Lukijat

sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Käänteinen 100-haaste (kauhistuttavaa luettavaa)

Onneli Winter haastoi omassa blogissaan luopumaan 100 turhasta tavarasta.

Helppo nakki! Mies on innokas nurkkien nuohoaja ja kannustaa turhasta tavarasta luopumiseen. Itsekin koitan harrastaa kierrätystä ja eteiskaapissa on aina iso kori kirpputorille menevää varten, siihen on helppo sujauttaa tarpeettomaksi todettua. Täytyttyään koppa korvataan uudella, vanha siirtyy sivuvinttiin odottamaan seuraavaa kirpputorireissua. Vuokraan pöydän kahdesti vuodessa kauden vaihtuessa: Pupusen pieniksi jääneet sesonkivaatteet ovat siemenperuna, jota sivuvinteistä höystetään.

Aloitin kevätsiivouksen, äkkiäkös siinä 100 tarpeetonta taas löytyy, entisten jatkoksi - näin ajattelin.

Siivousoperaatioon sisältyi myös rahapussin siivous. Olen sitä (ärsyttävää?) ihmistyyppiä, joka ottaa kaupasta kuitin AINA mukaansa. Ja myös tarkistan kuitin - yllättävän usein tuotteista on veloitettu väärin! Siinä sitten niuhotan kassalla, kun seuraavan asiakkaan ostokset jo vyöryvät pitkin kassatiskin nauhaa...

No mutta joo, kävin siis kuitit läpi. Ja järkytyin! Sadan pois heivattavan sijasta olen kahden viime viikon aikana kantanut lähes sata (< 100 !!) uutta tuotetta sisään. Kysyä sopii, miten tarpeellisia ovat olleet...?

Mitäkö ostin?

- 8 kerää Seiskaveikkaa (mustaa lukuunottamatta muut tarjouksessa)
- 1 Arabian 2-litrainen Uunikokki-vuoka (oli tarjouksessa Iittala Outletissa. Myin edellisellä kirpparikerralla kaikki Kerman Saven uunivuuat ja sovimme Miehen kanssa hankkivamme saman määrän Uunikokkia tilalle. Yksi puuttuu vielä tämän jälkeen, sopivaa alea odotan...)

- 1 Muumi-muki (uudet mallit PITÄÄ hankkia, se toinen uusi puuttuu vielä...)
- 2 sisustuslehteä (piristykseksi, sitä paitsi olivat aika edullisia...)
- 2 Himalajan kristallisuola -hammasharjaa (poistuva tuote, pakkohan näitä on kokeilla!?)
- 2 käsivoidetta (apteekkireissulta, kanta-asiakastarjous tai jotain)
- 2 juomapulloa (Mies valitti, että Tupperware-pullojen korkit ovat löystyneet, niihin ei voi enää luottaa)

- 10 kalsarit Miehelle (ostin kahdet Lee Cooperit ale-hinnalla ja yhdet Black Horse -boxerit oletetulla normihinnalla. Kassa huomautti, että BH-boxerit maksoivat vain 2,50 vaikka hintalapussa 11,95 - olisiko poistoväri? Kipaisin sitten hakemassa vielä 7 boxerit lisää - vaikka enemmän epäilin hinnoitteluvirhettä... Olen muuten pitänyt molempia merkkejä kotimaisina - kotona paketteja tarkemmin syynätessä selvisi, että LC:t tehdään Kiinassa, BH:t Norjassa - kiva?)
- 4 sukat Miehelle (Sukkamestareiden Kiristämättömät, Mies aikoo uusia koko sukka-arsenaalinsa kiristämättömiin)
- 3 kalsarit Pupuselle (peppu kasvaa)
- 15 sukat Pupuselle (jalka kasvaa vielä enemmän, varauduin jo kesään ale-korin avustuksella...)
- 1 sloggit itselle (tarjouksesta)

- 1 fleece Pupuselle (paheksuttava materiaali, mutta niiiiiin lämmin mökkireissuilla - ja alessa)
- 4 t-paitaa Pupuselle (lapsihan kasvaa kaiken aikaa...)
- 1 keltaiset joggarit Pupuselle (olivat niin kivan väriset...)
- 1 kuulokkeet (Pupuselle, korona-aikaan harrastetaan etänä ja musiikinopettaja suositteli kuulokkeiden käyttöä, kun tunnit pidetään tietokoneavusteisesti. Muussa tapauksessa tällaisia ei olisi hankittu IKINÄ, vastustan kuulokkeita. Jos sellaiset olisivat kuulolle hyväksi, ne olisivat päässä jo syntyessä.) 

