Lukijat

tiistai 31. joulukuuta 2019

Remontin vaiheet

Näin olohuone-ruokailuhuone-eteinen -remonttimme eteni:

 1. Kesän alkupuolella Mies totesi, että taitaa viimein olla aika remontoida olohuone-ruokailuhuone! Tyhjensin luukun tuotapikaa, ettei ehdi tulla toisiin aatoksiin!! Iso divaanisohva jäi ajelehtimaan keskelle lattiaa, sitä kun ei saanut mahdutettua minnekään.
  .
 2. Mies kävi sorkkaraudan kanssa vanhojen verhokoteloiden kimppuun. Kohtuullisen massiivista tekoa, kaatopaikalle kuormattiin 250 kg purkujätettä.
  .
 3. Talo on umpikivitalo: ulkoseinät, väliseinät, välipohjat, kaikki harkkoa. Valtio on joskus menneinä vuosikymmeninä maksanut energiansäästöavustusta mitä oudoimpiin lämmönsäästökikkoihin. Tässä talossa kertakaikkisen kummallisena ratkaisuna on ulkoseiniin (sisäpuolelle, luonnollisestikin!!) liimattu n. 4 cm vahva styroxlevy. Tietenkään sitä levyä ei ollut verhokoteloiden takana, joten kaikista ikkunaseinistä puuttui nyt yläosa!!!
  .
 4. Paikalle hälytettiin timpuri. Mietittiin, miten seinät paikataan, markkinoilla olevat uretaanilevyt kun eivät ole 4 cm paksuja. Uretaanilevyn päälle pitäisi siis kiinnittää vielä ohut kipsilevy.
  .
 5. Timpurin aikataulu muuttui pariin otteseen kiireellisempien urakoiden ja lomien alta. Heinäkuun lopulla seinät ovat kunnossa. Samalla poistettiin ruokailuhuoneeseen avautuvan vaatehuoneen ovi karmeineen, uutta ei ole asentaa tilalle.
  .
 6. Käymme ostamassa oven poistetun tilalle. Aukon kokoista ei ole olemassakaan. Karmeja pitää aika rajusti kaventaa, jotta ne mahtuisivat aukkoon - olemme rohkean optimistisia ja ovi karmeineen lähtee mukaan.
  .
 7. Kiertelen sisutusliikkeitä ja rautakauppoja sopivaa tapettia etsien - ei löydy. Sohva seilaa pitkin huonetta, mallipalat vaihtuvat seinillä. Yhtenä iltana sohvalla mallipaloja tuijotellessa tajuan välähdyksenomaisesti: miksi väkisin yritän miettiä ruokahuoneen 113 cm leveiden vanhojen komeroiden tilalle jotain muuta ratkaisua - sellaista ei ole. Miksi ammottavaa aukkoa ei vaan levytetä umpeen?? Pupusen leikkihuoneen puolelle tulisi näin liukuovien taakse oikea vaatehuone komeron sijaan.
  .
 8. Paikalle hälytettiin timpuri. Hän totesi urakan helpoksi ja aikatauluissakin oli sopivasti väljää.
  .
 9. Appiukko kävi upottamassa uudenuutukaiseen seinänpätkään sähköpistokkeita ja tv-pistokkeen, myös adsl-purkki siirrettiin  Pupusen uuden (keskeneräisen) vaatehuoneen puolelle piiloon. Tapettimallit vaihtuvat seinillä.
  .
 10. Maalari käy tsekkaamassa tilanteen ja antaa vinkkejä pohjatöihin. Mies paklaa seiniä ja poistaa katto-, ikkuna- ja ovilistat. Lattialistat on liimattu styroxiin jollain superliimalla, Mies makaa kyljellään lattialla ja tekee hiki päässä töitä vääntöraudan, puukon ja taltan kanssa. Viimein irrotessaan listat repivät isoja suikaleita styroxien pinnasta (tapettia ja suojakangasta), jotka maalari suositteli säästämään.
  .
  .
 11. Etsin edelleen tapetteja, turhaudun. Heti kun Miehen työvuoroissa on useamman päivän vapaa, varaan laivaliput ja hotellin Tallinnasta. Mies tekee listaa sikäläisistä rautakaupoista.
  .
 12. Lokakuun lopulla kolme päivää rautakauppa- ja valaisinliikekiertelyä (sekä tietty hunajaolutta). Mielestäni parhaat valikoimat olivat Ehituse ABC -myymälässä, josta sitten tapetit ostetaankin. En osannut päättää kahden tehostetapetin välillä, joten ostamme molemmat - lopullinen valinta tehtäisiin vasta kotona.
  .
  .
 13. Maalari käy maalaamassa katot ja tiiliseinän. Suosittelee, että parketti hiotaan ennen tapetointia. Efektitapetiksi valikoituu sininen jugend-henkinen vaihtoehto, keltainen päätetään unohtaa.
  .
