Lukijat

tiistai 7. heinäkuuta 2020

Avoimet puutarhat 5.7.

Sunnuntaina vietettiin valtakunnallista Avoimet puutarhat -päivää. Olin merkinnyt sen kalenteriini jo jokunen kuukausi aiemmin ja jos vaan keli suosisi, lähtisimme jälleen tutustumaan muutamaan kivaan kohteeseen. Ja vaikka sataisi taivaalta vanhoja akkoja, menisin siltikin ja vaikka sitten yksin - näin olin päättänyt.

Koko loppukevään ja alkukesän olin seurannut Tulihan tehtyä -Terhin ja Miähen pihapuuhia, kovasti kiinnosti nähdä kaikki se blogiin dokumentoitu livenä. Ei ollut vaikeaa puhua Miestä mukaan, joten auton nokka suunnattiin Hämeenkyrön suuntaan. Koira pakattiin takapenkille, olisihan senkin kiva päästä nuuskimaan uusia nurkkia. Pupusen Kummitäti-loma pääkaupungissa jatkui edelleen, joten lapsenviihdykeongelmaakaan ei ollut.

Auto starttasi jo kohta 10 jälkeen, matkalla poikkesimme Bauhausiin (puutarhatarpeita, niistä myöhemmin) ja brunssille. Hämeenkyröön saavuttua suuntasimme ensin Pinsiön taimistolle. Valtavat valikoimat, puhelimen muistiin tallentui kuva monesta kiinnostavasta perennasta ja pensaasta (kuva yllä). Takakontti oli jo täynnä, joten mitään ei nyt tällä kertaa lähtenyt mukaan - mutta kohde on ehdottomasti uuden visiitin väärti!

Seuraavana kohteena oli Tiinan  kivi- ja kukkatarha.
 
Varsinainen kivikkopuutarha tämä ei ollut, mutta kaikki perennapenkit oli kivasti rajattu luonnonkiveyksin. Istutukset olivat hyvin hoidettuja ja kasvusto oli monipuolista.

Pensaita ja havuja oli käytetty kivasti istutusryhmissä.

Tästä ei ollut enää pitkä matka Terhin tiluksille, kohteena siis Saksan tila. Kasvusto oli runsasta, kierrätysideat kunniassaan!! Terhin käsityöläis- & lasitaiteilijan kyvyt ja visuaalinen osaaminen sekä Hannun kädentaidot niin puun kuin metallin työstäjäni ilmenivät mitä moninaisimmin tavoin.

Katsottavaa ja ihailtavaa löytyi joka nurkalta. Niin paljon, että norkoilimme pihapiirissä 1½ tuntia! Luhtikahvilan antimista nautimme myös, toivon että mehevän raparperipiirakan ohje ilmestyy vielä Terhin blogiin...

Terhin luvalla kuvailin omaa silmää hiveleviä yksityiskohtia.

Kierrätysmateriaaleista täysin (valokatetta lukuunottamatta) toteutettu KASVIHUONE on selkeästi Terhin ja Hannun suosikkikohde, niin paljon aikaa, vaivaa ja ajatusta oli sen toteutukseen ja somistukseen käytetty - ja satoakin näytti olevan tulossa runsain mitoin!

 
Muutamia yksityiskohtia vielä kasvarilta:
 
 
 
 
Matka jatkui Sastamalan ja Punkalaitumen kautta kohti Urjalaa. Molemmissa oli yksi kohde, jossa olimme suunnitelleet käyvämme, mutta yliviihtyminen Saksan tilalla ja Häijäässä nautittu ateria saivat aikataulut sekaisin ja jatkoimme suoraan Urjalaan Pölkinvuoren Kasvimaailmaan, joka Avoimet puutarhat -sivuston mukaan olisi auki klo 20 asti.

Pöllähdimme pihaan pari minuuttia yli 18, viimeinen vieras teki juuri portilla lähtöä isännän saattelemana. Selvisi, että AP-sivustolla oli väärää tietoa - mutta saimme vielä yksityisen kierroksen. Ihan mielettömän hieno paikka - TÄNNE MENEMME EHDOTTOMASTI UUDELLEEN AJAN KANSSA, Pupunen mukanamme.

Raportoin Pölkinvuoresta sitten enemmän,
nyt nautitaan vielä hetki Saksan pihasta:
 
 
  
 
 
Kierrokseen meni kaikkineen 9 tuntia. Kotiin palatessa takapuoli oli kipeä autossa istumisesta, eikä edes sukanvarsi edennyt (se olisikin ollut vähän vaarallista, olin kuskina). UPEA PÄIVÄ! Miestäkään ei harmittanut yhtään, vaikka orapihlaja-aita jäi leikkaamatta - oli kuulemma kesän ihan parhaita reissupäiviä!

Kiitos puutarhansa portit avanneille!
 
PS. Ideoita hiekkalaatikon vehreyttämiseksi en visiitiltä saanut (muistanut koko asiaa, kun uppouduin vain näkemääni) - saa esittää ideoita edelleen! Lodjun koko on 1,7 * 1,7 m.
 
