Lukijat

maanantai 25. tammikuuta 2016

Onko pakko?

Mikä ihmeen vimma yrityksillä on ihan yhtenään vaihdella logoja? Tai vyötteiteitä? Seiskaveikallakin jo kolmas versio viimeisen parinkymmenen vuoden aikana! ;o)

Coca-Colan logo on pysynyt liki samanlaisena  alkutaipaleeltaan asti, vuodesta 1886. Tavaramerkki on yksi maailman arvokkaimmista, brändin arvo on noin 56 miljardia dollaria (2015). Myös Novita (perustettu 1928)  on yksi Suomen arvostetuimmista brändeistä, muutenkin kuin käsityörintamalla. Tai ehkä juuri muualla kuin käsityöihmisten mielissä?

Juu-u, lankakopastani löytyy kaikkia kolmea viimeisintä vyötettä! Vyötteen lisäksi myös laadussa on eroja, ihan käsinkosketeltavasti. Vanhin veikka on ihanan pehmeää ja villavaa, muut mitä tuoreempaa sen tikkuisempaa. Siksi tuota vanhinta en enää raaski käyttääkään, se on muisto jostain menetetystä...

Muistan muuten nuo vanhat 100 grammaiset kerät ajalta, jolloin en vielä villasukkia tikutellut. 1990-luvun alkuvuosina työskentelin pienen tavaratalon kodinosaston (kattaus, kodintekstiilit, siivoustarvikkeet, lelut ja langat) osastopäällikkönä. Seiskaveikkaa myytiin hurjan paljon, varastoon tilasin syksyisin Kiinan muurin kokoisen rivin lankalaatikoita (juu-u, silloin kaupoissa oli vielä varastot, inflaatiokin oli toista luokkaa). Kevään koittaessa tein aina tilaa uusille sesonkituotteille ja myin loput varastolangat -50%. Seiskaveikka-altaat tyhjenivät aina hetkessä, kun rouvat kiljahdellen hamstrasivat lankaa keoiksi asti kärryihinsä.

Silloin en sitä ihan ymmärtänyt. Nyt kiljuisin minäkin -50% alennuksista...

22 kommenttia:

  1. Ilmeisesti suomalaiset yritykset yrittävät pysyä ajan hermolla vaihtamalla logoa, vyötettä tai nimeä (posti-itella-posti).

    VastaaPoista
  2. Niin kiljuisin minäkin!
    Ja eron langan laadussa olen huomannut jopa minä, joka olen ihan noviisi tällä saralla, (mutta kuitenkin ollut sen verran lankojen kanssa tekemisissä.)

    VastaaPoista
  3. Ymmärrän yskänne. Itse manasin samaa viime viikolla, kun piti löytää just tietty väri tilaussukkiin. Oli sitten kerää jos minkänäköistä. Tuohon samaan sarjaan pitää lisätä vielä 7 veljestä Aapo... myydään 100 gramman kerissä meidän Cittarissa. Oletteko törmänneet? En kyllä keksinyt miksi on tehty pienempiä keriä, kun väritkin olivat samat mitä kotivarastoista löytyy. Oletteko te törmänneet tähän?
    Eipä ole noita lankealeja paljoa enää ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös ihmetellyt Aapon ideaa, miksi tehty pienempi kerä samasta laadusta, kalliimmalla kilohinnalla? Värit ovat "luonnonmukaisempia", ei niin värjätyn oloisia, siinäkö jutun juoni?

      Poista
  4. Toden totta, minulta löytyy mös noita kaikkia! Sain äidiltä pari pahvilaatikollista lankoja ja siellä oli myös noita vanhimpia vyötteitä. Ja lankakerä myös siellä vyötteen sisällä.

    VastaaPoista
  5. Sama pakkauksen muuttaminen on keljua muissakin tuotteissa. Kaupoissa on valtavasti rinnakkaisia tuotteita ja sen oman valinnan löytäminen on aika ajoin hyvin vaikeaa muuttuneen pakkauksen vuoksi. Seiskaveikkaa en ole koskaan neulonut, joten laadun muutoksen suhteen olen jäävi. Nallessa olen huomannun laadun ja jopa paksuuden vaihtelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paksuuden vaihtelu pätee Seiskaveikkaankin. Selkeästi sen huomaa, kun virkkaa yksivärisiä mummonpaloja samalla koukulla, kokoerot saattavat olla eri värien kesken huomattaviakin! Paksuin laatu on perinteinen pässinharmaa, sitä on vissiin vähiten käsitelty - ne palat jouduin peitteestä hylkäämään, kun olivat selkeästi isompia.
      Paksuuden vaihtelua saattaa olla myös yksittäisen kerän laadussa, selkeästi ohuempia ja paksumpia osuuksia. Ehkä se tuo sitä käsintehdyntuntua...? ;o)

