Lukijat

torstai 3. toukokuuta 2012

Lelun lumo

Viikonloppuna järjestin itseni pääkaupunkiin, ihan vain Lelun lumo -näyttelyn nähdäkseni. Sisar tuli seuranpitäjäksi.
Nalle-nukke, 1993 (Kuva: Hgin Taidemuseo)
Tennispalatsin museo oli kuin valtaisa lelukoppa! Liki 800 esinettä veivät muutaman sadan vuoden pituiselle aikamatkalle, tosin ihan kaikkein vanhaimmat lelut olivat 1000 vuoden takaa Mesopotamiasta.

"Lelut kuvastavat oman aikansa reaalitodellisuutta pienoiskoossa" - mukana oli mm. talvisodan tinasotilaita, lottanukkeja ja natsisotilaitakin, Dionnen viitoset (s. 28.5.1934 Kanadassa), jopa papin asu ehtoollisastioineen kaikineen, pojille aina ajanmukaiset ajopelit hevosista raketteihin,  "avaruusajan" roboteista sun muista nyt puhumattakaan.

Lelujen kavalkadi ylsi kotitekoisista leluista massatuotantoon. Legendaariset saksalainen Märklin, amerikkalainen Mattel ja tanskalainen Lego olivat tietenkin edustettuina, mutta oli mukana toki myös kotimaiset Martta-nuket kuin Muumitkin.

Sisarta viihdyttivät erityisesti ranskalaisen taiteilija Pierrick Sorinin videot. Sorin on tehnyt koomisia lelumiljööseen heijastettuja 3D-videoita, "I would like to live in a dollhouse" (2011) vangitsi Sisaren kikattamaan eteensä minuuttikausiksi.

Ei ihme, että tiukkailmeiset vartijat seurasivat meitä loppuajan epäluuloisina...

Itse tunsin kyllä suurempaa viehtymystä perinteisiin nalleihin, nukkeihin ja nukkekoteihin - niitä olisin voinut tutkia loputtomiin! Muutaman kuvan nappasin ilman salamaa, kun vartijan silmä vältti- anteeksi siis kuvien heikko laatu!

Keisarillisen prinssin kolmipyörä 1860-luvulta.
Näyttely on avoinna vielä ainakin viikon. Tai saattaa se olla kolmekin, kuka sen tietää? Helsingin taidemuseon sivuilla ilmoitetaan viimeiseksi näyttelypäiväksi 13.5.2012, mm. Ranska Instituutin sivuilla 20.5.2012 ja näyttelyluettelossa 25.5.2012. Ehkä joku niistä on ihan oikeinkin?

Suosittelen lämpimästi - ehkä varmuuden vuoksi jo viikon sisään...?!

5 kommenttia:

 1. Monipuolinen näyttely. Olisi hienoa päästä katsomaan.

  VastaaPoista
 2. Hienoja leluja, on sitä osattu näköjään ennen vanhaankin.

  VastaaPoista
 3. Hieno näyttely oli, kävin siellä pari viikkoa sitten. Ihmettelinkin kovasti kuinka uskalsit kuvata, kun ne vartijat olivat todella tiukan oloisia! Meidän retkueesta yksi sai huomautuksen, kun joi pullostaan vettä...

  ps. hieno taustasivu sulla...:D

  VastaaPoista
 4. Tuo näyttely olisi kyllä mukava nähdä.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Terhi, Rva Kivitikka; Sinisukka ja Taina! :o)
  Näyttely oli ehdottomasti reissun arvoinen! Siellä olisi saanut kulumaan tuntikausia, jos kaiken olisi tutkinut niin tarkkaan, kuin teki mieli...

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!