Lukijat

torstai 27. marraskuuta 2014

Lihamureke

On ollut jälleen ilo ja kunnia toimia seuraneitinä (Veli ja Veljenvaimo reissaavat), tällä kertaa mukanani on kulkenut myös muuan nuori hovipoika. Tänään oli "vahdinvaihto" - palasin kotipiiaksi, kaupan kautta tietenkin. Vaan jääkaapissa odottikin yllätys, kilon mötkö naudan jauhelihaa - olinpas sitten unohtanut lykätä pakastimeen alkuviikosta pestiin lähtiessäni...

Ruokasuunnitelmat uusiksi! Kuka viitsii syödä kilon satsia murusoosia tai saavillista jauhelihasoppaa? Lihapulla-aineista uupuivat oleellisimmat elementit. Öyk, mureketta?? Ei mikään varsinainen suosikkini, edellisestä lihalötkön tuunaamisesta onkin kulunut jo jokunen vuosi, ehkä 10 tai hintsusti enemmän...

Mureketaikina:
2 dl korppujauhoja
4 dl ruokakermaa (4%)
sopivasti suolaa
reilusti mustapippurirouhetta
1 kg naudan jauhelihaa
1 iso sipuli pieneksi hakattuna
1 yksikyntinen valkosipuli silputtuna
Lisäksi:
muutama rkl pestoa
1 prk mustia oliiveja
4 pienenpuoleista tomaattia
juustoraastetta
lisää pippurirouhetta

- Tee mureketaikina tuttuun tapaan.
- Voitele iso Teema-vuoka reilusti pestolla.
- Läiskäise noin puolet jauhelihasta vuokaan, kippaa kasaan valutetut oliivit ja lätkyttele loput taikinat päälle.
- Lisää lihaläjän somisteeksi tomaattisiivut, juustoraaste ja myllystä reilu satsi pippuria.
- Uuniin 200 asteeseen noin kolmeksi vartiksi.

Juu, normaalisti en tällaistä täällä esittelisi, mutta kun Mies sanoi pöytään tullessaan:
"Ihan kuin täytekakku!"
... ja kun Pupunen ensin kieltäydyttyään maistamasta söi lopulta jättiannoksen ja kehui:
"Maistuu mainiolle! Äiti on hyvä nainen, minä rakastan äitiä! Ei ole possua, lehmä ammuu!"
... muutin mieleni.

Ja pakko myöntää, olihan se ihan hyvää!

Mutta ei ehkä enää kolmannella aterialla - sillä tätähän riittää!! Olisiko sittenkin puolikkaasta pitänyt tehdä se murusoosi...

12 kommenttia:

  1. Ainakin se näyttää ja kuulostaa namilta!!!!!! Ihanaa, joku muukin sanoo vielä murusoosi :-D Sanotko mokkoo kans?

    VastaaPoista
  2. Namskis....pitäiskin tehdä...ja kaalilaatikkoo kanssa....ja nyt tuli nälkä, keskellä yötä :/

    VastaaPoista
  3. Hyvältä näyttää ja voihan lopun valmiista murekkeesta pakastaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, en ikinä musta, että valmista ruokaa voisi pakastaa!!
      Tämä ei sitten loppujen lopuksi ehtinytkään kyllästyttää, maku vai parani kerta kerralta ja kaikki tuli syötyä viimeistä murua myöden, koirat eivät harmikseen päässeet apajille. :o)

      Poista
  4. Hitsiläinen, jos ruoalla saa rakkaudentunnustuksia, niin tämä resepti menee heti kokeiluun :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, Pupunen rakastaa rajusti melkein aina ruokaa saadessaan!
      Kysyy ensin, onko Äiti itse tehnyt, sitten varmistaa onko tehty hellalla, uunissa vai mikrossa. Mikroruualla ei rakkaudentunnuksia saa, liesi ja uuni saavat raskauden roihuamaan!! :oD

      Poista
  5. Nam. :P Ihana tuo päällis jutttu, täytyypi kokeilla. :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos herkkuohjeesta. Mukavaa adventtia!

    VastaaPoista
  7. Mureke menee aina. Tuunattua voisin myös kokeilla. Hauskoja noi murteet, meillä ei koskaan sanottu murusoosi, anoppini käyttää sitä sanaa, mutta perunamuusssia kotonani sanottiin mokoksi. Olin sen jo unohtanut, palasi muistiin Helmi Naisen kommentista.
    Totuus lasten ja miehen suusta, ei muuta kun toistekin kilon pötkäle jauhelihaa pakkasesta jääkaappiin ja meille sen jälkeen reseptit kiitos!

    VastaaPoista
  8. Kiits Helmi Nainen, Pepi, Onnenpähkinäinen, Rva Kivitikka, KataMaria, Satu ja KässäRitu! :o)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!