Lukijat

maanantai 27. maaliskuuta 2023

Kupparilla

Kevätpäiväntasaukseen liittyy vanhan kansan uskomuksia: ottavat onget ja uistimet tehdään kevätpäiväntasauksena. Sanotaan myös, että jos teeri kukertaa ennen kevätpäiväntasausta, tulee lumisadetta - ja jos sen jälkeen, tulee kauniita ilmoja.

Sen verran pyryttää, että jossain on teeri karjunut kurkku suorana!


Mutta se ei nyt kyllä varsinaisesti ollut jutun juoni, vaan KUPPAUS.

Perinteisesti parhaat kuppausajankohdat ovat kevät- ja syyspäiväntasauksen tienoossa. Nyt varasin ajan tiistaille 21.3. - joka kuitenkin oli HUONO kuppauspäivä mustan kuun (uudenkuun) vuoksi - silloin ei verta heru. No, 36:lla sarvella saatiin sentään pari desiä tiristettyä, mutta kuten kuppauskirveen ympäriltä uupuvat kuppaussarvien jäljet todentavat, varsin keveä oli käsittely. Olo on kuitenkin keventynyt, piristynyt, energisoitunut. SUOSITTELEN!

Edellisestä kuppauksesta olikin jo ihan liian pitkä aika, vuosikausia. Nyt kun taas muistin kaikki kuppauksen vahvistavat ja voimaannuttavat vaikutukset, säntään lauteille jälleen syyspäiväntasauksen aikaan. Pitää muistaa tarkistaa kuun asento... 

Ennen kuppausta kannattaa käydä kunnon hieronnassa, niin kuonat lähtevät kunnolla liikkeelle. Olen ehkä neuloskellut ylenpalttisesti, eniten sakkaa tuli ranteista... Tai sitten se on työperäistä, liian tarmokasta näppiksen nakutusta?

Tässä yhteydessä on pakko kysyä - kuppaus kun tuntuu jakavan mielipiteitä voimakkaasti puolesta ja vastaan - menisitkö itse kupparille?? 😊


16 kommenttia:

 1. Olen kuullut kuppauksessa käyneiltä, että on ollut hyvä kokemus. Itse en ole käynyt. Ehkäpä joskus käyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos TarjaK!
   Lämpimästi suosittelen kokeilemaan, kupatessa katoavat kiristävät hartiat, kolottava selkä ja raskaat ajatukset ja olo on ihanan kevyt ja virkistynyt jopa viikkokausia!

   Poista
 2. Joskus näin elokuvan jossa kupattiin. Järks, yöks, ei ikinämilloinkaan. Olin pyörtyä!
  Mut joo. Hienoa, että saa avun ja tekijöitä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi!
   Pitää pitää silmät kiinni! :)
   Oikeasti ällöän kaikkea veristä, pieni viilto sormessa saa jo parkumaan suureen ääneen, isommista kolhuista puhumattakaan. Mies on monta kertaa sännännyt hädissään paikalle peläten pahinta. Itsestä tuntuu, että sormi on irti, Mies sitten paikkaa laastarilla. Pienellä.

   Poista
 3. Minulla on hemoglobiini 164 ja olen kerran käynyt kupparilla. Olo oli aivan ihana kuppauksen jälkeen pitkän aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Enkuli!
   Vahvan veren vuoksi itsekin osittain kupparia suosin, hemoglobiinini tosin "vain" 148. Verenluovutus tietty ajaisi saman asian, mutta verenpaineeni on niin alhainen, että veri tulee SPR-pusseihin niin hitaasti, että hyytymäriskin takia eivät voi käyttää kuin plasman.

   Poista
 4. Mielenkiintoista. Minä voisin kyllä mennä kupparille. En ole ikinä kokeillut, ei ole ollut missään tarjolla, ainakaan että olisin huomannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puikkonen!
   Vahingossa minäkin ekan kerran kuppariin törmäsin, Rukalla hotellin ilmoitustaululla osui silmiini mainos ja päätin kokeilla. Loput kuppaukset ovatkin olleet sitten ihan harkittuja tekoja.
   Kuppareiden yhteystietoja löytyy mm. täältä:
   http://www.kuppaus.fi/?page_id=39

   Poista
 5. En ole käynyt kupparilla ja ajatus tuntuu vieraalta, tuskin tulee koskaan käytyä. Vanhalla kansalla riitti sanontoja. Viime päivinä on lumisateista muistunut mieleeni sanonta maaliskuu maata näyttää, tiet tukkii tanhuat täyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Purulaari!
   Vanhan kansan sanonnoissa on totuuden siemen. Maaliskuu maata näyttää, huhtikuu lumet hulauttaa. Jossain päin kyllä sanotaan, että huhtikuu purot täyttää. Pikkuhiljaa kinokset alkavat vajota, toivottavasti vältytään takatalvelta!

   Poista
 6. Mielenkiintoisia sanontoja onkohan näistä tehty kirja sen varmaan ostaisin heti pitääpä googlettaa . Minulla on tuttavia ketä on käynyt kuparilla ja kehuneet myös .Itse en ole edes ajatellut asiaa kun sellaista ei täällä ole tarjolla mutta tuskin menisin mutta varma en nyt kuitenkaan olisi 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila!
   Viljelen mielelläni vanhan kansan sananparsia - ne ovat paitsi hauskoja myös koeteltuja, pitävät paikkansa. Joskus opiskelin kulttuuriantropologiaa, Kustaa Vilkuna on kunnostautunut kansanperinteen ja sananpartien kerääjänä. Ei ehkä löydy kirjastojen uutuuksien hyllystä, ehkei enää varastoistakaan...

   Poista
 7. Olen käynyt kuivakuppauksessa ja se tuntuu hyvältä. Siinä ihoa ei rikota, vaan ihoon imaistaan imukuppeja. Jäljet näkyvät useamman päivän, mutta veri kiertää hyvin olo on seesteinen. Voin suositella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tanssiva tikki!
   Olen monasti miettinyt kokeilla myös kuivakuppausta, mutta olen ollut vähän epäluuloinen (myönnän!) sen suhteen, olisiko vaikutus yhtä piristävä kuin perinteissä kuppauksessa. Ei ehkä selviä kuin kokeilemalla...

   Poista
 8. Hui, näyttää hurjalta mutta uskon, että toimii. Pitäisi ehkä kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saija!
   Suosittelen!!
   Monella saattaa olla mielikuva hämärän saunan kosteudessa muhivista bakteereista, mutta vakuutan kuppauksen olevan hyvin steriiliä touhua. Nytkin kun siemailin kuppauksen jälkeen pellavakylpytakkiin kääriytyneenä yrttiteetä pähkinöiden kera, kuppari käytti enemmän aikaa tilan ja välineiden desinfiointiin kuin mitä kuppaukseen konsanaan kului.

   Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!