Lukijat

keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Retkireferaatti

Päätän juttusarjani  kesälomareissun hehkutuksesta jonkinmoiseen yhteenvetoon - toivottavasti kovin moni ei ole vielä tympääntynyt aiheeseen...

 
Reissun mahdollisti Sisko yhteistyössä Touring Carsin kanssa (blogiyhteistyö).

Retken "peruskustannukset" muodostuivat seuraavasti:
VR: junaliput 300 €
TC: vakuutukset & turvaistuimen, kahvinkeittimen ja (turhan) SIMmin vuokra 277 €
diesel (arvio 250 l * arvio 1,48 €) 370 € *)
kaasupullon täyttäminen 35 €
wc-kemikaali 10 € (huoltoasemalta Norjasta)
leirintäaluemaksut (7 yötä * arvio 26 €) 182 €
petivaatteiden postitus (2 * 12 €) 24 €
Kulut yhteensä n. 1200 €
(Tietullimaksuja ei ole tätä kirjoittaessa vielä veloitettu luottotililtäni.)

*) Dieselin hinta syyskuussa 2015: Suomi 1,37 - Ruotsi 1,48 - Norja 1,53
Lähde: GlobalPetrolPrices.com

Siskon blogiyhteistyön ansiosta auton vuokra oli nimellinen, mutta jos/kun siitä olisi joutunut maksamaan listahinnan (syyskuussa Rovaniemeltä vuokrattuna Family-kokoluokan päivähinta on 138 € * 8 eli jokaiselta alkavalta päivältä menee maksu), kulu olisi ollut 1104 €.

Nelihenkinen seurueemme olisi tehnyt syyskuun äkkilähtöhinnoilla aika hulppean matkan 2300 eurolla, esim. viikoksi Espanjan Benidormiin viiden tähden Hotel Gran Baliin, yhteen Euroopan korkeimmista hotelleista. Ja olisihan tuolla toteutuneellakin budjetilla (1200) neljä henkeä äkkilähtömatkannut mukavasti, tosin silloin tarjolla olisi vain 4 tähteä Espanjan Costa Bravassa tai Bulgarian Sunny Beachilla (rantapallo.fi -valikoimasta etsien).

Hintavertailussa kannattaa huomioida, että parhaaseen sesonkiaikaan (7.7.-16.8.) vastaava 7 yön [so. 8 vuokrapäivän] reissu maksaisi Family-autolla Helsingistä vuokrattuna 1432 € tai Rovaniemeltä 1752 € + "valinnaiset sivukulut". Kun vertailukohtana on etelänlomien kesäsesonkihinnat, matkailuauto on varsin kilpailukykyinen vaihtoehto - varsinkin jos auton pakkaa täyteen kuudella hengellä!

Matkanteko oli mukavaa ja miellyttävää - jos tykkää istua autossa.

Aikoinaan reissasimme Miehen kanssa paljon omalla autolla Euroopassa, viikosta neljään viikkoon kerrallaan. Silloin totesimme, että Suomesta on pitkä matka joka paikkaan, autossa istumiseen menee matkanteosta ihan liian iso siivu. Sittemmin olemme lentäneet kohdemaahan tai naapuriin, vuokranneet auton paikan päältä ja ajelleet vain kohtuullisia päivämatkoja.

Henningsvær, kalastajakylä Austvågøyn saarella.
Kalanjalostuslaitoksen takapihalla Rambergissa, Flakstadøyan saarella.
Myös Lofooteille oli yllättävän pitkä matka! Lisäksi Lofooteilla liikkuminen oli odotettua hitaampaa pienten ja kiemuraisten teiden sekä alhaisten nopeusrajoitusten vuoksi. Maisemat kyllä korvasivat tämän haitan monin verroin!! Muutamaan kertaan Alpeilla ajelleena voi sanoa, että Pohjois-Norjan vuoristo on ihan eri kategoriassa!

Meren läheisyys, upeat vuonot ovat jotain ainutlaatuista - ja loistavin syysruska vain lisäsi retken tenhovoimaa.

