Lukijat

lauantai 27. heinäkuuta 2024

Mäntyharju 2024

No niin, Mäntyharjun tuotokset vuorossa. Oli kyllä taas NIIIIIIN virkistävä viikko Sanna Parankon opissa kivojen tilkkuihin hurahtaneiden ihmisten seurassa!! Valtaosin osallistujat ovat tilkkutyön pro-tasoa, mutta hyvin mahtuu tällainen satunNaisempikin tilkkuilija mukaan. Tämä - jos mikä - suurteholataa akkuja! 
.

Sannan kevätkurssilla tein KÄRJELLÄÄN SEISOVAt NELIÖt JÄMÄKAITALEISTA. Nyt toppasin, tikkasin ja muokkasin tyynynpäällisiksi, koko ~50*50 cm. 
.

Vähän syksyinen sävy, mutten malttanut odottaa - heti vaan käyttöön!

*

Kevätkurssilla pyysin Sannalta, että ONTTO TILKKUKUUTIO sisällytettäisiin myös kesätilkkuleirin ohjelmaan, halusin tehdä sellaisen vähän isompana vanhoista farkuista. 
.

Mukaan pakkasin kaksi isoa laatikollista materiaalia, "oikeita" tilkkukankaita en ottanut mukaan ensinkään. Kamalan paljon varasto ei reissussa vajennut! Riittää vähän useampaankin tarpeeseen ja sivuvintissä on vielä lisää...
.

Edestä, sivulta ja takaa...

Lämmittelin tekemällä Ikean vanhaan sisustyynyyn uuden päällisen farkusta. Tyyny oli ollut sivuvintissä liki parikymmentä vuotta - alkuperäinen päällinen sikistyi pesussa sen verran, etten koskaan viitsinyt kiskoa sitä uudelleen paikalleen. Vaan nyt oli aika ottaa tyyny uusiokäyttöön! Koko 25*92*9 cm.  
.

Vetoketju on ihan yhtä nafti kuin siinä alkuperäisessäkin, mutta ehkä tämä on helpompi jumpata pesun jälkeen päälle, koska a) kierrätysfarkut eivät kutistu ja b) vyölenkit auttavat punnertamisessa.
.

Ja vyölenkeistä tyynyn voi nostaa vaikka seinälle seuraavaa tarvetta odottamaan...

*


No sitten se ontto kuutio, siinä olikin vähän enemmän hommaa... 72 farkkupalan leikkelyyn ja jatkojalostukseen meni 2½ päivää. Eikä siis mitään muutaman tunnin rykäisyjä, vaan todellakin 2½ Mäntyharju-päivää eli aamu-ysistä ilta-kymppiin/yhteentoista (klo 9-22/23), mitä nyt välissä lounastauko ja illemmalla pikainen kauppareissu iltapala- ja aamiaistarpeiden vuoksi. Edes kahvipausseja en malttanut pitää...
.

Palojen koko on 20*20 cm. Ensin ompelin ihan normipaininjalalla tilkut yhteen kahteen kertaan, sitten tikkaus paksulla farkkulangalla tilkkupaininjalalla - kolminkertainen sauma toivottavasti kestää käyttöä! Kaikkiin "ylimääräisiin" aukkoihin (napitukset, vetoketjut) tietty taustat, ettei sisältö epähuomiossa valu ulos.
.

Kuva: Sanna Paranko, Tilkuista asiaa FB

Sen jälkeen alkoi muodon hakeminen, kuution ulkosaumat (koristetikkauksen jätin näistä pois) ja "sisäputket" yhdistävät saumat ommeltiin kolmeen kertaan nekin. Onneksi näin isokokoisessa kaikki onnistui koneompeluna, olisi ollut varsin työlästä ommella "putket" käsin, kuten pienemmässä versiossa.
.

Täytteeksi tilasin Fatboy-rouhetta Kokkolan Laatukalusteesta, koska a) se oli kesätarjouksessa ja b) toimitusaika oli lyhyempi kuin suoraan Fatboylta tilattuna. Siis silloin, nyt toimitusajaksi ilmoitetaan 3-4 viikkoa...

Mutta nopea oli toimitus, liiankin nopea! En nimittäin saanut kuutiota Mäntyharjulla täysin valmiiksi, ompelut jatkuivat vielä kotona. 
.

