikkunoineen teettäisi kyllä kamalasti ikkunan pesua. Kauniitahan nuo ikkunat on ja paljon antavat valoa ja maisemaa sisälle, mutta arjen asuminen ei sitä kaikkein mukavinta. Itse en valitse näistä mitään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, jos on varaa ylläpitää noin isoa taloa, on takuulla varaa myös ikkunanpesijään! ;o)
   Jos minä asuisin Siuntion ihanassa kodissa, tarvitsisin myös sisäkön, hovimestarin ja puutarhurin! :oD
   Ja ehkä myös keittiöapulaisen, joka siivoaisi jälkeni, kun saisin sydämeni kyllyydestä häslätä keittiössä! ;o)

   Poista
 3. Minä en nähnyt tätä jaksoa, sniif!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hätiä mitiä, tulee uusintana vielä tänään ja huomenna! :o)

   Poista
 4. Hei Paula, olen seurannut sun kirjoituksia ohjelmasta, ja haluan kiittää kiltistä ja asiallisesta kommentoinnista! Ihanaa lukea sun ja sun miehen ajatuksia ohjelmaan osallistuneista kodeista. Ette ilkeile, vaikka olisittekin eri mieltä. Kiitos älykkäästä keskustelusta! :)

  Terveisiä Rauman kodista! Täältä voi kurkkia lisää: http://mennentullen.blogspot.fi/ :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Fanni! Vanhempiesi koti on kaunis - jo omaksikin yllätykseksesni tykkäsin vaaleasta sisustuksestakin! Minä, joka olen ruskean, punaisen, vihreän, krumeluurin ja pronssinhohteen vannoutunut kannattaja! :o)
   *
   Suomea vaivaa outo kulttuuri, kaikesta pitäisi olla samaa mieltä - tai jos ollaan eri mieltä, se tehdään mollaamalla. vauva.fi on hyvä esimerkki, täysin käsittämätön foorumi - mistä muualta löytyy niin paljon ilkeyttä, kateutta, pahaa tahtoa, huonoa kielelenkäyttöä ja huonoja tapoja?? Puistattavaa...

   Poista
 5. Meillä miehen kanssa hyvin samansuuntaisia ajatuksia lenteli esitellyistä kodeista ohjelmaa katsoessamme. Mies siunaili suureen ääneen lämmityskustannuksia, varsinkin tuon viimeisen kohdalla. Minä taas ajattelin liikoja neliöitä ja ikkunaruutuja siivouksen kannalta:) Tästä ohjelmasta on tullut meillä ihan lemppari. Jopa mies, joka ei yleensä tykkää yhtään sisustusohjelmista, haluaa tätä seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisko kysyi, pakotanko Miehen kommentoimaan. ;o)
   En pakota, ihan omasta halustaan katselee ja kommentoi!!
   Ehkä ohjelma vetoaa miehiin juuri siksi, että se ei keskity yksinomaan sisustukseen, vaan kohteet esitellään kokonaisuuksina ja arkkitehtiu nostaa myös rakenteellisia asioita esiin. Ja sikis minäkin ohjelmasta niin tykkään - tirkistelytarpeen tyydyttämisen lisäksi tietenkin... :oD

   Poista
 6. Kaikki olivat omalla tavallaan hienoja, mutta olihan se Siuntion talo aivan eri sfääreissä, niin kuin edellä on kommentoitu. Rauman koti oli minusta kodikkain.

  VastaaPoista
 7. Minustakin kyläkoulu olisi ihana koti eli samanlainen haave minullakin. Mutta se ei ikinä tule toteutumaan - miehen mielestä kun ei ole mitään älyttömämpää kuin että ostaisi ison ja vanhan koulurakennuksen ;)

  VastaaPoista
 8. Fanni kirjoitti kivasti. Samaa olen itsekin näistä sun jutuista ajatellut :)

  En oikein osaa päättää, minkä valkkaisin, mutta huvitti toi hevonen olohuoneessa. Näyttää mittasuhteiltaan samalta kuin Pentikin poro tässä meidän pienessä töllissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iha-haa, heponen oli ihana! Mutta meitsillä onkin joku elukkamania, sika asustaa nykyisin takkahuoneessa. :o)

   Poista
 9. Kiitos Anna, Mummeli, Rva Kivitikka, Fanni, Konnadonna, Rentukka, Eija ja Annukka! :o)

  VastaaPoista
 10. Katsoin vasta eilen uusintana tämän kyseisen jakson. Olin toki sitä ennen täällä käynyt lukemassa millaisia koteja oli nyt näytillä. Kommenttejanne kodeista on aina hauska lukea, vaikka mieltymyksemme eivät usein kohtaakaan :) Minua viehätti eniten tuo ensimmäisenä esitelty Rauman koti, vaikka Riuttala oli ennestään tuttu blogimaailmasta. Näissä kyläkouluissa jaksan vain ihmetellä paljonkohan mahtaa olla lämmityskustannukset...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! :o)
   Makuja on moneksi, omani taitaa olla vähän liiankin englantilainen... ;o) Mutta olisihan se tosi tylsää, jos kaikki ovat samasta muotista - osaltaan ohjelman viehätys varmaan perustuu juuri siihen, että tarjonta on niiiiin paljon monipuolisempaa kuin sisutuslehdissä, jotka tarjoavat aika samantyylisiä ratkaisuja.
   Lämmityskuluja on Mieskin siunaillut melkein kaikissa jaksoissa... ;o)

   Poista
 11. Täytyypä vielä sen verran kommentoida Rauman koulua,että isäni ja kummisetäni sekä muutama muu sukulainen on käynyt tuota koulua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, varmaan mielenkkintoista oli(si) katsoa tätä jaksoa!
   Itse kävin aikonaan ala-asteella isoa laitoskoulua, sitä ei kukaan asunnoksi remontoi - sen sijaan yläasteen yksi osa oli vanha puurakennus, sitä aina suunnittelin asuinkäyttöön, jo silloin. Ja pihapiirissä oli kuvisluokka entisessä rehtosrin asunnossa, terveydenhoitajan vastaanotto vielä vanhemmassa töllissä... ;o)

   Poista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!