 14. Olen jättänyt paikalliselle parkettifirmalle arviointikäyntipyynnön jo useita viikkoja aiemmin, en vaan ole saanut vastausta. Kun viimein tavoitan urakoitsijan, hän on juuri lopettanut liiketoiminnan ja jäänyt eläkkeelle. Teen tarjouspyynnön Urakkamaailma.fi -sovellukseen. Olisiko alalla kartelli, kaikki tarjoukset ovat muutaman kympin tarkkuudella saman suuruisia...? Mies ottaa yhteyttä firmaan, josta aikoinaan hankkinut parketit Pyynikin poikamiesboxiinsa ja sopii arviokäynnin.
  .
  .
 15. Maalarilla uudet työmaat painavat päälle, hänen on pakko aloittaa tapetointi ennen lattian hiontaa. Tekee pitkää päivää, aamusta iltauutisiin.
  .
 16. Parkettimies tulee tekemään arvion. Yhteisymmärrys löytyy ja parketinhioja saadaan paikalle jo saman viikon perjantaille, näin sovitaan. Tapetointityö jatkuu.
  .
 17. Mies hoksaa, että astianpesukone uusittiin keittiörempan yhteydessä 12 vuotta sitten. Mitäpä jos se sylkäisee liemet ulos juuri, kun parketti on saatu kuntoon?? Siltä seisomalta lähdemme kodinkoneliikkeeseen valitsemaan uutta...
  .
 18. Sopiva apk löytyi, toimitus ja asennus sovitaan keskiviikolle (parketinhionta perjantaina). Keskiviikkoiltana asentaja soittaa, ei ehdi, muissa asennuksissa mennyt liian pitkään. Sovitaan asennus torstai-illalle. Näin tapahtuukin. Mies palaa puoliltaöin töistä: paloittelemme divaanisohvan ja tungemme sen Pupusen leikkihuoneeseen, että parkettimies pääsisi aamulla hommiinsa. Leikkimään ei pääse päiväkausiin...
  .
 19. Perjantai-aamuna anivarhain parkentinhioja saapuu koneineen. Iltapäivällä käyn kotosalla kysymässä aikatauluarviota. Pihalla on iso säkki hiontapölyä, lattia on hiottu ja kolme valkopigmentoitua lakkakerrosta vedetty, vimeiset kaksi kerrosta saataisiin tehtyä vielä saman päivän aikana. Sain ohjeet, ettei lattialla saisi tallustella ainakaan vuorokauteen (mieluiten vasta sunnuntaina), huonekalut voi tuoda sisään noin neljän päivän päästä ja mattoja levitellä lattioille viikon kuluttua. Hiontapölyn hiukkastakaan ei näy missään, tapetit ovat putipuhtoiset ja alareunoistaan täysin koneen kolhimattomat.
  .
 20. Varaudumme elämään ja aterioimaan pari iltaa yläkerrassa: noutopizzaa illaksi, aamuksi kolmioleipiä ja Valion Latte-kahvia ja maitokaakaota sivuvintin viileään. Harmillisesti lauantaiaamuna huomaan huonekalukaupoille lähdettäessä, että PAKKO käydä keittiössä noutamassa jotain tärkeää. Hipsuttelen varovaisesti villasukissa, astun keittiön laattalattialle - ja seison vesilammikossa! Lattia suorastaan lainehtii. PANIIKKI! Kiljun Miehen apuun, kuivaan froteepyyhkeillä lattioita ja keittiökalusteita, Mies tutkii putkia ja kietoo niitä pyyhkeisiin vuotokohdan selvittääkseen. Liitokset vuotavat, liitin löysä, asentaja oli jättänyt apk-hanan auki. Koitan soittaa asentajalle, ei vastaa. Teen vahinkoilmoituksen. Vettä ei ole onneksi päässyt parketille asti - jos olisimme menneet suositusten mukaisesti keittiöön vasta sunnuntaina, tilanne olisi ollut aivan toinen...
  .
 21. Kierrämme kaikki Tampereen huonekalukaupat ja antiikkiliikkeet, etsinnässä on ruokapöytä tuoleineen, kolme nojatuolia, mattoja, iso peili ja valaisimia. Emme löydä mitään, ei sinne päinkään. Sen sijaan olemme ostaneet kaksi polkupyörää ja tilanneet uudet patjat... Seuraavana päivänä jälleen huonekalukaupoilla, tällä kertaa saan Miehen houkuteltua jopa Ikeaan. Turhaan, poistumme yhtä laihoin tuloksin, ilman heräteostoksia tällä kertaa.
  .
 22. Maanantaina saan asentajan kiinni, käy katsomassa tilanteen, ei totea vahinkoa omaksi viakseen, vaihtaa kuitenkin tiivisteet ja kiristää liittimet. Lupaa hyvittää turvonneesta alakaapista 50 euroa, on kuulemma helppo itse vaihtaa, Bauhausissa leikkaavat levyä määrämittaan. Haloo!? Kuka sen sieltä Bauhausista hakee, kuka irroittaa, kuka kiinnittää? Paikalle tarvitaan myös putkimies putkitöiden vuoksi. Todennäköisesti myös posliinilavuaari hajoaa, kun alakaappia aletaan retuuttaa. Entäs jos vettä on valunut rakenteisiin? Asentaja poistuu suuttuneena, kun kerromme hoitavamme asian liikkeen kanssa, mistä asennus ostettukin.