Muksun kanssa reissaaminen oli yllättävän helppoa, epäilin autossa istumisen käyvän voimille. Kaikkien voimille! Ei kuitenkaan normaalia enempää... Kertaakaan ei kuulunut "Jokopianollaanperillä" - ei tosin ole kuulunut muulloinkaan. Nukahtaminenkin oli varsin helppoa elämyksellisen päivän päätteeksi kerrossängyn turvaverkon ja verhon taa.

Täytetty karhu (napapiirillä Övertorneåssa), täytetty susi (Arctic Wildlife Centre Bardussa), villisiat (viikinkimuseossa), muutama Ruotsin puolella tiellä harhailemassa nähty poro ja Joulupukki (Santa Claus Parkissa Rovaniemellä) riittivät tekemään Pupusen matkasta suuren seikkailun.

Arktinen villieläinpuisto olisi ollut kiinnostava kokemus, valitettavasti sekin sulki ovensa jo klo 16 - paikalle pöllähdimme ihan hetkeä ennen. Pihaan olisi voinut majoittua yöksi (sähkö 90 NOK), mutta pitkä ilta keskellä ei mitään ilman suihkua ei houkuttanut, vaikka aamun elämyskierros olisi ehkä ollutkin sen arvoinen. Melkein ainoa asia, mikä näin jälkikäteen jäi harmittamaan! Tuttavuuden hierominen pihapiirin pässin kanssa oli laiha lohtu.

Slettnes, Isovuono
Karavaanius taitaa olla ihan oma elämäntapa ja maailmankatsomus - reissu oli kiva kurkistus toiseen todellisuuteen! Tunnelma oli vähän sama kuin aikoinaan ekan poikaystävän kanssa moottoripyöräillessä - yhteisöllisyys oli vahvaa. Aina nostettiin käpälää vastaantuleville, aina löytyi juttuseuraa. Epäsosiaalisena luonteena en ehkä kuitenkaan sulautuisi joukkoon kovin pitkäkestoisesti, ma luulen.

Kokemuksena tämä oli kuitenkin vailla vertaa, ehdottomasti vaivan väärti! Eikä ole täysin poissuljettu vaihtoehto retkeillä samaan tapaan uudestaankin - matkanteko lyhyemmiksi päivämatkoiksi pätkittynä. Varauksettomasti voin suositella muillekin!

Kiitokset Sisarelle ja Touring Carsille lomaelämyksestä!

PS. En tykkää korkeista hotelleista, edes Benidormissa.

16 kommenttia:

 1. Matkailuautojen vuokrat ovat kyllä aika kalliita, mutta ehkä vielä joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin kalliina minäkin niitä aiemmin pidin, mutta nyt kun näin jälkikäteen aloin laskea kokonaiskustannuksia niin jotakuinkin samoihin menisi auton vuokraus kuin aiemmat omatoimimatkat hotelliyöpymisineen. Ja mitä isompi porukka, sen halvemmaksi tulee. :o)
   Toki pienemmällä porukalla riittää pienempi ja edullisempi autokin, pieneimmät on suunniteltu vain kahdelle henkilölle, sellainen on varmasti söpö. :o)

   Poista
 2. Mukava oli kuulla tuollaisen matkustus tavan budjettia :) On vähän kiinnostusta ollut ja Lofootit kiinnostaisi käydä katsastamassa.

  VastaaPoista
 3. Olipa mukava lukea matkakertomusta!!! Tämä raotti mukavasti matkailuautolla matkustamista...
  PS. Aivan supersuloinen pyörä puettuna lämpöiseen villapaitaan aikaisemmissa kuvissasi:)

  VastaaPoista
 4. Mites on, jäikö kutkuttamaan ajatus, että tämän vois tehdä toistekin?
  Vai jäikö kertaluontoiseksi elämykseksi tämä "matala hotelli" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä matkailuautoilusta mitenkään hullaantunut, ainakaan siinä määrin, että sellainen pitäisi ostoslistalle laittaa. :o)
   Mutta jatkossa, kun on sopiva matkakohde - ei liian pitkien ajomatkojen takana - alkaa kutkuttaa, matkailuauto on erittäin varteenotettava vaihtoehto. Omalla porukalla riittäisi pienempikin. ;o)

   Poista
 5. Olipa mukava matkakuvaus. Tuollainen lomailu olisi ihanaa, vapaata, oman mielen mukaan menoa.