Kotona keksin, että tähänkin kannattaisi laittaa vetoketju, jos rouhetta täytyy jossain vaiheessa lisätä (pienempiä rouhepussukoita myy ainakin Tampereen Vaahtomuovi Oy). Vetskarin kanssa olikin sitten aika jumppa, vaan ihmekös tuo kun se ajatus pukkasi päähän vasta siinä vaiheessa, kun työ on viimeistä 15 cm saumaa vaille valmis... Eläköön hidasälyisyys!
.

Kun Pupunen palasi kesäretkiltään, täytimme kuution yhdessä: minä pitelin suppiloa, Pupunen kauhoi rouhetta sisään. Sadalla litralla jäi aika lötköksi, reissu Tampereelle siis edessä. Toki sen arvasinkin, etukäteen olin laskenut rouheen menekiksi täyteen tuupattuna 120-130 litraa, mutta kovin pinkeäksi tätä ei ollut tarkoitus laittakaan. Siis yksi noin 20 litrainen pussukka vielä tarvitaan - jos on liikaa, ylimääräiset voi valuttaa "oikean" Fatboyn sisään.
.

Koeistunta.
.

Jatkossa taidan taskuihin piilotella kolikoita ja kenties joskus jonkun setelinkin, jos/kun Pupunen tajuaa siivota huoneensa ilman suurempaa patistelua. Eli onkohan tämä silloin motivaatiokuutio? Karkkia taskuihin ei kannata piilottaa, Koira kuitenkin löytäisi ne ennen Pupusta...
.

Sellaiset niistä sitten tuli.

Kunhan olen saanut lisätäytteet hankittua, laitan kuvia tositoimissa. 😊
.


37 kommenttia:

  1. Voi, kuinka hauska kuutio! Todella hyvä käyttö vanhoille farkuille ja vieläpä hauska ideasi taskuille. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saukkis!
      Farkut (varsinkin aiemmin) ovat niin vahvaa ja hyvälaatuista kangasta, että olisi melkein synti jättää uusiokäyttämättä. Ja onhan farkkuja ikiklassikko. 🙂

      Poista
  2. Siitä tulikin upea! Liian täyteen kuutiota ei tosiaan kannata täyttää, sillä silloin siinä ei ole kiva istua. Ja tyynyistäkin tuli hienot. Nallen on kiva huilata uusien tyynyjen päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Purulaari!
      Kuutiosta suunnittelin rahaa, mutta nähtäväksi jää, mihin käyttöön päätyy...

      Poista
  3. Motivaatiokuutio! Ihana kapistus!

    VastaaPoista
  4. Upeaa kierrätystä ja valmis työ on upea. Oot kyllä tehnyt saumaa sauman viereen.
    Paljon ladattua energiaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi!
      Positiivista energiaa! Vaikka joskus joutui vähän purkamaankin, missään vaiheessa ei kiukuttanut. 🙂

      Poista
  5. Olin ihan ällikällä miten taidokasta työtä . Tuo pitkulainen tyyny on myös kertakaikkisen ihana vyölenkkeineen . Ja tuo kuutio ah ... minä en koskaan saisi moista aikaiseksi .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila!
      Enempi hidasta kuin vaikeaa, ei kun kokeilemaan! 🙂

      Poista
  6. Syksyiset tyynyt ovat oikein kivan näköisiä varsinkin kun suikaleet kulkevat vähän kuin epäjärjestyksessä. Ja tuo farkkukuutio, kertakaikkisen upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma!
      Tykkään myös tyynyistä juurikin tuon vaihtelevuuden vuoksi. Ehkä teen näitä joskus vielä lisääkin...

      Poista
  7. Ensimmäisten kuvien tyynynpäälliset ovat ihanat. Mitkä värit! Sellaiset voisin itsekin yrittää tehdä.
    Ontto tilkkukuutio sen sijaan on jotain ennennäkemätöntä. Näyttää todella mukavalta istuimelta! :)
    Mikä tuo soittimien vieressä näkyvä Lego-juttu on? Onko se vain koriste vai onko siinä esimerkiksi säilytystilaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta blogissani. Olemme Lego-faneja, joten nuo olisivat aika hauskoja. 😊

      Poista
    2. Kiitos Sara!
      Jep, Lego Storage Boxit ovat enemmänkin säilytykseen kuin jokapäiväiseen käyttöön. Kansi on niin tiivis, että ei sitä ihan huvikseen moneen kertaan päivän mittaan nostele.
      Nämä ostin Finnish Desing Shopista (joku tarjous silloin), missä näkyy edelleenkin olevan aika hyvä värivalikoima ja myös muita sarjan tuotteita.

