Lukijat

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Keisaripiirakka eli Caesar-piirakka

Sisko kyläili viikonloppuna - ja kuten niin usein, huolehti samalla Miehen ja meitsin ravitsemuksellisista tarpeista. Sisar näki unen, joka sai kehittelemään uudenlaisen piirakkareseptin - keisaripiirakan innoittajana on klassinen caesar-salaatti. :o)

KEISARIPIIRAKKA

Pohja:
100 g margariinia
1 dl parmesaniraastetta
2 dl kolmen viljan sämpyläjauhoja
1/2 dl vettä
  • Nypi rasva, parmesaniraaste ja jauhot muruiseksi seokseksi. Lisää vesi ja vaivaa taikinaksi.
  • Pane taikina jääkaappiin kymmeneksi minuutiksi.
  • Esipaista voideltuun vuokaan paineltu taikina 200-asteisessa uunissa 10 minuutin ajan.

Täyte:
350 g broilerinfileetä
suolaa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
3 valkosipulinkynttä
6 tippaa Worcester-kastiketta
6 tl Dijon-sinappia

 
  • Paloittele broilerinfileet ja paista pannulla kypsiksi.
  • Lisää hiukan suolaa ja 4 tl Dijon-sinappia, kierittele palat sinapissa.
  • Sekoita keskenään kerma, kananmunat, pilkotut valkosipulinkynnet, 2 tl Dijon-sinappia sekä Worcester-kastike. Sekoita hyvin.
  • Kaada broilerinpalat ja kermaseos esikypsennetyn pohjan päälle.
  • Paista 200:ssa asteessa 30 minuuttia.

 
Päälle:
100 g parmesanlastuja tai esim. Grana Padano-juustolastuja
Romaine-salaattia
Vaaleaa leipää
Yrttivoita
Oliiviöljyä
Sitruunaa
Mustapippuria myllystä

  • Pilko vaaleasta leivästä palasia ja paahda pannulla yrttivoissa.
  • Koristele piirakka revityllä romaine-salaatilla, lopuilla juustolastuilla sekä krutongeilla.
  • Lorauta tarjoiltaessa muutama tilkka oliiviöljyä annoksen päälle.
  • Pöytään tarjolle suola- ja pippurimyllyt.
  • Nauti.

Tarkoitus oli jättää piirakkaa vähän seuraavallekin päivälle, Miehelle evääksi. Vaan kuinkas sitten kävikään???

Piirakka syötiin hujauksessa, niin hyvää se oli. Ulkonäkönsä puolesta sopisi hyvin juhlavampaankin tarjoiluun - ja vieraille aion tätä vastakin tarjota!

KIITOKSET SISARELLE!! 

* * * *

Caesar-salaatin syntytarina

Caesar-salaatti tunnetaan nykyään kaikkialla. Tarvittiin kuitenkin kaksi italialaisveljestä luomaan se. Cesare ’Caesar’ ja Alessandro ’Alex’ Cardini Italian Lago Maggioresta, lähtivät työn perässä Amerikkaan 1920-luvun alussa ja eri ravintoloissa työskenneltyään perustivat oman Kaliforniaan.

Kuten monet muutkin tunnetut annokset, myös Caesar-salaatti sai tarinan mukaan alkunsa tarpeesta. Vuonna 1924 juhlittiin railakkaasti Yhdysvaltain kansallispäivää, heinäkuun neljättä. Ravintola oli täynnä iloisia asiakkaita, ja keittiön raaka-aineet alkoivat uhkaavasti käydä vähiin, jolloin isäntä päätti valmistaa yksinkertaisen salaatin ja satsata annoksen näyttävään valmistamiseen

Kaikki ainekset kerättiin tarjoilupöydälle ja Caesar sekoitti suuressa puukulhossa asiakkaiden edessä annoksen romainesalaatin lehdistä, valkosipuliöljyllä sivellyistä paahdetuista leipäviipaleista ja raastetusta parmesaanijuustosta. Salaatin hän maustoi sitruunanmehulla ja mustapippurilla ja lisäsi vielä Worcester-kastiketta anjoviksen makua antamaan.

Lopuksi joukkoon rikottiin minuutin ajan keitetty ja nopeasti jäähdytetty kananmuna, joka antoi salaattikastikkeelle sen kermaisen koostumuksen. Eikä siinä vielä kaikki. Salaatin lehdet aseteltiin lautaselle kokonaisina ja Caesar kehotti asiakkaita syömään salaatin sormin. Kuinka ennenkuulumatonta! Miten modernia! Klassikko oli syntynyt. (Lähde: Glorian antiikki)

7 kommenttia:

  1. voi hyvä tavaton miten maukkann näköinen piirakka. Tuota täytyy minunkin kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Makoisan näköinen ja jäljistä päätellen makuinenkin ...:)

    VastaaPoista
  3. Ihana sisko ja piirakka ;-D
    Kiva uusi idis!

    VastaaPoista
  4. Ihana piirakka! Varastan reseptin. Kiitä siskoa puolestani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan! Meillä tästä taitaa viedä muodostua klassikko...

      Poista
  5. Kiitos Intsu, Irmastiina, Elli, Rva Kivitikka ja Osakainen! :o)
    Herkkua oli! Sämpyläjauhoinen pohja oli mukavan rouhea, kivan "maalaismainen".

    VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!