Lukijat

perjantai 17. heinäkuuta 2020

Kirpputorikiukkua

Varaan kirpputoripöydän kahdesti vuodessa, loppukeväästä ja alkusyksystä. Yleensä Pupusen kausivaatteiden läpikäynnin innoittamana, kun kaikki edelliskesän/-talven vaateparret ovat käyneet pieniksi.

Niin nytkin. Pistin koronasulun aikana tekstiviestin vakikirpparilleni ja kysyin, ottavatko jo varauksia koronan jälkeiseen aikaan, koska sitten koittaakaan. Kirppistelijä oikein soitti takaisin, pohdimme pitkään, milloin elo ja olo taas normalisoituu. Tein varauksen, kehotettiin seuraamaan FB:sta tietoa avaamisesta. Jäin siihen käsitykseen, että varaamani pöytä olisi vapaa heti ovien auettua.

Viimein oli FB:ssa ilmoitus avaamisajankohdasta, edellispäivänä kirpputori olisi muutaman tunnin auki pöytävaraajien käyntejä varten. Pistin tekstarin, voisinko tuoda valmiiksi hinnoitellut tuotteeni pöytään jo silloin, avauspäivänä kun olisin töissä.

Kirppistelijä soitti jälleen, pöytä onkin vielä varattu edelliselle myyjälle muutamaksi päiväksi. Hän tarkistaa ja ilmoittaa tarkan vapautumispäivämäärän.

Ei kuulunut mitään, kysyin asiaa uudelleen. Nyt sain vastauksen tekstarilla, päivämäärä olikin vasta 2 viikon kuluttua. Manasin hiljaa mielessäni, mutta jatkoin tarpeettomaksi käyneen tavaran hinnoittelua.

Vaihtopäivää edeltävänä päivänä poikkesin oikein paikanpäälle kysymään, voisinko tuoda tavaraa jo illalla, juuri ennen sulkemista. Selvisi, että pöytä onkin varattu vielä VÄHINTÄÄN kuukaudeksi. Kiukku muuttui raivoksi, olisihan asiasta minullekin voinut ilmoittaa! Kuisti oli väärällään kasseja, olin hinnoitellut satoja tuotteita aivan suotta - turha kesävaatteita ja -leluja on kesän lopulla kirpputorille rahdata. Purin turhautumiseni ehkä vähän liiankin selväsanaisesti. Ehdottivat toista pöytää, mutta samalla vaivalla tekisin uudelleenhinnoittelun jollekin sellaiselle kirpputorille, josta saisin muutakin kuin tyhjiä lupauksia.

Googlasin lähiseutujen kirpputorit, niitä olikin yllättävän monta! Suoritin kotisivujen perusteella vertailevaa tutkimusta. Sopivan pöydän sain jo heti ensimmäisen yhteydenoton perusteella. Ihan parasta oli, että saatoin viedä kamat paikalle sellaisenaan, uudelleenhinnoittelematta!

Neljän viikon varaukseni naapurikunnan puolella on jo venähtänyt 8 viikoksi. Ja jatkuu vielä toistaiseksi, kauppa käy. Samalla saan sopivaan tahtiin raivattua nurkkia. Turhasta tavarasta luopumisella on ihmeellisen puhdistava vaikutus - paitsi ihan pölypunkkien määrällä mitaten, myös mielelle!

 
Ja kun vauhtiin pääsin, päätin (Miehen yllyttämänä) heivata myös isompikokoisia pölynkerääjiä! Miehen Isotätivainaan Chippendale-sohvakalusto kannettiin autotalliin, josta Kierrätysmyymään kuljetuspalvelu kävi sen tänään hakemassa. Takkahuoneessa ei ole nyt tuoleja, mutta kuka siellä kesällä istuisikaan...

Myös Pupusen unikamarin nojatuoli sai lähtöpassit. (Anteeksi heikko kuvanlaatu! Otos lienee noin 6 vuoden takaa, päätellen jo vuosia sitten kirpparilla myydystä villamatosta ja nalle-verhoista, ikkunatkin vaihdettu kuvanoton jälkeen...)

