Lukijat

lauantai 4. heinäkuuta 2020

Pihahommia

Juhannusviikolla puuhattiin pihalla, sen mitä auringolta jaksoi.
Rikkaruohoja, kesäkukkia, kalusteiden fixausta.

Ruusujuuret silloin ennen...
Viime syksynä teetettiin salaojituksia. Siinä yhteydessä urakoitsija kaapaisi kaivinkoneella pääsisäänkäynnin luonnonkivikukkapenkin kivet ja muhkeat ruusujuurikasvustot kuorma-auton lavalle ja maankaatopaikalle. Itkin verikyyneliä töistä kotiin tullessani!

50 vuotta rönsynneet ruusujuuret olivat kauneinta pahaisessa pihassamme! Olin toki antanut puhelimessa luvan purkuun, mutta kuvittelin, että kasvit siirretään vain toisaalle. Ei pitäisi KOSKAAN kuvitella MITÄÄN miesten kanssa, ainakaan MIHINKÄÄN remonttiin liittyen!!

No, kaikki kaunistukset siis katosivat, mutta liuskekivetty osuus oli jätetty. Just sen olisi voinut poistaa!! Olisimme voineet rakennuttaa uuden terassin tilalle, nyt siis pihan parhaalla paikalla keskentekoinen purkutyömaa! Herra tietää, miten monta vuotta vielä...

Yritimme naamioida lakoavaa laitaa ruukkuistutuksin. Öljysäiliön tarkastusaukon suojaavaa betonirengasta oli vähän hankalampi naamioida. Onneksi bongasin Terhin blogista idean ja luvalla aion ryöstää sen omaan pihaan vähän muokattuna...

Kesäkukkia paahteeseen. Juhannusviikolla valikoimat olivat jo aika rajalliset ja osin aika ränsiäkin. Suosimiani valkoisia kukkia ei ollut enää niin missään, paitsi markettaa. Sen lisäksi hankin sitten värillisempää pelakuuta ja neilikkaa, lisukkeeksi hopealankaa ja -lehteä sekä muutaman natan.

Lisäksi pari hortensiaa, lankaköynnöstä ja murattia paviljongin ruukkuihin.

Ruukkuihin pohjalle ruukkusoraa, pala Marimekon raitapaitaa, pari lapiollista poltettua hevosenlantaa, kompostimultaa, kesäkukkamultaa ja kukat, tietty. Hankin myös suodatinkangasta ja valkoista koristekiveä, mutta kangas on vielä rullalla ja koristekivet avaamattomassa säkissä... Tuli sen verran kiire maalausten kanssa, että kukat jäivät viimeistelemättä.

Istutusten ajoitus ei ollut ihan optimaalinen... Kukat ruukutin juhannusaatonaattona, seuraavana päivänä lähdettiin 4 päiväksi mökille, sitten pari päivää kotinurkissa ja 5 päiväksi Itä-Suomeen. Hellelukemat heiluivat kaiken aikaa 30:n hujakoilla, aurinko porottaa pääsisäänkäynnille aamupäivästä alkuiltaan. Kukat olivat täysin omillaan, ei vedentippaa mistään...

Pihakalusteet öljysin mustalla ValttiColorilla, osin peittävällä mustalla Futura 40:llä. Sutiminen ei ole lempipuuhiani ja rapatessa roiskuu, näytin itsekin ihan dalmatialaiselta... Illalla (juhannusaaton aatto) hain kesäkurpitsaa ja lammasmakkaraa grilliin, kaupassa kauheat jonot - jostain syystä KUKAAN ei tullut taakseni jonottamaan. Luulivat ehkä tarttuvaksi taudiksi?

Paviljongin mustat tuolit hankin jo edelliskesäksi, pöytä sai lisävuosia uudella värillä.

Olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen. En tykkää mustasta, mutta nyt se tuntuu kovin PIRTEÄLTÄ värivalinnalta!

Viime kesänä viritimme paviljongin "seiniksi" Bauhausin muovipinnoitettua metalliverkkoa, jota pitkin kärhöt pääsevät luikertamaan.

No, Madame Le Coultrea lukuunottamatta kärhöt kyllä kuolivat. Ja Madame ei suostu kasvamaan korkeutta, ainoastaan leveyttä. Mutta verkkoidea on kyllä muuten ihan hyvä, myöntäkää pois!

