Lukijat

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Paha!

Ihanainen Minna (Talo maalla) harrastaa KÄSItöitä KÄSIttämättömän monipuolisesti! Sukkaa pukkaa jatkuvalla syötöllä, lisäksi tilkkuilee, ompelee, neuloo ja virkkaa, ristipistoaa, huovuttaa, askartelee, silkkimaalaa ja painaa kangasta, tekee savitöitä ja posliinimaalaa, tekee puutöitä (myös intarsiaa!) ja entisöi, valmistaa paperia, väkertää paperinarutöitä ja - sokerina pohjalla - värkkää nukkekotia!!

Alkoi ihan huipata!!

Niin, Minna siis heitti haasteen, pahan. Tosi pahan!!

KIITOS!! Yritän edes...

1. Mikä on kunnianhimoisin käsityöhaaveesi?

Kansallispuku!! Itse viljellyistä pellavista loukutetut, lihdatut ja häkilöidyt sekä omista lampaista keritystä ja karstatusta villoista kehrätyt ja sitten kasvivärjätyistä langoista omin käsin kangaspuissa flammulliseksi louskutelluista kankaista käsin ommeltu kansallispuku olisi aika hieno! Eikä haittaa, jos samaan syssyyn tekisi nahkaiset supikkaat, oman helysoljen ja vaikka pienen, naisellisen helapääpuukon... Ja ehkä myös pieni tuohikontti päiväretkiä varten!?

Kunnianhimoista?? No, kyllä minulle riittäisi ihan Wetterhoffin valmiskankaistakin omin käsin tehty Hämeen tai Etelä-Pohjanmaan (Vähäkyröläisin maustein) kansallispuku, mutta en taida koskaan tehdä sellaistakaan - tällä kärsivällisyydellä... Haaveilen silti!!

2. Mikä on ollut kunnianhimoisin toteutuneista käsitöistä?

Hmmm, en ole tehnyt mitään kovin monimutkaista! Nuorena tein paljon vaatteita, jakkupuvuista alkaen (mm. rippi- ja yo-asuni). Villapaitoja olen tehnyt ainakin sata ja opettanut siinä sivussa amerikkalaisia ladyjä neulomaan kontinkuvasta. Sohvaan ja nojatuoliin olen tehnyt pestävät irtopäälliset, niissä lähinnä haasteena kankaan määrä.

Tunnetta on eniten mukana Veljentytöille tehdyssä kastemekossa.

3. Jos sinulla olisi aikaa ryhtyä tekemään käsitöitä, jääkö joskus aloittamatta, kun ei osaa päättää mitä?

Ei! Tai tarkemmin ajatellen kyllä! Edellisellä asuinpaikkakunnallamme Opiston tilkkukurssilla ei 2 vuoden aikana valmistunut ensimmäistäkään työtä, en ehtinyt edes aloittaa!!

Kurssilla oli herttainen mummeli, jolla oli aina mukana IDEAVIHKOJA, paksuja ruutuvihkoja, joihin hän oli liimaillut valokuvia ja lehdistä leikattuja kuvia hauskoista, kekseliäistä, taidokkaista ja/tai muuten innoittavista käsitöistä. Kerran viikossa vietin 3 tuntia aina uusia vihkoja selaten, jonka jälkeen kannoin taas iskemättömän tilkkukoppani takaisin kotiin...

4. Mitä käsitöitä teet mieluiten?

Neulominen on luontaisinta! Villapaidat ovat vaan vaihtuneet pienempiin ja kevyempiin, siis sukkiin...

Yo-kevään lukuviikoilla valmistui 1-2 villapaitaa viikossa. Istuin Siskon kanssa yhteisen huoneemme lattialla, kirja polvilla - neuloin, neuloin, neuloin! Joskus muistin kääntää sivuakin...

5. Liittyykö ammattisi käsin tekemiseen?

Ei todellakaan. Tai oli minulla joskus taidetekstiilinkutojan oppisopimus, kun työpaikallani oli talvisin niin hiljaista, että ehti hakata kangaspuita ja opiskella vähän teoriaakin. Mutta ei siitä tullut ammattia.

