Lukijat

lauantai 24. heinäkuuta 2021

Iloisesti Itä-Suomessa

Ensimmäinen kesälomaviikko meni iloisesti Itä-Suomessa, koostan tähän muutamia etappeja...

Koria

Menomatkalla poikettiin Korian ABC:lle Novitan tehtaanmyymälään. Jäi nimittäin viime kesän reissulta kismittämään, että matkalla olisi sellainen ollut, enkä sitä silloin tajunnut... No, en edes tiedä, mitä olin odottanut, mutta sitä en ainakaan saanut. Outoja kokeellisia väriyhdistelmiä vai hulvattomia ulosheittohintoja? 

Hinnat olivat korkeampia kuin täkäläisessä S-marketissa tai Cittarissa. Poistovärit, jota täältä ostin jo muutama viikko sitten -30%, olivat tehtaanmyymälässä ihan täydellä hinnalla edelleen. Löytyi sentään pari häkkiä punnittuja sekundapusseja noin puoleen kilohintaan. Ostin yhden pussukan, ettei olisi ihan hukkapysähdys. Paluumatkalla aloitin mummoilun, laadussa ei ollut mitään vikaa - olisivatko kerät sitten vaan jääneet alle 100 grammaisiksi ja eivät siksi päätyneet vyötteisiin? Olisi ehkä kannattanut ottaa vähän reilumminkin...

Kouvola

Kouvolassa poikettiin hakemaan Systeri junalta - viettäisi pitkän viikonlopun kanssamme Imatralla. Juu, Imatrallakin on asema, mutta näin maksimoitiin Pupusen yhdessäoloaika kummitätinsä kanssa. 

Anu Mykrä: Elämänlanka (750 €)

Kuusankoski

Rautatieasemalta suuntasimme Kuusankosken Taideruukille ILOA ELOON naivistiseen kesänäyttelyyn (Pato Klubi 6.6.-29.8.2021).

Arja Jäppisen huovutetut teokset:
Rytmi veressä (1.500 €), Vappumarssilla (1.800 €), Blues Brothers (2.000 €) & Elvis (2.800 €)

Näyttelyssä oli 27 taiteilijaa yli 100:lla teoksella. Aika moni oli entuudestaan tuttu Naivistit Iittalassa -näyttelyistä, mutta mukana oli itselleni myös aivan uusia tekijöitä. Pidin tätä Kuusankosken näyttelyä jopa monimuotoisempana ja mielenkiintoisempana kuin jo aika yllätyksettömäksi muuttunutta Iittalaa.

Marianne Lescelius: Maailman nopein kana, 2021 (varattu)
akryyli kankaalle

Samaisella Taideruukilla oli myös yhteisnäyttely Taru Kurki & Marianne Lescellius: Eläimellistä menoa & sielun sirkuttelijat (Galleria Pääty 6.6.-25.7.2021), joka todellakin hurmasi.

Juha-Matti Hynynen: Kaikki se mikä on pyhää
esinesommitelma (2.800 €)

Taideruukilla tämäkin, Sampsa Sarparannan kuratoima Kohtaamisia Padolla 10 (Galleria Pato  6.6.-25.7.2021) ei niinkään hurmannut vaan enemmänkin hämmensi. Hynysen kuvan kollaasi päättömine jäniksineen, rengastettuine korpin(?)koipineen ja petomaisine näätineen oli jopa vähän pelottava.


Anna-Liisa Kankaanmäki: Juoksijat (200*95 cm)
öljy kankaalle, 2017 (5.500 €)

HUOMAA whippet, the Koira.


