Lukijat

torstai 12. maaliskuuta 2015

Eka etiopialainen

No niin, tekaisinpa sitten minäkin elämäni ensimmäisen Etiopia-nutun!!

Rehellisesti sanoen en ole ollut nutuista kovin innostunut, 
työ on teknisesti täysin mielenkiinnoton ja 
valmiita töitä harvemmin voi järin kauniiksi väittää.

MariJ:n Paastohaasteen merkeissä kuitenkin halusin jatkaa!

Villasukat eivät nyt isommin innosta,
eikä pipolankojakaan löydy jemmoista.
Nalle-kori tursui yli äyräiden 
ja kun nuttuidea kuitenkin on mitä hienoin,
päätin edes yrittää!

Väreiksi valikoitu vihreä yhdistettynä Taikaan.

Neuloessani mietin ohjeen oikeellisuutta 
(Langanpäitä-blogin ohje pyöröpuikolle) -
miellän keskoset maitopurkin kokoisiksi,
mutta tuntui kuin puikottelisin nuttua käyneelle Mehukatti-pönikälle.

Olin väärässä, koko on oikein hyvä.
(Langanmenekki 76 g, kolmosen pyöröillä.)

Olin väärässä myös tekemisen mielekkyyden suhteen! 

Pätkävärjätyssä Taikassa on tismalleen samaa yksivärisen vihreää,
 mikä teki väriraidoista hauskan rikkonaisia (3 krs Taikaa, 2 vihreää),
ikään kuin raidat olisivat paikoin kulahtaneeet.

Oli vähälle, etten tehnyt pitkähelmaista kastemekkoa,
niin innostuin raidoista!

 Ehkä ne hinnoitteluvirheelliset Taikat osuivatkin silmiini juuri siksi,
että olivat nuttuihin tarkoitetut??

* * * * *
 

Nuttuprojekti sai alkunsa sadekaudella 2008, kun Etiopiassa, Airan sairaalan synnytysosaston henkilökunta pyysi Suomen Ev. Lut. Kansanlähetyksen lähetystyöntekijää, euralaista diakonissaa Pirkko Tuppuraista, voisivatko suomalaiset keksiä heidän pienille keskosilleen jotain lämmintä vaatetta, että keskoset selviäisivät sadekauden.

Syksyllä 2009 projektiin tuli mukaan Etiopian suurin sairaala, yliopistollinen keskussairaala Black Lion. Sen synnytysosaston johtaja, tohtori Mahlet Yigeremu arveli, että nutun saaminen voisi tuoda äitejä synnyttämään sairaaloihin koulutetun henkilökunnan avustuksella, mikä oli mm YK:n Millenium tavoite. Vain 8 % etiopialaisista naisista synnyttää sairaalassa. Vuosittain Etiopiassa syntyy noin 2.9 miljoonaa vauvaa. Suomalainen äitiyspakkaus luotiin aikoinaan ensin hyväntekeväisyyspakkauksena köyhille perheille ja vuonna 1939 sen tarkoituksena oli innostaa suomalaiset äidit neuvoloihin turvallisen raskausajan takaamiseksi, joten Tohtori Mahletin ajatus oli aivan sama.  

Jokainen nuttu on tärkeä - juuri se voi pelastaa pienen vastasyntyneen elämän!

13 kommenttia:

 1. Moikka! Hieno asia. Luin tuosta viime syksynä, silliin knävi mielessä, että itsekin voisin osallistua. Mutta nyt teen kaksi omaa käsityötä ensin valmiiksi, ehkä sen jälkeen. Hyvä tietää, että tätä kautta löytyy linkki, josta voi sitten kysellä tarkemmin osoitetta mihin valmiit pestyt nutut toimitetaan.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuttu on hyvä automatkaneule repsikalle - saa keskittyä maisemiin, kun työtä ei tarvitse silmäillä! :o)

   Poista
 2. Tulipas hieno! Minullakin on ollut ajatuksena kokeilla tuota joskus, mutta on jäänyt. Saisikohan nyt uutta intoa?

  VastaaPoista
 3. Aivan ihana nuttu, jatka vaan niiden neulomista! :) Tietääkseni nuttuja annetaan Etiopiassa muillekin kuin keskosvauvoille, mutta siellä on niin paljon aliravitsemusta, että täysiaikaiset vauvatkin syntyvät varmasti pienempinä kuin täällä Suomessa. Nutuissa on tarkoituksella tuollainen joustavampi malli, että se mahtuu vauvalle vähän pidempäänkin. Olen nähnyt kuvia vähän isommistakin vauvoista, jotka edelleen käyttävät synnytyssairaalassa saamaansa nuttua! Aluksihan se vauva uppoaa nutun sisälle kokonaan, isommalla vauvalla se lämmittää sitten pelkkää ylävartaloa, mutta on tarpeellinen silloinkin. Siellä kun ne vuoden ikäisetkin ovat vielä aika heiveröisen kokoisia.

  Minusta etiopianuttujen neulominen on ihanaa! Ne ovat mukavan "aivotonta" neulottavaa, usein otan nuttuneuleen mukaan elokuvateatterissa neulottavaksi (tai usein ja usein - käyn elokuvissa noin kerran vuodessa...), niihin saa upotettua mukavasti langanjämiä, varsinkin raitalangoista on kivempi neuloa nuttuja kuin sukkia, kun ei tarvitse yrittää tehdä toista samanlaista. :) Toivottavasti sinäkin jäät niihin koukkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, malli on sellainen, että sopii pitkään päälle, varmaan jopa 3-vuotiaaksi. Kivahan se on, kun käyttöikä on pitkä - täällä kun vastasyntyneiden vaatteet jäävät pieniksi jo parissa kuukaudessa!

   Poista
 4. suloinen idea...täytyypä tuupata korvan taa...

  VastaaPoista
 5. Kaunis nuttu. Minulla on yksi punainen valmiina jo muutaman vuoden takaa.... pitäisiköhän littyä mukaan haasteeseen.. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti mukaan, vielä on monta viikkoa aikaa neuloa vaikka nutulle kaverikin! :o)

   Poista
 6. Kaunis nuttu! Näihinkin voi hurahtaa, mulla taitaa olla aina meneillään yksi nuttu. Ne voivat välillä kestää kauan ennen kuin valmistuvat. Silloin kun tarvitsee neuletta, joka ei saa viedä katsetta koko ajan, siis ovat "aivontonta" neuletta parhaimmillaan. Tarpeen ovat. Tosiaan kaikki kerännöttösetkin saa uppoamaan näihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan mainio jämäneule, jos tekee paljon ohuista langoista. Meitsi on niin jumiutunut Seiskaveikkaan, että nuttujämiä ei kauhean paljon kerry. Pitäisiköhän alkaa tehdä ohuempia sukkaisa...? ;o)

   Poista
 7. Kiitos KässäRitu, Anniina, MariJ, Pepi, Eija, IsoGnu, Tilkkureppu ja Kisa! :o)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!