Tuoliin liittyy tarina. Joskus 90-luvun alkuvuosina halusin silloiseen kaksiooni muhkeat laiskanlinnat. Laskeskelin, että saisin parituhatta markkaa veronpalautusta, joten voisin tuoli-investoinnin tehdä vaikka vähän ennakoiden. Askosta löytyi juurikin kaksi "sopivan räväkkää" (kirkkaanvihreät pinkeillä tereillä) tuolia, jotka sitten ostin kotiinkuljetuksella. Kohta tuolien saavuttua tuli verotuspäätöskin: pari tonnia mätkyjä. Jotain oli selkeästi mennyt vikaan laskiessa... Sen koommin en ole verojani itse laskeskellutkaan, verokarhu hoitakoon hommansa.

No, väri alkoi jossain vaiheessa tökkiä ja päätin verhoilla tuolit itse. Toinen tuoli pantiin osiksi, en vaan koskaan saanut sitä takaisin kokoon. Toiseen päätin sitten ommella pestävän irtopäällisen kissakuvioisesta gobeliinikankaasta. Olin ja olen edelleenkin tuotoksestani aika ylpeä. Kissaversio on miellyttänyt silmää jo parisenkymmentä vuotta - eikä kangas ole edes kulunut, kun ei tuolissa juuri koskaan kukaan ole istunut (paitsi Pupuselle iltasatuja lukiessa). Tällä käyttöasteella totesin tuolin vähän turhaksi - varsinkin kun Pupuselle ei ole satuja lueskeltu enää pariin vuoteen... Jouti lähteä, kuskasin kirpputorille oman auton takakontissa.

Kissatuolin tilalle Pupusen unikamariin ostin (tai oikeammin vaihdoin sohvakalustoon) siistikuntoisen korituolin Kierrätysmyymälästä. Tykkään, mukavan kevyt ratkaisu. Mattokin on aiempaa kevyempi, vuosia sitten itse kangaspuilla paukuteltu.

Raivaus jatkuu. Nallekaappi lähtee Kierrätyskeskukseen heti kunhan löydän nalleille uuden katon pään päälle.

18 kommenttia:

  1. Vanhan kaman pois raijjaaminen tuo jonkunlaista tyydytystä, sen minäkin olen huomannut. Olen tyhjentänyt ulkokomeroani. Minulla vaan ei ole autoa, eikä lähistöllä kirpputoria, joten olen vienyt naapurille joka on töissä kauempana kierrätyskeskuksessa. Olishan noista tavaroista mielellään vähän rahaakin ottanut, mutta pää-asia että komeroon tulee tilaa .;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sude!
      Suhteutettuna hinnoittelun ja jatkuvaan kirpputorilla ramppaamiseen vaivaan (alkuperäistä hankintahintaa en suostu edes muistelemaan), korvaus on aika vaatimaton (toki mukavaa silti). Siksi en juuri tuokaan tavaraa kirpputorilta takaisin kotiin, vaan vien pöytään jääneet Kierrätyskeskukseen - eroonhan siitä tavarasta kuitenkin haluan. Sitäpaitsi uskon, että jos henkinen luopuminen tavarasta on jo tehty, sen kotiin takaisin raijaaminen ei ainakaan lisää hyvää onnea, elämäniloa tai terveyttä...

      Poista
  2. Näen epäsäännöllisen säännöllisesti unta romuistani. Ne selkeästi painaa mieltä. Raivata ja luopua pitäisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Stansta!
      Tiedän tunteen! Näen epäsäännöllisen säännöllisesti unta, että olen leirikeskuksessa/opiskelukämpässä/tjms. pakkaamassa, kello käy, dead line lähestyy ja tavaraa on loputtomiin, eivät mahdu matkalaukkuun/autoon/tjms. Tiedän, etten ehdi ajoissa...
      Kertooko siitä, että tavarapaljous ahdistaa? Vai siitä, että kaipaa muutosta? Vai siitä, että olen vaan aikaansaamaton...?

      Poista
    2. Osuu ja uppoo!!!
      Mullakin on aina kiire jonnekin ja kaikki pakkaamatta. Komppaan nuo kaikki: ahdistus, muutoksen kaipaus ja aikaansaamattomuus!!!

      Poista
    3. Mun blogissa näkyy sinun uusi postaus, mutta sinne ei pääse??? Help.

