Lukijat

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

SAIPPUAKAUPPIAS

Otskon palindromi johdattaa aidon Marseille-saippuan (Savon de Marseille) syntyjuurille. Saippua esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1371 Provencessa, Etelä-Ranskassa, missä Marseillen saippuaa on valmistettu jo satojen vuosien ajan.

Marseillen ympäristöstä muodostui saippuanvalmistusalue raaka-aineiden ansiosta: oliiviöljyä oliviipuiden hedelmistä, suolaa saippuanvalmistusprosessiin Camarquen suolamailta ja tokihan  Marseillen satamaan tuotiin myös kookos- ja palmuöljyä. Vihreät Marseille-saippuat on tehty oliiviöljystä ja valkoiset palmuöljystä.

Hyllyn päällä majailleet saippuat lienevät "historiaosastoa", sen verran kurpahtaneita olivat...

Marseillen saippuan tekoon käytetään ainoastaan kasviöljyjä (oliivi-, kookos- ja palmuöljyjä), joita aito Marseille saippua sisältää vähintään 72%. Marseillen saippua on bio-hajoava, hypoallergeninen, 100% luonnollinen eikä se sisällä lainkaan väri- tai säilöntäaineita. Sitä käytetään laajalti henkilökohtaiseen hygieniaan (hiustenhoitoon sekä vartalolle) ja sitä suositellaan erityisen hellävaraisen koostumuksen vuoksi myös vauvojen sekä allergikkojen hygienian hoitoon. Useimmillehan Marseillen saippua on lähinnä tuttu vain arkojen tekstiilien ja nahkatuotteiden puhdistuksessa.

Jos ei ehdi kiireiltään Marseilleen asti, saippuaa löytyy toki lähempääkin. Ei useinkaan marketeista, mutta useimmista tavarataloista, joissa normaalia laajempi parfymeria. Lisäksi Marseillen saippuaa saa monista ekologiseen siivoukseen ja kodinhoitoon erikoistuneista verkkokaupoista.

Saippua on harmillisen painava tuliainen, muuten sitä olisi lähtenyt kassikaupalla mukaan. Harmillisesti ehdin myös jo jakaa kaikki tuliaiset, joten hienompia "kauneussaippuoita" ei enempää riittänyt kuvattaviksi, sävykirjo oli varsin laaja sinisestä laventelista ruskeaan suklaaseen. Kuution mallinen saippua on tuoksuton, nämä käryävät aika tömäkästi.

Hssss! Vaikka Marseille onkin toinen Euroopan kulttuuripääkaupungeista 2013, kulttuurinnälkämme tyydyttyi ihan vaan käyskentelyllä maailman pisimmällä rantakadulla (vai olikohan se vaan Euroopan pisin? No, pitkä ja kiemurainen kuitenkin...) sekä piipahduksella sataman eteläpuolella 150 m:n korkeudella sijaitsevan pyhiinvaelluskirkkoon, Notre-Dame-de-la-Garde'en.

PS. Marseillen lippu ja vaakuna ovat ihmeen tutun oloiset... (Lähde: Wikipedia)

EDIT:
PPS. Huomasin juuri, että saippuatehtaalle pääsee myös vierailulle, kts.
www.savon-de-marseille.com/en/le-fer-a-cheval-factory-tour.html


8 kommenttia:

 1. Usko jos haluat, kun avasin postauksen, nenään tulvi saippuan tuoksu! Ihania saippuoita!!

  VastaaPoista
 2. Prismassa myydään Marseille saippuaa....olen joskus ostanut.

  VastaaPoista
 3. Marseille-saippua käy myös huovutukseen, osalla meidän huovutuskurssilaisista on ollut sitä mäntysuovan sijasta.

  VastaaPoista
 4. Ihoystävällistä saippuaa kaipaakin, täytyykin kokeilla.

  VastaaPoista
 5. Minkälainen teidän lomareissu oikein on ollut? Mallorca, Vatikaani, Rooma, Marseille . . . mitähän vielä on jemmassa.
  Ja tuota saippuaa on aina ollut kaapissa, harvemmin muistan käyttää sitä.

  VastaaPoista
 6. Ennen käytin vallan marseillesaippuaa, mutta nykyään teen itse saippuat, ne ovat juurikin tämän tyyppisiä. Melkein siis syötäviä, hyvistä öljyistä kun tekee, nami. Oletko kokeillut saippuan tekoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen monista blogeista lueskellut ja ihastellut juttuja saippuanteosta, itse en ole vielä kokeillut. Mulla on vähän sellainen juttu, että tykkään kokeilla uusia asioita ryhmässä, ohjatusti - eli taidankin nyt ehdottaa Opiston ohjelmaan saippuantekokurssia... ;o)

   Poista
 7. Kiitos Auli, Irmastiina, MariJ, Rva Kivitikka, KristiinaS ja Eija! :o)
  Vai että oikein tuoksun kanssa! :oD

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!