Lukijat

lauantai 27. heinäkuuta 2024

Mäntyharju 2024

No niin, Mäntyharjun tuotokset vuorossa. Oli kyllä taas NIIIIIIN virkistävä viikko Sanna Parankon opissa kivojen tilkkuihin hurahtaneiden ihmisten seurassa!! Valtaosin osallistujat ovat tilkkutyön pro-tasoa, mutta hyvin mahtuu tällainen satunNaisempikin tilkkuilija mukaan. Tämä - jos mikä - suurteholataa akkuja! 
.

Sannan kevätkurssilla tein KÄRJELLÄÄN SEISOVAt NELIÖt JÄMÄKAITALEISTA. Nyt toppasin, tikkasin ja muokkasin tyynynpäällisiksi, koko ~50*50 cm. 
.

Vähän syksyinen sävy, mutten malttanut odottaa - heti vaan käyttöön!

*

Kevätkurssilla pyysin Sannalta, että ONTTO TILKKUKUUTIO sisällytettäisiin myös kesätilkkuleirin ohjelmaan, halusin tehdä sellaisen vähän isompana vanhoista farkuista. 
.

Mukaan pakkasin kaksi isoa laatikollista materiaalia, "oikeita" tilkkukankaita en ottanut mukaan ensinkään. Kamalan paljon varasto ei reissussa vajennut! Riittää vähän useampaankin tarpeeseen ja sivuvintissä on vielä lisää...
.

Edestä, sivulta ja takaa...

Lämmittelin tekemällä Ikean vanhaan sisustyynyyn uuden päällisen farkusta. Tyyny oli ollut sivuvintissä liki parikymmentä vuotta - alkuperäinen päällinen sikistyi pesussa sen verran, etten koskaan viitsinyt kiskoa sitä uudelleen paikalleen. Vaan nyt oli aika ottaa tyyny uusiokäyttöön! Koko 25*92*9 cm.  
.

Vetoketju on ihan yhtä nafti kuin siinä alkuperäisessäkin, mutta ehkä tämä on helpompi jumpata pesun jälkeen päälle, koska a) kierrätysfarkut eivät kutistu ja b) vyölenkit auttavat punnertamisessa.
.

Ja vyölenkeistä tyynyn voi nostaa vaikka seinälle seuraavaa tarvetta odottamaan...

*


No sitten se ontto kuutio, siinä olikin vähän enemmän hommaa... 72 farkkupalan leikkelyyn ja jatkojalostukseen meni 2½ päivää. Eikä siis mitään muutaman tunnin rykäisyjä, vaan todellakin 2½ Mäntyharju-päivää eli aamu-ysistä ilta-kymppiin/yhteentoista (klo 9-22/23), mitä nyt välissä lounastauko ja illemmalla pikainen kauppareissu iltapala- ja aamiaistarpeiden vuoksi. Edes kahvipausseja en malttanut pitää...
.

Palojen koko on 20*20 cm. Ensin ompelin ihan normipaininjalalla tilkut yhteen kahteen kertaan, sitten tikkaus paksulla farkkulangalla tilkkupaininjalalla - kolminkertainen sauma toivottavasti kestää käyttöä! Kaikkiin "ylimääräisiin" aukkoihin (napitukset, vetoketjut) tietty taustat, ettei sisältö epähuomiossa valu ulos.
.

Kuva: Sanna Paranko, Tilkuista asiaa FB

Sen jälkeen alkoi muodon hakeminen, kuution ulkosaumat (koristetikkauksen jätin näistä pois) ja "sisäputket" yhdistävät saumat ommeltiin kolmeen kertaan nekin. Onneksi näin isokokoisessa kaikki onnistui koneompeluna, olisi ollut varsin työlästä ommella "putket" käsin, kuten pienemmässä versiossa.
.

Täytteeksi tilasin Fatboy-rouhetta Kokkolan Laatukalusteesta, koska a) se oli kesätarjouksessa ja b) toimitusaika oli lyhyempi kuin suoraan Fatboylta tilattuna. Siis silloin, nyt toimitusajaksi ilmoitetaan 3-4 viikkoa...

