Lukijat

maanantai 17. elokuuta 2020

Kylläpä sydämistyin

Koko kesän olen odottanut koulujen alkamista! 

En siksi, että Pupunen menee neloselle, kesän jälkeen harrastukset alkavat ja arki normalisoituu. Ei, en siksi, vaan koska koulujen alku merkitsee herukoiden kypsymistä ja mehunkeittoa! Multimaalista Muumimammatusta, varautumista talven flunssa-aaltoon.

Eilen sitten sukelsin puskiin - siis niihin kahteen, jotka pihassa vielä ovat. Saalis: puoli ämpärillistä.

PUOLI ämpärillistä!! 

Sen verran sydämistyin, että tempaisin soman Fiskars-sahani handuun ja annoin puskille kyytiä! Aika pehmeitä olivat jo rangat, mutta olihan ikääkin jo varmaan 50 vuotta...? Ensi keväänä pitää pistää pihaan pirtsakammat puskat!

Saskatoon (marjatuomipihlaja) ja karviainen maistoivat sahaa jo alkukesästä, pystyynkuivaneet.

Etsi mustikka!

Viereinen pensasmustikkapenkki näytti alkukesästä ratkeavan raakileista, odotin ennennäkemätöntä satoa. No, Pupunen ja koira ovat huolehtineet siitä, että sinisyys sujahtaa suloisempiin suihin heti tuoreeltaan. Se on hyvä.

Toisin kuin kirsikat! Terroristivarikset veivät kaiken ennen kuin ehdittiin kunnolla edes maistiaisille. Tai sitten joku uudempi räähkälaji. Yhtena aamuna ulko-oven avatessani pihassa päivysti pataljoona lokkeja!!? Pihassa on kukkoillut myös isokokoinen kyyhky puolisonsa kanssa, talsii tonttia päästä päähän kuin omia tiluksiaan tarkistaisi.

Etsi omena!

Omenasatokin on laihanlainen: tasan yksi hedelmä. Pupunen varasi sen itselleen, lintu-uhan tiedostaen ripusteli ihan itse "linnunpelätit" oksille.

Kriikunoita näyttäisi tulevan hyvänlaisesti. Koskaan aiemmin puusta ei satoa ole saatukaan. Enkä ole varma, ovatko nämäkään syömäkelpoisia - rusakonretale raateli aikoinaan taimen niin pahanpäiväisesti, että epäilen risuisen rangan olevan villikriikuna nyttemmin.

Luumujakin on tulossa, niistä en niin piittaisi...


Mies istutti viime (vai toissa?) kesänä viiniköynnös Zilgan paviljongin tolppaan. Innoittajana oli muuan ravintola Balaton-järven tuntumassa, ravintoloitsija kehotti ruokaa odotellessa syömään rypäleitä suoraan pöydän yllä roikkuvista tertuista. 


Siitä lähtien Mies on haaveillut omasta viinitarhasta! Zilga onkin intoutunut röyhimään oikein kunnolla, tuottaa jo satoakin! Rypäleiden koko vaan on vähän minimalistinen!

Jos rusinan kokoisen viinirypäleen kuivattaa rusinaksi, minkä kokoinen rusina siitä tulisi??? 

23 kommenttia:

  1. Löysin mustikan! Voihan harmitus, satoa olisi kiva laittaa talven varalle. Ps...meillä on viinimarjoja poimittavaksi asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi!
      Oi, olisipa ihanaa tulla puskailemaan, varsinkin jos siinä samalla hoituisivat viimeiset kuulumiset, kun puuhaat omiasi kasvarin nurkalla! Valitettavasti illat ja viikonloput ovat olleet niin ohjelmoituja, että väliin on ollut mahdotonta mahduttaa pidempiä reissuja. Koulujen alkamisen myötä Pupusen harrastukset vievät kaikki arki-illat...

      Poista
  2. Älä nyt noin sydämisty. Meillä on vähän sama tilanne, mutta olen asennoitunut siihen jo valmiiksi. Ei odotuksia. Luumupuussa oli 2 luumua, molemmat tippuneet raakoina... Saha ja oksasilppuri laulaa minullakin aika herkästi.
    Siipiveikot on laittaneet teillä sanan kiertämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sartsa!
      Miehellä on moottorisahamania, keskittyy kuitenkin lähinnä vain täysikasvuisiin puihin (niitä ei pihassa enää olekaan...). Risut ja oksailppuri ovat enempi meitsin heiniä!

