Lukijat

keskiviikko 16. joulukuuta 2020

3. adventtina

Vaikka emme vietäkään joulua keittiönkaapissa, tapanani on ollut puunata kyökki jouluksi vähän perusteellisemmin. Kaikki purkit ja purnukat astianpesukoneeseen, uunin, jääkaapin ja kaikien muidenkin sähköisten vempainten jynssäys asianmukaisin myrkyin, verhojen vaihto, maton pesu. Siitäkin huolimatta, ettei Joulua edes ollut tarkoitus viettää kotosalla. 

No, suunitelmat muuttuivat - Joulu on peruttu! Tai siis varaamamme joulunviettopaketti on valtiovallan suosituksen mukaisesti peruttu. Harmittaa, mutta olihan se aika odotettavissa...


Ja kun nurkat saatiin putipuhtaiksi, voikin jo sotkea uudelleen - pöllyttää jauhoja ja heitellä ilmaan sukaattia ja rusinoita (koira siivoaa loput...). No, englantilaisia hedelmäkakkuja en nyt tehnyt, vaan 3. adventtia juhlistettiin suklaa-pähkinäkakulla ja viikunakakulla. Ei niitä vielä tosin syöty, tursotetaan jouluisiksi myöhemmin... Kakuttelu oli kyllä niin kivaa, että taidanpa leipaista vielä ensi viikonloppunakin, ainakin ne englantilaiset...

Etsin kakkureseptejä, googlaamalla tuntuu löytyvän vain toinen toistaan loistokkaampia jouluisten juustokakkujen ohjeita. Varmaan kuivakakut ovatkin jo armottoman antiikkisia, mahtaako kukaan muu sellaisia enää leipoakaan? Juustokakku on kuitenkin ihan liian eksoottinen viritys meikäläisen taitotasolle...


Täytekakkua en edes yrittänyt, tilasin suosiolla, kaksin kappalein tutkinnon kunniaksi. Koronan vuoksi työpaikan glögittely järjestettiin Teamsin välityksellä parissa eri paikassa - tunnelma väistämättä kärsi jossain määrin. Ja niin näkyy kakkukin kärsineen, terhakasti tönöttäneet piparit pehmenivät oitis polvilleen.


Keittiön tärkein joulusomiste uupuu vielä: kaikki saamamme joulukortit lykitään astiakaapin ristikoiden kulmiin. Näin niitä voi ihailla päivittäin, moneen kertaan, joskus jopa Pyhän Henrikin muistopäivään asti...



Jouluinen siivous-pirkka vielä loppuun: astianpesukonetta pestessä lykkään liesituulettimen ritilät (suodattimet) samaan myllyyn, tulee putipuhdasta ja rasvatonta vaivattomasti. Jostain syystä muistan tämän ite-vinkin aina vain joulusìivousta tehdessäni, voisivat ne siellä pyöriä aina syväpuhdistusnapin koneeseen heittäessä...

Joulupuuhakkuutta!


18 kommenttia:

  1. Juu ei juustokakkuja täälläkään. Eikä mitään missä mainitaan sana liivate. Menee heti hylkyyn, koska tiedän, että tuloksena ei ole kuin klimppejä ja pahaa mieltä.

    Sensijaan tein tässä taannoin pitkästä, pitkästä aikaa (noin 20 v vähintään) piimäkakkua. Käsinkirjoittamani ohje oli jo niin haalistunut ja piti etsiä netistä. Ilahduin kun siellä sanottiin vaikeusasteeksi, että on niin helppo, että sopii vaikkapa pienen koululaisen ensimmäiseksi leipomukseksi. Just passeli mulle.

    Täällä saatetaan hyvinkin viettää joulu kaapissa. Aion pakottaa kaikki kolme miestäni vintin komeroon ainakin hetkeksi lattialle istumaan ja ihailemaan mun kolmeviikkoisen raivausprojektini tuloksia. Ihan tappava homma, mutta tulipahan tehtyä.

