Lukijat

sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Korona-aikaan

Niin moni asia on niin toisin kuin vielä hiihtolomien aikaan. Silloin vielä reissattiin, kyläiltiin, harrastettiin - ei huolen häivää huomisesta.

Meillä toki arki on muuttunut vähemmän kuin monella muulla. Käymme molemmat edelleen työssä, koronan vuoksi ei etätöitä, ei lomautuksia eikä irtisanomisia - ainakaan toistaiseksi. Miehen työajat ja -reitit ovat muuttuneet. Omat palaverit hoidetaan Teamsilla, asiakkaita kontaktoin vain puhelimitse. Voisin ihan hyvin työskennellä etänä, mutta koska olen lähes ainoana paikalla, olen lähitöissä oikein mielelläni. Itseni tuntien työpaikkatyöskentely sopii minulle paremmin - työt tehdään töissä, kotona ollaan vapaalla (oli aika, jolloin olin töissä ja kotona lähinnä vain töissä). Pupunen käy edelleen lähiopetuksessa. Ei kuitenkaan enää bussilla väistotiloissa vaan läheisessä "pääkoulussa", nyt siellä on tilaa yllin kyllin.

Arvostan Pupusen opettajia suuresti, he tekevät hyvää ja hienoa työtä! Etäkoulunkäynti sai opettajien arvon kohoamaan sfääreihin: jos yhden lapsen opettaminen on niin työllistävää kuin pari päivää Pupusen kotiopetuksessa, mitä se onkaan 20 muksun kanssa!? Olen kiitollinen, että Pupusen oli mahdollista palata "oikeaan kouluun". Se oli myös Pupusen oma tahto, sille pantiin paljon painoa, kun päätös asiasta tehtiin.

Harrastukset tietty siirtyivät myös etämoodiin. Pupunen kävi Tanssiopistossa kolmesti viikossa, Musiikkiopistossa kahdesti, kerran viikossa hiihtokoulussa. Lumitilanteesta johtuen hiihto oli helppo lopettaa. Tanssin ja musiikin välillä oli pakko tehdä priorisointia: kun koulukin alkoi etänä, kaikkea oli ihan liikaa! Tilanne toki helpottui Pupusen palattua lähiopetukseen, mutta yhteisellä päätöksellä oli jo ehditty sopia, että tanssit on tältä keväältä tanssittu. Pianotunnit ja musiikin teoria jatkuvat videopuheluiden välityksellä.

Kavereita ei tavata kuin koulussa. Koulumatkoilla pitää pitää turvaväli, jos jonkun kanssa kuljetaan yhtä matkaa. Yksikään kaveri ei tule visiitille eikä kenenkään kotiin mennä leikkimään, vaikka kutsu kävisikin.

Kaikki isovanhemmat ovat 70+. Äiti, Pupusen Mummo, on vapaaehtoisessa karanteenissa Sisaren kanssa, eivät ole käyneet kotipihaa pidemmällä viikkokausiin. Faari on "vankina" hoivakodissa. Mökille ei nyt mennä, koska appivanhemmat eivät kuitenkaan malttaisi olla omaltaan pois, jos olisimme paikalla. Mökit ovat siis samalla tontilla, sauna on yhteiskäytössä. Eikä kai valtiovallankaan taholta mökkeily ole kovin suositeltava viihdyke näinä aikoina...

Ruokakaupassa käydään mahdollisimman harvoin, kertakäyttöhansikkain. Surffailen nettikaupoissa, mutta en tilaa mitään. Paikan päällä hypistely on oleellinen osa ostotapahtumaa: haluan todentaa laadun, värin, ominaisuudet omin silmin ja hyppysin, tutuistakin tuotteista. Rautakaupassa on käyty, samoin kirjakaupassa ja valaisimia haettu Ikeasta, ei paljon muualla.

Kotona aika ei käy pitkäksi, vaikka sukankutimet eivät nyt houkutakaan. Lueskellaan, katsellaan telkkaria (tarjonta on ala-arvoista, paitsi Sohvaperunat), pelataan lautapelejä, järjestellään hiljaksiin nurkkia. Nyt on ollut aikaa myös bloggailuun... Mies laittoi kaikkien fillarit kesäkuntoon, olemme tehneet pieniä pyöräretkiä. Pihapuuhat eivät isommin houkuta, kylmää ja tuulista, luntakin vihmoo.

Ensi viikon olen lomalla, vuoden 2019 lomat suositeltiin pitämään pois ennen uuden lomakauden alkua. Toivottavasti lämpenee, grillikatos olisi kiva laittaa vapuksi kuntoon. Tai sitten vaan löysäilen, makaan softalla ja luen dekkareita... Miehelle kerroin "lomapakosta", kehoitti spontaanisti lähtemään viikoksi lämpimään ennen kuin muisti tilanteen - juu, nyt ei onnistu eikä innosta!

Jos tilanne jatkuu pitkään, grillikatos toiminee kesämökkinä, piha puuhamaana. Yhteistäkään kesälomareissua ulkomaille ei nyt suunnitella, vaikka tilanne ennen lomia laukeaisikin. Kotimaanmatkailua mielissä, jos vaan kesäksi kohteet taas aukenevat. Luulen, että moni muu on ajatellut samoin. Tulevaisuus voi olla hohdokas niillä matkailualan yrityksillä, jotka koronakriisistä selviävät. Toivottavasti selviävät!

Se lienee varmaa ettei mikään ole koronan jälkeen enää ennallaan, arki muuttuu monilla pysyvästi. Hidastaminen on tehnyt myös hyvää, jos osaa nauttia pienestä.

