Lukijat

tiistai 25. elokuuta 2020

Grillikatos

Grillikatos on ollut luvattoman huonolla hoidolla ja vähäisellä käytöllä viimekesät. Liiteriä tehdessä (2017) se toimi rakennustarvikevarastona, seuraavina kesinä oli niin kylmää, märkää, ankeaa, paahteista, kiireistä, karua, paarmaista ettei vaan ollut aikaa eikä intoa uhrata sille ajatustakaan. 

Toki Mies siellä askarteli joskus vapaapäivinään moukaria heilutellen (puuhellan ja tasojen purku), laatoittaen (lattia ja sivutaso), maalaten (ulkoseinien yläosa & ikkunankarmit ulkopuolelta), muuraten (uuden lieden hormihässäkät), laittoipa kuparisen lipputangonalustankin (katolle) ja uusi kattohuovan. Minä en tehnyt mitään.

Puretun puuhellan tilalle Mies metsästi pientä kamiinaa tai Porin Mattia tori.fi:stä. Ei tullut vastaan, mutta löytyi täysin käyttämätön ja aika erikoinen Upo-puuhella Tammisaaresta! 

Selittääkö tämä malli sen, että dementoituneet emännät virittelevät palvelutalokeittiöissään nuotioita sähköuuneihinsa?? Puuhellalla on jo parin kesän ajan paisteltu letut, toimii mainiosti myös herukkamehujen keittelyssä. Paitsi tänä kesänä, puolen ämpärin vuoksi viitsinyt edes tulia viritellä, Mehu-Liisa puhkui ja puhisi ihan vaan sähkölieden kulmalla...

Kevällä Mies vaatimalla vaati, että grillikatoksen vanhat kärsineet kalusteet lykätään sirkkeliin ja mietitään kopperon tarvetta ja käyttötarkoitusta. Uusitaanko katto ja sisustetaan viihtyisämmäksi vai puretaanko hökötys vallan pois.

No ei missään tapauksessa!!! Ainakaan pureta! Grillikatos oli se kirsikka, joka kruunasi talokaupan silloin aikoinaan, kohta 15 vuotta sitten.

Edellinen isäntä oli muurannut grillikatoksen kalansavustamokseen. Sisäkatto oli sen myötä mustunut ja ensi töikseni sudin sen valkeaksi. Maalit ostin rautakaupan suositusten mukaan, vaan eipä sekään ikuista ole, pinta on alkanut kesiä. Rapsuttelin maalia vähän irti sieltä täältä, ikäväksemme totesimme lautojen  pehmenneen hengittämättömän maalin alla. Kattohuopa uusittiin vasta muutama kesä sitten. Turhaa työtä, jos nyt koko katto pitää tehdä uusiksi. Kukahan senkin tekee? Ja varsinkin, mitähän sekin maksaa? Ja miten kiireellinen uusimistarve on??

Oh ja voih.


Kalustuksesta siis. Alkukesästä kävimme muutamaankin otteeseen kiertelemässä tutustuen huonekalukauppojen kesäterassien kalustetarjontaan, etsimässä ideantynkää. Ei löytynyt. Kalusteet eivät olleet malliltaan mieluisia tai materiaali ei miellyttänyt tai viimeistään hintapyyntö oli kerrassaan tolkuton. Tyyli oli hakusessa (Mies toivoi vähäeleistä) ja käyttötarkoituskin vähän hukassa. Kesäkeittiö? Ruokailupaikka? Saunan vilvoittelutila? Kasvihuone? Pyörävarasto + ruokonleikkurin & lumilingon talli?

Ääh.


Päätin ainakin siivota grillikatoksen perusteellisesti ennen kuin Mies ehtisi tilata puskutraktorin hommiin. Kannoin kalusteet mäelle, Mies toiveikkaana otti jo sirkkelinkin esiin, mutta kieltäydyin ehdottomasti luovuttamasta kalusteita moiselle helvetinkoneelle! Tyhjänä katokselle ei ainakaan olisi mitään käyttöä! Vanhoilla kalusteilla mentäisiin ainakin vielä tämä kesä!

No.

Sovimme, että ainakin kaasugrilli viedään metalliromunkeräyspisteeseen tämän kesän jälkeen. Juhannusviikon maalaushuumassa sudin rungoin mustaksi, hirvitys saanee armahduksen vielä toistaiseksi, ehkä. Sinänsä grillissä ei ole mitään vikaa, se on vaan äärettömän iso ja äärettömän ruma. Grillin suojapussi oli vielä isompia ja vielä rumempi, joten heitin sen heti uutena roskiin - eli grilliä ei voi säilyttää pihalla. Olipa nokkelaa...

Juup.

Enimmäkseen grillikatos on edelleenkin ollut käyttämätön. Pihalla ollessa tulee heiluteltua kuokkaa, nyhdettyä rikkaruohoja. Jos istuksitaan niin pihan puolella. Tosin näin syksyisin - iltojen viiletessä ja pimetessä - grillikatos alkaa taas kutsua syliinsä.

Ulkoruokintakin on kelien puolesta pian pakko siirtää sisätiloihin.


Kolho sivustavedettävä on Miehen erityinen inhokki, tyynytettynä kelvollinen.