      Poista
  3. Sama täällä noiden rypäleiden kanssa. Kovin ovat pieniä. Ekan kerran tänä vuonna on satoa sanoisinko runsaasi ja kokokin vähän kasvanut, mutta nyt sitten ehdimme muuttaa, ennen korjuuaikaa..:))

    VastaaPoista
  4. ...piti vielä lisätä, että minkä koossa ollaan hävitty, makeus on ollut kohdillaan..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannele!
      Mies ei kovin korkeaa arvosanaa mausta antanut, vissiin pitää vielä punastua pikkuisen lisää. Kohta päästään "sadonkorjuulle", viiniksi asti näistä ei taida riittää... ;o)

      Poista
  5. Näyttää marjat ja hedelmät kelpaavan turhan hyvin rosvoille. Minunkin mansikka-amppelini löysivät harakat jotka oikein tappelivat harvoista mansikoistani

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sude!
      Joka kesä suunnittelen hankkivani huminalankoja - ja joka kesä ne jäävät hankkimatta...

      Poista
  6. Oliko herukkaämpäri puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä, kas siinpä pulma. Olipa huono, anteeksi, mutta kun tuli mieleen.
    Kivaa alkavaa viikonloppua! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Stansta!
      Yltiöoptimistin sormustin, muki ja ämpäri ovat aina puoliksi täynnä - paitsi jos kyse on marjasadosta!! :o)

      Poista
  7. No onpa harmillista. Eikös pensaat uusiudu, kun ne leikkaa alas? Ei ole täälläkään kummoista satoa tulossa. Kirsikoita tulee ehkä 20, luumuja kohtalaisesti ja yksi päärynä. Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa!
      Hmmm, Mies kaivoi jo juurakot ylös - ellei tule juuriversoja, niin pensaat on ikuisesti menetetty. Ja toivottavasti ei tule, uutta tilalle...

      Poista
  8. Vielä ei ole liian kylmä joten istuta vain nyt jo herukkapensaita ensi vuodeksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Onneli!
      Yleensä istutan mieluusti syksyllä, lähtee meikäläisen hoidolla varmemmin kasvuun (johtunee yökosteudesta?). Nyt suunnittelin laittavani puskat kohopenkkiin (onkohan kuinka pöljä idea?), ja juuri nyt ei ole aikaa penkkien perustamiseen. Vaikka mahtaakohan olla keväälläkään...?

      Poista
  9. Meillä mansikat menevät aina parempiin suihin. Olettaisin että etanat ovat asialla. Vadelmia on tänäkin vuonna tullut tosi paljon, ja päärynäpuussa oksat roikkuvat, vaikka raakileita jo karsinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KatjaS!
      Vadelmapuskat kaivoin ylös jo edelliskesänä, tai ehkä sitä edellisenä? Hankin Maurin makeaa, josta piti tulla pienet, sievät, matalat puskat - oikeasti niistä kasvoi parimetrisiä hirviöitä. Miksi kaikki muu jää aina kitukasvuiseksi??
      Päärynäpuusta haaveilen, en vaan osaa päättää paikkaa...

      Poista
  10. Meillä on tullut marjoja hyvin, mutta esim. istutetuista sipuleista suurin osa on kadonnut jonnekin. Mystistä! Ja ne nostetut, mitä siellä oli jäljellä, olivat tosi pieniä. Omenoita tulee, mutta tosi rupisia.....Hmmm. Kaikki siemenestä laitettu on tuottanut satoa tänä vuonna aika huonosti. Varsinaista sadonkorjuun riemua. He, heeee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peikovilla?
      Jos teillä on kulinaristimyyriä, jotka arvostavat sipulin aromia? Valkosipulin suurkuluttajana haaveilen valkosipulipenkistä - ehkä vielä joskus...

      Poista
  11. Erikoinen kevät tekee erikoisia tepposia,ja sato todella erikoista:))
    Meilläkin oli omenapuu täynnä kukkia 6-7 omenaa joista oravanpojat-nakertaneet jo useamman.Viinimarjoja samaten kukkia niin paljon että ajateltiin :ei voi olla totta ,yhen muumimukillisen verran saatu(paitsi mulla ei ainuttakaan muumimukia;))
    tuli myrsky kova älytön tuuli,,ja vei meidän KOKO SADON!saskatoonit,kaikki kukinnot;(((.
    Mutta jotain ,ja jostan ollaan saatu/ostettu.
    Meillä on RAUHA!!,,,,tähän maailmantilanteeseen ihan ykkös -juttu!!
    Ja hyvä pressa;)))
    Anteeksi poikkesin metsän kautta;)🧡😀
    Oikein mukavia elokuun loppupäiviä!,Sinulle 💜🤍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa!
      Totta, miksi märistä pienistä, kun asiat ylipäätään ovat varsin hyvin! Ja sain sentään neljä pulloa mainiota mehua, onhan siinäkin jo aihetta iloon!

      Poista
  12. Hitsi nämä sinun tarinat on niin hauskoja! Kirjoitat niin kivasti, että voisin lukea vaikka kirjana kaikki postaukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marle!
      Tuntuu kyllä nykyisin usein siltä, että olen muuttunut aika tylsäksi tyypiksi! Ennen muinoin, kun oli enemmän aikaa kirjoitella, tunsin toisinaan oikeaa tarinaniskennän iloa - nykyisin olen ihan liian hätäinen (kaikessa) rustailussani...

      Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!