  .
  .
 23. Tapetointityö jatkuu parkettilakan kunnolla kuivuttua. Viimeistä ikkunaseinää aloitettaessa huone näyttää pitkältä pötkylältä (mitä se onkin, 9,1 * 3,8 m). Päädymme ottamaan jo laitetun valkean vuodan alas ja kokeilemme keltaista tapettia sen sijaan. Näyttää kivalta, konsultoin Miestä puhelimitse (yöpyy työn vuoksi muualla), lopputuloksena pikainen suunnitelmien päivitys! Tapetointi valmistuu viimein vähän puolenyön jälkeen - seuraavana aamuna maalarilla on jo uudet työmaat.
  .
 24. Toteamme, että ei meistä ole listoittajiksi. Soitan jälleen timpurille, joka tulee tekemään tilannearvion. Ikkunoiden listoitus on haasteellinen, koska ulkoseinien styrox-levy, muuta seinää ohuemmalla styrox-levyllä vuoratut patterintakuset ja myöhemmin asennuttamamme ikkunat ovat kaikki eri tasossa. Myöskään normaalit lattialistat eivät ole riittävän leveitä peittämään parketin ja seinän välistä rakoa. Kattolistojenkin kanssa saattaa tulla ongelmia, kun ei ole tietoa sisäkaton alusrakenteista, mutta oletettavasti kattolaattojen alla on rimoitus. Valmista tulee kuitenkin jouluksi, luvataan! Annamme timpurille malliksi mukaan listanpätkän, jota olemme käyttäneet muualla talossa.
  .
 25. Ehdottamaamme listaa ei löydy timpurin käyttämistä puutavaraliikkeistä, aloitus viivästyy. Viimein sitä saadaan, mutta puolet toimitetusta tavarasta onkin vääränlaista. Asennus ei onnistu normaalein menetelmin styrox-seiniin, listat pitää liimata. Lattia vaatii leveiden roilojen vuoksi tuplalistat, onneksi sentään ulomman listan saa ammuttua kiinni liimattuun! Ikkunapielet vaativat tarkkaa mittausta ja melkoista askartelua, mutta työn jälki on uskomattoman upea - timpuri sanoo nauttivansa haasteista! Kattolistat rojahtavat katosta alas! Selviää, että kattolaatat onkin liimattu suoraan välipohjan betoniin, välissä ei ole rimoitusta, joten listoja ei voi ampua kiinni ja liima ei kestä leveiden listojen painoa. Joudumme luopumaan kattolistoista, katonraja siistitään akustolla. Viimeksi paikoilleen nostettiin vaatehuoneen ovi.
  .
 26. Appiukko käy uusimassa pistorasioita ja kattovalaisimien himmentimet.
  .
 27. Remontti on (melkein) valmis!!
  .
 28. Lattioiden saumalistat ja kynnykset puuttuvat, käymme Bauhausissa tekemässä tilauksen. Koska kolmas ja neljäskään huonekalukauppakierros ei ole tuottanut tulosta, teemme samalla uuden toivioretken Ikeaan (sainhan Miehen jo kerran koeistumaan keltaisen nojatuolin!). Melkein jo Vepsäläiseltä hankittiin betonipöytä (kunnes tajusimme, että se ei mahdu ovista sisään) ja melkein jo KotiKalustamosta ostettiin nojatuolit (kunnes tajusimme, että ne ovat lähes samanlaiset kuin entiset). Koska joulu on jo parin päivän kuluttua, Mies pitkin hampain hyväksyy ehdottamani Ikean ruokapöydän, nojatuoleista melkein jo tykkäsi. Teen Click&Collect-tilauksen ja PakuOvelle.com -varauksen, kalusteet saadaan kotiin ja koottua jouluksi. Kun ruokapöytä on paikallaan, Mies toteaa sen erinomaisen onnistuneeksi valinnaksi.
  .
 29. Joulun jälkeen astianpesukoneen asentaja soittaa. Ehdottaa, että haemme korvausta omasta kotivakuutuksestamme. Haloo!? Olemme ostaneet asennuksen juuri mahdollisten vahinkojen varalta, ei oma vakuutuksemme korvaa sellaista - varsinkaan kun asentaja on jättänyt hanan auki! Kerromme hoitavamme asiaa vain kodinkoneliikkeen välityksellä, asentaja suutahtaa jälleen.
  .
 30. Kodinkoneliike ottaa yhteyttä, asia saadaan sovittua. Onneksi rakenteisiin ei nopean reagoinnin ansiosta ehtinyt kosteutta!
  .
Vielä hakusessa: jalkavalaisimet ja seinävalaisimet. Saumalistoja odottelemme edelleen, samoin mattoja.  Matot tilattiin jo 4.12. - toivottavasti saamme haluamamme...

