Lukijat

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Vesivahinko

Kaunis, aurinkoinen syysviikonloppu, läksimme laittamaan mökkiä talviteloille. Kaikki jäätyvät nesteet ja hiirulaisille kelpaavat eineet, petivaatteet ja muut mökkiromppeet kotiin, peitteet orsille hiirien pesäpuuhilta turvaan, pihakalusteet sisätiloihin ja sen sellaista. Kaupanpäällisiksi kunnon löylyt ja makoisat yöunet.

Kotona tein jo valmiiksi mukaan puolukka- ja kinkkupiirakat (tarjottiin alamökin appivanhemmille kesäkauden päättäjäiskaffeet) sekä salaatin ja murekkeen (sisällä sinihomejuustoa ja viikunahilloa, nam-nam!), ettei tarvitsisi mökillä isommin tiskailla.

Ihan ilman tiskiä ei kuitenkaan koskaan selvitä. Aamulla Mies, Pupunen ja piskit lähtivät jaloista alamökille, että saan rauhassa siivota. Aloin kerätä petivaatteita ja laitoin tiskiveden valumaan.

Hups, juoksutusputki sinkosi irti, suihkulähteestä pulppusi kuumaa vettä melkoisella paineella ylt'ympäriinsä. Nuppien vääntelyllä ei ollut mitään vaikutusta, vettä roiskui tasaiseen tahtiin ilmaan, valui tasoilta lotisten lattialle... Onneksi lämminvesivaraaja on niin pieni, että poltavan kuumaa vettä ei riittänyt kuin hetkeksi, kylmää kyllä piisaisi porakaivollisen verran.

Kiireimmän kaupalla puhelin kouraan ja soitto alamökille:
"Vesi poikki! Vesi poikki! Täällä tulvii! VESI POIKKI, JUKOLAUTA!".
Samalla heittelin kaapillisen kylpypyyhkeitä lattialle, koitin käännellä lehmäntaljaa sivuun ja nostella tasoilta arimpia tavaroita turvaan. Villasukat olivat litimärät nilkkoihin asti...
Sanoma ymmärrettiin, tulva laantui.

Että näyttää nyt sitten loppusiivo vähän toisenmoiselta kuin alunperin suunnittelin... 

Ovet ja sokkelit irroitettiin, että kaapit ja laminaatti pääsevät kunnolla kuivumaan, lattialämmitys ja patterit jäivät täysillä pöhöttämään pariksi päiväksi. Heluna saa roikkua orrella kevääseen asti, sonnisulho säilyi lähes kuivana, vettyneen reunan nostelin keinutuolin päälle.

Lähtiessä totesin, että sähköt menivät samalla molemmista keittiönurkkauksen pistokkeista, niin mikrolta, leivänpaahtimelta, kahvi- ja vedenkeittimiltä kuin jääkaapiltakin. Ehdin jo hetken epäillä oikosulkua, mutta onneksi vain vikavirtasuojakytkin oli lauennut.

Keväällä selviää laminaatin ja kaapistojen kunto - sitten kun samalla reissulla palautetaan ne kotiin tiskattaviksi tuodut astiat.

Mies toivoi, ettei meitsin tarvitse KOSKAAN soittaa hätäkeskukseen, sen verran olin kuulemma karjahdellut...
.

20 kommenttia:

 1. Kääk!!! Toivottavasti ei tule isoja vahinkoja vaan pinnat kestivät.

  VastaaPoista
 2. Olipa ikävä mökkikauden päätös. Toivottavasti ei koko lattiaa ja kaapistoja tarvitse uusia.

  VastaaPoista
 3. Hui, ikävää pidetään peukkuja, ettei mitään pahempaa satu kosteuden myötä..

  VastaaPoista
 4. Aika hurja! Kyllä minustakin olisi siinä tilanteessa ääntä lähtenyt!

  VastaaPoista
 5. Ohhoh! Onneks on lämppärit ja töhöttimet millä kuivata.

  VastaaPoista
 6. Ikävä juttu, mutta onneksi nyt kun olitte paikalla, ei ehtinyt niin rakenteisiin asti mennä vesi.

  VastaaPoista
 7. Jos jotain hyvää, niin hyvä, että olitte paikalla (niin no, eihän sitä olisi varmaan muuten tapahtunutkaan) Meillä suunnitellaan putkien vaihtoa, ennenkuin tapahtuu jotain.

  VastaaPoista
 8. Hui, onpa kurja juttu. Toivottavasti kuivaa pian. Yleensä tuollaisesta kertakastumisesta selviää säikähdyksellä. Hissukseen tapahtuvat vuodot tuhoavat salaa rakenteita.

  VastaaPoista
 9. Harmillista, että noin pääsi käymään. Toivottavasti kuivuminen on nopeaa.

  VastaaPoista
 10. Toivottavasti kaikki kuivuu, ja säästytte suuremmilta remonteilta.

  VastaaPoista
 11. Voi helskutti mikä show. Noh, ei sitä kannata koko talvea murehtia kun ei tapahtumattomaksi saa.

  VastaaPoista
 12. Hätäkeskus parka tosiaan :D. Ei vaiskaan. Ei sais nauraa, mutta ei voi mitään, että hymyilytti miehen kommentti. Suihkulähde sen sijaan ei, mutta onneks oli toiminnan nainen paikalla, niin pääsi lehmät ja laminaatit ajoissa turvaan.

  VastaaPoista
 13. Rivakka nainen saa paljon aikaiseksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, jopa juoksutusputken irti - aika harvalta eukolta onnistuu! :oD

   Poista
 14. Voihan rähmä!
  Mutta eiköhän ne kuivu ja pahemmilta vahinkoita säilyitte, toivottavasti. Onneksi olitte paikalla!

  VastaaPoista
 15. Voi kuinka kurja vahinko,mutta onneksi ei yksinään vesi tulvinu;vaan paikalla oltiin.

  VastaaPoista
 16. No voi sentään! Onneksi oli vettä, eikä vaikka tulipalo.

  VastaaPoista
 17. Kiitos Sanna, Onnenpähkinäinen, Eija, Ingi, pepi, Mummeli, Maca, Kvilttaja, Irmastiina, Marjut, KatjaS, Kristiina, Annukka, Irma, Tilkkureppu, Intsu ja Marle! :o)
  Ylämökin vedet ovat kytkettyinä vain silloin kun olemme paikalla, sulut ja pumput sun muut kytketään alamökiltä. Entäpä, jos olisimme olleet ylämökillä keskenämme, ei olisi ollut kukaan alhalla kääntämässä sulkuja kiinni?? Selkeä suunnittelumoka...
  Tänään en uskaltanut jättää hetkeksikään astianpesukonetta ja pyykinpesukonetta yksikseen, sen verran yllättävä suihku järkytti mielenrauhaa...;o)

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!