Tämäkin kuva on vielä Terhin puutarhasta, tuon molleroisen tyyppiset kukat (pionien lisäksi) viehättävät minua suuresti. Kyseessä lienee jokin laukka, mutta olen kuvitellut niiden olevan aika pitkänhuiskeita varreltaan? Lyhytkasvuinen kanta, kääpiömutaatio?

18 kommenttia:

  1. Olipa kiva katsella kuviasi:) Aivan ihania asioita jotkut keksivät! Terhin blogia seuraan ja ihmettelen kovasti mistä nuo ideat syntyvät:) Ja mikä mahdoton työ kaikessa onkaan, nostan heille hattua!! Muutama vuosi sitten kävinkin heidän luonaan kun ostin Terhiltä kaksi lasityötä. Ne ovat meillä terassi-ikkunoiden kulmissa ja kuvaavat hämähäkinverkkoja.
    Pölkinvuoren Kasvimaailmakin on tuttu paikka. Kiertelimme kukkien keskellä ja kipusimme kallion päälle ihailemaan näkymää. Lopuksi ostin paljon vihanneksia ja nostettiin suoraan kasvimaalta sitä mukaa kun tein valintojani:) Tämä oli tosi hieno juttu!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma!
      Terhillä oli tiffany-hämähäkinverkot etukuistin sisäänkäynnin kulmissa. Jotain rouvaa hymyilytti kovasti, kun kovaan ääneen ihmettelin, että kyllä nyt on jäänyt emännällä kaiken kiireen keskellä nurkat kunnolla siivoamatta...
      Olen ostanut Terhiltä perhoset (naisväki), mehiläiset (tarhaavat Faari ja Veli) ja kärpäsen (Mies) vanhempien mökkitakan päälle liihottamaan. Just muuten tajusin, että onkohan Pupuselle siellä oma pörriäinen...? Täytyy tarkastaa asia!!!
      Pölkkivuori oli aika kokonaisvaltainen elämys! Ihan ehdottomasti mennään sinne satoa nostamaan Pupusen kanssa, näkee mistä se ruoka kotipöytään tulee!

      Poista
  2. Kiitos! Miäkii pääsin mukaan, vaikkakin siivellä :)

    VastaaPoista
  3. Olipa kiva tavat pitkästä aikaa! En huomannut, koska olitte poistuneet, mutta kiva että viihdyitte.
    Valkoinen matalakasuinen laukka on pallolaukka Ivory Queen, jonka olen tilannut Viherpeukaloilta viime syksynä. Sama punaisena on viereisessä kukkapenkissä.
    Piirukan ohje on taltioitu leivontaan ja linkki viimeisestä päivityksestä vie oikeaan kohtaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi!
      Kyllä me heiluteltiin ja huikkailtiin lähtiessämme, mutta väkeä oli niin tiuhaan ja taajaan, ettet välttämättä edes nähnyt, kelle heiluttelit!? Näkökykyäsihän en epäile!! ;o)
      Oli kyllä kerrassaan ihana päivä, sääkin suosi. Ja minusta on niin upeaa, kun teillä nämä ovat perheen yhteisiä juttuja, jälkikasvu aina mukana auttamassa ja puuhaamassa!
      Taisi nousta laukkainnostus teidän pihassa, enkä tarkoita raveja...
      Viikonloppuna meillä vissiin leivotaan, ehkä arvatkin mitä?! ;o)

      Poista
  4. Ihania kuvia ja niin paljon kauniita yksityiskohtia. Kaikkia ei ole tuolleen hienosti tullutkaa esille Terhin blogissa. Toiset silmät ja kameranlinssi katsovat ja näkevät asiat eri kulmista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina!
      Juu, jännä juttu tuo, on aina kiinnostavaa tietää, miten "omat jutut" näkyy "vieraan silmin". Ja Terhin pihassa todella riittää nähtävää, vaikka olisi viipyillyt vielä pidempäänkin. Ihana paikka!

      Poista
  5. Aivan mahtavia yksityiskohtia ja kaikkea ihanaa. Ihania kaikkia juttuja ihmisillä pihoillaan. Oi, oi!!! Hyviä kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peikkovilla!
      Avoimet puutarhat on tosi kiva idea! Ensi kesänä sitten taas uusia kohteita...

      Poista
  6. Todella hieno päivä tuollainen 🤗 Varmasti upeaa nähdä erilaisia pihoja ja saada monia vinkkejä itselle 🙏🏻😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kanneli!
      Jep, aina osuu silmiin kivoja ideoita - ja miten ne ovatkin "elävänä" niin paljon innoittavampia kuin vain kuvissa.

      Poista
  7. Kiitos, että olet jakanut puutarhakuvat meille muille! Kauniisti toteutettuja ideoita.

    VastaaPoista
  8. Olipa kauniita kuvia täällä avoimista ovista. Pienet yksityiskohdat ovat kivoja puutarhoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aikku!
      Minusta on kivaa, että puutarhaan voi rakentaa tyylin ihan samaan tapaan kuin sisustuksissakin! Romanttinen, boheemi, minimalistinen, klassinen...

      Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!