Olen ihan järkyttävän, mielettömän, hillittömän TYYTYVÄINEN tehtyyn remonttiin!! Niin maalari, timpuri kuin parketinhiojakin tekivät käsittämättömän hienoa työnjälkeä ja venyivät uskomattomiin aikataulutuksiin!

Kyllä nyt kelpaa!!


Näissä tunnelmissa uuteen vuoteen ja vuosikymmeneen -
ILOA, ONNEA JA MENESTYSTÄ KAIKILLE BLOGIYSTÄVILLENI!!

Kuvapostauksia myöhemmin...


12 kommenttia:

 1. Remontit on aina niin isoja projekteja ja mikään ei ole niin mukavaa kun se tyytyväisyys remontin jälkeen:) Oikein ihanaa ja onnellista uutta vuotta💖

  VastaaPoista
 2. Oli mielenkiintoisesti kirjoitettu tarina remontista. Ihan alkoi jo suunnitelmia viritä omassa päässä!

  VastaaPoista
 3. Huh, melkein iski remppaväsy tekstiä lukiessa. Onneksi lopputulos palkitsee, ja saa itse kunkin meistä tarttumaan urakkaan kerta toisensa jälkeen 😊

  VastaaPoista
 4. Hieno selviytymistarina! Miksiköhän remontit tuppaa olemaan takkuilevia... No sitten on kyllä onnellinen olo kun haasteet on selätetty! Onnea vaan ja hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
 5. No huh, huh tuli jo oma edellinen remppa mieleen, mutta loppu hyvin kaikki hyvin!
  Okein hyvää alkanutta vuotta ja iloa uudesta rempasta olohuone-ruokailihuone ja eteiseen:)

  VastaaPoista
 6. Kivasti kerroit remppastoorin. Olihan siinä ihan riittävästi jännityskertoimiakin. Koomista oli tuo asp, kun pelkäsitte vanhan vuotavan niin miten kävikään. Oisko ollut vanhassa vara parempi? Noh, ei tietysti pidemmän päälle.
  Paljon pikaisia päätöksiä ja välillä mietintämyssyä päähän. Hyvä Te!

  VastaaPoista
 7. Hyvä, että uskalsin hengittää tarinaasi lukiessani! Onneksi olette selvinneet jo tähän asti!

  VastaaPoista
 8. Hienoa, että saitte vihdoin tämän kaiken tehtyä, vaikka se aikaa veikin. Onneksi nyt alkaa olla valmista, kuvapostausta odotellessa! Mahtava onni teillä siinä, ettei vesivahinko ollut laajempi. Me ollaan jo 8 viikkoa asuttu evakossa vesivahingon takia... mutta uskotaan, että entistä ehompaan kotiin vielä joskus päästään.

  VastaaPoista
 9. Olette saanut todella paljon aikaiseksi. Joku muukin kommentoi, että oikein tuli hiki tarinaa lukiessa. Ja niin osuvasti laitoit loppuun, että "Kyllä nyt kelpaa", todellakin. Onnea uudesta olohuoneesta!

  VastaaPoista
 10. Kiitos Päde, Marle, Päivityksiä, Kati, Tilkkureppu, KristiinaS, Tiinatei, Sohvaneulomo ja KässäRitu! :o)

  VastaaPoista
 11. On kyllä hyvä, kun on tyytyväinen remonttiin. Ja on tehty hienoa työnjälkeä. Meilläkin pitäisi hieman kotona remontoida. https://www.nordtimpurit.fi/palvelut

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!