Paviljongin ja grillikatoksen väliin  jää "kesäolohuone". Vähän turha, koska aika harvoin tässä istuksitaan. Mutta näyttää kivalta ja se on minulle riittävä peruste (mitä Mies ei ymmärrä lainkaan...). Istuintyynyt ja muut "somisteet" uupuvat vielä, joten kuvassa vaikutelma on vähän ankea.

ValttiColoroin hiekkalaatikonkin, vanha penkki sai myös peittävää pintaan (kuvan otin tänään, en huomannut pyyhkiä siitepölyjä - ihan pikimusta penkki on).

Pupunen ei ole leikkinyt boxissaan vuosiin. Eikä silloin ekana kesänäkään kuin siihen asti, kun näki ensimmäisen ampiaisen. Olen siis jo useamman vuoden voinut suunnitella, mitä turhakkeeseen istuttaisin. Enkä ole keksinyt.

Loota on kyökin akkunan alla, joten suunnittelin siihen "hyötytarhaa": yrttejä, valkosipulia, sipulia, salaattia, keskelle tönöttämään "ruusuportti" (tai mikä onkaan sellaisen metallihärvelin nimi?), siihen papua köynnöstämään, tomaattiamppeleita roikkumaan. Kunnes Mies muistutti, että naapuruston kissat käyvät yöllisillä vierailuillaan pissimässä basilikaröyhyt ja persiljapuskat...

Sen jälkeen onkin lanttu lyönyt vain tyhjää! Mitä voisi istuttaa pihan paahteisimpaan kohtaan?? Saa (mielellään!) esittää puutarhasuunnitelmia, kiitos! Ruusuportilla tai ilman (sellaista ei tosin ole, ainakaan toistaiseksi).

Öljypurkkien loput sudin havuaskiin, tämä vaatii vielä vähän virittelyä eli kivet ympärilleen. Kehikko oli aiemmin liiterin takana, ensin mansikkamaana, sittemmin sipulipenkkinä. Mies oli jo pistämässä moottorisahalla paloiksi, kun raahasin sen tontin takareunaa rajaamaan. Tykkään lodjusta, Mies tykkää havuista.

Huomenna haetaan lisää ideoita Avoimet puutarhat -tapahtumasta!

Kesäkuun saldoon lisätään vielä juhannusviikolla valmistuneet sukat, kahta Seiskaveikan Multiraitaa vuorovedoin, lisukkeena ruskeaa. Omaan jalkaan jäävät, tykkään eniten tällaisista "sekosukista", missä raidat eivät ole ihan jetsulleen. Langanmenekki 115 g, koko 38-40.

17 kommenttia:

  1. Voi harmistus!!! Miten voi viedä kauniit kivetkin pois! Ne miehet!
    Serkkuni sai viimekesänä, jostakin kasan vanhoja heinäseipäitä. Loppusyksyllä hän keksi mitä niistä tekisi, mutta kas kummaa ei löytänyt seipäitä mistään. Kysyi mieheltään, että ootko niitä seipäitä nähnyt, johon mies, että joo, sahasin ne ja poltin takassa.
    Voitko kuvitella. Tuon episodin jälkeen olen alkanut ymmärtää, miten erilailla ajattelevat miehet ja naiset.:)Meillä mies on onneksi oppinut kysymään aina minulta, että voiko nämä heittää..:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannele!
      MIEHET! Sanonta Marsista ja Venuksesta pitää paikkansa - vaikka usein kyllä tuntuu, että Miehet tulevat ihan toisesta aurinkokunnastakin...

      Poista
  2. Kiitos virtuaalisesta pihakierroksesta! Näitä on mukava katsella, kun itselläni ei ole edes parveketta saati pihaa. Henkilökohtaisesti tykkään mustista pihakalusteista.
    Mukavaa sunnuntaita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Stansta!
      Usein tuntuu, että minulle riittäisi kyllä parveke tai pikkuriikkinen terassi. Pihasta on enemmän työtä, kuin varsinaista iloa - tosin sen työnkin aika usein skippaan...

      Poista
  3. Tulipa kylään sun pihalle. Sinulla on mukava kerrontatyyli. Voi harmitus, ruusujuuri on ihan mukava kasvi.
    Istuttasin laatikon täyteen samettikukkaa, vai tykkäätkö yhtään keltaoranssi sävyistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska ja tervetuloa! :o)
      Samettikukka on kaunis, mutta väärän värinen! Koiramme tykkää keltaisista kukista (ja syö ne kaikki), itse yhdistän keltaisen värin rikkakukkiin (voikukka, leskenlehti, leinikki, valvatti...).
      Kuka kehittäisi valkean samettikukan? Suosio olisi taattu!!
      Valkoiset, vihertävät ja hopeanhohtoiset kukat ovat suosikkejani, pikkuisen alan olla kallellaan myös hentoon punaan...

