Lukijat

sunnuntai 4. elokuuta 2024

Sapuskaa Hangon suunnalla

Tämä EI todellakaan OLE kaupallinen yhteistyö.

Yhden + neljän yön parisuhdereissu Miehen kanssa - kivaa, rentouttavaa ja ehkä ihan himppasen romanttistakin. Koska emme tehneet mitään erityisen erityistä, postaan vain pöperöistä - ruoka on oleellinen osa onnistunutta lomaa. Slurp! 😋 
.

Kuva: Wikipedia

Kaikilla Hangon reissuillamme olemme menomatkalla pysähtyneet lounaalle Tammisaaren Knipaniin. Knipan on ikoninen, vuonna 1908 valmistunut kesäravintola. Ympärillä velloo meri - ravintola rakennettiin veden päälle paalujen varaan, koska kaupungin mailla ei tuolloin saanut lupaa uusille ravintoloille. 

Ekan kerran kävimme kesällä 2012, jolloin ravintolan upeat maisemat, vanhahtava tunnelma, hohtavan valkoiset pöytäliinat ja ylittämättömän upea alkupalapöytä tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Elämys on haaltunut vuosi vuodelta ja tällä kertaa suoritus oli heikoin ikinä. Notkuva salaattipöytä oli kutistunut kahteen kulhoon: toisessa jäävuorisalaattia, toisessa rippeet (kauhakaupalla halpaa salaattijuustoa, muutama kurkunpala ja tomaatinlohko) + 2 pienempää tyhjää kulhoa. Toki pöytää myöhemmin täydennettiin, tyhjiin kulhoihin ilmaantui oliiveja ja hillosipuleita. Saaristolaisleipä oli hyvää.

Lounaslistalla oli visiittimme aikana härkäpataa ja savujuustoburgeri. Pupunen tykkäsi burgeristaan, mutta Miehen kanssa etsiskelimme hammastikkuja härkäpadan jälkeen. Jälkkäriksi valkosuklaamoussea ja laihaa kahvia (jäi juomatta). Lounaan hinta 16 €.

Yövyimme ekan yön Tammisaaressa Hotel Sea Frontissa, aamulla kyyditsimme Pupusen Bengstårin satamalaiturille, lapsonen lähti seuraavaksi neljäksi yöksi saaristoleirille.
.

Kuva: Wikipedia

Kun lapsi oli onnellisesti saatettu matkaan, poikkesimme Hangon hotellihuoneen luovutusta odotellessa Neljän Tuulen Tupaan, perinne jo sekin - terassilla kun voi kahvitella Koiran kanssa. 

Kahvilan kuuluisin omistaja on Carl Gustaf Emil Mannerheim 1920-30 -luvuilla. Koettuaan Suomen ensimmäisissä presidentinvaaleissa murskatappion 143-50 K.J. Ståhlbergille, Mannerheim lähti työttömänä ja rahattomana Hankoon. Kansalaiskeräyksellä saatiin raha-asiat kuntoon ja Mannerheim rakennutti itselleen Stormhällaniksi nimetyn huvilan Suureen Mäntysaareen. Naapurisaaressa, Pienessä Mäntysaaressa sijaitsi Cafe Africa. Kieltolain aikana kahvilassa myytiin kovaa teetä - aikansa möykkää kuunneltuaan Mannerheim osti saaren kahviloineen itselleen.

Mannerheim vaihtoi nimen Neljän Tuulen Tuvaksi ja uudisti kahvilan konseptin, tyyliä haettiin Ranskasta. Mannerheim suunnitteli itse sisustuksen ja oli tarkka menusta, palvelija haki Bretagnesta sinikuvioisen fajanssiastiaston ja siihen sopivat sinivalkoruutuiset pöytäliinat. Kahvilassa tarjoiltiin mm. Kello viiden teetä, voileipiä, kalakeittoa, pinaattilettuja ja lihapullia, sillä oli oma kahvisekoituksensa ja omat kakkureseptinsä. Mannerheimin henki on yhä läsnä.

Perinteisesti olemme täällä nauttineet mokkaa Brita-leivosten kanssa, mutta koska lounasaika oli käsillä, päädyttiin suolaiseen: Miehelle katkarapuskagen, minulle croissant vuohenjuustolla ja mansikoilla. Herkullista! Kaffittelut yhteensä n. 25 €.

