Sivut

Lukijat

torstai 24. syyskuuta 2015

Karavaanari on kaikkien kaveri

Kun työt on loppu, loma alkaa
minä painan kaasujalkaa
Vaunuun perhe, mukaan grilli
edessä on loma villi...

Ei ole Samuli Edelmanin vika, että oltiin männäviikolla teiden tukkona!

Jo pitkään olemme suunnitelleet, että olisi joskus kiva kokeilla matkailuautolomaa, sopisiko moinen matkustustapa ja elämäntyyli meille. Nyt siihen tarjoutui oivallinen tilaisuus, kun Touring Cars tarjosi Sisarelle blogiyhteistyötä.

No, Systerillähän ei ole ajokorttia - mikä koitui meidän eduksemme, kun Veli vaimoineen eivät reissuun kerinneet. Miehen kesäloma sattui sopivasti ruska-aikaan ja ajokortissa on kirjaimia vaikka muille jakaa. Tosin tämän auton kuljettamiseen olisi kai riittänyt ihan vaan B-korttikin, joten meitsilläkin olisi ollut mahdollisuus toimia kuskina - uskallusta ei kuitenkaan ollut riittämiin ison auton liikutteluun, vaikka melko rohkea ratinpyörittäjä olenkin.

Mutta juu, aloimme siis suunnitella ruskaretkeä pohjoiseen. Koska tuntui älyttömältä hukata viikon reissusta kaksi matkapäivää ajamalla Vantaalta pohjoisille rajanylityspaikoille ja takaisin, varasimme auton Rovaniemeltä.

Kimpsut kasaan ja yöjunaan! Aamiaisen oli varannut Rovaniemen asemaravintolasta, erinomainen alku ensimmäiselle retkipäivälle - hakkasi linjastosämpyläkaffeet mennen tullen niin maussa, esillepanossa, hinnassa kuin tunnelmassakin. Iso plussa haudutetusta aamupuurosta! Saimme nukkua junassa pidempään, kun ei tarvinnut suunnata kukonkiekaisun aikaan ravintolavaunuun!

Taksilla Touring Carsin toimistolle. Katsoimme hyvän opastusvideon ja saimme vuokraamamme lisätarvikkeet mukaan. Vielä käytiin kauttaaltaan auton naarmut, kiveniskemät ja muut mahdolliset klohmut läpi ja saatiin lisäohjeistusta keittiövarustuksen ja muiden vimpaimien ja mittareiden käyttöön ja tulkintaan.

Seurue autoon ja Citymarketin pakettiautomaatille. Petivaatteiden vuokra tuntui aika tyyriiltä, joten postitin peitteet ja vuodevaatteet automaattiin itselleni noutoa odottamaan. Tyynyt ostettiin vasta Rovaniemeltä, ne kun XL-pakettiin eivät mahtuneet. Vielä kurvaus Lidl'iin ja kassikaupalla perusretkievästä mukaan, vain tuoretuotteita olisi tarve täydentää matkan varrelta.

Ja ei kun nokka kohti rajanylityspaikkaa. Tarkempaa suunnitelmaa ei ollut kuin että Lofootteja kohti lähdetään ja takaisin ei tulla samoja jälkiä. Ajetaan sen verran päivässä kuin huvittaa ja pysähdytään aina kun haluttaa - päivämatkoista tuli silti aika pitkiä! Mittariin kertyi n. 2100 km, löpöä lurahti noin 250 litraa.

Yöpymispaikkamme reissun aikana:
1. yöjuna Tampere - Rovaniemi
2. Överkalix, Ruotsi
3. Björkliden, Ruotsi
4. Offersøy, Lofootit
5. & 6. Kabelvåg, Lofootit
7. Slettnes, Pohjois-Norjassa Storfjodenin (Isovuonon) rannalla
8. Levi
9. yöjuna Rovaniemi - Tampere

Kuva kuvattu Joulupukin apulaisen ottamasta potretista.
Viikon reissun päätteeksi jaoimme kaiken ylimääräisen Leville majoittuneille karavaanareille, peitteet pakattiin takaisin laatikkoon ja pakettiautomaattiin, matkapakaasit lukittiin Rovaniemen aseman säilytyslokeroihin ja auto palautettiin noutopaikkaan. Jälleen auton tarkastus uusien klommojen varalta - tuulilasi oli haljennut kiveniskemästä, mutta onneksi oli otettu erillinen vakuutus tuulilasi- ja rengasvaurioiden varalle! Vielä palautelomakkeen täyttäminen ja Touring Carsin tarjoama kyyti Napapiirin Joulupukin Pajakylään karvanaamaa tapaamaan.

Junan lähtöä odoteltiin jälleen asemaravintolassa. Ohi leijailevat pizzatuoksukiehkurat olisivat olleet vastustamattomia ellei olisi jo valkoparran luona tankattu poropurilaisia.

Paluumatkalla yöjunassa oli enemmän kuin täyttä, kansainvälinen kirjo ruskaretkeläisiä sekä rajalta etelään suuntaavia pakolaisia. Aamuvarhaisella ExpressBussilla kotiin ja lisänokosille...

Sisko varmasti bloggaa retkestä enemmänkin, itsekin muutaman kuvakoosteen vielä raapaisen...