6. Vallitseeko työpisteessäsi (tai missä ikinä välineitä säilytätkään) totaalikaaos vai narskuvanpuhdas säntillisyys?

He-he, ompeluhuoneen blogikuvista voisi päätellä toisin, mutta voin vakuuttaa, että kuvaussessioiden järjestys tärvääntyy heti seuraavan kerran huoneeseen poiketessani! Haaveilen säntillisyydestä (Mies rukoilee sitä!), mutta kaaos lienee luonteenomaisempaa...

7. Mitä käsityömateriaalia sinulla on varastossa valmiina odottamassa, mutta et ole koskaan siitä tehnyt mitään? Kauanko olet sitä säilönyt?

Hih, nyt voin onnekseni huokaista helpotuksesta! Myin juuri kirpparilla 2½ vuoden marinoinnin jälkeen 2,3 kg Virosta Aade Lõng Oü -villatehtaalta raahattuja huovutusvilloja, hahtuvaakaan ei ollut kadonnut sitten hankinnan. Sitä ei siis tarvitse mainita!

Juu, helmet! Todennäköisesti en tule ikinäkoskaanmilloinkaan tekemään helmitöitä (hermoillekäyvää näpertämistä), mutta helmet on vaan niin KAUNIITA, että niitä tuppaa tarttumaan mukaan.

8. Millaisessa mielentilassa teet käsitöitä? Korskuen kohti kunniakasta lopputulosta kaamealla faartilla? Nautiskellen ja rauhoittuen? Miten?

Ensisijaisesti ajantappona bussimatkoilla. Mökillä nautiskellen. Kotona (silloin harvoin kun aikaa jää) vain inspiraation iskiessä. Mielellään vain yhden illan juttuja, pidempiaikainen suhde on yleensä tuhoon tuomittu.

9. Nyt alkaa mielikuvitus loppua näiden kysymysten kanssa, mutta oletko sinä keksinyt joskus jonkin mielestäsi aivan uuden idean tai toteutustavan käsitöissä?

Olen suunnitellut myynnissä olleeseen villapaitamalliin toimivamman hihaistutuksen.
Olen myös suunnitellut myymäläkalusteen käsityötarvikkeiden myyntiin. Ai, mutta sitä ei taideta laskea?

10. Minkä kouluarvosanan antaisit käsityötaidoillesi?

En ollut yläasteella erityisemmin rva Nurmen suosiossa ja kässynumeroni oli 9 - olin katkera, silloin. Mutta ehkä se oli ja on ihan hyvä numero edelleenkin? Tykkäisin kyllä nykykäytäntöjen mukaisesta sanallisesta arviosta enemmän: innokas ja yritteliäs, toisinaan hieman tohelo ja lyhytjänteinen.

 
 
 11. Mikä on sinulle rakkain, jonkun muun tekemä, käsityö?

Muistan Äidin tekemät traumaattiset tweed-housut - eivät ainakaan ne!
Isä teki joskus kaappikelloja ja Äiti maalasi ne perinteiseen tyyliin, ne ovat hienoja!

* * * * *
Huh, sainpahan vastattua! Ja oli ihan mukavaakin...

Niin paljon olisi ideoita toiveita, ajatuksia, haaveita - kässyideoita, kässytoiveita, kässyajatuksia, kässyhaaveita siis tietenkin!! Ehkä vielä joskus aikaa ja malttia toteuttaakin niitä, edes osin!!?? Pitäisikö aloittaa IDEAVIHKOjen koostamisella??


Laiskuuttani en keksi uusia kysymyksiä (nämähän ovat oikein hyvät ja kattavat!), haluan jakaa haasteen eteenpäin käsitöitä monipuolisesti harrastaville blogiystävilleni, jotka olen tavannut ihan elävässä elämässä:

Hannele (Tilkkutaiwas)
Heleena (Vartahilla)
Minna (Neulanviemää)

Olkaa ystävälliset ja ottakaa haaste vastaan!

Haasteen säännöt: Kiitä ja linkitä bloggaaja jolta sait tämän haasteen. Jokaisen haastetun henkilön täytyy vastata 11 kysymykseen, jotka haasteen antaja on esittänyt ja postata vastaukset blogiinsa. Valitse sitten viisi uutta haastettavaa ja linkitä heidät postaukseesi. Keksi 11 uutta kysymystä joihin haastettujen tulee vastata. Älä haasta sitä henkilöä, jolta sait tämän.

