Lukijat

torstai 16. elokuuta 2012

Lahtikko

Mies oli onnesta ymmyrkäisenä löydettyään jonkun historiallisia arvoja ymmärtämämättömän Kampin K-kaupan pullonpalautusautomaatin eteen hylkäämän Lahtikon!

Etsi käsiinsä pulloautomaattipojan kysyäkseen voiko kopan lunastaa - ei ole mokomalla panttiarvoa, vie pois, sanoi poika. Kassaneitikin ihmetteli mikä moinen hökötys on.

Ah, nykynuoret!! Eivät ymmärtäneet kyseessä olevan kaikkien mäyräkoirien isoisän, legendaarinen lahtelainen vuosilta 1978-1989.

En näe kopalle erityisempää tarvetta, mutta TIETENKIN, jos se tekee toisen iloiseksi ja onnelliseksi, käyttötarkoitus keksitään vaikka väkisin... Nostalgiaa se ainakin nostatti Miehen muistellessa, miten hän pienenä poikana kävi vaari-vainaan kanssa Koikkarin Eka-marketissa...

PS. Kovamuovinen Lahtikko oli näennäisesti perinteisen 24-paikkaisen juomakorin puolikas, mutta käytännössä paljon enemmän: sen keskellä oli kantokahva, joka teki Lahtikosta sensaatiomaisen kätevän - niin kätevän, ettei Alko koskaan hyväksynyt sitä olutkoriksi.
Alko katsoi, että näppärä korikoko rohkaisi ihmisiä juomaan 12 pulloa kerralla. Vain luoja tietää, jos sekään, miksei Alko saman logiikan mukaan kieltänyt 24-paikkaista koria tuplasti pahempana kännihoukuttimena.
Alko ei kuitenkaan ollut ainoa syypää Lahtikon ennenaikaiseen kuolemaan. Pikkukorista tuli kuljetus- ja varastointiongelma, joka paheni entisestään, kun Hartwall osti Mallasjuoman 1988. Hartwall lopettikin Lahtikoiden käytön jo seuraavana vuonna.
(Lähde: Iltalehti 2.4.2006)

7 kommenttia:

 1. Olettepa (tai miehesi) löydön tehneet. Voithan muumimammana kuskata tuossa mehupulloja kellariin ;-D

  VastaaPoista
 2. Sai Lahtikkoon ostaa limppareitakin :-) Panttimaksu Lahtikosta oli sama kuin isostakin korista.

  VastaaPoista
 3. Oonpa ollut v. 1975 kesätöissä Malskilla pullottamassa A-kaljaa. Voi nuoruus, mihin katosit :)

  VastaaPoista
 4. Lahtikot on ihania.Ihan mahtava löytö.

  Meille on sattunut jäämään meinneiltä ajoilta kaksi lahtikkoa tai oikeastaan yksi lahtikko ja toinen hiukan pienempi lappalainen olut lahtikko,joka on sininen väriltään.Meillä ne toimii keittiön vetolaatikossa pullo/tölkki palautuskorina.Niistä on hyvä napata pullot/tölkit pussiin,kun menee kauppaan palauttamaan niitä.

  VastaaPoista
 5. Heiiiiii...mäkin kävin pienenä Koikkarin Ekassa :)))

  VastaaPoista
 6. Kiitos Rva Kivitikka, Onnenpähkimäinen. Sari, Pepi, JaanaElina ja Katjainkeri! :o)
  Pullo/tölkkipalautuskoriksi tämä meilläkin päätyi, mahtui juuri sopivasti roskislaatikkoon. Saapa nähdä, lähteekö kahvasta kauppaan mukaan vai toimiiko yksinomaan välivarastona...

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!