Lukijat

sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Joulukysely

Katjainkerin Maalla melkein kaupungissa -blogista nappasin mukaani JOULUKYSELYn -
joulutustahan ei voi koskaan olla liikaa!! 

Vinkatkaa ihmeessä, jos jostakin löytyy lisää JOULU-uteluita, JOULU-haasteita, JOULU-kisoja, JOULU-maistiaisia tai muita JOULU-tempauksia!! Täällä opiskelijaluukussa joulua pitää kaivaa vaikka lattialistan välistä. Kävin eilen kaupassakin ihan vartavasten vaan katselemassa joulukoristeita, ettei jouluolo vaan haalistuisi...

Lempijoulukukka

Täytyy myöntää etten ole mikään joulun kukkaistyttö, pikemminkin vähän piikikkään pistelevä!! (Kuva: Bieder kukkavälitys) Sypressi ja kävytkin ovat kivoja!

Hyasintti on joulun ällökki, ruma ja haiseva. jostain syystä meillä ne nuukahtavat varsin nopeasti ja päätyvät pian kompostiin... Tiesittekö muuten, että haiseva hyasintti on parsan sukua - joka puolestaan on kyllä oikein herkullista, vallankin hollandaise-kastikkeen kera!

Joululaulu, joka virittää tunnelman

Varpunen jouluaamuna koskettaa eniten. Sanat ovat Zacharias Topeliuksen runosta Sparven om julmorgonen (1859), jonka Topelius kirjoiti pienen poikansa muistolle. (Kuva: BirdLife Suomi)

Perinteiset joululaulut siis kolahtavat, kuten Sylvian Joululaulukin. Sekin on muuten Topeliuksen käsialaa, Sylvias hälsning från Sicilien -runo vuodelta 1853. Sylvia on mustapääkerttu (Sylvia atricapilla), Sisiliassa talvehtiva muuttolintu.

Ehkä Topeliuksella oli ornitologisia harrasteita?

 Joulun tuoksu 

Glögi ja pipari!! Sillähän ei ole mitään merkitystä, että en KOSKAAN leivo pipareita - niitähän voi nuuskia muuallakin kuin omassa kyökissä! Tykkään ohuenohuista pipareista, Annas Original Pepparkakor sydämen muotoisena on ehdoton suosikki, vallankin jos päällä on nokare Castelloa - valkoinen, sininen, musta ja kultainen käyvät kaikki oikein mainiosti! (Kuva: ts.fi)

Veljentyttöjen ollessa pienempiä, koristelimme aina itsenäisyyspäivän tienoossa pipareita - kaupasta ostettuja pipareita. Sittemmin perinne on vaiihtunut joulukorttien askarteluksi ja joukko on kasvanut Mummolla, Siskolla ja Veljenvaimolla. Kiva perinne tämä uusikin!

Glögi sen sijaan tuoksuu usein omassakin kyökissä! Ja tässä sama juttu, kaikki värit kelpaavat! Joukkoon voi kernaasti lirauttaa tilkkasen rommia, mutta se ei ole mikään ehdoton edellytys - sen sijaan ilman rusinoita ja mantelirouhetta glögi eiedes ole mitään OIKEAA glögiä!! Vain aito Glühwein aidolla saksalaisella joulutorilla nautittuna muodostaa rusinattoman poikkeuksen!!

 
Tätä jouluvalmistelua en koskaan jätä tekemättä

Joulukalenteri pitää olla!! Mutta se on kai enemmän valmistautumista kuin valmistelua??

Juu, sauna pitää pestä (ja koirat ennen saunanpesua)!! Joulun kruunaa pitkät, lempeät löylyt putipuhtoisessa, kynttilöin valaistussa saunassa! Saunan päälle nautitaan pullolliset täyteläistä jouluolutta puhtauttaan kankeissa saunatakeissa.

Tänä jouluna traditioon on tulossa pieni muutos... Aiemmin joulusaunaan on katettu pellavaiset laudeliinat, omin käsin kangaspuissa kudotut. Ei kateta enää - myin ne kirpputorilla 2,5 €/kpl, ostaja ilmaantui nopeammin kuin ehdin ne pöydälle laskea. Liinoja käytettiin vain ja ainoastaan joulusaunassa - loput 364 päivää ne odottivat ensin pesua (koneeseen ei voi laittaa samanaikaisesti muuta pellavasta irtoavan nukan vuoksi), sitten ne odottelivat mankelointia ja sen jälkeistä silitystä (yleensä kuivatin epähuomiossa ne rutikuiviksi, pesurypyt oikenivat vasta tuntikausien mankeloinnissa), lopun aikaa ne olivat pyyhehyllyssä aina tiellä.

Laudeliinat menivät kuulemma mökkisaunaan, ostaja päätti kutsua heti seuraavalle viikonlopulle saunavieraita - ja osti pöydästäni vielä kynttelikönkin iltapalapöytää valaisemaan. Tulin iloiseksi, että ostaja osasi arvostaa käsityötä!

Kuvassa turkulaisen Marika Löfgrenin Joulusauna, jolla hän nappasi joulukuun alussa piparileivonnan Suomen Mestaruuden 2012. TOSI HIENO!!!

4 kommenttia:

 1. Aito joulu löytyy tämän linkin takaa :)

  http://www.aitojoulu.fi/

  VastaaPoista
 2. Olethan huomannut, että blogissani oli sinulle JOULU-tunnustus!

  VastaaPoista
 3. Ihanaa kun joku on oikeesti ihan hassuna jouluun :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Eeva, Rva Kivitikka ja Katjainkeri! :o)
  Aito juttu!

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!