Lukijat

lauantai 4. elokuuta 2012

Unelmien koti

Käväisin eilen Unelmien koti - Nukkekodit Suomen kansallismuseossa -näyttelyssä. Vuoden verran sitäkin ehdin suunnitella! Onneksi näyttely oli saanut lisäaikaa (12.11.2010 - 2.9.2012), niin kerkisinpä viimein minäkin!

Unelmien koti -näyttelyssä ovat esillä kaikki Suomen kansallismuseon kokoelmiin kuuluvat nukkekodit 1800-luvun puolivälistä 1970-luvun loppuun.

Näyttelyssä on mukana myös joitakin poikien leikkeihin kuuluvia pienoismaailmoja, jotka kertovat toisenlaisista painotuksista kasvatuksessa. Näyttelyn harvinaisuuksia ovat muutamat 1700-luvun alusta peräisin olevat hollantilaiset hopeiset nukketalon esineet.

Ihastuin kovasti Lutherin siarusten nukketaloon 1890-luvulta - erityisesti, koska mukana oli ääninäyte, jossa heidän äitinsä (tai todennäköisemmin joku ihan muu luki heidän äitinsä tekstiä) kertoi nukkekodiista, sen nukeista ja näiden vaatteista niin elävästi.

Nukketalon ovat Kansallismuseolle lahjoittaneet helsinkiläiset lastentarhanopettajat Bärbi Luther (s. 1888) ja hänen sisarensa Martha Luther (s. 1886) vuonna 1938.

Viehätyin kovasti myös  von Wrightin -taiteilijaveljesten veljenpojan Carl Magnus von Wrightin (1847-1898) valmistamasta talosta ja pienoisesineistä. Kuvissa talo vastapäivään kierrettynä.

Pienoisesineet ovat mahdollisesti kuuluneet johonkin kokonaisuuteen. Saapas, nahkarukkaset, pieksu ja sen sisällä oleva puinen lesti, tupakkamassi, piipunpesät, puukauha, puukko ja tuppi sekä muut esineet ovat keskenään oikeassa miniatyyrimittakaavassa. Myös talo oli sisältä kalustettu, valitettavasti ikkunoista ei vaan nähnyt kovin hyvin sisään.

Kuukauden nukkekotina oli Eila Kokin nukkekoti, josta hänen poikansa museonjohtaja, kamarineuvos Kari-Paavo Kokki kertoo seuraavaa:

"Äitini Eila Aurora Kokki, os. Suomela, 1913 - 2001, syntyi Vaasassa ja asui mm. Tampereella ja Heinolassa. Ammatiltaan hän oli libristi. Hän keräsi nukkekotiaan noin 50 vuotta. Se kasvoi vuosien kuluessa. Aluksi se oli sijoitettu pohjalaiseen talonpoikaiskaappiin, sen jälkeen 1910-luvun vaatekaappiin ja lopuksi valkoiseen, kaksiosaiseen kirjahyllyyn."

"Esineistö on eri-ikäistä vanhimmat ovat 1800-luvun lopulta ja uusimmat 2000-luvun alusta. Pääosa on 1950 1990 -luvuilta. Osa on valmiina hankittua ja lahjoiksi saatua, osan äitini valmistanut itse yhdessä minun ja veljentyttäreni Tiinan kanssa."

"Nukkekodissa on 13 huonetta ja ne ovat täynnä yksityiskohtia ja tarinoita. Nukkekodin kokoaminen alkoi pienestä ompelukoneesta, jonka Eila Kokki löysi lelukaupasta."

"Vintillä asuu hiusverkosta rakennetussa seitissä Hannibal-hämähäkki,...´"

... "musiikkihuoneessa soittelee erilaisia instrumentteja talon musikaalinen koira, joka on peräisin Pietarista."

"Lastenhuoneen lattialla lelut ovat lasten jäljiltä hujan hajan."

"Kirjaston kymmenet kirjat ovat Eila Kokin itse askartelemia."
 
"Nukkekodin siivoaminen oli kova urakka, johon kului helposti 3 päivää. Eila Kokilta pyydettiin nukkekotia usein näytteille, mutta pienten huoneiden purkaminen ja pakkaaminen oli melkein isompi urakka kuin oikean kodin muutto. Tästä syystä nukkekotia ei ole aiemmin nähty museonäyttelyssä."

* * * * *
Petyin pahasti, kun nukkekoti Väinölä ei ollutkaan enää Kansallismuseon näyttelyssä!! Olisi pitänyt vaan mennä aiemmin!! Onneksi Väinölästä on julkaistu vasta viikko sitten kirja "Nukkekoti Väinölän tapaan". Menee hankintalistalle...

PS. Lisää kuvia näyttelyn muista kohteista löytyy Museoviraston lehdistökuvista, katso tästä. Ja vielä ehdit näyttelyyn 4 viikon ajan!!

LEIKKISÄÄ VIIKONLOPPUA!!

5 kommenttia:

 1. Ihania sisustuksia nukkekodeissa! Olen puolileikilläni joskus haavaillut, että aloittaisin nukkekotiharrastuksen, mutta vaatisi aikaa ja sellaisen tilan, että tulisi hyvin esille.

  VastaaPoista
 2. Voi että, kun tulis lähdettyä tonne. On ihan häpee, että en nukkekotiharrastajan oo sinne selvinny :(

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen vuosia vuosia haaveillut nukkekodista. Mutta ei tahdo aika riittää, enkä ole ihan varma riittäisikö mulla kärsivällisyyskään pitkään projektiin
  Mukava oli katsella hyviä kuviasi minikodeista:) Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Vau! :DD
  Ei ihme, että aikaa saa kulumaan....

  VastaaPoista
 5. Kiitos Onnenpähkinäinen, Amalia, Tarutikki ja Pepi! :o)
  Nukkekodeissa on taikaa... ;o)

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!