      Poista
    4. Kirjoittelin illalla uutta postausta, painoin vahingossa JULKAISE-nappia... Pääsee eetteriin, kun saan vielä kuvat juttuun. 😊

      Poista
  3. Tuo Parolan rottingin Lumikenkä-tuoli on lempituolini. Muutama vuosi sitten ehdottomasti halusin olohuoneeseen kaksi rottinkituolia. Käytiin vasta vasten Annansilmät-myymälästä ostamassa Hesasta. Nyt istun aina siinä, luen neulon, katson telkkaria. Jalat ulottuvat lattialle ja neulominen onnistuu hyvin.
    Olipa että moisen sotkun jälkeen sait jonnekin myyntiin tavaraa. Mulla onnistui hyvin. Laput tuli seisokin aikana kotiin ja kun avautui, niin ilmoittivat, että voi tuoda tavaraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos IsoGnu!
      Arvelinkin, että voisi olla PR:n Lumikenkä, kiitos vahvistuksesta!
      On kyllä ihan mielettömän hyvä istua, täytyykin kokeilla kutimen kanssa!

      Poista
    2. Niin, piti vielä sanoa, että sielläpäin asia hoidettu hienosti, sanoisinko "hyvä käyttöliittymä"! Korona-aikaan monessa huushollissa on komeroita käyty läpi urakalla, ihan parasta asiakaspalvelua tuollainen!

      Poista
  4. Wau! Hienosti oot järkänny kamaa kiertoon. Hyvä Sinä! Paljosta oot osannu luopua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KristiinaS!
      Olenkohan jo aloittanut kuolemasiivouksen?
      Aina välillä kehittelemme Miehen kanssa ajatusta siitä, että myydään tämä tölli ja muutetaan IsoonKaupunkiin kerrostaloon vuokralle ja hankitaan talorahoilla (jos jotain saadaan) kalastajamökki saaristosta tai asuntoauto tai pieni asunto ulkomailta. Tai Hangosta tai Porvoosta tai Tammisaaresta (melkein kun ulkomailta). Jos OIKEASTI kävisi niin, mihin tungemme tämän romumäärän?? Paras aloittaa jo raivaus, niin unelmat voivat joskus toteutuakin...

      Poista
  5. Ihanaa, että joku on noin viitseliäs ja aikaansaava. Mulle nää kirpparijutut on aina olleet kauhistus, kun ne vaativat muka niin hirveästi työtä. Helpompi on vaan kuskata kierrätyskeskukseen tai heittää roskalavalle. Roskalavalle on päätynyt tuommoinen ihan samanlainen korituolikin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu!
      Panos-tuotos -suhteltaan täysi järjetöntä puuhaa!
      Analyysini mukaan kirppari-intoon (myyjänä, en juuri käy ostajana) on kolme syytä:
      1. näennäinen aikaansaavuus, samalla kun voin vältellä isompia projekteja, kuten "oikeaa" suursiivousta
      2. nostalgia, nuoruudessani olen ollut kaupassa töissä (juurikin samanmoista kodintavaraa sisäänostamassa ja myymässä)
      3. kierrätysideologia, maailma hukkuu (kiinalaiseen) roinaan - jokainen eteenpäinkierrätetty käyttökelpoinen tavara kaatopaikalle päättymisen sijasta on käytännön ekoteko.
      Joskus varmaan vielä postaan kiinaromuahdistuksestani, se määrittää niin vahvasti ostokäyttäytymistäni...

      Poista
  6. Pikkasenko vimpasee, kun sovitut asiat ei toteudu! Hyvä että sait kamat jonnekin muualle ja laputkin toimi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sartsa!
      Vimpasee! Mainio sana, otankin sen heti käyttösanastooni!
      Näppärästi löysin kirpputorin, jossa oli vähemmän pöytiä kuin alkuperäisen pöytänumeroni - iso pöytänumero kelpaa kuitenkin pienemmänkin kirpparin kassakoneeseen! Jee!

      Poista
  7. Huh...voin vain kuvitella, miten olisin avannut sanallisen arkkuni, jos olisin joutunut tuollaisen kohtelun kohteeksi, jota sait kirpparilta!
    Tuo Pupusen tuli on rottinkituoli ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannele!
      Juu, olisin toki "närkästykseni" voinut julkituoda vähän lievemminkin sanakääntein... Tämä ei ollut ko. kirpputorilla edes ensimmäinen kerta, kun koin vastaavaa. Meidän liikesuhteemme taitaa nyt olla lopullisesti historiaa...

      Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!