Jälleen kerran, kuten aina, majoituimme Hotel Bulevardissa. Päivätirsat ja sitten suunta rantamakasiineille Origoon. Pelattiin varman päälle ja varasimme pöydän heti ekalle illalle - viime kesänä saaristolaispöytäsesonki oli päättynyt, kun yritimme sisään.
.

Kuva: Ravintola Origo

Origon saaristolaispöytä sisältää kalaa, lihaa ja kasviksia keittiömestarin käsistä sekä paikallisen kalastaja Tage Gustafssonin sillejä ja silakoita jääpedille katettuina, lisukkeena tilliperunoita ja saaristolaisleipää. Täytyy sanoa, että kuvaan verrattuna kattaus oli kyllä huomattavasti riisutumpi, liha- ja kalapateet puuttuivat, samoin ainakin mäti ja sienisalaatti. Inflaation oli siis tämäkin perinne kokenut - tarjonta oli kuitenkin ihan riittävä vatsantäytteeksi. Lohi oli erinomaista ja palvelu juomasuosituksineen sujuvaa. Saaristolaispöytä pääruokana 40 €.
.

Kuva: Wikipedia

Viime kesänä hoksasimme, että Hangon Casinolla katetaan arkisin lounasbuffet. Salaattipöytä on todella runsas ja maittava. Tiistain lämpöisistä Mies valitsi puna-ahventa ja yrttistä jugurttikastiketta, itse latasin lautaselle ylikypsää naudanposkea ja piparjuurikastiketta. Jälkiruokapöydässä marjarahkaa ja kaffeet. Kokki olisi voinut heilutella maustemittaansa paljon reilummalla kädellä, muuten ihan kelpo ateria. Casinolle kuitenkin pitkä miinus tiskin takana pakoilleesta tarjoilijasta, harvoin näkee yhtä ynseää ja työhönsä kyllästyneen oloista nuorta naista. Lounas 16 €.

No, illalla piti vielä hieman tankata. Nopein ratkaisu oli hakea pizzat hotellikadun varrelta Mardo's Restaurant & Pizzeriasta. Hyvää oli! Uutuuspizzat 13 €.
.

Kuva: Regatta Spa Hotel

Keskiviikkona syötiin retkieväitä Tulliniemen luontopolun varrella, maukkaat emmeet S-marketista. Illaksi olin tehnyt pöytävarauksen Brasserie Regattaan. Monena kesänä suunniteltu käyvämme, vaan aina on jäänyt pelkäksi puheeksi, nyt varmistin asian tekemällä varauksen jo ennakkoon hotellin kautta. Ja kyllä kannatti!

Mies söi alkupalaksi Länsirannikon kalalautasen (Klädesholmenin sillejä, kylmäsavustettua lohta, skagen ja varhaisperunoita), pääruuaksi Päivän kalaa (ahventa Puulavedeltä kalastaja Mika Liukkoselta, puikulaperunamuusia, herneterriini ja Sandesfjortin kastike), jälkkäriksi Mantelikakkua ja vaniljajäätelöä. Itse päädyin Hummerikeittoon hapanjuurileivän kera, pääruuaksi Karitsaa ja minttua (karitsan kyljyksiä, minttu-jugurttikastiketta ja valkosipuliperunaa), kaiken kruunasi Tiramisu. Viinit henkilökunnan suositusten mukaisesti.

Melkein itkin, karitsa oli NIIIIIIN hyvää! Eli ikinä enää en voi koskaan missään tilata lammasta, samanlaiseen makuelämykseen ei voida muualla yltää, ei koskaan. Onnistunutta illallista vahvisti erinomaisen antaumuksellinen henkilökunta ja osuvat viinisuositukset. Bulevard-hotellin kautta etukäteen tilattu kolmen ruokalajin illallinen 49 €/hlö, paikalla maksoimme vain juomista (2 * kuohuviini, 2 * 16 cl viiniä & Miehelle mantelikakun kanssa kahvi ja avec, kaikki yhteensä n. 55 €). Erinomaista parempi hinta-laatu -suhde.

Ensi vuonna saavutamme 20 aviovuoden etapin - päätimme jo, että sitä juhlistetaan Regatassa.
.