Eniten viehätyin Kankaanmäen teoksista (TaideTupa PikkuSelma). Enkä vissiin ole ainut, viime vuonna Kankaanmäki voitti Taidekeskus Salmelan nuorten kuvataiteilijoiden kilpailun, osanottajia oli yli 300.
"Kilpailun tuomaristo kehui Kankaanmäen teoksia erityisesti rohkeudesta. Kankaanmäen öljyvärimaalaukset muistuttavat tyylillisesti barokkimaalauksia, ja ne käyvät vuoropuhelua taidehistorian merkittävien maalausten kanssa. Tuomariston jäsen Wenzel Hagelstam nosti erityisesti esille barokkivaikutteisten teosten huiman teknisen taituruuden." (Pitäjänuutiset 10.7.2020) 

 

Anna-Liisa Kankaanmäki: Urkuharmoni (88*100 cm)
akryyli ja öljy kankaalle, puukaappi, urkuharmoni, 2018 (2.500 €)

Pupunen soitteli näyttely-yleisölle (joka koostui muutaman satunnaisen kuljeksijan lisäksi vain meistä ja näyttelyn valvojasta) harmonilla Astronomiaa (Vicetone & Tony Igy). Jos olisin rahoissani, olisin ehdottomasti halunnut tämän interaktiivisen teoksen Pupuselle pesämunaksi! 

Taideruukilla tapahtuu muutakin, syksyn esiintyjäkaarti oli ihan vakuuttava, liput näyttivät olevan erittäin kohtuuhintaisia (20-35 €). Olen vaikuttunut! Kaikki taidenäyttelyt olivat täysin maksuttomia - olen vielä enemmän vaikuttunut, äimistynyt suorastaan!!! Ihanaa, että tällaisia paikkoja on tarjolla!

Imatra

Varsinainen lomakohde oli Imatralla, missä ohjelmassa oli mökkeilyn lisäksi mm. uimista Saimaassa ja kylpylässä, hohtokeilausta ja seikkailupuisto. Pupunen rohkeasti mm. keikkui vaijerien varassa 14 metrin korkeudessa kiertäessään puiston pisimmän radan (skeittilautailua yläilmoissa, vaijerilla ja muilla kohtuullisen epävakailta näyttäviltä palikkavirityksillä kävelyä ja kiipeilyä puidenlatvojen tasalla, lopuksi huikea 230 metrin vaijeriliuku). Pari Pupus-päivää kului myös Angry Birds Activity Parkissa, jolloin  vanhemmille jäi omaa aikaa Koiran kanssa lenkkeilyyn ja iltapäiväviinilasillisiin rantakahvilassa.

Vaalimaa

Käytimme hyväksi myös Systerin seuranpito-option viikonloppuna: kun parivaljakko lähti päiväksi minigolfaamaan, keilaamaan ja pizzalle, suuntasimme Miehen kanssa Vaalimaalle Zsar Outlet Villageen. Aika hulppea. Vaikka raja-asema oli ihan vieressä, ei koronarajoitusten johdosta kuultu kuin suomen kieltä. Noin puolet liikkeistä oli suljettu, koronaturistikato lienee syynä siihenkin. Niistä avoinna olevista tehtiin kyllä oikein kivoja löytöjä - lomabudjetin kannalta oli oikein hyvä, että useampiin liikkeisiin ei päästy...

Mari Leinonen: Roots (50*40 cm)
sekatekniikka kankaalle, 2017

Lappeenranta

Kotimatkalle lähdettiin taas Lappeenrannan Taidelainaamon kautta (kuten edelliskesänäkin). Oli pakko päästä ihailemaan muuatta teosta kuin edellisreissulla. No, se oli ihan yhtä suurikokoinen edelleenkin eli hankala kuljettaa Pupusta, Koiraa ja pakaaseja pursuilevassa autossa. Sinne jäi. (Talvella selvitin mahdollisuuden kotiintoimitukseen, mutta en vakuuttunut siitä, että tulisi ehjänä perille). Ei kirvellyt niin pahasti, koska löysin mieluisan Mari Leinosen teoksen - tähän liittyy monta mielikuvaa ja mielleyhtymää tästä reissusta.

Luumäki

Matkakaffeelle poikettiin Presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemeen. Täällä taas konkretisoitui kotimaamatkailun hintavuus, tyhmiltä turisteilta tiristetään viimeisetkin killingit. Kahvi minikokoisen Ellen-kakkupalan kanssa maksoi saman kuin lounas muualla. Mutta oli kyllä hyvää, se on sanottava! Mies ja Pupunen olivat kiinnostuneet museosta Svinhufvudin metsästysharrastuksen vuoksi, itse jäin autoon odottelemaan mummovirkkuuni kanssa. Luulen Miehen yrittävän vinkata jotain, kun toi museokierrokseltaan keittiöpyyhkeen "tuliaisiksi"...

