Lukijat

lauantai 6. lokakuuta 2012

Siivousvinkkejä

Sirutuuli blogissaan sanoi, ettei tykkää siivoamisesta. Kukapa sitä nyt ihan ilokseen tekisikään, varsinkin viikkosiivous imurointeineen ja pölynpyyhkimisineen on TOSI tympeää touhua. Siksipä mielellään välttelen rutiiniruokkoamista, harrastan mieluummin luovempaa luuttuamista.

No, vuosien varrella olen kyllä saanut kommentteja siivoustyylistäni niin Veljeltä kuin Mieheltäkin: "Onko pakko ensin sotkea jotta voi siivota?" Tapanani kun on tyhjentää siivouskohde niin perusteellisesti kuin mahdollista tai ainakin nostella kaikki irtoava pois lattioilta. Ja joskus se siivousinspiraatio katoaa ennen kuin kaikki on palautettu takaisin paikoilleen... Tästä syystä en nykyisin yritäkään siivota koko taloa kerralla - vahingosta viisastuneena, voisi jopa sanoa. No jaa, kymmenistä vahingoista...

Mutta juu, Sirutuulen innoittamana jaan parhaat siivousvinkkini kanssanne.

1. Ensimmäinen ei tarjoa mitään uutta, tämä sama kun on jo niin monessa yhteydessä kuultu eli PALKITSEMINEN: Rajatun "urakan" (esim. yhden kerroksen imurointi) houkuttimeksi asetetaan (myös rajattu) palkinto (esim. yksi kuviokerta neuleen tekoa, yhden kiinnostavan jutun lukeminen lehdestä, kolmen blogin kommentointi, 1 siideri tms.). Seuraavan urakan (esim. toisen kerroksen imurointi) jälkeen sama palkinto uudestaan jne.
VAROITUS: Siidereiden kanssa ei kannata tehdä kovin pieniä urakoita tai seuraavana aamuna voi huomata siivouksen jääneen vähän vähemmälle huomiolle...

2. SISUSTAMINEN: Ensin käydään tutkimassa komeroiden kätköt, poiketaan kirpputorille tai sisutusmyymälään tai tehdään suunnitelma huonekalujen uudesta järjestyksestä. Kun vaihtaa verhot toisiin tai hankkii uuden tyynynpäällisen, on mukavampaa siivota koko huone.
Tosin meikäläisellä siivous saattaa tyssätä siihen, että alan ommella niitä uusia tyynyliinoja, enkä sitten enää ehdikään siivouspuuhiin...
VAROITUS: Muista perhesopu! Mies yleensä huokaa "Onko parisänky siirretty kellariin vai telkkari yläkerran vessaan?" kun innoissani hehkutan VÄHÄN järjestelleeni paikkoja...

3. HAAHUILU: Tee päätös: "Siivoan vain yhden huoneen!" Koska tavaroilla on tapana kulkeutua paikasta toiseen, niin aina kun "kohdehuoneessa" osuu käteen "väärän huoneen" tavara, palauta se paikalleen. Ota "paluumatkalle" mukaan joku muu eksynyt esine ja vie se paikalleen johonkin toiseen huoneeseen jne. kunnes vastaan tulee tavara, joka pitää palauttaa "päivän siivouskohteeseen", jossa jatkat taas hommia. Tulee yksi huone perusteelliseksi siivotuksia ja muitakin pikkuisen järjesteltyä. Ja ainakin 3-kerroksisessa töllissä terveyskävelyn päivän askelannoskin vaivatta...
VAROITUS: Älä eksy matkan varrelle...

4. TEEMATEMPAISU sopii hyvin harvemmin siivottaviin kohteisiin. Esim. kaikki huushollin kukat kerralla kimppasuihkuun, kuivahtamista odotellessa ehtii putsta kukkatasot perusteellisemmin.
Suosin konepesunkestäviä koriste-esineitä, pölyjen pyyhintää helpttaa kummasti kun ne ronttaa kaikki kerralla astianpesukoneeseen ja pyyhkii vain tasot. Ei ehkä kauhean taloudellista (veden ja sähkön törsäystä), mutta meikäläisen luonteenlaadulle oikein sopivaa! 
Kattovalaisintempaus on oikein palkitseva, vallankin juuri tähän vuodenaikaan tehtynä.
VAROITUS: Kiilloitettuja kiviesineitä ja maalattua valurautaa EI kannata konepestä - kokeiltu on...
5. TUNNELMAN LUOMINEN: Kuhunkin siivottuun huoneeseen jätetään siivouksen jälkeen palamaan tuikkuja ja tunnelmavaloja. Tämä on erityisen toimiva siivoushoukutin talvisina viikonloppuina, virittää mukavan rauhalliseen viikonlopputunnelmaan.
VAROITUS: Muista paloturvallisuus! Tarkista samalla palovaroittimien paristot!

