Lukijat

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Ihan itse suunnittelin!

Miehen kommentti, että pääsisin suunnittelemaan olohuoneremontin sijasta liiteriä, on LIIANKIN totta!

Enintään 12 neliön suuruisen vajan rakentaminen hoituu ilmoitusmenettelyllä, rakennuslupaa ei siis tarvita. "Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti 14 päivää ennen toimenpiteeseen ryhtymistä. Rakennustarkastaja myöntää toimenpideluvat katselmusmiehiä kuultuaan. Ilmoitusmenettely on maksuton."

Löysin kaupungin sivuilta TOIMENPIDEILMOITUKSEN, täytin ja pyyhälsin rakennusvalvontatoimistoon. Pöh, käännyttivät! Tarvitaan myös pihapiirustus ja rakennepiirrokset, kaikki kolmena kappaleena. Lisäksi järkytyksekseni kuulin, että pömpeli pitää rakentaa omalle tontille ja vähintään kahden metrin päähän puistoalueen rajasta tai kolmen metrin päähän naapurin rajasta, silloinkin vain luvan kanssa. Käsittämätöntä!

Puolen päivää harpoimme pitkin pihapiiriä, liiterin paikkaa suunnitellen. Alkuperäinen vaihtoehto ei siis käy, olisi ollut kaupungin puolella. Sijoitus sääntöjen vaatimien raja-arvojen mukaisesti merkitsisi, että tönö kirjaimellisesti tönöttäisi keskellä pihaa. Epäreilua, naapurin kömpsästä vain nurkka on omalla tontilla,varsinainen vaja kaupungin puistoalueeksi merkitsemässä ryteikössä!

Viivottimen kanssa vetelin pihapiirrokseen SUURIA LINJOJA, siis jonkinmoisia ohjaavia viivoja, jotta olisi edes jossain määrin samassa kulmassa talon kanssa. Löysin ERINOMAISEN paikan, sopivasti katveessa, rajaa mukavasti tonttia ja näkymää naapurin suuntaan. Näytti paperilla NIIIIIN hyvältä, vaan LUONTO YLLÄTTI! Keskellä vajan paikkaa pönöttää valtaisa vaahtera, se jota jo moneen otteeseen on kutistettu! Mahtaisiko saada lopullista kaatolupaa?

Viimeinen vaihtoehto olisi etupihan puolella, näkösällä ja rehellisesti sanoen PIHAN PARHAALLA PAIKALLA, pääsisäänkäynnin tuntumassa, kyökin ja olohuoneen akkunoiden alla! Taloon muuttaessamme teetätin puutarhasuunnitelman, siinä vaja oli sijoitettu suurinpiirtein samoille sijoille. Silloin ajatus oli TÄYSIN mahdoton ja hyllytin koko pihasuunnitelman toteutuskelvottomana (koska mielestäni lähes kaikki muutkin ideat olivat älyttömiä).

Vaahteran sijasta tässä versiossa tiellä on vain hyvään kasvuun lähtenyt pihajasmike. Siirto tietänee varmaa kuolemaa...

No, sittemmin pihaan on ilmestynyt paviljonki, joten ihan suunnittelijan originaalin mukaan liiteriä ei sijoitettaisi eikä edes ehdotetun mallisena (koska rajan läheisyys edellyttää mittojen venyttämistä...) Käytännössä "talipalloteline" ahdistetaan grillikatoksen ja puuliiterin väliin - HYVÄSTI ilta-aurinko!

Seuraava homma olikin sitten ne rakennepiirrokset! Mitään suunnitelmia oltu tehty!! Appiukko kun rakentaa pitkästä tavarasta, tekee omasta päästään ja kulloisenkin mielenliikkeen mukaan - turhilla piirroksilla tapetaan luovuus ja tekemisen ilo! Pupusten päiväunien aikana tuhersin jonkinmoisen  vajan mallin. Todennäköisesti Appiukko vilkaisee sitä kerran ja loppukesästä vertaillaan, menikö edes pienesti siihen suuntaan. Mainittakoon, että Appi on hyvä ja huolellinen rakentaja, mutta noudattaa mieluummin omia kuin muiden suunnitelmia...

Rakennusvalvontaviranomaista hymyilytti, kun tömähdin heti seuraavana päivänä liitteiden kanssa takaisin, turhanaikaisesta byrokratiasta jupisten. Nyt sitten odotellaan 2 viikkoa, päästäänkö hommiin vai tuliko tarveaineet raahattua ihan turhan päiten pihaan. Jos niin käy, Pupunen saa TOSI ISON hiekkalaatikon.

Odotellessa voisi lukaista vaikka sen vanhan (vuodelta 2007) puutarhasuunnitelmankin uudelleen, ehkä siellä olisi jotain muutakin toteuttamiskelpoista...

