Lukijat

maanantai 18. marraskuuta 2013

Kuin ensimmäistä päivää

Appivanhemmilta joululahjaksi saadut teatteriliput uhkasivat mennä päiväysvanhoiksi. Kirjoitin Miehelle listan, josta selvisivät vapaapäivät, hirvestykset, kurssit ja muut riennot ja pyysin poikkeamaan Liparissa. Lisäohjeistuksena oli, ettei sitten mitään Eila Roinetta.

  Mies palasi "kuin ensimmäistä päivää", Eila Roineen kera.

 
"Anna Krogeruksen palkittu näytelmä kertoo Lepolan hoitokodin värikkäästä arjesta. Se on hulvattoman rempseä ja syvästi inhimillinen kuvaus resurssipulasta, pätkätöistä, ennakkoluuloista ja tehokkuuspakosta. Musertavien vaatimusten keskellä hoitokodin asukkaiden ja hoitajien välillä elää kuitenkin vahvana ystävyys, kunnioitus, kohtaaminen ja huolenpito.  
"Toisesta ihmisestä huolehtiminen on suuri kutsumus. Onneksi olkoon. Teidän hoitoyksikkönne on valittu ehdolle valtakunnalliseen vanhustenhuollon huippuyksikköohjelmaan."
ANNA KROGERUS (s. 1974) kirjoittaa herkkiä ja monitasoisia, syvälle ihmisen sisään meneviä näytelmiä, jotka tasapainottelevat ahdistuksen ja riemun välillä. Krogeruksen tarkka ihmiskuvaus ja teatterin keinojen oivaltava käyttö tekevät hänen teksteistään helposti lähestyttäviä ja antoisia näytellä."
... lupasi TT:n kotisivu.

No juu. Esitystä kuvaa parhaiten sana PUOLIVILLAINEN - ei oikein komediaa muttei myöskään kunnolla kantaaottava. Jotenkin tuli tunne "ajankohtainen aihe, helpolla rahat pois, nythän on sote-uudistus tapetilla ja pikkujouluaika sosiaalipuolen väelläkin". Tai sitten kyse oli Superin tai Tehyn tilaustyöstä, kiireessä kirjoitettu ilman isompia intohimoja.

Ei esitys huono ollut, mutten nyt menisi isommin kehumaankaan. Huonompiakin olen nähnyt - ja paljon parempia. Ihan kelpo 2½ tuntinen, en haukotellut kertaakaan, en vilkuillut kelloa ja hörähtelinkin tasaisin väliajoin. Jotain silti puuttui. Jotain oleellista. Ja vastaavasti ihan ylimääräistäkin oli, turhia elementtejä: nykytanssikohtaus ja räppiesitys - halpahintaista täytettä.

Hyvästä ja mielenkiintoisesta aiheesta olisi saanut niin paljon enemmän irti. Nyt jäi vähän tyhjä ja typertynyt olo.

Hah! Mutta arvatkaapa mitä!!?? Ihan parasta näytelmässä oli Eila Roine!!

Kuvat: Harri Hinkka, Tampereen teatteri

15 kommenttia:

 1. Hih :-D Niin se mies tuntee vaimonsa ;)

  VastaaPoista
 2. En ole Eila Roinetta nähnyt livenä, mutta Pikku Kakkosessa hän on minusta jotenkin ärsyttävä, tuntuu kuin olisi koko ajan hirveän vihainen lapsille, vaikka hänen kaiketi pitäisi olla jonkinlainen isoäitihahmo. No, meillä ei enää lapset jaksa katsella Pikku Kakkosta (kuopuksestakin huomasi aikoinaan, että Eila-mummon juontopäivinä varsinkin meni tv mieluummin kiinni...), niin ei ole tarvinnut häntäkään enää kuunnella. Vaikka varmasti hyvä ja arvostettu näyttelijä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Heikki ja Kaija - se jatkuvasti kätisevä Heikki-paran kiukkuinen eukko on jäänyt lähtemättömästi mieleeni - eikä Pikku-Kakkosen mummu sitä kuvaa myöhemminkään muuttanut... :o)

   Poista
 3. En tiedä miksi ilmassa on kyllästymistä, minäkin kävin kavereineni kanssa katsomassa Showhat standupin, mutta ei vaan iskenyt. Ihan pelotti, että olen menettänyt huumorintajuni ja nauruhermoni, kun juttu ei vaan iskenyt. Niin kulunutta juttua matkia Tina Turneria...tai sitten olen vaan kyynistynyt.
  Eli hyvä jos löysit näytöksestä jotain hyvääkin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai ne nyt ENÄÄ sitä samaa settä esitä, jonka näin jo kohta (tai ehkä jo yli) 10 vuotta sitten??? Olisikohan aika uudistua...!!?? APUA!

   Poista
  2. Esittää ne :-)
   Siellä kuulin, että niillä oli menossa jokin 15v. juhla.....

   Poista
 4. Ehkäpä se vaan joskus menee niin että elämä itsessään on niin mukavaa ja hauskaa ja kivaa, että ei "tehty" huvitus enää olekaan niin huvittavaa :)

  VastaaPoista
 5. Tulipahan liput kuitenkin käytettyä eikä kesken esityksen tarvinnut poiskaan lähteä. Minusta kyllä tuntuu, että tähän pimeään vuodenaikaan kunnon komediapläjäys olisi paikallaan ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkujouluaikaan oikein odottaa kunnollisia, nauruhermoja hytkyttäviä esityksiä! :oD

   Poista
 6. Katsoin tuota otsikkoa, että miten on noin tutun näköinen, missä olen tuon nähnyt? No, juuri eilen tuli postitse Kuopion kaupunginteatterin ensi kevään ohjelma, ja siellähän on tuo sama näytelmä! Käsikirjoittaja on näköjään Kuopiosta lähtöisin. Meillä ei kyllä ole Eila Roinetta, joten kannattaneeko tuota nyt sitten täälläpäin mennä kattomaankaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iiiik, en kai pilannut tulevaa teatterinautintoa etukäteen? Voi se ihan hyvä olla kuitenkin... ;o)

   Poista
 7. Kiitos Pohdiskelija, MariJ, Rva Kivitikka, Pepi, Tao ja Oikku! :o)

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!