Jaahas, taidankin tänään vähän siivoilla...

PUTIPUHTOISTA VIIKONLOPPUA!

13 kommenttia:

 1. Mahtavat ohjeet!!! Voi jospa ne virittäisivät minutkin siivousvireeseen! Täytyy siis lukea heti uudestaan ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeista,
  nyt kun kerrankin aurinko paistaa onkin kiva laittaa hihat heilumaan...öhh, siis muutoinkin kuin viemällä pyykit ulos tuuleen.

  VastaaPoista
 3. Voi tavatonta mitä ohjeita =D
  Se on asenteesta siis kiinni miten siivouksenkin saa miellyttäväksi.

  Upean sammakkoprinssin bongasin kuvistasi!

  VastaaPoista
 4. Ravintolatyöskentely-ajoiltani muistan hyvän ohjeen:" Vie mennessä, tuo tullessa". Voivoi kun jaksaiskin sitä noudattaa, niin pysyis ehkä tavarat omilla paikoillaan.
  Nykyisin paras siivouskeinoni on. " Pidä ovi lukittuna, niin ei kukaan pääse ihmettelemään sotkua" =)))))

  VastaaPoista
 5. se tais puuttua, että aloita huoneen imurointi aina huoneen peräseinästä/nurkasta ja kulje kohti ovea..imurin kanssa tietty. niin ei tartte kahta kertaa imuroida kun pöly ja kakka menee kerralla imurin pussiin asti. Jos aloittaa edestä sitä skeidaa kummasti on kulkeutunu taas sinne ovelle kun siellä olet :D

  VastaaPoista
 6. No voi, että...nämä neuvot tulivat vähän myöhässä. Juuri sain siivoukset tehtyä. Matot vielä ulkona tuulettumassa. No, ensi viikolla otan tuon palkitsemisen kannustimeksi...tai voinhan minä palkita itseni nytkin....juu sen teen....:)

  Mukavaa ha aurikoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 7. Meillä oli eilen siivouspäivä! Hyviä vinkkejä olet koonnut.
  Luulin, että olen mahdoton hamstraamaan pöytävaloja ja että meillä on niitä paljon, mutta veit voiton!!!

  VastaaPoista
 8. Kivat neuvot:)Mä kans vähän niinkun inhoon tuota siivoomista kun on vielä niin paljonkin sitä.Ikkunan pesu on vielä inhottavampaa mun mielestä.
  Illanjatkoja

  VastaaPoista
 9. Olipas hienoja pöytälamppuja:)

  VastaaPoista
 10. Kiitos hyvistä siivousvinkeistä! Kuvituskuvissa oli innostavan siistiä ja sisustettua. Niistä päätellen siivoat usein!

  VastaaPoista
 11. Kiitos Iitauu, Katjainkeri, Matonkude, Sude, Mehtäemäntä, Irmastiina, Rva Kivitikka, Tellupa, Tarutikki ja Tilkunviilaaja! :o)
  *
  Sammakko lähtimukaan Saksasta,se oli ihan PAKKO tuoda kotiin!! Se huusi VAIN minulle: "Tule ja pussaa - olen prinssisi!" Mitä siinä muutakaan teet??
  *
  Pöytälamppuja haluaisin paaaaaaljon enemmän! Kunhan taas vaan ehtisin Terhin opeilla tekemään muutaman uuden, tarvikkeet ja ideatkin olisivat jo valmiina! :o)

  VastaaPoista
 12. Kiitos hyvistä siivousvinkeistä! Printtaan ne ja annan miehelle, joka on meillä pääasiallinen siivooja. ;D

  VastaaPoista
 13. Kiitos Matleena! :o)
  Kommenttisi kirvoitti kyllä heleän naurun! ;o)

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!