PS. Kuvituksena Veljentyttö Vanhemmalle antamiani tekeleitä, 15-18 vuoden takaa.

15 kommenttia:

 1. Huh, alkoi hengästyttää heti aamusta :D
  Olipa kivaa luettavaa ja ihan mielettömiä juttuja kuvissa !!

  Et sä kyllä Minnalle taida yhtään hävitä...

  VastaaPoista
 2. Kivat tarinat ja ihanat kuvat, voiko noin nättiä vaateita ollakkaan. Aivan ihania

  VastaaPoista
 3. No oot kyllä satumaisen taitavainen nainen,upeita kuvia,hieman alko minuakin pyörryttää!!Vaikkei susta taidetekstiilikutojaa tullutkaan niin neuletekstiilitaiteilijan titteli sulle kyllä kuuluis myöntää:)

  VastaaPoista
 4. Mahtavia tuotoksia!
  Toivottavasti edes osa on säilynyt livenäkin ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä vaan, kuvien vaatteet ovat kaikki tallessa. Olin pari vuotta sitten Veljentyttöjen seuraneitinä toista viikkoa, silloin he esittelivät isoon laatikkoon säilötyt vaatteet ja muistelivat jokaisen kohdalla lapsuuttaan, mistä kyseiset vaatteet muistavat. Meillä oli tosi ihanaa, vanhemmat voisivat lomailla useamminkin! :o)

   Poista
 5. Hui kuinka ahkeralta kuullostankaan! ;D
  Mottoni on, että kaikkea pitää kokeilla. Osa harrastuksista on jäänyt jo muistojen unholaan (posliininmaalaus ja savityöt) vaikka kivoja molemmat olivatkin. Kyselin jo insinööriltäni, että koska se alkaa tienaamaan niin paljon, että voin aloittaa kokopäiväisen harrastamisen, heh.

  Jaa, että jakkupuku ei ole monimutkainen vai? Huippuihania kuvia. Tuli ihan mieleeni aika, kun oma poikaseni oli vauva ja lapsi. Tein ihan älyttömän paljon lastenvaatteita silloin. Nyt ei paljon kannata, kun ompelemalla maksaa vaatteet paljon enemmän kuin ostamalla.

  Haaveita riittää minullakin, mutta tuntuu vaan, että aika ei riitä mihinkään, mitä haluaisi. Miten sitä nuorempana kerkisi vaikka mitä?
  Kiva kun vastasit haasteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, tämä oli hauskin haaste aikapäiviin!!
   Itsekin tykkään kokeilla erilaisia juttuja, nuket ja nallet ovat olleet ihan kaikkein ihanimpia! :o)

   Poista
 6. Olipa ihana lukea vastauksiasi, tunnistin jonkinlaista hengenheimolaisuutta!
  Kiitos haasteesta!

  VastaaPoista
 7. Kauniita ihastuttavia neuleita olet tehnyt. Mielenkiintoista oli lukea vastauksiasi. Taitava ja minipuolinen olet sinäkin.

  VastaaPoista
 8. Apuaaa mitä tarmokkuutta. Jos on jotain joskus jääny tekemättä, niin onpahan paljon tullu tehtyäkin :). En olis oikeesti yhtään hämmästyny, vaikka olis toteuttanu sen kansallispuvun niistä luomupellavalla ruokituista lampaista vai mitä ne oli :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun kasvivärjätyistä lampaista, joilla tuohikontti! ;o)

   Poista
 9. Hyvähän tuo oli, tarinasi meinaan. Ei sinullakaan ole peukalo ihan keskellä kämmentä...

  VastaaPoista
 10. Kiitos haasteesta. Luulin jo aamulla laittaneeni viestin, mutta luulo ei ole...
  Suloisen kauniita vaatteita.
  Olet sinä pätevä!

  VastaaPoista
 11. Kiitos Pepi, Mummeli, Kirsi, Rva Kivitikka, Minna, Heleena, Eija, Annukka, Tiinatei ja Terhi! :o)

  VastaaPoista
 12. Kiitos haasteesta! Oli virkistävää! Ja oli hauskaa huomata, että inspiraatio nostaa päätään kun vähän mietiskelee käsillä tekemistä!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!