Elimäki

Pieni koukkaus tehtiin vielä Elimäelle Mustila Arboretumin vuoksi. Alppiruusujen ja atsaleoiden kukinta oli ohi, mutta Miestä vetääkin sinne eksoottiset havupuumetsiköt: pihtaa piti saada.

Väistämättä tuli myös mieleen, miten oman piha jakselee viikon hellejakson uuvuttamana, joten loppumatka tultiinkin sitten aika haipakkaa kotiin.

Vielä on lomaa jäljellä! Onnistunut loman aloitus, levollinen ja rentouttava. Itä-Suomi on tosi kiva reissukohde, monen monta kiinnostavaa kohdetta jäi kutkuttelemaan...


16 kommenttia:

 1. Ihan täällä meidän nurkilla olette pyörineet! Eikö se voittoisa soutuvenekin ollut Lappeenrannan liikkeen arpajaisista? Juu, useammin olen minäkin viime vuosina ajanut Korian lankamyymälän ohi kuin poikennut sisään. Kouvolan naivistit ovat ihania! Olen kahdesti käynyt Zsarissa, aika tyhjin toimin tullut molemmin kerroin pois, vaikka eka kerta oli ennen koronaa. Kotkanniemi on melkein naapurissa, piha-alue on nykyisin upea verratuna aikaisempaan - näkymää Kivijärvelle ei juuri ollut, mutta puutarhan entisöinti on loistavasti tuonut piha-alueellekin katseltavaa. Ehkä ne remontit näkyvät sitten paakelsien hinnoissa. Mukava, että viihdyitte täällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiinatei!
   Juu, voittoisa reissu Lappeenranaan viime kesänä. Tällä reissulla ei osunut yhtään arvontaa kohadalle ja unohdin reissussa lototakin... ;o)
   Ahaa, juu, nyt ei enää Ellen-leivoksen hinta kirvele, kun perustelit. Pihapiiri oli viihtyisä ja näkymät upeat!

   Poista
 2. Oikea kulttuurimatka! Monta kivaa kohdetta, erityisesti huovutetut naivistit oli ilo silmälle.
  Seikkailupuistoissa on paljon aktiviteettia ja siellä saa nuorison väsymään =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi!
   Varsin kulttuuripitoinen kesä teilläkin on taas ollut! :o)

   Poista
 3. Mukavan kuulloinen reissu:) Paljon kiinnostavaa nähtävää ja vielä jokaiselle sopivaa, se on kivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma!
   Reissu oli todellakin onnistunut, kaikki nauttivat - ja kivaa, että Systerikin ehti osaksi aikaa mukaan!

   Poista
 4. Kiva kulttuurimatka teillä! Hienoja taideteoksia; minun suosikkini noista on Elämänlanka ja Roots. Upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puikkonen!
   Naivistinäyttelyt ovat mahtavia, niistä löytää aina valtavasti kivoja töitä ja inspiraatiota. :o)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Saija!
   Itä-Suomi on ihan loistava reissukohde - saapa nähdä, suunnatoonko sinne vielä kolmantenakin kesänä peräkkäin... Yleensä tykkään vaihtelusta, mutta tuolla suunnalla tuntuu olevan kovin paljon kiinnostavaa kohdetta vielä koluamatta...

   Poista
 6. Kiitos kivasta lomakierroksesta. On varmasti ollut antoisa reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KristiinaS!
   Ihan paras reissu ikinä! Kyllä kotimaan kohteet vaan hakkaa etelän rantalomat mennen tullen! :o)

   Poista
 7. Kiitos reissun jakamisesta! :D
  Mukavia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Stansta!
   Loma on nyt puolivälissä, leppoisaa meininkiä.

   Poista
 8. Tuttuja seutuja. Enoni asuu Kouvolassa, mutta asui vuosia Kuusankoskella. Tyttäreni pienenä aina sanoi, että eno asuu kuusenalla, kun me puhuimme, että mennään Kuusalle..:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannele!
   Hih, kiva muisto ja hauska mielleyhtymä. :o)

   Poista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!