NAUTITAAN KEVÄÄSTÄ,
kaikesta huolimatta.

14 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä monin tavoin kummallista aikaa... Toivottavasti kaikki normalisoituu mahdollisimman pian. Tsemppiä sinne!

    VastaaPoista
  2. Onneksi ihmiset osaavat vielä järjestää asiansa "kiertoteitse" ja viihdyttävät itseään kotona. Vähän surettaa ne ihmiset, jotka eivät keksi tekemistä, tai keillä ei ole ketään läheisiä.
    Kotikoulu on varmaan ihan kamalaa...vanhemmille..voin kuvitella..
    Minullakin on kohta eka kesäloman lomapätkä, toukokuun alussa. Mikäli sen saa pitää. Meillä on nyt työvelvoite ja pomo voi perua loman tai kutsua kesken töihin. Onneksi ainakaan vielä ei oo näin käynyt, vaikka meillä on ollu vajetta tekijöistä jo paljon ennen koronan alkuakaan. Näköjään asiat vaan järjestyvät. Luotetaan siihen ja eletään rauhassa eteenpäin.

    VastaaPoista
  3. Korona on koko ajan mielessä ja silti sen välillä unohtaa. Minäkin välillä erehdyn sanomaan, että lähdetään. Viimeksi ehdotin naapurin kokolle menoa, kun näkyi pääsiäisenä savua pellolta. No ei ehkä kuitenkaan. Mukavaa lomapätkää sinne kevään keskelle :)

    VastaaPoista
  4. Kotoilun merkitysvon kasvanut. Uusien asioiden äärellä on pitänyt oppia ja opetella käytänteet.
    Matkailu kotoa töihin on luxusta, työt jatkuvat vielä.
    Pysykää terveinä ja nautinnollista sohvalomailua.

    VastaaPoista
  5. Jotenkin hankala kuvitella ihmisiä, jotka eivät viihdy omassa seurassaan tai keksi mitään tekemistä. Pahoittelut sellaisille! Minullahan on miesystävä jakamassa kotoilua, mutta voisin kyllä olla yksin Omassa Kotonakin. Hommat ei lopu kummassakaan paikassa; on siivoilua, lankoja, Tv. Jos ei tykkää lukea kirjoja, niin netti on pullollaan luettavaa ja selattavaa. Kukin tavallaan.
    Toki harmittaa tilanteesta johtuen peruuntunut Kreikan reissu ja harmittaa, etten voi lähteä äidin luo Rovaniemelle. Molempiin uskoisin pääseväni vielä joskus kuitenkin.
    Anteeksi jos kommenttini oli turhan kärkäs.
    Aurinkoista ja mieluisaa lomaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kärkäs ollenkaan! Onhan se mielikuvituksen puutetta, jos ei mitään tekemistä keksi! :o)

      Poista
  6. Kotona työskentely ei oikein ole kivaa, tuntuu kuin olisi koko ajan töissä. Mutta säästyypä aikaa työmatkoista. Lapselle on varmasti mukavaa, kun saa käydä koulussa, näkeehän siellä kavereita.
    Hyvää, erilaista lomaa sinulle!

    VastaaPoista
  7. Nyt Korona-aikana pitäisi todentotta panostaa ohjelmatarjontaan! Uusintoja on katseltu ihan tarpeeksi. 😶

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä alkaa kyrsiä, kun viidennen kerran katsoo samaa Kotoisaa tai Huvilaa ja huussia tai Super Nannya saman viikon sisällä...

      Poista
  8. Eipä tällaiseen korona-aikaan osattu varautua ainakaan täällä, mutta hyvin ollaan kuitenkin sopeuduttu ikäihmisten karanteeniin. Mökille mies tosin tuntui kaipailevan, mutta kun on niin kaukana ja "väärässä" kunnassa, niin viihdytään kotona. On itsestä kiinni, mitä puuhaa. Minä mm. luen kirjoja tai kuuntelen äänikirjoja, ratkon ristikoita ja nyt taas voin tehdä hiljalleen käsitöitäkin. Ikkunasta voi seurata lintujen ja eläinteen puuhia, kun koti on metsän reunassa. Ei sitä ihminen paljon tarvitse, kun hakee pienistäkin asioista ne mukavat puolet.

    VastaaPoista
  9. On tämä poikkeuksellista aikaa. Hyvää keväistä lomaa sinulle!

    VastaaPoista
  10. Oi mitkä ihanat kissakivet tässä vikassa kuvassa. Juu, korona-aika on erilaista vaikka ihan samanlaista eloa itsekseni elän kuin ennenkin. Kaupassa käynnit tietty harvemmin. Kirjastosta lainattu kirjapino on luettu, pitää ruveta nyt lukeen Suomen runotarta kun muuta ei hyllyssä lukematta ole. Telkkariohjelmia katson Areenasta, petyin ku viimeks ei tullutkaan Sohvaperunoita! Miksköhän. Se on ainoa hauska ohjelma.
    Hyvä ku Pupusen koulu sujuu nyt tuolleen. Ja kyllä se tanssi sit taas edistyy ku siihen pääsee jaloiksi syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissakivet ovat Äidin maalaamat. Pikkuisen on jo paahde ja pakkanen purreet, olleet säiden armoilla kymmenisen vuotta... Mutta tykkään niistä kovasti myös!

      Poista
  11. Kiitos Hensku, Sartsa, Johanna, Terhi, Stansta, Marle, Mia, Matleena, Tilkkureppu ja KristiinaS! :o)
    Kotona on vaan niin ihanaa!!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!