      Poista
  8. Farkkutilkuista tuli oikein mainio istuin. Uniikki ja hieno.

    VastaaPoista
  9. Ompas erikoiset nuo tilkkukuutiot, hauskat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sude!
      Tilkkukuutioita oli myös hauska tehdä. 🙂

      Poista
  10. Hauskan näköisiä kaikki! On niissä ollut näpertämistä.
    Hyvää alkavaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Stansta!
      Toden totta, tilkkujen teko oli näpertämistä, mutta sen jälkeen homma oli aika suoraviivaista (vetskaria lukuunottamatta) ja eteni hyvää tahtia.

      Poista
  11. Tulipas mukavat suikaletyynynpäälliset! Kauniita kankaita! Ja nalle sai niin omaa väriään :) Entäs sitten farkkujen käyttö - aivan erinomaista! Tuo kuutiotuoli pitää panna muistiin. Taitaa olla meilläkin farkkuja varastossa tarpeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati!
      Taidan ottaa seuraavillekin tilkkukursseille vain farkkua mukaan, siihen jää vähän koukkuun...

      Poista
  12. Vau! Niin kauniit tyynyt sohvalle ja miten komea farkkujuttu. Ison työn olet tehnyt ommellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinisen sohvan emäntä!
      Harmi, ettei arjessa ole aikaa ommella - sukkakudin on silloin niin paljon helpompi vaihtoehto...

      Poista
  13. Onpa sympaattisia käsitöitä ja sympaattinen blogi. 💚
    Kiva kun kävit moikkaamassa.

    VastaaPoista
  14. WAUUUUU upeuksia ovat ompelusi.
    Ihanaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Enkuli!
      Viikonloppu on ihanan itsenäinen, Mies ja Pupunen reissussa - voin tehdä ihan mitä huvittaa ihan mihin tahansa aikaan vuorokaudesta, jeeee!

      Poista
  15. Tuo kuutiohan on ihan täydellinen istuimena - mietin vain, että jos ne kasvaa tuota vauhtia - niin seuraava on jo useamman istusttava.... farkuista ihan täydellinen!! Mikä idea!! Ihailen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Repolainen!
      Meillä on Pohjanmaan Kalusteen 3-metrinen sohva, jossa reunassa divaaniosa. Olen jo vähän kyllästynyt siihen, mutta koska kotimainen ja hyvässä kunnossa, sillä istutaan edelleen. Suunnitelmani on ollut, että kun Pupunen lähtee opiskelemaan, saa sohvan farkkupäällisellä varustettuna mukaansa.
      No, jo kuutiokin oli sen verran raskas ommeltava (painoa on!!), että ei ehkä suunnitelma farkkusohvasta toteudukaan... Ja just sitä varten olen säilönyt vintille laatikkokaupalla vanhoja farkkuja...

      Poista
  16. Hyvänen aika. Voiko onton kuutionkin ommella!? Kaikkea sitä näkee! Todella hienot, eikä varmastikaan ihan helpot kasata. Kierrätystäkin farkkujen muodossa. Toimii näköjään säkkituolin tyyliin. Hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sartsa!
      Olen aina inspiroitunut sinun ideoimiasi kierrätysfarkkutöitä, joten tämäkin voitaneen laskea sinun ansioksesi.

      Poista
  17. No siis vau, tulipa siisti! Tosi hieno! Nyt haluan itsekin tehdä tuollaisen, mutta aika moni mun suunnitelma jää vain suunnittelun asteelle. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aliel!
      Tiedän tunteen: haluja on vaikka muille jakaa, mutta aika ei vaan riitä kaikkeen... Aika moni asia jää täälläkin vain suunnittelun asteelle! :)

      Poista
  18. Onpa hauska iso kuutio. Täydellinen juurikin farkkukankaille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saija!
      Pikkukuutiolle ei ole mitään järjellistä käyttöä, mutta tässä on jo (jonkinlainen) funktiokin - pientä tehdessäni näin mielessäni jo tämän isomman version nimenomaan farkkuisena. Jos olisi enemmän tilaa (ja aikaa), kokeilisin myös sisustuskankaista... 😉

      Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!