20 kommenttia:

 1. Minä jo aamiaista ihastelin siskos blogissa, ei huono! (Jäi vaan kommentointi kun sattui ollemaan kauhia nälkä)
  Kiva reissu varmaan ja veikkaanpa maisemiakin melkoisen mukaviksi. Että kuvia odotellaan...
  (Kuinkas monet sukat syntyi matkan aikana :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoituksella jätin sukkalangat kotiin - puikot otin kuitenkin mukaan, jos olisi iskenyt ihan pakottava tarve... :oD
   Lomakässy oli tällä kertaa toisenmoinen - ja vaiheessa edelleen... ;o)

   Poista
 2. Varmasti on ollut hieno reisuu!

  VastaaPoista
 3. Oih, mikä ihana reissu! Ja varsin kätevää tuo omien petivaatteiden postittaminen. :)

  VastaaPoista
 4. Ihanassa paikassa olette käyneet ja vielä ruskan aikaan! Mainiosti suunniteltuja yksityiskohtia...
  Olisi mukava kuulla kommentteja matkailuautolomasta:)

  VastaaPoista
 5. Matkailumukavuus on ihan toista luokkaa, kun lapsena liikuimme tipparellulla. Kuormaa oli katolla yhtä paljon, kun autolla oli korkeutta =D

  Ihana irtiotto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan myös ne varhaislapsuuden lomareissut Anglialla... ;o)

   Poista
 6. Sillälailla, kivan matkan järjestitte ja kivasti kerrottu tarina. Ja mitä oivalluksia, petivaatteet pakettiautomaattiin, enpä olisi keksinyt.
  Vanhempani oli, tai äiti vieläkin karavaanareita. Myös me olimme, kun aikoinaan oli asuntoauto 7 vuotta. Tykkäsin, tai oikeastaan se oli ihan mukavaa, mutta aikansa kutakin.
  Lasten kanssa se on mukavaa. Meillä oli vasta silloin kun lapset oli jo aikuisia. Tuli monta kertaa mieleen, että olisipa silloin ollut asuntoauto kun paljon lasten kanssa kierrettiin. Yövyimme mökeissä, joka kerta se leiriytyminen ja taas pakkaaminen, välillä rasittavaa.

  Sinulle oli tarttunut sana jota äitini käyttää, oikein nauratti: "Klohmut / klommot",
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karavaanius taitaa olla ihan oma elämäntapa ja maailmankatsomus - tämä oli kiva kurkistus toiseen todellisuuteen! :o)

   Poista
 7. Eikä! Mie tahon kans!
  Lofootit on näkemättä, vaikka Norjassa tuli 2 vuotta työskenneltyä. Mutta suunnitelma olisi sinne matkailuautolla, että saisi koirat mukaan.
  Ja siskosi juuri järjesti meille syysloman alkuun matkat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norja, ainakin Pohjois-Norja, on kyllä ihana!! Miehen kanssa jo mietittiin, mitä hommia tekisimme, jos sinne muuttaisimme... ;o)

   Poista
  2. Ai niin, koirat, juu. Koirat olisi voinut ottaa vuokra-autoonkin mukaan (lisämaksusta), mutta päätimme kuitenkin antaa koirillekin loman tutussa koirahoitolassa. Ajattelimme, että pitkä matka saattaisi olla vanhuksille (11 ja 13 vee) liiallinen rasitus. Sitä en tarkistranut, vaatiiko Norja vielä rabies-vasta-ainetestin maahantuoduille koirille (?).

   Poista
  3. Jotain sinne on mitä tarkistelin, mutta jos menee suoraan Suomesta eikä poikkea välillä esim. Ruotsin pulelle, niin pääsee helpommalla.

   Poista
 8. Teillä näyttää olleen aivan ihana ruskareissu :)

  VastaaPoista
 9. Suorastaan houkutteleva reissu, tahtois itsekin tuollaiselle Cruiselle!

  VastaaPoista
 10. Omasta mielestäni olen hyvä ja kekseliäs järjestelemään asioita, mutta nyt on kyllä pakko sanoa, että ei olis meikäläiselle tullut mieleen mitään noin nerokasta kuin postittaa petivaatteet itse itselleen :D. Täältä tulee täys kymppi sille oivallukselle!

  Kun en ole teistä kumpaakaan nähnyt, niin arvoitukseksi jäi, esiintyykö kuvissa sisko vai sen sisko :)? Pupusen sentään tunnistin. Ja pukin..

  Kivan rempseä reissu ilman turhaa ennakkosuunnittelua. Ja ihanaa, että Touring Cars edelleen porskuttaa. 80-luvulla tuli tehtyä yhteistyötä heidän kanssaan, kun itsekin silloin työskentelin kotimaan matkailun parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä kuvassa on vain Sisko! Ja Pukki ja Pupunen... :o)
   Pakettiautomaatti toimi tässä tarkoituksessa oikein hyvin! Itse asiassa jo mietin, että kotimaanmatkailua voisi enemmänkin harrastaa ihan julkisilla kulkuneuvoilla pelkän käsilaukun kanssa. Täytyy vaan katsoa, että matkalaukku sopii pakettiautomaatin mittoihin - mitä sitä suotta vaivoinaan perässään kiskoo!! :oD

   Poista
 11. Kiitos Pepi, Maca, KataMaria, Anne, Terhi, KässäRitu, KahviKaneli, VillaTuta, Päivi ja Annukka! :o)

  VastaaPoista
 12. Voi te olette tässä ihan minun kotikonnuilla olleet...matkailuautokuume nousee aika-ajoin mullakin. Mahtava reissu teillä ollut, tuo Norja on niin huikea matkailukohde ihan sen luonnon vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa!
   Alpeilla on tullut reissattua pariin otteeseen, mutta Pohjois-Norja hakkaa keski-eurooppalaiset maisemat mennen, tullen! Vuoret ja meri, uskomaton yhdistelmä!

   Poista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!