Kuva: Hotel Bulevard FB

Hangon reissuillamme yöpymispaikaksi on vuodesta 2012 alkaen valittu ilman isompaa pohdintaa Hotel Bulevard Hanko. Tai ekalla kerralla kyllä pohdittiin, viehätyin mahdollisuudesta viettää yöni putkassa - hotelli on saneerattu vanhan poliisitalon suojiin. Sittemmin olemme majoittuneet nimekkäiden suomalaissuunnittelijoiden nimikkohuoneissa, Erik Bruun ja Rut Bryk ovat käyneet tutuiksi. Ei siksi, etteikö putka olisi ollut miellyttävä, vaan koska putkiin ei enää säilötä eläimiä ja Koira kulkee aina matkassa. Olivatkohan Erik ja Ruut eläinten ystäviä, enemmän kuin vaikka Tapio Wirkkala, Nanny Still tai Saara Hopea? 

Tämä saattoi kyllä olla viimeinen visiittimme, kiinteistö on menossa myyntiin ja hotellinpitäjä aikoo lopettaa hotellitoiminnan kauden päättyessä. Harmi, ISO harmi!
.

Kuva: Mustion Linna

Torstaina keräsimme kimpsut ja kampsut + Koiran autoon ja suuntasimme kohti Helsinkiä, minne Pupunen leirin päätyttyä tulisi yhteiskuljetuksella. Matkalla poikettiin Mustion Linnankrouviin, sekin lounaspaikka "löytyi" edelliskesän retkellä. Toki Mustion Linnassa on käyty aiemminkin ja joskus olemme olleet sen puistossa picnicillä ihan ominkin eväin...
.

Kuva: Mustion Linna

Miljöö on mitä viehättävin! Hillitty, elegantti, arvokas. Hellemekosta ja shortseista huolimatta tuntee itsensäkin ihan sofistikoituneeksi tällaisessa ympäristössä... Sujuvasti tilattiin kesälounaslistalta, Mies otti alkuun "Bookmaker's Toast"in (lumikinkkua, piparjuurta ja paahdettua leipävanukasta), pääruuaksi Kalawallenberg, paahdettua kukkakaalia, puikulaperunapyrettä ja tillinen Beurre Blanc -kastike, päälle vielä Porkkanakakkua, tuorejuustosorbettia ja tyrnigeeliä. Myös minä aloitin Toastilla, mutta jatkoin L'uomu Nokan kanareidellä, lisänä Veloutékastike, BBQ-voi ja grillattu salaatti. Eikä se reisi todellakaan ollut mikään lautaselle mätkäisty rasvasta kiiltelevä kinttu vaan fiinisti teräsrenkaaseen tiukasti pakattu lihaisa kakku (ilman sitä teräsvannetta tietenkin - onkohan sille kapistukselle jokin virallisempi termi olemassa?). Kruunuksi Pala juustoa, hilloketta ja kvinoacrisp, aterian kyytipojaksi kuivaa valkoviiniä. Mies kuskina vesilinjalla.

Salissa laskin olevan viisi nuorta neitoa tarjoilemassa, oletan heidän olevan alan opiskelijoita harjoittelussa - sujuvasti meni niin aterioiden esittelyt kuin itse tarjoilukin. Ainoa särö harkitun eksklusiivisessa elämyksessä oli neitojen kömpelöt lenkkarit. Kolmen ruokalajin kesälounas 35 €.
.

Kuva: S-market

Helsingissä majoituimme Scandicissa. Hotellihuoneeseen päästyä Mies huomasi lompakkonsa kadonneen. Soittokierros kaikkiin paikkoihin, joissa pankkikortti oli kaivettu esiin. Koira jäi hotelliin köllöttämään, me palasimme Mustioon, lompsa oli unohtunut Patriks Möbelin tiskille. Ylimääräisen 2½ tunnin ajelun jälkeen huoneeseen haettiin S-marketin salaattibaarista kootut annokset, Fazer-sämpylät ja Saku-oluet. Oikein jees ja uni maistui.
.

Kuva: Helsingin Sanomat

Kun hotellihuone oli luovutettu, aikaa jäi tapettavaksi useampi tunti. Ajelimme Helsinki Outletiin, shoppailun lomassa syötiin pizzat Villa Severinossa. Täytyy sanoa, että aito italialainen taitaa aidon pizzan salat! Ihanaa! Italialaista Peroni-olutta olimme siemailleet useampanakin iltana Hangon satamassa Brygganin terassilla saapuvia ja lähteviä veneitä seuratessa, joten valitsin sen nytkin ruokajuomaksi, Miehelle vettä. Lounaspizza, -pasta tai -salaatti 13,5 €. Shoppailemaan kannattaa lähteä jo ihan vain pizzan vuoksi!!!

