Lukijat

tiistai 21. huhtikuuta 2020

Kuistilta aloitin...

Talviloma, kesäloma, joku loma. 
Eilen alkoi viiden päivän loma.

Kevätsiivous alkaa yleensä kuistilta. Kun kuisti on kuosissaan, voi saunareissujen vilvoittelut siirtää kellarista kuistille. Se on vähän niin kuin kevään merkki!

Kuistissa ei ole paljon "esiteltävää", se on samanlainen vuodesta toiseen. Ihan kaikkein ensimmäisessä (nyt jo blogit.fi - alustalta avaruuteen sinkoutuneessa) postauksessa oli kuva aika samannäköisestä kuistissa. Se oli muuten 10.2.2010, eli bloggailun 10-vuotissynttäritkin hiipivät ihan huomaamatta ohi...

Tekstiilit vaihdetaan vain jouluksi. Pyykkiin ne kyllä kuoritaan tämän tästä, kaikki koiramme ovat tykänneet makoilla penkillä aurinkokylpemässä ja jälki on sen mukaista. Jos ei tassunjälkiä, niin ainakin karvaa, lisää karvaa ja ja vielä hiukkasen karvaa - ihan kuin turkki liukenisi auringossa.

Tyynyt ovat eka tilkkutyöni, perinteistä hirsimökkiä. Tykkään niistä niin, ettei uusia vaan ole tullut tehdyksi - tai sitten kyse on vaan saamattomuudesta... Mutta kun aurinkokaan ei näihin pure, niin mitä niitä vaihtamaan. Kuisti on etelän suuntaan ja paahteinen, joten tietämättäni olen joskus valinnut oivallisen platkut kankaat.

Ikkunat vaihdettiin 5 vuotta sitten, samalla kuistille saatiin sälekaihtimet. Kaikki ulko-ovet vaihdettiin heti ekan talven jälkeen, joka oli hurjan kylmä ja pakkanen pyrki liian innokkaasti sisälle. Ulko-ovet yritettiin valita talon rakennusajan (rv. 1962) tyylin mukaisesti, siksi siis tuollainen perustylsä.

Kuistin remppa tehtiin vähän keittiörempan jälkeen. Kaikki pinnat maalattiin, yksi seinä tapetoitiin, lattiaan asennettiin lattialämmitys ja laatoitettiin terrakottalaatoilla.

Samaa laattaa käytettiin myös rapussa, joka johtaa keskikertaan. Tähän laattamalliin sai "porraslaattoja", sellaisia joissa pyöristetty etureuna jatkuu alas. Kuvassa ei näy etureuna, mutta idea näkyy eli portaiden etureunaan ei tule saumaa.

Kuistin kaluste rakennettiin samanlaisista Ikean kalusteista, joita keittiössäkin käytimme. Laatikot vetävät ihan mielettömän määrän kausikalosseja sisäänsä - talvellä kesäkengät, kesällä talvijalkineet, monot ja luistimet.

Kun akkunaglasit oli puunattu, tekstiilit silitetty pesun jäjiltä ja vähäiset tilpehöörit pyyhitty pölyistä, nautin lounaan kuistilla. Savulohisalaattia (kaupan palvelutiskistä) ja Miehen (leipäkoneella) leipomaa karpaloleipää.

Tietysti minulla oli myös ruokaseuralainen!

Kuistilla ei kauheasti kannata pitää kasveja, nuukahtavat paahteessa alta aikayksikön. Tähän aikaan pärjäävät sentään muutaman viikon. Ruukku on ikivanhaa Arabiaa, Richard Lindh'n malli SD4 (tuotannossa 1958 - 1964).

Sain sukulaisilta taannoin pyöreitä täyttäessäni lahjakortin Antik Fasaaniin Korkeavuodenkadulle. Lyhty on niitä peruja (samoin kuin seinän iso Heljä Liukko-Sundströmin laatta). Pääkkönen on omaa tekelettä.

Isotätivainaan kristallikruunu on välivarastointivaiheessa, katossa kun sattuu sopivasti olemaan valaisinkoukku... Mietinnässä, mitä tälle kammotukselle tehtäisiin: kierrätykseen vai voisiko sitä modifioida jotenkin?

Pikkunaulakko on (voimasanojen vahvistamana) pultattu seinään joulusomisteita varten. Ja ne siihen näkyvät jääneenkin... Niitä sisällä olevia kammottavan makuisia keksejä ei tarvinnut syödä kuin kaksi paketillista, koska kaksi muuta tönöä olen löytänyt kirpputoreilta..

