Lukijat

sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Joukahainen

 

Maaliskuun #sukkalaatikko2023 -haasteena oli ohjeen mukaan tehdyt sukat. Myönnän, että tämä on aika vaikea rasti! Ei siis sukan teko tai ohjeen lukutaito sinänsä - vaan se, että harvoin teen mitään täsmälleen ohjeen mukaisesti, väkisinkin alan aina soveltaa. Ihan. Aina. Kaikessa.
.

No, päätin yrittää! Alkuvuodesta hankin Kalevalaisen neulekirjan, siinä oli tosi kaunis sukkamalli Joukahainen. Ohjesssa sanottiin, että mallin voi toteuttaa myös Novitan Seitsemän veljestä langoilla.

Sanottiin, sanottiin. Juu.

Aloitin varren ohjeen mukaisesti. Aikas isolta näytti. No mutta, jospa on kovin korkeavartinen malli, on hyvä etteivät langanjuoksut kiristä! Jatkoin. Kuvio oli todella kaunis. Kuvioissa vältin yli 3 silmukan yli meneviä langanjuoksuja eli tarvittaessa kiersin langat takapuolella. Oikein kaunis!

Kun kuvio ja ohjeen mukaiset 8 sileää kerrosta oli tehty, oli vuorossa muutaman silmukan kavennus. Tarkkaan ottaen 6 silmukan. Eli teräosa neulotaan 60 silmukalla, 15 per puikko!!??

Haloo? 12 silmukalla tulee napakka teräosa, 13 on jo aika lötkö jalassa.  

Tässä kohtaa sitten erkanin jo ohjeesta. Päätin tyytyä lötköön ja kavensin 6 sijasta 14 silmukkaa, eli 13 per puikkonen. Toista sukkaa tehdessä loppui pääväri kesken. Lisää ei kotona ollut ja koronassa en voinut kauppaankaan lähteä. Purin ensin valmistuneesta kärjen ja sommittelin sitten vähän kuviota lapaankin (ohjetta taas soveltaen), ettei tulisi niin tiukka värinvaiho.

Että eipä tullut taaskaan ihan ohjeen mukaan tehtyä... Mallista kuitenkin, voitaneen hyväksyä?

No, tietty on ihan hyvä sukkien jo valmistuttua tarkistaa, millainen ohje annettiin neuletiheydestä...

22 s * 28 krs = 10 * 10 cm.

Aika tiukkaa kuviota saa kyllä neuloa, että Seiskaveikan 18 s * 26 krs osuisi tähän ohjeeseen!!

Novita Nallen neuletiheyssuositus on 22 s * 32 krs, mikä on aika hyvä matchi. Olisi ehkä pitänyt tarkastaa hivenen aikaisemmin? Noin yhtä sukkaparia aikaisemmin??

Mies katseli sukkia, kun olin saanut ne pääteltyä:
        "Jättiläisen sukat!! Kenelle teit??"

No, itselle jäävät. Ovat nimittäin kuitenkin aika mukavat jalassa!! Vähän lötköt, mutta mukavat. Ja kuvio on edelleenkin kaunis! Mökkisukiksi. Seiskaveikkaa (jos ei lankavalinta vielä käynyt selväksi...), 159 g.

Kunhan tästä tokenen, saatanpa tehdä vielä toisetkin. Ehkä kuitenkin Nallesta...
.

Huhtikuun #sukkalaatikko2023 -haasteena on jämäsukat. Koska just sain jämäpurkin tyhjäksi ja koska puliveivari-pipot ja jämäsukat valmistuivat huhtikuussa, kuittaan tämän haasteen vähän tylsästi jo aiemmin postatulla:

Kerroin näissä sukissa pörrääväni huu-haa -kurssille. Niin teinkin! Nyt en ollutkaan Päivölässä Tilkkukurssilla vaan Tarot-kurssilla! Ei siitä sen enempää, mutta LYSTIÄ OLI!

HAUSKAA VAPPUA!
Näillä keleillä villasukat ovatkin ihan tarpeen! Tai kahdetkin...

*

PS. Yli kolme vuotta onnistuin uhmaamaan koronaa, vaan nyt nappasi kiinni. Otin rokotukset, liikuin rajoituksetta ja töissä asiakastapaamisia järjestettiin ihan "normaalisti" läpi kiivaimmankin korona-ajan (paitsi jos asiakas vaati Teams-tapaamista, aika harvoin kuitenkin). Massatapahtumia ja ulkomaanmatkoja toki kartoin, eikä vieläkään tee mieli reissata tasavallan rajojen tuolle puolen.

Onneksi tautini oli aika mieto versio! Yhden illan olin kovassa kuumeessa, vajaan viikon verran pakotti päätä aika ikävästi. Toivotaan, ettei tule enää uusintakierroksia, vaikka aika pysyvästi pöpö taisi kiertoon jäädäkin...

*

Voi jeskamandeeraa, sukissa on virhe! Postauksen tehtyä katsoin vielä kuvat ja heti tuosta ekasta iski silmille kuin märkä tiskirätti! Mutta hei, katsokaapa noita "Kalevalainen neulekirjan" kuvassa olevia sukkia, niissä on täsmälleen sama virhe myös! Siis toisessa sukassa, samoin kuin omissanikin...


