Lukijat

perjantai 12. kesäkuuta 2015

Öljyä laineille?

Edellisen postauksen kierrätysasioissa pysyäkseni, ajattelin kysäistä vinkkejänne...?!

Kaikilla lienee kaapeissaan luurankoja joitain vakiotuotteita, joita ilman ei vaan voi olla ja elää?

Ennen aikaan piti aina olla pullo kuohuvaa jääkaapissa, koskaanhan ei voinut tietää, milloin on aihetta juhlaan!? Lienen ikääntyessäni menettänyt hiilidioksidini juhlamielen, kuohari on vaihtunut aurinkokuivattuihin tomaatteihin ja artisokan sydämiin. Toisaalta niitä osaan käyttää paljon monipuolisemmin kuin skumppaa - monta maistuvaa ateriaa on loihdittu aika tylsistäkin aineksista perusvarastoni pelastamina!

Varastoani täydennän Lidl'stä talouspoliittisista syistä. Ja nuuka kun olen, en raaski(si) lorauttaa purkin aurinkoöljyosuutta haaskioon vaan koitan keksiä sillekin monipuolista ja järkevää käyttöä.

Mies on luvannut vastaanottaa ylijäämän, lorauttaa kuulemma moottorisahan bioöljyksi. Epäilen, että on vain kyllästynyt kokeelliseen keittiööni ja hävittää jäteöljyn tavoin. Ei kai sinne toosaan sentään voi liemessä lilluvia kapriksia, kynnenpalasia, persiljanoksia ja yrtinriekaleita tunkea?

Lorauttelen öljyä salaatteihin salaattikastikkeen sijaan ja voitelen esim. makaronilaatikon vuuan tomaattiöljyllä. Toki muihinkin ruokiin lisäilen oliiviöljyn sijasta, mutta aurinkoöljy ei sovellu kovin hyvin kuumennettavaksi.

Olisiko kenelläkään  uusia ja raikkaita ideoita petrokemiallisiin prosesseihini, mielellään makuvivahteet huomioiden?

9 kommenttia:

 1. En tiedä uudesta enkä raikkaasta mutta sen tiedän että sämpylä- ja leipätaikinoissa olen aurinkokuivattujen tomaattien lientä käyttänyt ja herrkulliselta on maistunut, eikä paiston, tai lähinnä palamisenkaan kanssa ole ongelmia ollut :) Samoin sosekeittoihin olen pikkuisen sitä lirauttanut, voisin kuvitella että artisokan sydämien liemikin sosekeittoihin sopisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herramunjee, ihan alkoi jauhotonta peukalontynkää syyhytä! Ylittäisinkö itseni ja kokeilisin sämpylöitä? Sosekeittojakaan tehnyt aikapäiviin, mitä parhainta kesäruokaa! Kiitos vinkeistä Kirsi!

   Poista
 2. Näin minäkin ajattelisin; kaikkeen, mihin nyt vain voi öljyä/rasvaa tunkea. Ruokiin, kastikkeeksi, voiteluun....(ei moottorisahan) :-D

  VastaaPoista
 3. Eipä ole ideoita öljyjen käyttöön, itselläni kun edelleen on aina kuohuvaa kylmässä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, olisinkin voinut vaikka vannoa, että et anna arjen harmauden lannistaa! Vain tylsimykset tyytyvät tavalliseen. Aaaah, oikeaa asennetta!! Ehkä pitäisi itsellekin taas hankkia se kiintiöpullo kaapin kulmaan... ;o)

   Poista
 4. Täytyypä itsekin testailla ja seurailla mitä lisävinkkejä tulee! :b

  VastaaPoista
 5. Kiitos Kirsi, Hompsan Tuusa, Onnenpähkinäinen ja Sari! :o)

  VastaaPoista
 6. Minä myöhästyneenä kommentoin. Säilön öljyt jääkaapissa siihen asti kun leivon säpylöitä ja aika usein käy niin, että heitän pois (ja mielessäni harmittelen), kun ei tullut niitä sämpöylöitä kuitenkaan leivottua.
  KIITOS vinkistä, vuoan voitelu, miksi en tuota ole tajunnut. Tänään kyllä avaan aurinkotomaattipurkin, ei olekaan pitkään aikaan tullut käytettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KässäRitu!
   Enpä ole järin innokas leipoja minäkään, Mies joskus pyöräyttää sämpylät. Pitäisikin nyt ihan kokeeksi kottaa öljymäen sämpylöitä, voisihan sinne taikinaan jokusen aurinkokuivatun tomaatinroikaleenkin silputa...

   Poista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!