Lukijat

maanantai 2. syyskuuta 2024

Kesäretkiä 2024

Kesä on ollut puuhakas, kirjaanpa taas ihan itsellenikin muistiin...
.

Lattialla lepää Hertta Hämeenkyröstä

Kesähän alkaa koulujen päättäjäisistä. Kun Pupunen oli käynyt hakemassa kevätlukukausitodistuksensa, loikattiin suoraan autoon ja lähdettiin viikonlopuksi mökille, isovanhemmille todistusta näyttämään. Mies oli kevään mittaan käynyt useammankin kerran Koiran kanssa mökillä puuhommissa, mutta meitsillä tämä oli kesän ensimmäinen mökkireissu - eli aika meni mökkiä siivotessa. Tuttuun tapaan kannoin kaiken irtoavan ulos ja etsin vimmaisesti hiirenpapanoita. Löysin yhden. Joko Mies oli siivonnut mökkiä hyvin etukäteen tai sitten oli ollut aika hiiretön talvenselkä.
.

Kuten kuvasta näkyy, sänkypuuhia on taas harrastettu! Mökkösen runkopatja raijattiin Pupuselle uudeksi vuoteeksi unihuoneeseen (Juvin päästävedettävä vaihtoi nukkujaa Tori.fi:n avustuksella), leikkihuoneen (nimi pitäisi ehkä muuttaa??) Ikea-sohva tuotiin rumpujen tieltä tilalle. Sohvaan ostettiin uusi 140 cm leveä patja ja paksu petari. Vuode on pysyvästi levällään ja vie kohtuuttoman paljon lattiatilaa, mutta kestän sen kyllä hyvien unien vuoksi. Sitä paitsi, kuka jaksaisi rullata sänkyä aamuin illoin kasaan ja auki, lattiahan siinä pilaantuu... Nyt nukkuu täyteläisesti! 

.

Kuva: Kuopio Tanssii ja Soi

Viikon verran kotona (töissä), sitten Pupunen suuntasi kesän ekalle leirille, viikoksi Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtuman Poikien tanssileirille. Vein lapsen Kuopioon edellispäivänä, yövyimme kivassa Airbnb-kohteessa liki Puijon Tornia. Aamulla rahtasin mukulan tavaroineen Klassiselle lukiolle (missä patjamajoitus) ja käänsi auton nokan kohti Helsinkiä.
.

Alba-asuisesta rippilapsesta tulee väistämättä joku muu mieleen...

Helsingissä olin 3 päivää työnohjaaja-opintojeni lähijaksolla ja sieltä pöhelsin suoraan Kummipojan rippijuhliin Tikkurilaan. Kummilasta tulee tavattua ihan liian harvoin! Loppukesäksi suunniteltiin jotain yhteistä kivaa, niin että Pupunenkin näkisi Kummipojan veljineen, kun rippiäiset menivät nyt harmillisesti häneltä sivu suun.
.

Kuva: Panda

Pari yötä kotona ja sitten uudestaan Kuopioon Pupusta hakemaan. Nytkin yövyin Airbnb:ssä, ihan Musiikkikeskuksen äärellä. Olimme sopineet, että pari saman Tanssiopiston tytsää tulisi kotiinpäin kyydissämme. Tosi kivaa matkaseuraa, reissu eteni rattoisasti (tietenkin Pandan tehtaanmyymälän kautta koukaten) leirikokemuksia vertaillen. Pupunen tykkäsi kovasti omasta leiristään, haluaa kuulemma ensi kesänä uudestaan! Sehän toki sopii - tanssimotivaatiotahan tällä kurssilla juurikin oltiin nostattamassa!
.