      Poista
  4. Voi saakeli tota kaivinkonemiestä. Mikä siinä on, että noita ukkoja pitäisi aina olla vahtimassa.

    Mutta on teillä vaan upea piha! Teettää varmaan kovasti töitä, mutta näky palkitsee silmän. <3 Mulle tuntuu jo yksi parvekekin olevan liikaa. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu!
      Kaivinkonemies ja kaverit tekivät kyllä muilta osin ihan loistavaa työtä, mutta ketä kiinnostaa salaojat ja kuka niitä katselee? Kyllä ottaa NIIIIIN päähän!
      Täytyy myöntää, että kuvakulmani ovat kovin kapeita, tarkoin harkittuja ja tiukkaan rajattuja. Pihassa lainehtii hillitön rikkakasvusto, joka on vienyt selkävoiton meikäläisestä jo vuosia sitten...

      Poista
  5. Kaikkea ihanaa teidän pihalla. Silmä ja mieli lepää niitä katsellen kerrostalo asukilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Onneli!
      Koita katsella vain grillikatoksen ja paviljongin suuntaan, että muu rikkaruohoontunut viidakkopiha ei osuisi niin silmiin...

      Poista
  6. Minulta olisi päässyt iso itku ja parku ruusujuurien menettämisestä, se on mielestäni yksi kauneismmista kasveista! Olisin varmaan vaatinut kaivurikuskin päätä vadille tuollaisesta. Mutta paljon kaunista pihaanne on kyllä jäänytkin. Yrttösiä olisin ehdottanut hiekkalaatikkoonne, mutta nuo kissat: Olisiko jotain sellaista kasvia, mitä ne karttaisivat, samettikukka tai joku muu pahanhajuinen reunoille ja yrtit keskelle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiinatei!
      Yrttimaa olisi kyllä kertakaikkisen ihana - ehkä perustan sellaisen vielä johonkin laariin, jonka voisi nostaa ikkunan alle. Olisi ihanaa napsia persiljat keittiön ikkunan kautta aamiaispöytään...
      Ruusujuuri on upea! Niin monet ovat sitä pihastamme himoinneet (enkä ole antanut, ettei yhtenäinen kasvusto rikkoudu) - jos kaivinkonemiekkonen olisi nostanut edes muutaman pöheikön turvaan, siitä olisi voinut jakaa monelle kysyjälle ja miettiä kotipihaan uuden paikan. Kyllä kiukuttaa...

      Poista
  7. Miten olisi, jos tekisit hiekkalaatikkoon kivikkokasveille oman kasvumaan? Vaatimattomat juurakot, kauniit mehikasvit. Kuunliljat peittävät myös aika nopeasti tuon tilan. Niiden väreillä ja koolla voi tehdä oman suunnitelman.
    Musta näyttää hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi!
      Mehikasvilaatikosta Mieskin haaveilee, mielii jotain isoa kiveä komistukseksi. On jo miettinyt sitäkin, minkälaisilla värkeillä sellaisen lodjuun saisi nostettua ja mistä sellaisen voisi löytää. Hmmm, kottikärryt ei ihan taida riittää.
      Aika liki on kiviveistämö, sieltä tietty voisi pyytää tuomaan jotain "hukkakiveä" - mutta näyttäisikö tuo sitten hautausmaalta?

      Poista
  8. Kiitos SuviKoo!
    Tervetuloa lukijaksi!
    Villasukkakudin on nyt tauolla minullakin, loman jälkeen töihin palattua ei oikein tunnu aika riittävän edes villasukille... Paitsi jalassa, tietty!

    VastaaPoista
  9. Hyvä vinkki suurien kivien siirtämiseen. Lumikola! Vedä perässäsi ja pieni ramppi laatikonreunalle.
    Jos kiviveistämön sileä kivi näyttää hautuumaalta, pyöreitä kiviä laatan eteen tai sinne tänne 👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaaah, lumikolaa olen muuten blogissasi joskus tähän suositellutkin, oli päässyt unohtumaan! Mainio vinkki, kiitos!
      Pitäsi ihan poiketa tuolla kiviveistämöllä ja kysellä, millaista tarjolla, mihin hintaan ja toimittavatko lodjuun asti. Ei kai tämä homma muuten etene, loota tyhjillään vielä seuraavatkin 5 vuotta...

      Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!