- 1 kevättakki (olen vähän hoikistunut sitten syksyn, vanhat ovat liian isoja)
- 1 lenkkarintapaiset (alennusmyynnistä - nuo isommat ovat kyllä Miehen tekosia...)
- 1 auton akku asennettuna (vanha oli alkuperäinen, siis vanha)

- 6 kannellista säilytyslaatikkoa Ikeasta (käytössä ilman kansia: eteisessä käsineille, päähineille, villasukille. Ovat kyllä just niin muovisen näköiset kuin ovatkin, uudet pitää hankkia heti kun osuu kohdalle... Vanhat meriruokoiset roskaavat, siirtyvät mökille.)
- 3 USB-johtoa Ikeasta (eri pituisia, niitä tarvitaan aina!)

- 7 kirjaa (paikallisessa kirjakaupassa loppuunmyynti)
- 2 pkt korttipohjia ( - " - )
- 1 leimasin 100% Christmas (kyllä se joulu sieltä taas tulee...)

- 1 ukulele (lupasin Pupuselle ukulelen, jos englannin koe menee hyvin. Sai täydet pisteet.)
- 1 ukulelen viritin (en tajunnut, että sellainenkin tarvitaan)
- 4 plektraa (valinnan vaikeus, oli niin kivoja värejä tarjolla...)

yhteensä 86 tuotetta

Eikä siinä vielä kaikki!

Tavaraa tähän huusholliin kantaa myös Mies - tosin vähäisemmässä määrin ja paremmin perusteltua. Miehellä on pitkät ruokatunnit (1-2 h) milloin missäkin kaupungissa (lähinnä Jyväskylä, Turku, Lahti, Kotka ja Helsinki) ja kävelee kaiken ruokailulta liikenevän ajan keskustan kaduilla taukoliikuntaa saadakseen. Samalla mukaan tarttuu kaikenmoista, viime viikolla uusi kevätgarderobiaan:

- 1 siistimpi takki (alennusmyynnistä)
- 1 vapaa-ajan takki (alennusmyynnistä)
- 1 kauluspaita (alennusmyynnistä)
- 4 pikee-paitaa (2 itselleen, 2 minulle, poistohintaan)
- 1 hupparintyylinen pusero Pupuselle (alennusmyynnistä, ei niin keväinen)
- 1 lenkkarit (Miehen motto on, että jos löytää koon 50 lenkkarit, ne kannattaa aina ottaa, hinnasta viis! Lenkkareita kyllä kuluukin, Mies vetää ruokatuntiliikunnan lisäksi pitkiä lenkkejä Koiran kanssa päivittäin.)
- lisäksi 3 mainospipoa, jotka Mies sai isältään (ehkä vähäisempikin määrä olisi riittänyt, varsinkin kun kausi alkaa olla jo ohi...)

Kaikki yhteensä 2 vaille 100 sisään kannettua.

Pupunen ei ostanut mitään!
Pupunen saa käyttää vähäisen viikkorahansa miten lystää, mutta on nuukaa sorttia - yleensä ei käytä. Viimeksi törsäsi omia rahojaan Harry Potterin taikasauvaan, mutta siitä on jo jokunen kuukausi. Jos viikkorahaa viljeltäisiin runsaammin, säästäisi kuulemma sähköbassoon ja vahvistimeen (ukulele oli EHKÄ VÄHÄN (??) laiha lohtu...).

Omia ostoksiani koitan puolustella sillä, että nyt erityistä varovaisuutta noudatettaessa kaupoissa tulee käytyä harvemmin ja kerralla ostettua enemmän. Mutta ehkei se tässä(kään) tapauksessa kuulosta kovin pätevätä selitykseltä...

Olen kyllä järkyttynyt, HYVIN järkyttynyt. Olen kuvitellut olevani järkevä ja vastuullinen kuluttaja!! Katin kontit. Pistää miettimään omaa ostokäyttäytymistä. Pitää ruveta vähän seuraamaan asiaa - julkista en siitä kyllä enää toiste tee... Nolottaa niin.