    Hyvää joulua kaikesta huolimatta tai ehkä juuri siksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annukka, hyvää Joulua myös Sinulle ja perheellesi, vinttikoerossa. :oD

      Poista
  2. Jännää, että muistan MUKA ihan varmasti, että mulla on punainen kuivakakkuvuoka, mutta eipä näy. Sen sijaan löytyy käyttämätön, punainen, sydämen muotoinen irtopohjavuoka, joten teen jotain pipariLIIVATEkakkua. ;)
    Mukavaa jouluun valmistautumista! 🤶

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Stansta, hyvää Joulua myös Sinulle.
      Sydänvuoka hakkaa perusvuuan mennen tullen! :o)

      Poista
  3. Juu juustokakkua ilman ei pärjää kukaan (siis minä, muista en tiedä ;D). Varmaan taas puolukkaa makuna, kun sitä on pakkasessa pilvin pimein. On siellä sieniäkin, mutta niitä en nyt tähän...
    Miä kannoin vasta viimevuotiset joulukortit seinälokerikosta jemmaan ;D Nyt laitankin ne minipyykkipojilla (joita ostin varta vasten) yhteen roikkuvaan joulukoristejuttuun kiinni, niin ovat nähtävillä, eivätkä siellä lokeron uumenissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sartsa!
      Juustokakku ON vastustamatonta, mutta vastustan valmistusahdistusta!
      Vaihmalanhovin glögijuustokakku oli jouluaatonaatto kaffittelun kliimaksi!

      Poista
  4. Taatelikakun saatan vielä leipoa, piparkakkutaikina on jääkaapissa ja leivotaan huomenna (alunperin piti jo eilen). Hienosti ole saanut joulun valmisteltua, missä se sitten vietetäänkään. Kaunis vitriini, aivan ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puikkonen!
      Joulua vietetään kotona, herkutellen... Kakkuja leivoin vielä lisääkin. :o)

      Poista
  5. Piparit on leivottu ja suunnittelen myös jonkin kuivakakun leipomista vielä:) Mukavaa joulu leivontaa sinnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tilkkureppu!
      Piparit jäivät Pupusen varaan, kuivakakkuja tein vielä lisääkin. Ensi jouluna ehkä repäisen ja teen joulutorttujakin...

      Poista
  6. Kaunis korttiteline! Kodin pintojen puhdistus jouluksi ja juhannukseksi poistaa vanhettuneet aineosat ja pinttyneen lian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi!
      Kortteja on kertynytkin telineeseen kivasti! :o)

      Poista
  7. Juustokakkua kyllä syön mutta en tee, heti kun resepissä mainitaan Liivate niin vaihdan sivua. Uh huh, liian vaikeata.
    Kuivakakkuja kyll tekisin ja söisin mutta yksin .. ei nappaa. Mutta: teen raparperipiiraan! Saan muistella kevättä ja kesää!
    Joulukortit mullakin on aina hyvin esillä, kivoja katsella ja muistella.
    Hyvää joulua Sinulle, Miehelle ja Pupuselle sekä tietysti koirulille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KristiinaS, hyvää joulua myös Sinulle!
      Ehkä kanelinen kermavaahto toisi raparperipiirakkaan jouluista sykettä, jos sellaista efektiä kaipaa? Tässä suklaaähkyssä raparperi kuulostaa tosi houkuttelevalta! :o)

      Poista
  8. Minä teen kyllä joka vuosi kuivakakkuja. Saa ihanan tuoksun niistä taloon. Kauheasti en kyllä siivoa :) Ihan vaan normaalisti. Tänä vuonna joulujutut kyllä ovat erilaisia, kun aikaisempina vuosina. Mekään ei nyt kokoonnuta porukalla ja sille ei nyt vaan voi mitään. Rikotaan perinteitä tänä vuonna :) Rentoa Joulua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peikkovilla, leppoisaa Joulua sinullekin!
      Koska appivnhemmat eivät tämä jouluna tukkeet aattoillanaterialle, toimitimme heille pitopalvelusta aterian kotiin. Uudessa tilanteessa on hyvä keksiä uusia ratkaisuja... ;o)

      Poista
  9. Joulu on herkkää hiljaisuutta,
    joulu on ihmettä aina uutta.
    Joulu on valoa kynttilän,
    loistetta tähden välkkyvän.

    Tunnelmallista joulua!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!