Lukijat

keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Matkalla kotiin

Kesäloma on ohi, arki koittanut - tänään ensimmäinen työpäivä loman jälkeen.

Tapojemme mukaan LOMANLOPETTAJAISTEN merkeissä tehtiin pieni reissu, tällä kertaa 5 päiväksi Lappeenrantaan. Leppoisaa oleilua, kiertelyä kiinnostavissa kohteissa, hyvää ruokaa, Saimaa-risteily, kylpylässä polskimassa. Kylpylä kyllä vähän ällötti: koronasta viis veisattiin, kansa tuli liian liki, melkein uikkareihin. Öyk, en tykännyt.

Pupunen pääsi Kapteenin kutsumana komentosillalle
ja ohjaamaan aidolla ruorilla - Pupunen tykkäsi!

Lomakelit olivat kohtuullisen kelvolliset, taisi olla koko kesäkuun 20-30 lukemat mittarissa. Vain viimeisenä lomapäivänä satoi. Rankasti, mutta ehdimme sopivasti Päivö-myrskyn alta pois. Illaksi kotiin, kuten sanonta kuuluu.

Paluureissu vähän venähti, kun kierrettiin Helsingin kautta. Pupunen jatkaa vielä loppuviikon kesäretkeään Systerin luona. Kummitäti-loma. Autossa (ja Saimaalla) tuli istuttua sen verran, että reissun saldoksi tuli kolmet palmikkosukat. Seiskaveikkaa, langanmenekki yht. 293 g. Umpitylsät värit.

"Matkamuistoksi" mukaan lähti Sinikka Hurskaisen "Matkalla kotiin" (2017, öljyväri kankaalle), ihan jo pelkästään nimensäkin vuoksi. Oltiin nimittäin jo lähdetty kotimatkalle, kun vielä päätimme palata ja poiketa Lappeenrannan Taidelainaamoon. Edellisellä reissulla (varmaan jo kohta 10 vuotta sitten, kun teimme Lappeenrannasta käsin Viipurin-risteilyn) valikoimat oli todettu kiinnostaviksi.

Eikä tosiaan ollut pettymys tälläkään kertaa!

Omaan silmään sopivia teoksia oli mielin määrin, tykästyin mm. Irina Kurkisen, Ville Lehtisen, Mari Leinosen, Pirjo Tikkisen, Maria Nuutisen, Jussi Pirttiojan ja Tapio Mömmön teoksiin - Mieskin olisi kelpuuttanut näistä useimmat kotiin. Naivistinen taide vei kuitenkin jälleen voiton...

Hurskaiseen päädyin (teoksen nimen lisäksi) naivistisen tyylin vuoksi, olihan Pasi-Kyöstille (Eino Viikilän "Hämmästyttää, kummastuttaa") kaveri hakusessa.
 
Oikeastaan teos olisi voinut olla vähän kookkaampi (kuin 48*68 cm), mutta mielestäni se sopii hyvin Pasi-Kyöstin ja Isosetävainaan rulokaapin pariksi (myös sävyiltään). Kuvassa taulu näyttäisi olevan kummallisen korkealla, mutta samassa linjassa ikkunan toisella puolella olevien kanssa - eli kokonaisuus (uskoakseni) hallussa...

Seuraan sopi vielä toinenkin matkamuisto, ekalta Fiskarsin kesäretkeltä (vissiin jo 15 vuotta sitten) mukaan lähtenyt taiteilijan koevedos (tpl'a kv) "Nam!" (tekijä tuntematon EM). Eläimellistä menoa tällä nurkalla!

* * *

Kesän kohokohta, pionien kukkaan puhkeaminen meni nyt kyllä vähän plörinäksi reissujen myötä.
 
Juhannusaattoaamuna Shirley Temple oli purskahtamaisillaan kukkaan, nuppuja oli parisensataa.

22.6.2020
Neljä päivää myöhemmin mökiltä kotiin palatessa kukat olivat jo lähes täysin avoinna.

25.6.2020
Mies kasteli ahkerasti muutaman päivän ajan,
mikä pikkuisen pidensi loiston aikaa.

30.6.2020
Itä-Suomesta palatessa sade oli tärvellyt koko komeuden. 
Surullinen näky.

25.6.2020 iltahämärissä
Louis Barthelot kukkii vähän myöhemmin, teki pirulainen saman tempun, nupulla vielä Karjalankierrokselle lähdettäessä. Meni molemmista hekumallinen kukkaanpuhkeamisen hetki sivu suun, hiisi vieköön! Ja korein kukinta samaten.