Pas de Deux, "askeleet kahdelle" on ranskalainen balettitermi
Kuva: Wikipedia

Innostukseen saattaa kyllä osaltaan vaikuttaa sekin, että poikaleiriläiset osallistuivat omien tanssituntiensa lisäksi päivittäin Pas de Deux -parityöskentelyyn Kansallisbaletin erikoiskoulutusryhmän tytteleiden kanssa. 😍

EK-ryhmäläiset ovat pitkin poikin Suomea asuvia nuoria ballerinoja, joilla ei pitkien välimatkojen vuoksi ole mahdollisuutta osallistua Kansallisbaletin Balettikoulun viikoittaiseen opetukseen, mutta jotka on pääsykokeiden kautta valittu erikoiskoulutukseen. Erikoiskoulutus toteutetaan kolmen vuoden ajan neljällä vuotuisella tanssileirillä - joista yksi aina kesäisin Kuopiossa.
.

Kuopio Tanssii ja Soi, Poikien tanssileiriläisten esitys TanssiTeltassa
yhdisteli nykytanssia ja breakdancea

Poikien esityksen striimaus löytyy YouTubesta (5:00-10:00 min kohdalta): https://www.youtube.com/watch?v=K4nWNpx7FZ0
.

Muutama päivä kotona (töissä) ja Juhannukseksi taas mökille, meitsille kesän toinen visiitti. Rauhallista ja rentouttavaa, ruuanlaittoa ja pientä puuhastelua. Pupunen viihtyi kalassa, saalista tosin ei saanut. Juhannusruuhkiin emme lähteneet, ajoitimme matkanteon mennen tullen rauhallisempiin hetkiin.

.

Kuva: Hauhon leirin FB (Lasten Kesä ry)

Viikon verran kotona (töissä), sitten Pupunen suuntasi kesän toiselle leirille. Hauhon leiri on jo perinne, kuulunut Pupusen kesäohjelmaan ainakin 5-6 kesän verran.
.

Paavo Pelvo: UUNI (2021, öljy, tempera, mh. 6.000 €) - en ostanut...

Samaisen viikon meitsi vietti Mäntyharjulla tilkkuillen. Retken kulttuurianti ammennettiin Taidekeskus Salmelassa. Mies ja Koira viettivät laatuaikaa keskenään kotona.
.

Viikon verran yksin kotona (etätöissä), Mies ja Pupunen + Koira mökkeilivät. Tällä kertaa myös Ahti soi antejaan, kotiintuomisina kolmekiloinen hauki. Kukaan ei usko, koska eivät kuvanneet!! Mutta voin vakuuttaa, että melkoinen vonkale sukelsi pakastimeen - Pupunen saa harjoitella kalapullien tekoa jossain sopivammassa ajankohdassa...
.

Huomaa Pupusen hiukset!
Kuva: Kurun leirin FB (Lasten kesäleiriyhdistys -76 ry)

Seuraavaksi viikoksi Pupunen suuntasi kesän kolmannelle leirille Kuruun. Itse tein etätöitä ja Mieskin keikkatöitä.
.

Lauantaina hain muksun leiribussilta Tampereelta. Siitä suoraan viikonlopuksi mökille - kesän kolmas visiittini - ja sinne myös Pupusen jätin. Koulusta oli kesäläksyksi annettu kasvion kuvaaminen (ei siis kerääminen). Jottei kasviota rakennettaisi kuvakaappauksin, jokaisessa kuvassa pitää näkyä lapsen käsi, jossa nimilappu (mukulan nimi, ei kasvin). Kesäloma alkoi olla jo lopuillaan ja hommaa ei ollut edes aloitettu.... Meitsillä ei ollut kyllä mitään himoa rymytä pusikoissa kiukuttelevan teinin kanssa, Appiukolle ja Pupuselle kivaa (??) yhteistä mökkipuuhaa!
.

Kuva: Bengstårin leirin FB (Helsingin Lastenliitto ry)

Kun kasvio oli dokumentoitu, oli Pupusen neljännen leirin vuoro, saaristoleiri Hangon Bengstårissa. Tämä oli myös Miehen ja minun ainoa yhteinen lomaviikko. Parilomaahan olemme monesti aiemminkin viettäneet Hangossa ja se tuntui nytkin mukavan turvalliselta valinnalta: Pupunen ekaa kertaa "merillä" ja tarpeen tullen olisimme sopivan lähellä, jos jotain tarvetta tulisi. Eipä tullut, onneksi.
.