Seuraneitini alkoi olla sitä mieltä, että olisi aika häipyä, että hän saa keskittyä kauneusuniinsa...

PS. Kun sanoin, että saunavilvoittelut siirtyvät nyt kellarista kuistille, en tarkoittanut perunakellaria. Tämäkin pintaehostus on tainnut jäädä vilauttamatta? Ehkä lähiaikoina, kun ikkunanpesujumpassani ehdin tänne asti...

Voikaa hyvin,
pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta!


20 kommenttia:

  1. Raikas, kaunis sisääntulo. Koiran ilme on kyllä mainio, ei yhtään kuvaa enempää!
    Aurinkoa lomapäiviisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin 10 vuotta sitten, kuten nytkin, olit ensimmäinen kommentoija. Onpa jäänyt mieleeni! :o) Kommentoit laatikoston päällä ollutta Tiffany-valaisinta ja niiden merkeissä ollaan tavattukin. On tämä vaan niin ihanaa!! :o)

      Poista
  2. Mielestäni ihanan rauhallinen ja seesteinen kuisti. Vaikea kuvitella paikkaa ilman säleverhoja!? On siinä ollut kuuma.
    Oletko koskaan lukenut/selaillut Heljä Liukko-Sundströmin kirjoja? Minulle valkeni vasta viime vuoden lopulla, että sellaisiakin on. Olen nähnyt vain listan netissä.
    Aurinkoisia lomapäiviä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, että HLS on arvostettu ja moneen otteeseen palkittu lastenkulttuurin saralla, mutta kirjoja ei kyllä oikein missään silmiini ole osunut. Appivanhemmille ostin sarjan pupu-mukeja, ne samat kai niissä kirjoissakin seikkailevat...?

      Poista
  3. Tosi hieno ruusutapetti!
    Kristallikruunu on tosi kiva, mä antaisin sen roikkua tossa missä se on :)
    Kivaa loppuviikkoa :)

    VastaaPoista
  4. Onpas teillä kaunis kuisti. :-) Ja suloinen linssilude. <3

    VastaaPoista
  5. Ihanat kuvat! Teillä on niin kaunista ja kodikasta! Ihana on pötköttelijä:) Aurinkoa ja iloa kevät päiviisi♥

    VastaaPoista
  6. Kiitos! Minä niin tykkään kaikista sisustusaisoista. Ihana kuisti ja penkki vaikuttaa todelliselta aarteelta. Suloinen tuo ruokaseuralainen.

    VastaaPoista
  7. Kaunis kuisti. Ihana paikka kengille. niiden säilytys on aina ollut ongelma, paitsi helposti kummasti kunlapset aikoinaan lähtivät yksi kerrallaan omaan elämäänsä muualla.

    VastaaPoista
  8. Joku näyttää ainakin hyvin onnelliselta , kun saa olla mukana ;)
    Ihanan valoisa eteinen. Siellä on varmaan mukava juoda kahvetta.
    Miäkii alotin siivouksen, mut jäi vielä kesken, kun ilmesty hoitokissoja. Siinä vaiheessa tekee mieli pistää hanskat tiskiin, kun tietää, että sen jälkeen on taas siivottava, kun kisut lähtee :)

    VastaaPoista
  9. Kiitos Terhi, Stansta, Ulrika, Satu, Päde, Marle, IsoGnu ja Sartsa! :o)

    VastaaPoista
  10. Ihana kuisti ja tuo ruusutapetti on niin <3

    VastaaPoista
  11. Erittäin upeasti toteutettu kuistin kalusto minusta valoisa ja vetää juurikin niitä mistä kerroit paljon sisälleen ja siistiä koko ajan.

    VastaaPoista
  12. Kaunis kuisti. Kyllä siinä kelpaakin vilvoitella saunan jälkeen

    VastaaPoista
  13. Kaunis ja viehättävä kuisti, ihana tulla sisään tällaiseen kuistiin.

    VastaaPoista
  14. Kiitos Liisa, Nila, Saija, KatjaS ja Tilkkureppu! :o)

    VastaaPoista
  15. Vastaukset
    1. Kiitos Sude! :o)
      Tiedä niin kauneudesta, mutta ainakin itslle mieluinen ja "oman näköinen". :o)

      Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!