Matka kuin matka, ohjelmaan kuuluvat aina paikalliset ruuat ja juomat, jokin puutarha, museo, rauniot ja kirkko sekä mielellään linna, jos sellainen vaan on tarjolla. Tällä kertaa oli sitten sellainen kirkko, että komeampaa ei enää mistään löydy - kannattaakohan pyhäkköjä enää tämän jälkeen bongaillakaan? Ja jos joskus pääsen Versaillesiin, voi kai linnatkin jättää vähemmälle? Paitsi Talvipalatsi pitäisi ehdottomasti myös minunkin joskus nähdä, väittää Mies.
Käväistiin nimittäin Vatikaanissa, Pietarin kirkkoa vaikuttavampaa hengenhuonetta tuskin koskaan tulee vastaan. Mykistävä! Kirkkoa ei voi sanoin kuvailla, se on elämys. Huikaiseva kokemus, tajunnanlamauttava tapaus. Siis sanalla sanoen: USKOMATON.
Pietarinkirkko edustaa renessanssityyliä ja barokkia. Rakennustyöt aloitti paavi Julius II vuonna 1506, kirkko valmistui vuonna 1615, ja se vihittiin käyttöön vuonna 1626. Pietarinkirkko on maailman suurimpia kirkkoja: pituus 212 metriä, korkeus 133 metriä, pinta-ala 23 000 m² ja tilavuus yli 60 000 m³. Kokonsa perusteella Pietarinkirkko on maailman suurin uskonnollinen rakennus. (Lähde: Wikipedia)
Kamera lauloi, otin sadoittain kuvia - ja silti sain mukaani vain kalpean häivähdyksen kirkon loistosta. Mittasuhteet ovat niin valtaisat, ettei niitä tavallisella maatiaisjärjellä kykene tajuamaan - tai kameralla taltioimaan. Kotiintuomisiksi ostettiin oivallinen kuvakirja, väenpaljoudessa kun tuli enimmäkseen kuvattua vain kattofreskoja.
Myös veistoskokoelma on suunnaton, silmiinpistävinpänä Gian Lorenzo Berninin 30 metriä korkea atriumin baldakiini eli alttarikatos (kuvassa keskellä). Pietarinkirkossa on myös Michelangelon kuuluisa, vuonna 1499 valmistunut veistos Pietà, joka esittää neitsyt Mariaa sylissään kuollut Jeesus.
Tottahan toki kävimme myös Sikstuksen kappelissa, jossa mm. Michelangelon kuulut freskot Luomiskertomus ja Viimeinen tuomio. Vaikuttavimpana pidetty luomiskertomuksen kuvista on Aatamin luominen, jossa Jumala antaa ihmiselle elämän koskettamalla tätä sormenpäällä. Viimeinen tuomio on alttariseinällä oleva jättiläismäinen fresko, jossa on yli 390 ihmishahmoa, teos on kuin osa kappelin seinien ulkopuolelle jatkuvaa laajaa kokonaisuutta.
Ollakseni rehellinen, nämä maailmanhistorian arvostetuimmat taideteokset menivät isoimmaksi osaksi sivu suun! Sikstuksen kappelissa oli ylen hämärää, valokuvaus oli kielletty, tiiviissä ihmispaljoudessa huomio meni siihen, ettei eksynyt omasta oppaan luotsaamasta ryhmästään. Kappelissa oli tuhansia ihmisiä, tilan täytti jalkojen laahauksen ääni ja kaiken yllä kaikuva, kaiuttimien toistama: "Sssssssh, silence - silenzio! - - - Sssssssh, silence - silenzio! "
The Resurrection of Our Lord "Scuolo Nova" series: episodes of the Christ life From a cartoon of Raphaels school Brussels, 1524 - 1531 Workshop of Pieter van Aelst 562 * 954 cm |
... sen sijaan Paavin perinteisen joulupuheen pitopaikalla norkoilin ja kuvailin Pietarinaukiolla.
Rauniotkin tuli kuitattua samalla reissulla, poikkesimme Rooman Colosseumilla - tosin ihastelimme vain ulkoa päin, sisälle emme poikenneet.
* * *
Valitettavasti matkanjärjestäjämme ei saanut Vatikaaniin englanninkielistä ryhmää kokoon, osallistuimme saksalaisten ryhmään - josta johtuen isoin osa selostuksista jäi täysin käsittämättömiksi. Onneksi Wikipediassa on oikein mainio tietopläjäys (josta alla olevat pätkät poimittu). Ryhmän mukana pääsimme myös jonojen ohi. Käsittämätöntä, että lokakuisena maanantaiaamuna - turistikauden ollessa jo ohi - ovelle kiemustelee tuhatpäinen jono korttelin ympäri! Mutta vaikka olisin joutunut jonottamaankin tuntitolkulla, väitän sen olevan EHDOTTOMASTI vaivan väärti!!
