Viime vuonna Fazer julkaisi Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi piparipurkin.
Lykkäsin juhlapurkin Veljentyttö Vanhemman yo-lahjan sisään - mustutukseksi valkolakin saantivuodesta. Itselleni en kuitenkaan hankkinut, vaikka vähän muumi-höpsähtänyt olenkin ja vielä vähän enemmän peltipurkkipöhelö. Syitäkin oli ihan kolmin kappalein:
- Vaaleansininen on inhokkini, umpimielinen epäväri.
- En olisi jaksanut kuunnella Miehen narinaa turhasta peltiromusta.
- En erityisemmin välitä pipareista, en varsinkaan mitättömän näköisistä.
No, Pupunen sai kaveriltaan synttäreillään keltaisen 70-vuotispurkin. Ensimmäinen muumikirja "Småtrollen och den stora översvämningen" julkaistiin 1945.
- Keltainen on oikein vinkeä väri, vaikken muuten siitä suuremmin perustakaan.
- Mies aloitti tutun narinan keltaisestakin, joka loppui välittömästi alkuperän selvittyä.
- Pipareille on menekkiä ilman omaakin panostusta.
Leffa-illan innoittamana hankin siis viimein tuon sinisen, sattui löytymään sopivasti -30% hinnoiteltunakin. Suurempi syy oli kuitenkin keltaisen purkin merkintä 2 - mahtaisikohan vielä joskus tulla kolmas, neljäs, viideskin...??
Yhdeksän vuosikymmentä yhteistyötä
Tove Janssonin pitkä yhteistyö Fazerin kanssa sisälsi niin mainosten piirtämistä kuin pakkausten kuvittamistakin. Ensimmäinen maininta Tove Janssonin ja Fazerin yhteistyöstä löytyy vuodelta 1937, jolloin Jansson on muistiinpanojensa mukaan tehnyt ”koristeen Munkkiniemen Fazerille”. Kyseessä on Helsingin Munkkiniemessä edelleen sijaitseva Kalastajatorppa, joka oli Fazerin omistuksessa vuosina 1935-1952. Perimätiedon mukaan Jansson asui Kalastajatorpalla ja koska uransa alkuvaiheessa hänellä ei ollut aina varaa vuokraan, hän maksoi asumisestaan maalauksilla. Kalastajatorpalla on edelleen Janssonin maalauksia sekä yhdessä huoneessa Tove Janssonin maalaama tapetti.Tove Jansson työskenteli ruotsinkielisessä pilalehti Garmissa 1940-luvulta aina lehden lopettamiseen asti vuoteen 1953. Tuona aikana hän piirsi paitsi kuuluisiksi tulleita ja kantaa ottavia kansikuvia ja pilapiirroksia, myös mainoksia lehteen. Yksi Janssonin piirtäjäkollegoista oli Hjalmar Hagelstam, Karl Fazerin vävy. Tove Jansson piirsi 1950-luvulla Fazerille ainakin neljä Garmissa julkaistua mainosta; kaksi joulumainosta, yhden kesämainoksen ja yhden pääsiäiseen ajoittuvan Mignon-munamainoksen. Kaikissa näissä kuvissa seikkailee tuolloin jo tutuksi tullut muumihahmo. Alun perin Niisku-nimellä tunnetusta muumihahmosta tuli 1940-luvun alkupuolella Tove Janssonin signeerauksen ohella kuvien tekijämerkki. Fazer liittyi myös Tove Janssonin yksityiselämään. Janssonin kesäpaikassa Klovharussa Pellingin edustalla sijaitsevassa saaressa vierailleet ovat kertoneet, että mökissä oli tarjolla Fazerin makeisia, yleensä Mariannea tai Liköörikonvehteja. (Lähde & kuva: Fazer)
Ensimmäiset Fazerin Muumi-tuoteperheen makeiset tulivat myyntiin vuonna 1957. Tove Jansson suunnitteli ainakin pienen pastillipötkön kääreen ja paperisen karamellipussin. (Lähde & kuva: Fazer)
PS. Muista arvonta!
Muumit ja Fazer; kumpikin klassikoita :-)
VastaaPoistaMä sorruin keltaiseen, ihan purkin vuoksi. Keksit eivät olleet hyviä.
VastaaPoistaHmm, pitäisiköhän sittenkin nuo purkit ostaa...
VastaaPoistaKiitos Onnenpähkinäinen, Terhi ja Eija! :o)
VastaaPoista