Lukijat

tiistai 29. syyskuuta 2015

Elintasopatteja?

Norjalaiset harrastanevat paljon kotimaanmatkailua - tai niin ainakin voisi päätellä siitä, että jokaisen omakotitalon pihassa oli asuntovaunu tai matkailuauto tai asuntovaunu ja matkailuauto.

Vaan mitäs nämä ovat? Siirtolapuutarhamökkejäkö??


Lähempää tarkastelua:

Alueen hulppein "yksikkö":
 

Näistä saattaa jo aavistella, mistä on kyse:
 

Kolikon kääntöpuoli tai oikeammin se toinen kuvakulma:

Kyllä vaan, asuntovaunujen "etutelttoja" laudasta ja hirrestä toteutettuna! Jokaisessa oli iso terassi, ehkä useammassakin tasossa, useissa oli myös erillinen vierasmaja ja/tai varasto, paviljonkeja, muurattuja grillejä, kukkaistutuksia, aurinkopaneeleja... Yhtään kylpytynnyriä en bongannut, vaikka oletettavasti sellaisiakin olisi terassien varustuksista löytynyt.

Vaikka mikäs näissä maisemissa on "vaunuilla"!!??
Monilla oli merinäköala suoraan terassilta.

Etsimme viimeiseksi Norjan puolella vietettäväksi yöksi camping-paikkaa, kartasta bongasin Isovuonon rannalta (Storfjoden) Slettnes-nimisen leirintäalueen, jonka viereen oli merkitty näköalapaikka - maisemien siis saattoi olettaa olevan upeat.

Niin ne olivatkin!! Osuimme paikalle juuri punahehkuisen auringonlaskun aikaan, upea tunnelma! Mökit sen sijaan hämmensivät, onko tämä "oikea" leirintäalue vai jotain muuta??

Alueella ei ollut enää päivystystä, mutta "receptionin" seinässä oli iso kyltti puhelinnumeroineen, johon pyydettiin soittamaan. Jo kohta saapui omistaja paikalle sähkötolppaa aukomaan. Suihkut, sauna ja muut sosiaalitilat olivat auki, paikalla kun oli muutama vakikaravaanarikin.


Omistaja kertoi, että leirintäalueen asiakkaista 95% oli tromsalaisia "mökkeilijöitä" tunnin ajomatkan päästä. Kaikin puolin mieluista asiakaskuntaa, pitivät paikat kunnossa. Vaan mitähän sanoisi meikäläinen paloviranomainen näin tiiviistä mökkiyhdyskunnasta...?

Rintamamiestalojen elintasopatit puhuttivat aikoinaan kovasti - Norjassa pattikanta taitaa olla ihan omanlaistaan.

PS. Pahoittelen kuvien laatua, aamuinen sade sai kaiken suttuisen harmaaksi. Koko lopun kotimatkan sitten satoikin rapsakasti.

PPS. Kuulimme myös, että alue on hyvin suosittua ornitologiaa harrastavien keskuudessa, vuonolla  käy lintubongareita sankoin joukoin. Se selittikin sen, miksi näimme matkan varrella kulkijoita  kolmijalkojen ja massiivisten objektiivien kimpussa! 

16 kommenttia:

 1. Oho, melkoiset etuteltat tosiaan ;) Kyllähän Suomessakin näkee kausipaikoilla terasseja, grillejä, istutuksia, patsaita yms. mutta ihan tällaiseen en ole törmännyt. Johtuisiko siitä, ettei meillä näin isoja rakennelmia hyväksytä ?

  VastaaPoista
 2. Eikös vaan ole hienoa, kun menee ulkomaille ja siellä on aidosti erilaista. Mökki vain tunnin ajomatkan päässä on ihan kiva juttu. Mielenkiintoinen postaus.

  VastaaPoista
 3. Ei tuossa 'kylässä' kovin paljon omaa rauhaa ole vaikka osin aitojen takana ovatkin.

  VastaaPoista
 4. Varsin näppärää. Veikkaan (ja olen melko varma siitä), että on kyse siitä, että tollaselle paikalle ei saisi rakennuslupaa kiinteälle mökille, eikä niitä varsinkaan vois rakentaa noin liki toisiaan, mutta kun kyseessä on tollanen "mobiili" systeemi, niin onnistuu. Vähän sama idea kuin täällä meillä niitten jalassaunojen kanssa aikanaan. Jos ei saa lupaa saunan rakentamiselle, niin homma kierretään sillä, että pistetään jalakset alle. (Tää olis muuten saattanu toimia sen teidän varastorakennuksenkin kanssa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalasvarastoa vakavasti harkitsin, Mies-mokoma ei vaan lämmennyt! ;o)
   Juu, Levillä kestokanavaarit tiesivät kertoa, että sinnekin norjalaiset olivat rakennelleet samanlaisia pömpeleitä. Niin vain kävi, että kauden päättyessä rakennelmat piti poistaa, talveksi niitä ei saanut alueelle jättää. Oli kuulemma ollut melkoinen nosturiautoliikenne niillä kulmilla silloin... ;o)

   Poista
 5. Kiitos Eija, Kvilttaaja, Onnenpähkinäinen, Irmastiina ja Annukka! :o)

  VastaaPoista
 6. Söpöjä "mökkejä" mutta kerrassaan kummallinen asumus...

  VastaaPoista
 7. No just joo, hehheh. Kivojahan noi möksät on mutta mitä siinä enää vaunulla tekee? Muodonvuoksi semmonen taitaa tuossa kyljessä olla.
  Meillä The Saaressahan on kyse vastaavasta ilmiöstä: mitä kaikkea saa teltan viereen rakentaa/pystyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama vaunu oli vedetty talveksi pois, seinissä oli niillä kohdin pressulla peitetty oviaukko. Ilmeisestikin asumus pitää kuitenkin olla jollain tavoin "kytketty" vaunuun, että olisi sallittu - mene ja tiedä. Tai sitten se on vain elämän helpottamiseksi. ;o)

   Poista
 8. Ei Suomessa ihan noin pitkälle oo caravaanareilla mennyt et niissä ois mökitkin. Terassit on jo tuttu näky!
  Mahtavat on kyl Norjan maisemat!!!

  VastaaPoista
 9. Kiitos Marjut, Saija, KristiinaS, Päivi ja KataMaria. :o)

  VastaaPoista
 10. No huh hu! Onhan siel kuitenkin turvavälit kohdallaa. Eiköhän norskit oo jo rakentaneet Saanalle samanlaisen yhdyskunnan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amalia! :o)
   Meikäläisen silmään rakennuskanta oli varsin tiivistä - varsinkin jos mökeistä ja vaunuista löytyy kaasupullovarustusta... Ei nyt ihan nurkkakosketusta, mutta ei sinne väleihin kovin isolla autolla mennä - takuulla vaunut hipovat rännejä, kun niitä siirrellään - jos siirrellään?

   Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!