* * *
Kuva: Wikipedia |
Vatikaanivaltion 44 hehtaarin alueeseen kuuluu suurimmaksi osaksi muurein ympäröity Vatikaanin kukkulan alue Pietarinkirkon välittömässä läheisyydessä. Pietarinkirkon ja sen edessä olevan aukion lisäksi Vatikaanivaltion alueella sijaitsevat paavin Apostolien palatsi, Vatikaanin museot (joiden yhteydessä Sikstuksen kappeli ja paavillinen pinakoteekki eli maalauskokoelma), Vatikaanivaltion hallintorakennus eli kuvernementti sekä muita hallintorakennuksia, sveitsiläiskaartin kasarmi, L'Osservatore Romanon toimitus ja painotalo, pieni osa Paavali VI:n audienssihallista sekä laaja Vatikaanin puutarha.
Vatikaanin suvereeni valtiopäämies on paavi ja valtiomuodoltaan Vatikaani on teokratia, kaikki poliittinen valta on papistolla. Käytännössä ylintä valtaa käyttävät paavin lisäksi tämän nimittämät kardinaalit, joiden tehtäviin kuuluu muun muassa paavin valitseminen. Puhekielessä Vatikaanilla voidaankin tarkoittaa paitsi valtiota itseään, myös katolisen kirkon ylintä johtoa.
Vatikaanilla itsellään ei ole poliittista tai sotilaallista vaikutusvaltaa. Infrastruktuuriltaan ja taloudeltaan se on täysin sidoksissa naapuriinsa Italiaan. Valtio ei kuulu YK:iin muuten kuin tarkkailijajäsenenä Pyhän istuimen ( = paavin virka, vrt. kuninkaiden virkoja nimitetään valtaistuimiksi) kautta. Tästä huolimatta Vatikaanilla on paljon kansainvälistä painoarvoa, koska Vatikaanista käsin johdetaan katolista kirkkoa.
Pietarinkirkko että sen edessä oleva Pietarinaukioovat avoinna yleisölle. Vaikka aukio kuuluukin Vatikaanivaltioon, turvallisuudesta sen alueella vastaa Italian poliisi eikä sveitsiläiskaarti. Poliisin valtuudet päättyvät Pietarinkirkkoon johtavien portaiden juurelle.
LYHYESTI HISTORIAA:
1300-luvulle saakka paavillinen hallinto sijaitsi Lateraanipalatsissa. Vatikaani (lat. mons Vāticānus) tarkoitti Tiberjoen oikealla puolella sijaitsevaa kukkulaa, jolla antiikin aikana sijaitsi keisari Neron rakennuttama sirkus. Sirkuksen pohjoispuolella sijaitsi pieni hautausmaa, jonne oletetaan haudatun apostoli Pietari. Pian alueelle rakennettiin ensimmäinen kirkko ja 300-luvulla suurempi Konstantinuksen basilika. Vatikaanista tuli keskeinen pyhiinvaelluskohde. Seuraavina vuosisatoina alueelle rakennettiin lisää rakennuksia, jotka tarjosivat pyhiinvaeltajille majapaikan. 800-luvulla paavi Leo IV rakennutti alueen suojaksi linnoituslaitteet (civitas leonina). Paavin katedraalikirkkona pysyi kuitenkin edelleen Lateraanikirkko.
Rooman valtakunnan romahdettua paavit perustivat oman kirkkovaltion ns. Konstantinuksen lahjakirjaan (= Pyhän Paavalin perintö) vedoten. Lahjakirjassa keisari Konstantinus antaa paavi Sylvester I:lle ja hänen seuraajilleen vallan Roomaan ja Länsi-Rooman kaupunkeihin. Lisäksi asiakirjan mukaan paaville annettiin keisarin arvomerkit ja papeille senaattorin arvo. Konstantinukselle jäi lahjakirjan mukaan Itä-Rooma. Lahjakirjan mukaan lahjoituksen syynä oli paavin keisarille antamat kristinuskoa koskevat neuvot. Lahjakirja vahvistettiin vuonna 751, katolinen kirkko myönsi lahjakirjan väärennökseksi vasta 1800-luvulla.
Nykyinen Vatikaanivaltio perustettiin 11.2.1929. Paavi Pius XI kävi 1929 virallisia neuvotteluja fasistisen Italian johtajan Benito Mussolinin kanssa. Neuvottelujen tuloksena solmittiin
lateraanisopimukset, jotka perustivat Vatikaanin valtion ja katolisuudesta tehtiin valtionuskonto.
