Lukijat

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Pönttö kunnossa

Nyt se on sitten ihan virallisesti tutkittu ja saatu oikein paperitkin! Valkotakkinen tutki ja totesi pöntön olevan kunnossa!

Pitkään sitä mietittiin, tutkituttamista. Paperit olisi asiasta hyvä saada - ihan vaikka vaan vakuutusyhtiötä varten, jos jotain sattuisi. Pitkään jouduttiin myös odottelemaan ennen kuin saatiin aika tutkimukseen - jonot ovat kuukausien pituiset. Ja jos jotain vikaa olisi ollut, olisi tiedetty aloittaa välittömät hoitotoimenpiteet isompien vahinkojen välttämiseksi.

Naapuri toisensa jälkeen on siirtynyt maalämmön käyttäjiksi, näkyypä monen torpan seinään taannoisen villityksen seurauksena ilmestyneen myös ilmalämpöpumppu. Ei meille!

Ilmalämpöpumppua hetken mietimme, mutta
a) ne ovat rumia pömpeleitä, niitä ei saa mitenkään naamioitua sisätiloissa edes melkein huomaamattomiksi
b) ne metelöivät, sisällä ja ulkona
c) ne ovat rumia myös ulkoseinällä, onneksi niihin on kuitenkin saatavilla kelvollisia koijia
d) jotta pumpuista olisi todellista hyötyä, tarvittaisiin joka kerrokseen erillinen härveli eli myös kolme päällekkäistä pömpeliä ulkoseinälle
Juu, ei kiitos!

Maalämpöä emme ole edes harkinneet, emme usko sen kannattavan vanhassa talossa. Jos rakentaisimme uutta, olisi se epäilemättä varsin varteenotettava ja jopa todennäköisin vaihtoehto. Mutta vanhaan - ei kiitos!

Vaan kun se Tarkastuskeskuksen valkopukuinen mies sukelsi stetoskooppiensa kanssa öljysäiliöömme ja totesi ylösnoustessaan pöntön olevan priimakunnossa (jä lähetti siitä vielä ihan virallisen tutkintapöytäkirjankin), olemme jatkossakin iloisia, onnellisia ja huolettomia öljylämmittäjiä!

Polttoöljyn hinta on toki näiden vuosien aikana noussut hurjat 65% (71 snt/l elokuussa 2006 => 118 snt/l elokuussa 2012), mutta kulutus on laskenut merkittävästi ulko-ovien,  ikkunoiden, öljypolttimen ja lämpötehokkaampien pattereiden vaihdon myötä. Ne ovat mielestämme olleet maalämpöä kannatavampia investointeja - myös esteettisin (ei eettisin) perustein. Ja eiköhän uusi takkakin ala tienata itseään takaisin jo ensimmäisenä talvenaan!

Toki ikkunoita ja pattereita riittää vielä vaihdettavaksi, kaikkia ei ole uusittu. Varmaan öljykattilakin pitää uusia jossain vaiheessa ja miettiä alakerran (aika tehottoman) leivinuunin kohtaloa...

Mielenrauha on kuitenkin taattu ainakin seuraavaksi 5 vuodeksi (uusintatarkastukseen asti).

Remppa jatkuu, sitten joskus. ..

PS. Ja täältä pesee lisää lämpöä! Sukkasadon kolmas sukkapari ja parit rannekkeet lähtevät tänään Hämeen Härkäteille... :o)

12 kommenttia:

 1. Nuo lämmitysasiat pistävät aina mietityttämään.
  Itse olemme vaihtaneet suoran sähkölämmityksen pellettiin.Vielä ainakin pelletti suht halpaa,on tietysti vielä uuni sen lisäksi.
  Nuo näyttävät juuri niin ihanalta kuin arvelin.

  VastaaPoista
 2. Meillä myös öljylämmitys ja toden totaa, öljy maksaa ihan kamalasti. Takassa poltamme myös ahkerasti puita.
  Vuoden olemme kohta asustaneet tätä taloa ja tehneet, myös parannuksia.
  Nuo sukat ja ihanat...:)

  VastaaPoista
 3. Hih,hih,et tiedäkään kuinka minä vastustan ilmalämpöpumppua! Meillä on suuria keskusteluja siitä isännän kanssa,kun hän olisi sen kauhean härvelin jo hankkinut,mutta minä tappelen vastaan,minä en anna sitä laittaa. Voi kuinka suuresti mä sitä INHOAN!! Siis sitä pumppua,en isäntää:) Nyt se on meillä kiellettyjen puheenaiheitten listalla:) Taas olet aikaansaanut kauniita neuleita.

