Lukijat

perjantai 18. maaliskuuta 2016

Elämää pienoiskoossa

Postilaatikot.

Nukkekotiyhdistys ry:n 25-vuotisjuhlanäyttely Verkarannassa

Rintamamiestalo nro 1 - Erja Helander, Vantaa
Rintamiestalo nro 29 - Elina Kalli, Espoo
 

Rintamamiestalo nro 46 - Elisa Läntinen, Häntälä
Suosikkini, muuntamo! :o)
Näyttelyn yhden osan muodostavat rintamamiestalot, jotka ovat oleellinen osa suomalaista kansallisperintöä. Niiden runkona olevan talopaketin on suunnitellut Erja Helander yhdistyksen 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi viisi vuotta sitten. Talokittejä on valmistettu yhteensä 100 numeroitua kappaletta, jotka yhdistyksen jäsenet ovat lunastaneet itselleen ja toteuttaneet kukin omalla tavallaan. Näistä sadasta talosta saadaan iloksemme näyttelyyn 35 kappaletta. Talojen muodostama 30 metrin katu näyttelytilassa antaa kattavan kuvan nukkekotiharrastuksen tilasta Suomessa. Talo numero 1 seisoo joulukuun alun koleudessa, jossakin vietetään joulua, jossakin juhannusta, kunnes viimeisen talon kohdalla päästään takaisin marraskuulle. Voipa rakennustaiteesta kiinnostunut näyttelyvieras saada käsityksen rintamamiestalojen kohtaloista, ulkoasusta ja sisustuksista, niin moni taloista perustuu rakentajan omakohtaisiin muistoihin ja kokemuksiin rintamamiestaloista, mummoloista tai omasta, rintamamiestalossa sijaitsevasta kodista. 

Taajamassa oli 3 isoa kerrostaloa.
Kaksion asukas on Vladimir Kuragin, pietarilainen viulisti.
Maija Salo

Yksiön omistaa 35-vuotias arkeologi Violetta Vaarala.
Leena Asikainen

Lindholmin perheen äiti Maria (30 v) on ammatiltaan artesaani.
Marika Granlund
Näyttelyä varten Nukkekotiyhdistyksen jäsenet ovat toteuttaneet myös aivan uudenlaisen nukkekodin: kerrostalon, jossa jokaisen asunnon on sisustanut eri henkilö. Projekti herätti yhdistyksen jäsenissä niin paljon kiinnostusta, että asuinhuoneistoja on valmistunut yhteensä kolmekymmentä eli kolmen kerrostalon verran. Talojen pohjakerroksessa sijaitsee liikehuoneistoja sekä yhteisiä tiloja koko taloyhtiön käyttöön, aivan kuten oikeassakin talossa. Kerrostaloissa tulee esille kerroksellisuus monessakin mielessä. Vanhassa talossa eletään elämää monella eri aikakaudella, jotkut asunnot ovat alkuperäiskunnossaan, toiset taas hyvinkin moderneja. Samanlaisista asunnoista syntyy täysin erilaisia versioita eri tekijöiden käsissä.

Lisäksi näyttelyssä pääsee kurkistamaan satumaailmaan, joka on inspiroinut monia nukkekotiharrastajia, sekä ihailemaan yhdistyksen perustajajäsen ja pitkäaikaisen puheenjohtajan Päivi Variksen taidonnäytteitä. 

Uudemmista tekijöistä esitellään Maria Malmström, jonka nukkekoti Väinölä on ollut esillä monissa lehdissä ja jo kolmessa nukkekotiharrastukseen johdattelevassa kirjassa ollen ehkä Suomen tunnetuin nukkekoti. Marian viimeisimpiä töitä on ollut nukkekotilavasteet Onnelin ja Annelin talvi –elokuvaan ja niihinkin näyttelyssä pääsee tutustumaan. 

Näyttely on avoinna Verkarannassa
21.2.2016-19.3.2016  
(Kaikki kursivoidut tekstit näyttelyn esittelytekstiä.)

Kun reilut 10 vuotta sitten kiertelimme etsimässä omaa tölliä, rintamamiestalot olivat ihan ehdottomasti poissuljettu vaihtoehto. Liki kaksimetriselle Miehelle mitoitus ei ole ihan kohdallaan ja itsekin vaadin ilmatilaa ympärilleni. Siksi en kai ihmeemmin ihastunut näyttelyn taloihin, vaikka kylänraitin varrelle rakentunut miljöö olikin tosi herkullinen.

En myöskään ole järin innostunut kerrostaloasumisesta, kokemusta on  siitäkin niin lapsuudesta kuin myöhemminkin, opiskelijaboxista ekaan omaan omistusasuntoon. Näyttelyn kerrostalokämpissä oli kuitenkin kutkuttavasti esillä koko kansakunnan kirjo, monenkirjavine kansalaisineen, kulahtaneista retromööpeleistä trendisisustuksiin.

Milja Försti
Sirkku Saukonoja
Sirkku Saukonoja
Mirja Saukonoja

Eniten viehätyinkin pienistä kilpailutöistä, söpöisen suloisista.

VIELÄ TÄNÄÄN JA HUOMENNA EHDIT NÄYTTELYYN!

11 kommenttia:

 1. Oi hurja, ovatpa upeita. Kiitos kuvista.

  VastaaPoista
 2. Vaikken itse ole erikoisen innostunut nukkekotiharrastuksesta, ei voi muuta kuin ihailla taitavia tekijöitä.

  VastaaPoista
 3. Upeita! Harmi ku ei oo lähempänä. :( lähtisin varsin innokkaan nukkekoti harrastajan kaa kattelee.

  VastaaPoista
 4. Ihastuttavia. Kyllä noiden kaikkien tekemisessä on mennyt tunti jos toinen. Täynnä pieniä yksityiskohtia. Todellakin tykkäsin.

  VastaaPoista
 5. Hienoja ovat. Oma nukkekoti on jotenkin jäänyt ihan heitteille. Tartti varmaa tehdä jotain :)

  VastaaPoista
 6. Ihania ja suloisia! Katselemisessakin kuluu aikaa, kun on niin pieniä yksityiskohtia.
  Tuossa on kulunut tunti jos toinenkin valmistaessa, meikäläisen nakkisormet eivät noin pieniä juttuja onnistuisi tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, samasta syystä tyydyn minäkin pelkkiin ostokalusteisiin... ;o)

   Poista
 7. Kiitos Kvilttaaja, Marjut, Rva Kivitikka, Hannele, KataMaria, Annukka, Suvituulia, Amalia ja Tilkkureppu! :o)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!