Paavin valta-aseman takia sisäpoliittiset muutokset ovat mahdollisia vasta paavin kuoleman jälkeen. Kukin paavi harjoittaa paavinkautensa eli pontifikaattinsa aikana sellaista politiikkaa kuin haluaa, ja ainoastaan hallitsevalla paavilla on mahdollisuus päättää tämän politiikan sisällöstä. Paavia on mahdotonta erottaa virastaan, joten käytännössä paavi pystyy harjoittamaan haluamaansa politiikkaa aina elämänsä loppuun asti.
Itsenäisenä valtiona Vatikaanilla on myös oma valtion talous. Vaikka valtio ei kuulukaan Euroopan Unioniin, maan virallinen valuutta on euro. Kuten muillakin euromailla, Vatikaanilla on oikeus lyödä omia kolikoitaan. Vatikaanivaltion pääasialliset tulonlähteet ovat kiinteistöjen tuotot – Vatikaani omistaa noin 2 400 vuokrataloa valtioalueensa ulkopuolella – sekä Vatikaanin alueella sijaitsevien liikkeiden tuottama liikevoitto. Vatikaanin supermarketin, huoltoaseman, apteekin ja vaatetusliikkeen tulot menevät suoraan valtion kassaan. Lisätuloja valtio saa matkamuistomyymälöistä, museoiden pääsylipputuloista sekä lahjoituksista. Tärkeä tulonlähde ovat myös Vatikaanin omien eurokolikoiden ja muistomitalien sekä postimerkkien myynti keräilijöille. Vatikaani omistaa myös kultaa, joka on varastoituna pankkiholveihin New Yorkissa, noin 850 kiinteistöä, joiden yhteenlaskettu arvo on noin 1,5 miljardia euroa sekä lukemattoman määrän mittaamattoman arvokkaita taideaarteita. Vatikaanivaltion laissa on nimenomainen määräys siitä, että kirkollisveroja ei saa käyttää valtion kulujen peittämiseksi. Eri puolilla maailmaa koottavat kirkollisverot käytetään paikallisten seurakuntien ja hiippakuntien menojen peittämiseksi. CIA:n tietojen mukaan Vatikaanin budjetissa tulot ja menot ovat noin 300 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.
Vatikaanivaltiolla on vuodesta 1933 ollut oma rautatieasema ja 852 metriä rautatietä. Vatikaani on myös varustettu itsenäisellä ja modernilla puhelinverkostolla ja siellä on myös postilaitos. Vatikaanin alueella sijaitsee myös huoltoasema, josta on mahdollista ostaa verotonta bensiiniä. Tankkausoikeus on kuitenkin vain pienellä, etuoikeutettujen ihmisten joukolla. Vatikaanin alueella ei ole lentokenttää, helikopterikenttä kuitenkin on.
Pyhä istuin omistaa myös Vatikaanin observatorion, joka on yksi maailman vanhimmista astronomisista instituuteista. Alkujaan observatorio sijaitsi eräällä kukkulalla Pietarinkirkon takana, kunnes paavi Pius X antoi sille uuden ja suuremman sijaintipaikan Vatikaanin puutarhojen alueelta. Sittemmin paavi Pius XI siirsi observatorion toiminnan pois Vatikaanista paavin kesäasunnolle Castel Gandorfoon. Entistä Vatikaanin observatoriota Vatikaanin alueella ei myöskään voitu enää 1980-luvulla käyttää Rooman valosaasteen takia, joten observatoriolle perustettiin toinen tutkimuslaitos Yhdysvaltain Arizonaan.
HENKEVÄÄ VIIKONLOPPUA!
Grazie mille ihanista kuvista, joiden myötä mukavat muistot heräsivät! Asuin päivälleen kuusi vuotta sitten kuukauden Colosseumin naapurissa ja päivittäinen työmatkani kulki sen vieritse. Vatikaanissa riittäisi katsottavaa loppuiäksi. Italiassa ei enää ole turistisesonkia, vaan ihmismassoja riittää siellä ympäri vuoden. On varmasti ollut ihana reissu!
VastaaPoistaOooooh, ei hullumpi työmatka!!
PoistaOho, kirjoitinko turistisesonki? Tarkoitin lomasesonkia! Turisteja varmasti Rooman kokoiseen kylään riittää läpi vuoden, mutta millaiset massat ovatkaan liikkeellä heinä-elo-syyskuulla...!!??
Onhan tuo Vatikaani museoineen sellainen paikka jossa menis viikko syömättä :)
VastaaPoistaSamoin kuin Eremitasissa ja Versaillesissakin. Ja Kairon museossa!!
Tuo Kairo pitänee sitten vielä lisätä "pakko nähdä" -listaan! ;o)
PoistaOlimme meiheni kanssa vuonna -96 tuolla samassa paikassa, eiä ollut paikka muuttunut miksikään, yllätys yllätys!