Sovitusti klo 16 olimme Pupusta vastassa Rautatientorilla. Autolla retkivaatteet vaihtuivat siistimpään kostyymiin, vesitiiviit reput korvattiin valmiiksi pakatulla cityrepulla. Mies ja Pupunen suuntasivat laivalle ja Viron herkkupöytiin, itse lähdin ajelemaan Koiran kanssa kotia kohti, töihin paluu edessä maanantaina. Tiesin jääkaapin kotona tyhjäksi, matkalla poikkesin Hämeenlinnan Prisman Pizza & Buffaan. Lihapullat ovat mieleeni ja salaatipöydästä saa yleensä koottua ihan kivan kombon, tarjottimen kulmalle kasa maissilastuja. Perjantain pizzabuffa 13,5 €.

Tänään hain lähikaupasta tarjouseineksiä.

PS. Miten tuli sellainen fiilis, että alamme olla Hangon lomillamme aika kaavoihin kangistuneita...? Ehkä on aika vaihtaa kohdetta, likeinen Tammisaari tuntuu freesiltä vaihtoehdolta...

12 kommenttia:

  1. Apua! Tuli nälkä! Ihania herkkuja. Laitoin pekonia pannulle. Hyvästi terveellinen aamupala.
    Mutta nuo aiemmat postaukset tilkkutöistä olivat vielä ihanampia. Tilkkuja olis, mutta toimeen ei tule tartuttua.

    VastaaPoista
  2. Ihana ja rentouttava loma. Valmiiseen pöytään on aina niiiin ihana tupsahtaa.

    VastaaPoista
  3. Hippasen romanttista kuulostaa ihanalta...
    Hanko ja Tammisaari ihanat kohteet... ja totta sekin, että "Hyvä ruoka, parempi mieli!" Reisuissa ravinto on kyllä tärkeää!! Kaikilla aisteilla olette nautiskelleet - ihanaa!!

    VastaaPoista
  4. Tuli nälkä! Mahtavaa, että se lompakko löytyi! Mukavaa elokuun alkupuolta!

    VastaaPoista
  5. Hienoja kuvia - tulipa heti nälkä kun näin kuvan salaattibaarista :)

    VastaaPoista
  6. Hienoissa pytingeissä kävitte syömässä kaikenlaisia herkkuja. Just söin, mutta taas tuli nälkä lukiessa :) Pääsisipä aina syömään jonkun muun tekemiä ruokia runsaine salaattipöytineen.

    VastaaPoista
  7. Sanoisinko, että nyt oli monipuolinen loma ainakin eväiden osalta. :-D

    VastaaPoista
  8. Hyvät ruokakokemukset ovat onnistuneen loman ehdoton edellytys. Parhaat kokemukset tulevat, kun saa suosituksia eli kiitos näistä kertomuksista! T Saukkis

    VastaaPoista
  9. Tuli aivan vesi kielelle kuvia katsellessa ja tekstiä lukiessa. Teillä on ollut oikein maukas loma. Tammisaari ja Knipan on tuttu paikka, Hanko ei niinkään. Pitää tutustua. Mannerheimin tausta ravintoloitsijana oli minulle uusi juttu.

    VastaaPoista
  10. Kiva loma teillä ja monenlaisia ruokakokemuksia kauniissa rakennuksissa. Hanko on minulle aivan outo paikka, mutta vaikuttaa hienolta kohteelta. Mielenkiintoista uutta tietoa Mannerheimista, kiitos siitä.

    VastaaPoista
  11. Olipa mielenkiintoinen ruokamatka, ihan tuli nälkä juttua lukiessani. Kiva, että on hyviäkin ruokapaikkoja. Hankoniemi pitää vielä joskus katsastaa...

    VastaaPoista
  12. Kiitos Olifantti, Terhi, Repolainen, Stansta, SuviK, Sartsa, Satu, Saukkis, Puikkonen, Purulaari & TanssivaTikki!
    "Hyvä ruoka, parempi mieli" oli oikein osuva kommentti - mikään ei pilaa lomaa yhtä tehokkaasti kuin kehno sapuska tai huono peti! Sade ei haittaa tai muut luonnonilmiöt, mutta perusfasiliteettien pitää olla reilassa. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!