Lukijat

torstai 6. kesäkuuta 2013

Hevossilta

Tervan tuoksu ja savusaunan lempeä savu johdattaa riukuaidan viertä peremmälle menneeseen, kumaraisiin könsiin, pieniin pirtteihin, hellahuoneisiin ja pytinkeihin.


Hevossilta on ollut Forssan puuvillatehtaan omistaman kartanon sivutila, jossa hoidettiin kartanon joutokarjaa, sairaseläimiä ja hevosia 1800-luvulta aina vuoteen 1945.

Hevossillan tilan läpi kulkevan Tampereentien rakennutti tehtaanpatruuna Wahren Forssan puuvillatehtaalta Matkun asemalle, josta puuvillapaalit kuljetettiin hevosilla Forssaan. Tien varrella kulki joulukuussa 1878 Suomen ensimmäinen puhelinlinja tehtaan konttoriin, jonne asemalta soitettiin kun paalit saapuivat.

Nykyisin Hevossilta toimii museo- ja matkailutilana, jonne on siirretty parikymmentä vanhaa hirsirakennusta. Kaikki rakennukset on sisustettu ajan hengen mukaan. Kokoelmista löytyy runsaasti myös käsityöläisten helmiä kuten pellavaisia tekstiilejä, ryijyjä, kupariesineitä, keramiikkaa, puuesineitä, sepän takomia työkaluja ja erilaisia hevospelejä, vanhoja traktoreita ja automobiileja.

Pellavapukuisen emännän kattama pitopöytä oli tainnuttavan maukas, paikallisista tuotteista omassa keittiössä käsityönä valmistettu - suomalaista lähiruokaa paikallisin perintein. Niin herkullista, että unohdin kuvata! Menen uudestaan...

9 kommenttia:

 1. Kiitos kiinnostavasta vinkistä. Kävin jo katsomassa, että tuolla olisi 'Kesähääppöset' heinäkuussa.

  VastaaPoista
 2. Voi miten ihastuttavan näköinen påaikka. Olisipa lähempänä, olisi matkakohde heti ohjelmassa!

  VastaaPoista
 3. Kiitos taas retkikohdevinkistä. Uskon että lomalla käymme tutustumassa kohteeseen:)

  VastaaPoista
 4. On käynyt tällekin mielenkiintoiselle lähikohteelle niinkuin monelle muullekin. On niin lähellä, ettei tule käytyä :D.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi blogissani! Tulin vastavierailulle ja ai että näyttää ihanalle tuo paikka, vanhat rakennukset <3

  VastaaPoista
 6. Luin otsikon huonosti(hevosilta) ja ajattelin, että olet ollut ratsastamassa:)
  Mutta se olikin ihan jotain muuta, mielenkiintoisen näköinen paikka, täytyy laittaa muistiin, kun rupean reittiä suunnittelemaan.

  VastaaPoista
 7. Menneen ajan tunnelmia, rauhoittumisen paikka.

  VastaaPoista
 8. Kyllä onkin mahtavan kaunis miljöö. Aivan ihana ja läheltä ohi ajoin tänään, enkä ymmärtänyt poiketa!

  VastaaPoista
 9. Kiitos Onnenpähkinäinen, Mummeli, Irma, Annukka, Viivi, Tarutikki, Taina ja Vekki! :o)
  Hevossilta on harvoin yleisölle avoinna, mutta ne tilaisuudet kannattaa kyllä melkein merkitä kalenteriin ylös, jos liikuskelee näillä nurkilla - tosi viehättävä paikka! Ja se ruoka, nam-nam!!

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!