11 kommenttia:

 1. Mekin teetettiin pihasuunnitelma siinä vaiheessa, kun puoli tonttia jouduttiin mylläämään ylösalaisin uuden talli-varasto-verstasrakennuksen tieltä.
  Mutta toteuttamatta jäi sekin, koska jos oltaisiin noudatettu suunnitelmaa, autolla olisi joka kerta peruuttaessaan törmännyt muurinkivistä tehtyyn istutusaltaaseen. Tai ehkä mopoautolla olis just ja just mahtunut, mutta sellaista meillä ei sattunut olemaan :).

  Byrokratia on pyllystä välillä. Tai siis useimmiten. Olisi ehkä kannattanut vaan rakentaa ja toivoa, että kukaan ei koskaan huomaa siinä mitään kummallista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, samaa vikaa täälläkin... Etupihaa pyydettiin hyvin karuna ja kasvittomana, että on tilaa liikkua autolla ja tarpeen tullen peräkärrynkin kanssa - siinä on pihan runsaimmat istutusalueet. Marjapuskat pölyävän kadun vierellä, kasvilavat keskellä pihaa. Järkyttävin oli betonoitu rinnekiveys, johon menee ainakin 100 tonnia mukulakiviä ja 10 betoniautollista kuravelliä (mitähän maksaisi??).
   *
   Byrokratian nimissä olisin toivonut naapurin kysyvän mielipidettämme siinä rakennusten rivistössä (liukumäkitornista tuulessa lepattavaan autotallitelttaan), jonka pystyttivät ensitöikseen rajallemme. Ei mikään silmiä hivelevä näky, jos kohta omakin piha taitaa aika loputtomalta työmaalta siihen suuntaan näyttää... ;o)

   Poista
 2. Se on kumma juttu tuo (puuttuva, muuttuva?) pihasuunnitelma :)
  Ei tarvitse kuin katsastaa omaa plänttiään ja todeta, että minnekäs sen kasvilavan muka laittaa....tuohon, niin jää puskiin parissa vuodessa....tuohon, niin on l i i a n silmien alla....jos tuohon, niin ei mitääan asiaa ruohonleikkurilla (mihinkään) jne jne. Toisinsanoen sitä lavaa ei ole edelleenkään.

  Sulla on pikkuisen tärkeämpi projekti kuitenkin kuin muutama sipuli, joten toivottavasti saa paikkansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon etuovelle sen nyt sitten pätkäisin, saapa nähdä, meneekö läpi!!?
   Miehen mielestä sijainti on ihan BRILJANTTI, logistisesti tehokkain (so. lyhyin matka pannuhuoneeseen).
   Jos ei olisi mitään onnettomia 12 neliön rajoitteita, olisin suunnitellut 2-kerroksisen liiteri/varasto/istutuspiste/kesämaja/seikkailukeskus/katettu_terassi/kattamaton_terassi/hiekkalaatikko -yhdistelmän. Ehkä innostuksenikin olisi silloin ihan toisissa sfääreissä...? ;o)

   Poista
  2. jos sä sitten vaivihkaa lisäät niitä nelliöitä ja kuutoita...suora huoltokäytävä leikkipaikalta köökkiin ja liiteristä pannuhuoneeseen -puhumattakaan kesämajasta piilopaikkana tarvittaessa :) Ei huono suunnitelma!

   Poista
  3. Ehdottomasti! Kiitos uusista, toteutuskelpoisista ideoista!! :o)

   Poista
 3. Toivotaan, että suunnitelmanne hyväksytään ja appesi pääsee rakentamaan liiteriänne :-)

  VastaaPoista
 4. Onpa hienosti valmistellut suunnitelmat, päätöstä vain vaille. Ei teidän sitten tarvinnut naapuria kuulla? Muistan kun haimme lupaa roskiksen tyhjennykseen kerran kuukaudessa, perusteluna kun meitä on vain kaksi henkilöä ja hankimme lämpökompostorin. Niin siihen lupaan tarvittiin silloin myös naapureiden kuuleminen, tarkoitan kompostorin sijoitukseen. Mielestäni tämä asia on kyllä muuttunut.

  Teidän pihasuunnitelmassa on kiva yksityiskohta, koihta 8 siellä peränurkassa, sen kun kirjoittaisi isolla etukirjaimella, niin se on ihan alkuperäisen naapurinne sukunimi. Oikeaa salakieltä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etupihalle ei tarvita naapureiden kuulemisia - tai ehkä se lupa vastaa sitä, kun on kunnan maata aidan tuolla puolen. :o)
   Kivikko on se ihana, iso kivi ja sen vähän pienempi kivikaveri, jotka hurmasivat jo ekalla talonäytöllä. :o)

   Poista
 5. Toivotaan että tulee pihaan muutakin kuin ylimitoitettu hiekkalaatikko :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos Annukka, Pepi, Onnenpähkinäinen, KässäRitu ja Onneli Winter! :o)

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!