VastaaPoistaHuikeaa oli noita historiallisia paikkoja nähdä livenä ja nyt oli ihana verestellä muistoja kuvin :-)
Kiitos matkakuvauksesta. Itse pääsen huhtikuussa Roomaan ja Vatikaaniin, ja kuvasi nosti matkakuumetta taas muutamalla asteella. Kävitkö katakombeissa?
VastaaPoistaKatakombeissa ei käyty, kun ryhmän mukana liikkuessa aikaa on rajallisesti. Pitkän jonotuksen palkkioksi (tosi yksityisillekin on maksullinen "nopea linja") saa aikaa viettää mielin määrin, nopean jonon ohituksen hintana oli lyhyt visiitti. Aikaa olisi todella saanut kulumaan viikkotolkulla, kuten Tiinatei yllä totesikin.
PoistaIhanaa matkaa sinulle, kohde on mitä kiintoisin!! :o)
Huhtikuussa käväistiin Roomassa ja nyt nähtiin vähän tuota kirkkoakin ( kiitos sinun). Oltiin kyllä itsekin menossa kirkkoa katsomaan, vaan satuttiinkin sellaiseen ajankohtaan, että Paavi tuli pitämään aukiolle puhetta, joten kirkko oli suljettu, mutta nähtii paavi ihan livenä. Kyllä tuo upea paikka on tuo Rooma ja paljon nähtävää, riittää katseltavaa moneksi reissuksi.
VastaaPoistaEi se paavikaan hullumpi nähtävyys ole!! :o)
PoistaUpeita kuvia. Kiitos tästä Rooman ja Vatikaanin matkasta:)
VastaaPoistaOooooh ja voih!! Mä olen sanaton ja myksitynyt! Kyllä kuule Italia on niin,niin monipuolinen maa ,kun sen sisälläkin on kaksi minivaltiota,tuo Vatikaani ja San Marino. Minä silmät pitkällä katselin kuvia ja uskon,että palaan katselemaan yhä uudelleen ja uudelleen. Minun täytyy joskus päästä näkemään nuo livenä. Kameralla ei millään saa koko loistoa ja kaikkea vangittua,vaikka hyviä kuvia sinulla kyllä on. Kiitos kun sain näitä katsella. Hyvää kannatti odottaa:) Mutta eihän tässä ollut kuin vähän kuvia. Kaipaan lisää muistakin jutuista:) Täällä on tälläinen vähän vaativa lukija:D
VastaaPoista"Vähän vaativat lukijat" ovat oikein mukavia, luulisin että sinäkin tykkäisit tästä kohteesta myös ihan livenä.
PoistaHuikeita kuvia, kiitos.
VastaaPoistaMä en tajua miten ne muinoin pystyneet rakentamaan kaiken hienon, ja veistelemään veistoksia, kankaita ynnä muuta. Osaamisesta ei ole kyse vaan kaikenlaisia välineitä ajattelen, ei ollu mitään PekkaNiskaa nostelemassa. Ja että ne kaikki hörhelöt on pysyneet katoissa ja seinillä yms. Käsittämätöntä.
Älä muuta sano!! Tosin tätä kohdetta taidetaan restauroida kaiken aikaa ja ylläpitää muutenkin suht hintavasti. ;o)
PoistaKiitos kovasti tästä matkasta. Kiva katsella ja muistella aikaa, jolloin asuin Italiassa ja Roomassa tuli käytyä usein.
VastaaPoistaMahtavia matkakuvia ja todellakin Italia on kaunis maa! Kyllä noin isoissa ja upeissa paikoissa tunsi varmasti kunnioitusta tekijöitä kohtaan ja ihmisen pienuuden! Tämäkin paikka kuuluu joskus nähtäviin. Kiitos matkasta Roomaan ja sen historiaan!
VastaaPoistaKyllä siellä itsensä pieneksi tunsi - ja miten pieneksi onkaan tuntenut vaikka 500 vuotta sitten!?
PoistaJoskus pikkuisen kiukuttaakin näitä upeita hengenhuoneita katsellessa: loistoa, kultaa, brokadia, ylenpalttisesti kaikkea parasta, mitä rahalla saa - ja samaan aikaan kansa on elänyt sanoinkuvaamattomassa puutteessa ja kurjuudessa. Uskonto ehkä vaatii tällaista pönkitystä, mutta kyllä jaksaa ihmetyttää...
Kiitos Tiinatei, Pepi, Rva Kivitikka, Prusiluska, Taina, Tarutukki, Intsu, KristiinaS, Vekki ja Tilkkureppu! :o)
VastaaPoista