Reissu alkoi kuitenkin Tammisaaresta, koska laivakuljetus saareen lähti sieltä, ja päättyi Helsinkiin, koska sinne oli järjestetty yhteiskuljetus (joka olisi tietty ollut myös menomatkalle, mutta kun nyt jo valmiiksi Hangon suuntaan oltiin matkalla...).
.

Retkue Tartton rautatieasemalla
Kuva: Mies

Helsingissä Pupunen vaihtoi parkkihallissa erävaatteet siistimpään kostyymiin, vedenpitävät leiripakaasit vaihtuivat cityreppuun. Koira ja meitsi käänsimme auton nokan kohti kotia, Mies ja Pupunen sekä Kummipoika Veljensä ja Isänsä kanssa lähtivät "miesten reissulle".

.

Kuva: Mies

Eka yö laivassa, aamulla junalla Tarttoon muutamaksi yöksi, loppuloma Tallinnassa. Retkeltä tuli paljon kuvia, hurjasti mukavaa yhteistä "miehistä" tekemistä. Kotiinpaluuta seuranneena päivänä alkoikin sitten jo koulu.

Pari viikkoa töissä puurtamista. Kalenteri alkoi täyttyä jos jonkinlaisesta tapahtumasta, kesäkauden neljäs mökkireissu soviteltiin ainoalle "vapaalle" viikonlopulle - hiirien herkkubuffet täytyi tyhjentää ilmojen viiletessä. Toki Mies vielä syksyn aikana mökkeilee, mutta kun aikataulut tuntuvat vaihtuvan lennossa, pelattiin varman päälle...
.

Siimat solmussa Peterzénsin laiturilla aamusta iltaan...? (kesä 2023)

Viikko töissä, kesä päättyy venetsialaisiin. Viime vuonna visiteerasimme venetsialaisten aikaan Kustavissa Peterzénsin vierasvenesataman kaislakattoisessa boathousessa. Ihana reissu, mutta mökki todettiin turhan ahtaaksi kolmelle plus Koiralle. 
.

Nyt tuuppasimme Pupusen Mummolle viikonloppukyläilemään. Mummolle hoitajapalkkioksi kahdet sukat Seiskasta (koko 38, yht. 137 g), pyynnöstä varrettomat ja eipä noihin toisiinkaan paljonkaan mittaa tullut. Nämä ovat KOKO kesäkauden AINOAT villasukat - ei ole ihmeemmin sukattanut tänä suvena.

Kustavin kelit eivät olleet ihan parhaasta päästä, lauantaina satoi enemmän kuin ravakasti, mutta kivaa oli silti! Tämänpäiväinen keli ei jätä enää epäilyksille sijaa, syys on saapunut.

*

Omassa lapsuudessani kesäiset leiriviikot olivat kesäloman hauskimmat viikot - onneksi tämä leireilyn ilo on "periytynyt"! Pupunen suunnittelee jo ensi kesän leiriohjelmaa: tämän kesän leirinjärjestäjien lisäksi ohjelmaan pitäisi mahduttaa myös rippileiri... Sitä seuraavasta suvesta alkaen Pupunen suunnittelee jo menevänsä kesätöihin leireille, apuohjaajaksi. Leiririemujen kustantajan näkökulmasta se olisi kyllä varsin kannatettava vaihtoehto näillä leiriyöpymisten määrillä!
.

Lomaa jäi vielä jemmaan, aion pitää viikon mittaisen suursiivousloman ja loppulomasta tulee joulunpyhien kanssa vielä kaksiviikkoinen. Kesä meni molemmilla ensisijaisesti töissä - ja se näkyy kyllä puutarhassa, se on täysin villiintynyt. Kuva kertoo kaiken, alan olla vähän epätoivoinen pihan suhteen...
.

Mies sai työntäyteisestä kesästä niin tarpeekseen, että ilmoitti ensi kesän vietettävän muilla mailla vierahilla. Saas nähdä...