  VastaaPoista
 6. Osaatko sanoa noista tietulleista; montako osui teidän kohdalle ja menittekö sitä linjaa pitkin, mihin sitten vain kortilla maksoi? Olisko se helppoa mennä oikealle "portille"?
  Mitä arvelet, että mimmoinen lasku siitä tulee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme nähneet ensimmäistäkään tietullipaikkaa, sellaisia "perinteisiä" joita Keski-Euroopassa näkee! Homma on ilmeisestikin hoidettu kameroin.
   Täytimme (Touring Carsin tiloissa heidän opastaminaan) netissä tietullilomakkeen, johon tuli henkilötiedot, auton rekisterinumero ja luottokortin numero (tehtiin pankkitunnuksilla, turvallinen tapa). Tietullimaksut veloitetaan suoraan luottokortilta muistaakseni 85 pv kuluessa. Tähän mennessä veloitettu 0,1 euroa.
   TC:lla sanoivat, että tietulleja on lähinnä Lofooteilla isoimmissa tunneleissa, kovin isoa laskua ei liene odotettavissa. Voin informoida loppuvuodesta, millainen loppulasku saatoin. :o)

   Poista
  2. Ai niin, pitĩ vielä sanoa, että lasku tulee kotiin, vaikkei tuota nettilomaketta täyttäisikään. Oslo tietulleissa sama käytäntö, laskutetaan kotiin. Muualla varmaan "perinteinen" maksutapa tullipaikalla, mutta sellaiseen emme siis kertaakaan törmänneet, ajelimme pohjoisen E10, E8 ja E6 -teillä.

   Poista
  3. Ha-haa, tänään tuli sähköposti tietullista. Ovat veloittaneet tililtäni 300 NOK (n. 33 €) ja 85 vrk:n kuluttua (joskus joulun alla) palauttavat käyttämättömän osuuden.
   Tietulleista löytyy lisätietoa täältä:
   http://www.autopass.no/en/autopass
   AutoPASS Visitors' Payment

   Poista
 7. Islannissa olimme viikon verran reissussa asuntoautolla, joskaan miehen kanssa kaksin. Ihan kiva tapa reissata, voi pysähdellä juuri silloin kun haluaa ja juoda kaffit. Suunnitelmissa ehdotin, että "ajetaan jollekin pikkutielle yöksi, jemmaan ohikulkijoilta", no jos on käynyt Islannissa, niin tietää, että koko maa on kuin kuun pintaa. Asuntoautomme loisti parkkeerattuna P-paikoille todella pitkälle.

  Onpas Pupusesta kasvanut iso!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi-hii, uusi ulottuvuus matkailuun!! :o)
   *
   Pupunen ei mittanauhan mukaan ole juuri kasvanut sitten kevään - jouduin silti jokunen viikko sitten ostamaan puolentusinaa collegehousuja ja parit ulkoiluhousut, kun kaikki vanhat kävivät yht'äkkiä vajaamittaisiksi. Samoin kävi farkkujen kanssa, lyhenivät ja vyötäröjousteesta piti siirtää nappia löysemmälle. Vikaa pyykinpesukoneessa? ;o)

   Poista
 8. Kiitos Marjut, Riitta, Anne, Pepi, Mummeli, KahviKaneli ja Rva Kivitikka! :o)

  VastaaPoista
 9. Hienoa, että laitoit kustannuksista yhteenvetoa, ollaan monena vuonna mietitty vaunun tai matkailuauton vuokrausta ja juurikin esim. Lofooteilla tai Norjassa yleensäkin käymistä! Varmasti oli kiva matka ja paljon nähtävää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tilkkureppu!
   Kyllä vaan, Pohjois-Norja on todella kiva kohde - entisestään yltyi kiinnostus Hurtigruten-reissua kohtaan...

   Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!