Louis oli nuppuisempi kuin koskaan, korkeutta varsilla liki 1,5 metriä, mutta palatessa sade oli piiskannut kukinnot poikki. Kasvutukien ansiosta eivät nuolleet maata, pelastin muutaman maljakkoon.

30.6.2020
 Louis Barthelot kumartaa, masentavaa.

Vaan vielä on kesää jäljellä!
Kotipuuhia piisaa, villiintyneen pihan kesytystä.
Ideoita aion ammentaa sunnuntaina Avoimet puutarhat -päivästä,
satoi tai paistoi!

25 kommenttia:

  1. Löysitpä sopivan taulun muiden kaveriksi, tykkään kokonaisuudesta!
    Minulla pioni ei vielä edes kuki, nuput ovat ehkä aukeamassa juuri sopivasti, kun on luvattu sateita tänne koko viikonlopuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tilkkureppu!
      Huomaan, että kaikki tilkkutyöharrastajat ovat kommenteissaan tykänneet taulusta, ehkä siinä on jotain samaa henkeä?

      Poista
  2. Ihana Pupunen. <3 Ja hienoa, että pääsi kokeilemaan, miltä tuntuu olla laivan ohjaksissa. :-)

    Mulle Lappeenranta on jäänyt aika tuntemattomaksi, vaikka olen ajanut siitä ohi varmaan satoja kertoja. Ei vaan ole koskaan muka ehtinyt pysähtyä! Toki olen käynyt siellä pari kertaa, mutta en koskaan oikein tuolla lailla ajan kanssa. Viidessä päivässä ehtii nähdä ja tehdä jo vaikka mitä.

    Pionit surettavat, mutta sellaista se on kasvien kanssa. Eivät kysele, milloin saavat kukkia tai milloin saavat kuolla tai voivatko ottaa kivoja pikku ötököitä asukeikseen. :-/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu!
      Suomi on väärällää upeita ja kiinnostavia kyliä ja kaupunkeja! Nyt 30 asteen helle pikkuisen hillitsi intoa poiketa ihan jokaiseen kivaan ja kutsuvaan kohteeseen, puotiin, galleriaan...

      Poista
  3. Hauska taulu ja juuri paikalleen passeli.
    Kauniit pionit!!!
    Raparperin tuoksuista torstaita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Stansta!
      Saadaan, raparperit! Olen jo käsitellyt ekan satsin raparperihilloa. Uutta vartta pukkaa, taidan lyödä vielä toistamiseen kattilan tulille, nyt aiempaa isomman... (10 litraisen). Kiitos, että muistutit!! 😉

      Poista
  4. Hirmuinen sukkasato! Minulta ei autossaneulonta oikein onnistu. Tulee huono olo.
    Komiat on pionit, onneks sait ees kuvan :)
    Tsemppiä työtouhuihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sartsa!
      Katselen sukkia tökkiessäni maisemia, niin homma luonnistuu. Ei auta olla liian monimutkainen ja huomiota vaativa malli automatkalla, ihan vaan perusruokaa pukkaa. Kävin yli 10 vuotta bussilla töissä (matkan kesto n. 40 min suuntaansa), sieltä jäi tämä tapa..

      Poista
  5. Lappeenranta ottaa matkailijan vastaan avosylin. Hieno lomakohde ja upea taulu. Hyvällä maulla valittu.
    Tylsä sukkakin lämmittää ja nuo kukat! No tiiät sinä! On ne niin kauniita.

    VastaaPoista
  6. Onpa ollut nappimatka loman päätteeksi varsinkin tuon taululöydön ansiosta! Kelpais muuten minullekin!🤗 Ja sukkiakin syntynyt mukava määrä.
    Meillä ei enää pionitkaan jaksa kukkia kuten ennen, on kai niiden hoito jäänyt hunningolle. Mutta ovat ne ihania, onneksi voi ihailla toisten kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Matleena!
      Huiskaus poltettua hevosenlantaa juurelle herättää lähes kuolleetkin kasvit henkiin. Hevonhännällä olen virvoittanut esim. pihan ikivanhat herukkapuskat uuteen kasvuun ja valtaisiin marjasatoihin. Kannattaa kokeilla, jos jaskaa vaan jostain saa!