20 kommenttia:

 1. Onpa nätit Joukahaiset. Jospa virhe ei siis olekaan virhe, vaan sukkien tuleekin olla erilaiset :) Olisipa mukava kuulla Tarot-kurssista, oliko ihan huuhaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija!
   Ostin omat Tarot-kortit jo vuonna 1999. Luovuin niiden käytöstä aika nopeasti, niin pelottavan oikeita ja tarkkanäköisiä tulkintoja niillä sain. Kavereille kyllä tein pöytiä, satunnaisesti.
   Nyt ihan pienen ajan sisällä törmäsin kahdesti henkilöön (eri henkilöihin), jotka kehottivat ottamaan kortit taas käyttöön ja ihan sattumalta bongasin Päivölän Tarot-kurssinkin (etsin työtiimille tyhy-ohjelmaa). Emmin, osallistuisinko. Yhtenä aamuna päätin sitten aamukahvia särpiessä kokeilla pasianssilla (Pupuselta oli unohtunut korttipakka pöytään), ilmoittaudunko. Valitsin pasianssin, joka ei juuri koskaan mene läpi - nyt se sitten meni... Ilmoittauduin.
   Kurssilta sain uuden korttipakan (sisältyi hintaan, kaikilla kurssilaisilla silloin samanlaiset koskemattomat pakat). En ole vielä rohjennut kysyä tai katsoa mitään. Kypsyttelen...
   Mutta ei siis ollut huu-haata, oli aika mielenkiintoista. Ja hauskaa, kurssilla naurettiin, paljon.

   Poista
 2. Mallin mukaan harvoin onnistuu ihan kohdilleen, kun on pitkää ja lyhyttä, kapeaa ja muodokasta.
  Kauniit neuleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi!
   Niin totta, aika harvoin valmisvaatteistakaan löytää ihan täydellisesti istuvaa. Saati sitten neuleesta, jota ei välttämättä pysty aina edes sovittamaankaan!

   Poista
 3. Sinähän teit ainakin kuvion osalta ihan oikein, jos kerran ohjeessakin oli sama "virhe". Aika tarkka kulutusmäärä. Hyvä vaaka.
  Suoraan ohjeen mukaan on äärimmäisen hankala neuloa. Vähän pitää aina soveltaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sartsa!
   Juu, tarkka on. Vaakaani käytetään vain lankojen punnitsemiseen! Leipoessa riittää vähän huonompikin vaaka, kunhan mitat ovat edes vähän sinne päin... :D

   Poista
 4. Minä en virhettä löytänyt, enkä nähnyt, mutta jos se siellä on ja ohjeessakin, niin ei se ole virhe. Oudolta tosin tuntuu, että sanovat 7V:n käyvän vaikka malli on neulottu paljon ohuemmalla. Malli on kuitenkin kaunis ja jos ovat mallia jättiläinen, niin voihan pitää ulkoilussa vaikka lahkeiden päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puikkonen!
   Juu, mökillä löysemmätkin sukat ovat ihan tarpeeseen, kun punttia tungetaan sukanvarteen hyttysten suojaksi. :)

   Poista
 5. Kauniita sukkia!!! Joukahaisen varvasosuudet kiehtovat kovasti, tykkään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma!
   Itsekin tykkään tuosta piparireunuksesta, ihan kiva.

   Poista
 6. Voi, kuinka kauniita sukkia. Ja niin pirteät nuo raidalliset.
  Minä en edes huomannut mitään virhettä. Olet kyllä taitava kutoja.
  Kyllä näillä keleillä villasukkia tarvitsee, täällä satanut tänään räntää ja vuoron perää vettä.
  Kaikkea hyvää toukokuun alkuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivien Ilo!
   Nyt kesä tuntuu tulevn ryminällä, +20. Äitienpäivän aion viettää pihapuuhista aamusta iltaan - Mies saa välillä käydä tarjoilemassa kuohuviiniä rikkaruohonkitkijälle!

   Poista
 7. Jaa, virhettä en nähnyt, enkä etsimällä etsinyt. Nuo vaihtoehtolangat on aina riski, vaikka grammat, metrimäärät ja materiaali olis vyötteessä samat niin kuitenkin tulee erilaista jälkeä, toinen lanka on toista pörheämpi tai kaposempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KristiinaS!
   Totta varmaankin! Itse neulon niin harvoin ohjeesta, etten älynnyt kyseenalaistaa lankaehdotusta, vaikka järki sanoi, ettei tämä voi olla oikein...

   Poista
 8. Kauniita sukkia olet tehnyt. Minäkin olen ihaillut noita Joukahaisia ja toden totta, aina tulee tehtyä kaikesta oma versio. Saatan lyhentää jopa sukan vartta, tai teen erilaiset kavennukset kuten sinäkin. Mielestäni saa tehdä sopivaa ja olla luova.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Enkuli!
   Täsmälleen samaa mieltä, oma fixaus on aina kannatettavaa!

   Poista
 9. Kauniita sukkia. Välillä on hyvä, ettei kaikki kiristä vaan on lempeän lötköä.

  VastaaPoista
 10. Huu-haa kurssisukat on ihan mahtavat, niin karkkivärit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saija!
   Sukissa on aika paljon samoja sävyjä kuin sinun tilkkutöissäsi! :)

   Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!