      Poista
  6. Hhmm, kirjoitat: N. "on yksi Suomen arvostetuimmista brändeistä, muutenkin kuin käsityörintamalla. Tai ehkä juuri muualla kuin käsityöihmisten mielissä?"
    Mistä tällainen tieto ja miksi muut kuin kässäihmiset arvostavat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Novitan brändiä käytetään useissa yhteyksissä referenssinä sisältömarkkinoinnin ja sähköisen kommunikaation osalta. Lankojen laatu sen sijaan on nykyisin aika heikko aiempaan verraten, tekokuitesemman oloista, karkeampaa, solmuista ja (kuten Kvilttaajakin mainitsi) vahvuudeltaan hyvin epätasalaatuista. Novitan lehti on kuitenkin ihan ehdoton, jopa Tekniikan Maailmaa korekammalle arvostettu "harrastelehti". :o)

      Poista
    2. Ai niin, piti vielä sanoa, että ehdottoman hyvä asia on, että n. 80% Novitan langoista kehrtätään Suomessa (Seiskaveikka ja Nalle, Jussi)! Osa värjätään ulkomailla ja kaikki erikoislangat ostetaan ulkomailta ja vain keritään ja vyötetään Suomessa.

      Poista
    3. Kiitos vastauksesta, kannatti taas kysyä. Enhän voinut tietää noista referensseistä ja lehden arvostuksesta kun en sellaisissa yhteyksissä missään ole että olisin selvillä tuollaisista asioista.

      Poista
    4. Sattumalta minäkin asiaan törmäsin taannoin netissä surffaillessani... :o)

      Poista
  7. Joo ja eri väreissä laadun eron huomaa.Ja nyt ne harmaatkin värit on alkanut tuntuu liian karkeilta kun mies sano jotta nää on ihan eri tuntuiset. Nyt minua on ruvennut ärsyttää kun jotkut värit aina uuden värikartan myötä katoavat. En rupea hirveästi varoistoimaan koska tällä hetkellä siihen ei ole varaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ... ja täsmälleen sama väri saattaa olla jälleen parin vuoden päästä kartalla!!

      Poista
  8. Hyvähän se toisaalta on kun vaihtavat vyötettä. Näkeepä heti päältä päin onko kyseessä vanha kunnon 7-veikka, vai tätä uudempaa huonolaatuisempaa =)

    VastaaPoista
  9. Tykkään tosi paljon seiskaveikasta. Se 90-luvun lanka oli kyllä paljon paksumpaakin. Tein siitä islantilaisneuleen joka on vieläkin tallella ja se on TOSI paksu se villapusero. Oisko sulla semmonen muistikuva langan vahvuudesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmmm, olen neulonut ensimmäiset sukkani 20 vuotta sitten, aktiivisesti vasta viimeiset 5-10 vuotta. Muistelisin vanvuuden tänä aikana pysyneen samana.

      Poista
  10. 80-ja 90-luvulla tein paljon neuleita Nalle langasta neulekoneella. Silloin oli 150g keriä. On senkin langan paksuus muttunut vuosien aikana. Seiskaveikaa olen hankkinut myöhemmin. Senkin koostumus on muttunut vuosien myötä.

    VastaaPoista
  11. Kiitos Marjut, pepi, Suvituulia, Marle, Kvilttaaja, KristiinaS, Anonyymi, Sude, Helinä ja Eija! :o)

    VastaaPoista
  12. Piti tulla uudemman kerran lukemaan miten keskustelu aiheesta on jatkunut. Sen verran täytyy vielä kommentoida että puikoilla juuri ostettua 7 veljestä, mustaa ja turkoosia. Musta on selvästi paksumpaa kuin turkoosi. Saa nähdä miltä lopputulos näyttää. Tilaustyön kun haluan aina olevan ns täydellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvituulia! :o)
      Seiskaveikan musta on usein (ei aina) myös kovin tekokuituisen oloista, kovaa ja kiiltävää - yksi syy lisää, miksi en mieluusti neulo mustalla. ;o)

      Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!