PS. Jäi sitten hyvin alkanut kevätsiivouskin vaiheeseen, kun aloin kirjoittaa ja kuvailla (toistaiseksi käyttöönottamattomat, paitsi BH-kotelot kaivoin vartavasten oman "kierrätyskeskuksemme" pahvinkeräysastiasta...).
Jatkan tänään, hyvitykseksi pitäisikin vissiin perata 200 tarpeetonta...

12 kommenttia:

 1. Pitäisikin itsekkin katsoa mitä on tullut osteltua:) Olen kyllä aina ollut sellainen "päähänpisto" ostaja että ihan nolottaa..:) Leppoisaa sunnuntaita ja maaliskuun loppua♥

  VastaaPoista
 2. Minä olen viime aikoina kerännyt joka viikko kassillisen tavaraa jonka kiikutan lahjoituksena kirpparille. Aika monet kierrätyskeskukset ovat nyt kiinni ja loputkin kirpparit ovat tyhjänä asiakkaista. Täytynee hidastaa vauhtia ettei paikallinen kirppari huku tavaroihini =)

  VastaaPoista
 3. Uh-huh! Kylläpä oli ostoksia. Ja kun halvalla sai;)
  Mä vein just Kiererätyskeskukseen kaksi kassillista tavaraa. Vahinko kun en laskenut kappalemäärää. Viime aikoina olen kyllä enemmän vienyt ulos kuin tuonut sisään. Ja vanhoja papereitakin olen tuhonnut ku kuukausi(kaksi) sitten Lidlissä oli silppuri edullisesti ostettavissa. Se hurisikin aika lailla ja nyt kun se on kotona niin on helppo sitä mukaa silputa ku tarvetta on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silppuri on ihan ehdoton vekotin kotitaloudessa! Yllättävän paljon tulee kaikenmoista postia, jota ei paperinkeräykseen viitsi laittaa...

   Poista
 4. Kyllä minunkin mielestäni on ostettava silloin kun edullisesti saa ja sopiva kohdalle sattuu;):)

  VastaaPoista
 5. Eipä niitä ostoksia juuri huomaakkaan, ennen kuin kokoaa kaiken tällä tavoin yhteen. Vaatteita toki aina tarvitaan mutta olisihan tässä itselläkin syytä tarkkailla ostoksiaan :)

  VastaaPoista
 6. Kivoja ostoksia, kun kaikelle on tarve tai tehty tarve.

  VastaaPoista
 7. No kyllä sitä tulee varmaan itsekkin ostettua ja kaikki yleensä kerralla jos vaan sopivasti sattuu ja on edullisempaa. Sukkia minäkin ostan kerralla paljon samoin kalsareita. Mutta olen myös tehnyt tilaa kaappeihin ja varastoihin ja aion myös jatkossakin tyhjentää ja pistän kiertämään kaiken sen mitä en tarvitse. Minusta hyvä ja kiva postaus.

  VastaaPoista
 8. Ihan tarpeellistahan tuo kaikki on! Nyt vaan laitat sitten 200 tavaraa pois, sillähän se kuittautuu. Ja äkkiäkös ne löytyy, etenkin jos lasket joka sukankin erikseen.

  VastaaPoista
 9. Joskus sitä tarpeellista ostettavaa vain kerääntyy samaan aikaan ostettavaksi, ei voi mitään.
  Helposti saat 200 tavaraa, kun tosiaan lasket kaikki yksitellen, niin kun Tiinatei tuossa ehdottaa:)

  VastaaPoista
 10. Tutulta kuulostaa! Vaikka en ole uskaltanut näin konkreettisesti laskea. Mutta etpä ole ostanut mitään TARPEETONTA! Tsemppiä vaan vähentämiseen - luulen että ensimmäinen askel on jo otettu kun tiedostaa asian :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos Päde, Sude, KristiinaS, Irma, Saija, Terhi, Nila, Tiinatei, Tilkkureppu ja Kati! :o)
  Tänään ostin Miehelle 10 paria kiristämättömiä sukkia, olivat tarjouksessa - olen kai toivoton tapaus...

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!