      Poista
    2. Kiitos vinkistä! Pitääpä kuulostella, jos joltakin lähiseudun hevostilalta vaikka saisin. Ja jos viitsin alkaa touhuun, minä olen niin laiskistunut pihatöihin. 😏

      Poista
    3. Ole hyvä! Täällä käy aina keväisin kiertävä hevonjaskamies pakettiautollaan ehtaa tavaraa kauppaamassa säkitettynä. Jos en ole kotona, soittaa ja kysyy, jätetäänkö pihaan, lasku postilaatikkoon. Jos ei olisi noin vaivatonta, en olisi koskaan tullut kokeilleeksi - ja nyt ole riippuvainen...

      Poista
  7. Taulusta tykkään!!! Voisin laittaa meidänkin seinälle!!!
    Sukissa on hyvät värit:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma!
      Tuntuu vetoavan tämä työ kaikkiin tilkkuilijoihin! 😉

      Poista
  8. Taulu on loistolöytö! Juuri sopiva Psi-Kyöstin kaveriksi. Lukaisin tuossa kerralla kesälomakuulumiset. Lomanne vaikutti leppoisalta ja mielenkiintoisiin paikkoihin tutustumiselta. Mökki juhannuksineen herkullinen. Pioni-parat on monessa paikassa kärsineet sateista. Ihan sääliksi on käynyt, kun olen koiran kanssa kuljeskellut omakotialueella, jonka lähes jokaisessa pihassa on pionipenkki tai ainakin puska.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marle!
      Loma todella oli leppoisa! Ensin harmitti, kun koronan vuoksi ei voinut lähteä pidemmälle reissulle, mutta näillä keleillä olisi kyllä harmittanut, jos olisi lentänyt aurinkoon! Todella poikkeuksellinen kesä...

      Poista
  9. Kiva, että viihdyitte kotikaupungissani! Taulu on upea, SH:han on ollut kansanedustajana vuosia, mutta nyt saanut nimeä myös taiteilijana. Upeat pionit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiinatei!
      Lappeenranta on todella kaunis ja kiva kaupunki! Valitettavasti helle hillitsi intoa kierrellä, mutta linnoituksen alueella viihdymme kokonaisen päivän, samoin rannoilla. Ja Saimaa tekee kyllä paikasta ihan erityisen, upea paikka!

      Poista
    2. Ai juu, piti vielä kiittää tuosta taustoitusvinkistä! Vasta kun sanoit, niin muistin lukeneeni asiasta joskus Naivistit Iittalassa -näyttelyesitteestä, en vaan hoksannut yhdistää nimeä (muistissani edelleen ex-Urpo-nimellään). Googgeloin vielä lisätietojakin taiteilija-ajalta, mielenkiintoista!

      Poista
  10. Hieno taulu! Olimme kotona pionien kukinnan ajan ja ihania olivat ja aika kukinnan loppuvaiheessa tuli sade ja vei kukat. Pionit on niin ihania ja jos edes hetkenkin ehtii nauttimaan, niin hienoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iso gnu!
      Pioni on kyllä pihan kruunu, kirsikka kakussa, rusina pullassa.
      Pääsääntöisesti olen saanut kaikki kasvini (pihassa ja sisätiloissa) kuollakuukahtamaan hyvinkin pikaisesti, jostain syystä pionit eivät ole nujertuneet hoidossani. Siksi ihailen ja arvostan niitä kahta suuremmin!

      Poista
  11. Kyllä ihana taulu ja kyllä kokonaisuus hyvin hallussa!Upeat pionit ja harmi kun rankkasade vei ne! Saimaa on niin upea järvi joten kyllä siellä kelpaa risteillä..mahtava paikka <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu!
      Kokonaisuus on vielä vähän vaiheessa, viereisen seinän taulukollaasi odottaa inspiraatiota. Miksiköhän taulujen ripustelu on niin työlästä ja aikaavievää...?

      Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!