  VastaaPoista
 4. Meillä on ollut pellettilämmitys Sinisessä talossa alusta asti, eli 7 vuotta. Puupelletin hinta on kuitenkin noussut huomattavasti tänä aikana, mutta on kuitenkin edelleen edullista, muihin lämmitysmuotoihin verrattuna. Erona öljylämmitykseen on vain se, että kattila pitää nuohota säännöllisin väliajoin. Voin suositella, jos joudutte tulevaisuudessa uusimaan säiliön tai kattilan.

  VastaaPoista
 5. Hienoa, että valkotakkiset ovat tutkineet ja hyväksi havainneet ;-D
  Meillä myös öljylämmitys.
  Sadannen tai kymmenennen kerran sanon taas, että ihania nuo pitsi sukat ja rannekkeet!!

  VastaaPoista
 6. Ja mitä virkaa on sitten neuloa villasukkia, jos olisi niin lämmin pirtti että voisi ympäri vuoden kävellä paljain jaloin! :) Meillä on sähkölämmitys ja tehokas takka, vielä ei ole tarvinnut edes miettiä pattereiden päällenapsuttelua ja takkaakin tarkenee lämmitellä vain joka toinen päivä.

  Ja olen muuten käynyt monessa asunnossa/talossa missä ilmalämpöpumppu huutaa täysillä ja silti on kylmä, mutta eiväthän ne myyjät ehdota ensin talon tilkitsemistä...

  VastaaPoista
 7. Eikös ne jo ole alkaneet ihan viisaammatkin puhumaan, että ei se ilmalämpöpumppu olekaan niin hyvä kuin ensi alkuun ajateltiin.

  VastaaPoista
 8. Kiitos Tellupa, Irmastiina, Intsu, Susan, Rva Kivitikka, Sonja ja KristiinaS! :o)
  Jepulis, pellettiäkin olemme miettineet - koiranruokakellarista ja kukkaruukkukellareista (se on vielä esittelemättä) saisi yhdistämällä erinomaisen pellettivaraston. Hinta vaan askarrutti aikoinaan: kun halvalla hinnalla on houkteltu riittävästi käyttäjäkuntaa, nouseeko hinta pilviin? Jos tavarantoimittajalla on monopoli, hintaa ei voi edes kilpailuttaa...

  VastaaPoista
 9. Kauniit sukat. Eipä tule pönttöä meillekään.

  VastaaPoista
 10. Ööö mitähän mahdoit tarkoittaa maalämmön heikolla esteettisyydellä? Siinähän ei ole mitään pömpeleitä seinällä eikä myöskään sisällä. Jos on vesikiertoperustainen lämmitys, kuten öljylämmitys yleensä on, niin sisälle ei tule mitään muutoksia. Itse tekniseen tilaan tulee sitten öljykattilan tilalle se maalämpöpumppu eikä muita muutoksia. Eikä tuo maalämpö metelöi sisällä enempää kuin öljylämmityskään, sillä ne sama patterit siellä lämmittävät. Ulos tulee maahan reikä, mutta sekin peitetään paksun maakerroksen alle eikä näy mitenkään.
  Tietenkin kaikki remontointi parantaa asunnon ulkonäköä.

  VastaaPoista
 11. Kiitos kommentista H! :o)
  Esteettisyydellä viittasin uusien ulko-ovien, ikkunoiden ja pattereiden myötä kohenneeseen talon visuaaliseen ilmeeseen.
  Käyttämämme putkimiehen mukaan vanhan talon vanhat vesipatterit eivät hyödynnä maalämpöä järin tehokkaasti. Maalämmön myötä kaikki patterit kannattaisi vaihtaa kerralla, nyt niitä on vaihdettu pikkuhiljaa remontin edetessä - kustannuskysymys tämäkin.
  Ilmalämpöpumppu metelöi, ei maalämpö. :o)
  Kuten sanottu, maalämpö on hyvä vaihtoehto. Me kuitenkin jatkamme öljyllä ja kun tulee aika uusia öljykattila, uusi on yhdistelmäkattila (puu & öljy) tai siihen tulee aurinkokennovalmius.

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!