Lukijat

keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Keskiaikainen kranssi?

Viikonloppuna, Appiukon synttäreille lähtöä tehdessä, piipahdettiin keskiaikamarkkinoilla. Kansaa oli ja kauppiasta, sääkin suosi. Kinuskissa liotetut omenat tikun nokassa (2 €) olivat kovia, letut hillittömän hintaisia (4 €), Voipaalan kahviossa hirveä jono. Marttojen pihaseisomakaffeet punaisella maidolla ja kotitekoisilla korvapuusteilla (yht. 2 €) olivat markkinoiden parasta antia - en muista, koska olisin latkinut yhtä hyvät sumpit! Johtuiko se punaisesta maidosta?

Kiva oli myös tutustua Opiston sivukulmien kudontapisteeseen! Kutojiakin olisi vaan saanut olla paikalla kertomassa töistään, vastailemassa uteliaan ihmettelyihin...

Markkinoiden tarjonta oli käsityöpainotteista, ammattimaisesta paikallisiin kotikutoisiin. 

Joltain kädentaitajalta ostin pellavaruusuisen kranssin, rouhea romantiikka ja iso koko miellyttivät (halkaisija n. 32 cm, korkeus n. 12 cm).

Nyt en raaskikaan laittaa kranssia ulko-oveen!! Se on ihan liian kaunis lintujen nokittavaksi, siitepölyn tahmaamaksi, syystuulten retuuttamaksi! Muttei meillä ole oikein missään tätä tyyliäkään, minne laittaisi sisätiloihin! Paitsi kuistilla riikkisen verran, muttei oikein tilaa. Ehkä siivoan tänään kuistin, josko vaikka ajatus kirkastuisi...

Kovasti kummastelen markkinoiden kestoa (vaivaiset 3 tuntia, klo 12 - 15) - onko kaupan todettu käyvän vilkkaammin lyhyessä myyntiajassa? Muuten on aika suhteeton työ valmistelussa ja esillelaitossa, puhumattakaan jos paikalle tulee pidemmän matkan takaa kauppaamaan. Haahuilisiko väki paikalla huvikseen, jos kesto olisi pidempi? Pakottaako lyhyt kesto nopeisiin ostopäätöksiin? Pienikin tapahtuma vaikuttaa yleisömenestykseltä, kun kaikkien on pakko tuppautua paikalle samanaikaisesti?

Mikä on idea lyhyessä "aukioloajassa", tietääkö kukaan?

14 kommenttia:

 1. Kaunis on krassi ja paikan löydät varmaan muutaman siirtelyn jälkeen sille. Hups, olipahan vain vähäinen aukioloaika marrkinoilla ja kun miettii kuinka paljon siihen aikaa on tuhrautunut???

  VastaaPoista
 2. Minäkin tykkään tuosta kranssista. Kiva idea yhdistää pellavaa kranssiin. Ihmeen lyhyt aika tuo on, ehkä siihen oli joku hyvä syy. Mutta korkeille hinnoille ei ole syytä. Hirveästi ovat nousseet ja varmaan myös alkaa pikku hiljaa vähentää asiakkaitakin. Mikä tietysti on sääli.

  VastaaPoista
 3. Kaunis kranssi!...mutta en minäkään raskisi tuota ulos laittaa.

  VastaaPoista
 4. Tuommoisen huovutetun boncon minäkin haluaisin. Auttaiskohan jos kirjottais jo joulupukille =)

  VastaaPoista
 5. Onhan ollut letuilla hintaa. Tosi kaunis tuo karanssi, ei ulos ei, mutta sisustukseen sisälle ihana! :)

  Mukavia syyspäiviä :)

  VastaaPoista
 6. Hurmaava karanssi. Tälläiset markkinat,joissa on pääasiassa käsitöitä ovat hienoja. Mutta en ole kyllä ikinä kuullutkaan noin lyhyestä markkina-ajasta!!

  VastaaPoista
 7. Kiva kranssi... paljon riippuu mistä on punottu ja milla maalilla käsitelty kestääkö sään vaihteluita. Ruusut koristeena ovat ihanat. En silti laittaisi ulos. Piiskarottingista punomani kranssit, jotka maalasin maalle jollain pelleavlaalilla eivät kestäneet pakkasta :D Voi, kun olisi tennyt tapahtumasta oltaisiin maalla ollessamme poikenneet tuolla... Myyntiajasta.. olin tänään Tampereella eräässä toritapahtumassa aika 4tuntia.. puoli kolmen jälkeen alkoi hiljentymään.... eli puolitoista tuntia ennen loppua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulipas taas noita virheitä, kun ilman silmälaseja kirjoittelin..

   Poista
  2. Eli jos "aktiiviaika" on vain 2½ tuntia, oli paikallisten markkina-aika optimaalinen!? Tosin paikallislehdestä luin, että markkinapaikalla oli ollut väkeä jo paljon ennen puoltapäivää - ehkä tilaisuutta kannattaisi venyttää aamusta? Eikös sitä keskiajallakin aamuvarhaisella markkinoille lähdetrty? ;o)

   Poista
 8. 3 tuntia on todella lyhyt markkina-aika. Viime lauantaina multa meni puolitoista tuntia myyntikojun kuntoon laittoon, joten en taitais viitsiä noin lyhytaikaiseen myyntiin vaivautua.
  Kauniin kranssin löysit:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa ajattelin, ehkä myyjiä olisi ollut enemmänkin pidemmän myyntiajan houkuttelemina. Myyntipaikat eivät (muistaakseeni) olleet ihan ilmaisia, mutta hinta oli nimellinen (kympin tai kaksi, eli ei oikein mitään). Sisäpaikkoja tietty oli rajoitetusti, mutta onhan Voipaalassa pihaa levittäytyä vaikka barokkipuiston puolelle... :o)

   Poista
 9. Tuo kranssi voisi olla hyvä grillikatokseenne, ajattele kuinka hienolta kuulostaa, kun myöhemmin kerrot, että "koko sisustus sai idiksen tuosta kranssista...."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtava idea JÄLLEEN, kiitos! Kattovalaisin on edelleen hakusessa, valikoimaa on ihan liikaa (ja hinnat usein kohtuuttomia niissä himoitsemissani vaihtoehdoissa). Mutta joska etsisin kattovalaisimenkin tyylin kranssin mukaan!! Ensi kesänä (TOIVOTTAVASTI!!) paljastan grillikatoksen uuden ilmeen - tämä kesä vähän karkasi käsistä...

   Poista
 10. Kiitos Eisku, Vekki, Möhönasu, Sude, Seikku, Intsu, Eija, Tarutikki ja Rva Kivitikka! :o)
  KIva oli tapahtuma ja tosi kiva, että tällaisia järjestetään! Paljon oli kaunista esillä, edullista ja tyyriimpää - toivottavasti myös kauppa kävi!
  On tosi tylsää, jos ihmiset käyvät vain hipelöimässä ja varastamassa ideat - ei ne myyjät kauaa jaksa pelkällä ihailupalkalla tapahtumia kiertää! Valitettavasti suomalaiset eivät vielä oikein osaa arvostaa käsityötä - tai eivät ainakaan halua maksaa siitä. Köyhyys ja kurjuus on (historiallisesti) vielä liian lähellä, väittää Mies - käsintehty nousee arvoonsa vasta elintason myötä, väittää hän. Saattaa olla ihan oikeassa.

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!