Kevyempi penkki on mielitiettyni, Miehen mielestä siedettävä.


Kaikki patjanpäälliset, tyynyt, matot ja kapat ovat vanhaa (tai vieläkin vanhempaa) varastoa, ei tuntunut mielekkäältä uusia mitään, kun jatkosuunnitelmista ei hajuakaan. 

Paitsi tietenkin pari tyynynpäällistä piti hankkia (niiden aiempien 129:n lisäksi), mustia. 

Ja lyhtyjä, mustia.


Nyt näyttää tältä, mutta kieltämättä JOTAIN pitää ensi kesänä tehdä!

Onko ideoita? Meitsillä alkaa kädet nousta pystyyn...

14 kommenttia:

  1. Hienolta näyttää! Onneksi, ette ole purkaneet tuota talokauppanne kirsikkaa. Tuo uusi puu-uuni on hieno ja niin kätevä. Ehkäpä alattekin tehdä ja syödä vaikka viikonloppuisin ruuat uusitussa grillikodassa. Aurinkokennolla toimivia lamppuja ja kynttilöitä, niin mikäs sen mukavampaa kuin ikiomassa grillikodassa tunnelmoida. Tästä postauksestasi nousi taas oma grillikotahaaveeni pintaa 🙂👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos TarjaK!
      Tottapa tosiaan, voisihan puuhellalla tehdä ihan "oikeaakin" sapuskaa, eikä vain lettusia! Uunivuoka vaikka useammaksi tunniksi liedenkulmalle muhimaan - kiitos innostuksesta!

      Poista
  2. Minä tykkään tuosta grillikatoksesta ja viihtyisin siellä kutomassa radio seuranani. Puulämmitteinen hella on jännä. Sellaista en ole ennen nähnyt!
    Mukavaa keskiviikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Stansta!
      Kutomukset ovat jääneet aika vähälle, useammin on ollut lehti tai kirja seurana, kun grillikatoksessa viivähtänyt. Mitäpä jos toisin korin lankoja isoäidinneliöpeitettä varten, sitä voisi tehdä pikkuhiljaa ja kiireettömästi... Kiitos ideasta!

      Poista
  3. Ihana! Minusta katos on viihtyisä ja kutsuva kutomaan sukkaa hellan lämmössä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Silkku!
      Olen niin jämähtänyt kutimen kanssa olohuoneeseen, etten ole edes tajunnut, että grillikatoksessakin voisi kässytellä...

      Poista
  4. Voihan mutteri, kun muoto on haastava! Tai suuri mahdollisuus. Ottaisin tuon keskellä olevan rungon pois. Tilalle pöytä, joka mahtuu vaikka ikkunan eteen. Tuolit kolmelle syrjälle.
    Kaikki ylimääräinen pois. Verhojakaan tarvi, jos selkeyttä haluaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi!
      Ja ruuvi kanssa! Ranka on alun alkaen kasvanut tässä, grillikatos rakennettu sen ympärille! Mutta jos katto on uusittava, voisi tietysti miettiä sellaisen ratkaisun, ettei sitä tarvittaisi tukirakenteena? Kieltämättä pölkky keskellä pirttiä aikalailla rajoittaa käyttömahdollisuuksia! Jos se olisi poissa, voisi sinne sijoittaa vaikka parisängyn ja yöpyä (valvoa?) valoisat kesäyöt tulen loimotuksessa...

      Poista
  5. Onpa ihana grillikatos. Tuo puuhella on mahtava. Tuollaista en ole nähnytkään. Kivahan on tuolla grillailla ja shillailla oikean tulen lämmössä. En alkaisi hävittämään noita sohvia. Ovat tosi kauniit. Mukavaa keskiviikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa!
      Minäkin tykkään sohvista, sivustavedettävällä voi kiskaista vaikka nokkaunet! Valitettavasti Mies ei vaan tykkää (paitsi nokosista)!

      Poista
  6. Minusta tuo näyttää ihastuttavan kutsuvalta! Vaikka kommentin heititkin, että "minä en tehnyt mitään" ;D Alkoi vähän naurattaa...
    Ehkä kuitenkin vähän sisustit jne.

    VastaaPoista
  7. Hyvältä näyttää, vaikka sanotkin keskeneräiseksi. Onpa hieno hella, en ole koskaan kuullutkaan vastaavasta. Mistä olet löytänyt noin nätit matot? Meillä on mökillä paljon pienempi puinen huvimaja. Sinne ei mahdu juuri mitään ja kesällä se on kuuma, vaikka joka seinältä saakin ikkunoita auki. Syksymmällä siellä on kiva istua Baden Badenilla, kutoa sukkaa ja kuunnella radiota. Tekstiilit tekee paljon, sen taas huomasin kun katselin teidän huvimajaa, kiitos vinkeistä😊👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KässäRitu!
      Matot on jo jokunen vuosi sitten hankittu HobbyHallista. Kestävät kosteutta, ovat lattialla talvetkin. Ja kun keväällä pesee mattorannassa, kuivuvat hetkessä.
      Alkukesästä, aina heti siivouksen jälkeen, ja syksyllä iltojen pimetessä grillikatos on ihan parhaimmillaan!

      Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!