Mutta nopea oli toimitus, liiankin nopea! En nimittäin saanut kuutiota Mäntyharjulla täysin valmiiksi, ompelut jatkuivat vielä kotona. 
.

Kotona keksin, että tähänkin kannattaisi laittaa vetoketju, jos rouhetta täytyy jossain vaiheessa lisätä (pienempiä rouhepussukoita myy ainakin Tampereen Vaahtomuovi Oy). Vetskarin kanssa olikin sitten aika jumppa, vaan ihmekös tuo kun se ajatus pukkasi päähän vasta siinä vaiheessa, kun työ on viimeistä 15 cm saumaa vaille valmis... Eläköön hidasälyisyys!
.

Kun Pupunen palasi kesäretkiltään, täytimme kuution yhdessä: minä pitelin suppiloa, Pupunen kauhoi rouhetta sisään. Sadalla litralla jäi aika lötköksi, reissu Tampereelle siis edessä. Toki sen arvasinkin, etukäteen olin laskenut rouheen menekiksi täyteen tuupattuna 120-130 litraa, mutta kovin pinkeäksi tätä ei ollut tarkoitus laittakaan. Siis yksi noin 20 litrainen pussukka vielä tarvitaan - jos on liikaa, ylimääräiset voi valuttaa "oikean" Fatboyn sisään.
.

Koeistunta.
.

Jatkossa taidan taskuihin piilotella kolikoita ja kenties joskus jonkun setelinkin, jos/kun Pupunen tajuaa siivota huoneensa ilman suurempaa patistelua. Eli onkohan tämä silloin motivaatiokuutio? Karkkia taskuihin ei kannata piilottaa, Koira kuitenkin löytäisi ne ennen Pupusta...
.

Sellaiset niistä sitten tuli.

Kunhan olen saanut lisätäytteet hankittua, laitan kuvia tositoimissa. 😊
.


torstai 11. heinäkuuta 2024

Tilkkuviikonloppu 01/2024

Vietin taas ihanan tilkkuviikon Mäntyharjulla, mutta pistänpä tänne ensin edelliset tilkkuilut!

Tammikuussa oli kiva ja innostava Sanna Paranko -tilkkuviikonloppu Opistolla! Perjantai-ilta jäi harmillisesti työkiireiden vuoksi väliin, mutta nautiskelin lauantaina ja sunnuntaina tilkkuilusta sitten senkin edestä.

Sannalla on aina useita tilkkutyömalleja ja -ohjeita mukanaan, tällä kertaa ONTTO TILKKUKUUTIO sai silmäni säihkymään. No, eihän sellaiselle mitään varsinaista käyttötarkoitusta ole, mutta meitsille riittää ihan hyvin, että joku NÄYTTÄÄ KIVALTA. Ei tietty IHAN aina IHAN paras lähestymistapa IHAN kaikkiin asioihin...

Ohjeesta poikkesin taas sen verran, että 2½"*2½" -tilkkusten sijasta käytin 3" kokoa. Kaikkiaan 72 palaa ja täytyy myöntää, että jonkin verran riitti pohdittavaa sisäsaumojen yhdistelyssä. Onnistui kuitenkin, kun tein lauantai-iltana kotona kaikessa rauhassa presidentinvaalitenttiä seuratessa.

Sunnuntaina malliksi valikoitui KÄRJELLÄÄN SEISOVA NELIÖ JÄMÄKAITALEISTA. No, ei ollut jämäkaitaleita, mutta ihan hyvin onnistui ehjistä kangaspaloistakin suikaloiden. Kankaat samoja kuin kuutiossa. Yhdistelin "väärin" (eli reunoille ei jäänyt ehjiä suikaita). Pinnat sain valmiiksi, sohvatyynyt 50*50 cm tavoitteena.

Mauri Mäykky etsii aarretta kuution sisältä, mahtaako löytää... 🤎