Lukijat

maanantai 16. helmikuuta 2015

Leffa-ilta


Muumit Rivieralla -dvd ilmestyi kauppoihin keskiviikkona 11.2.
Kuinka ollakaan, Mies soitteli heti tuoreeltaan Kampin Anttilasta:
- Täällä on Muumit Rivieralla -dvd:t 12,95 €, ostanko?
- Ostat tietysti!
- Jaha, selvä, moi!

Huomionarvoista tässä on:
a) En ollut maininnut asiasta etukäteen (edes tiennyt, koska dvd julkaistaan)
b) Mies INHOAA Muumeja (tai ainakin väittää inhoavansa).

Sunnuntai-iltana vietettiin kotoista perheleffailtaa.
Sohvapöytä lastattiin Muumi-limpparilla, Muumi-kekseillä ja Muumi-lakuilla,
unohtamatta pakollista pop cornia.

Tove 100 -merkkivuotta juhlistettiin Muumit Rivieralla -elokuvan merkeissä lokakuussa. Se on suomalais-ranskalainen perinteisellä animaatiotekniikalla toteutettu yhteistuotanto (ohj. Xavier Picard ja Hanna Hemilä), jota valmisteltiin liki viiden vuoden ajan. Elokuva perustuu Tove Janssonin alkuperäiseen Muumiperhe Rivieralla (ruots. Familjen lever högt)  -sarjakuvaan, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1955. Tarina pohjautuu Toven ja hänen äitinsä Rivieran loman kokemuksiin.

 
Niiskuneiti on haikaillut pääsevänsä matkoille, niinpä Muumit, Niiskuneiti ja Pikku Myy päättävät lähteä seikkailulle merelle. Henkeäsalpaavan myrskyn jälkeen heidän veneensä päätyy Rivieralle, missä he majoittuvat Le Grandin kuninkaalliseen sviittiin. Muumipappa alkaa käyttää nimeä de Muumi ja pääsee piireihin.

Niiskuneiti on imarreltu kosmopoliitin playboyn liehittelystä. Pinnalliseen elämänmenoon ja glamouriin tuskastunut Muumimamma muuttaa mustasukkaisuuden kourissa kamppailevan Muumin kanssa asumaan perheen vanhan veneen alle. Ensimmäistä kertaa perheen yhtenäisyys on vaakalaudalla.

Muumit Rivieralla -elokuva on myyty jo lähes 40 maahan. Mikäs ihme se on - parhaimmillaan Muumi ilmestyi 20 miljoonalle päivittäiselle lukijalle neljässäkymmenessä maassa, 120 eri lehdessä. Aikuisille suunnattua sarjakuvaa julkaistiin 20 vuoden ajan (1954 - 1975)!!

Menestynein suomalainen vientituote??

Mitäkö tykkäsimme?

Mies: "Olihan se mielenkiintoinen, erilainen kuin odotin" [Mitä odotit?] "Enemmän aikuisviihdettä." [????] "No aikuisempaa viihdettä." [No oliko se hyvä vai huono?] "Kyllä se hyvä oli, erilainen muumi-elämys." [Mikä parasta?] "Ihan hauskaa tilannekomiikkaa." [Arvosana?] "8½, ei se nyt mitään Kaurismäkeä ollut!"

Minä: Tykkäsin lumoavasta värimaailmasta, tykkäsin Tovemaisista, enemmän originaaleista kuin japaninpyöreistä hahmoista (Miehestä olivat "kolhon näköisiä"), tykkäsin hyväntahtoisesta ja vilpittömästä muumi-ideologiasta. Vuoden päivittäin Muumeja kuunneltuani kaipasin Ylen tv-ääniä, erityisesti naisnäyttelijöitä: Elina Salo (Pikku-Myy), Ulla Tapaninen (Muumimamma) ja Aila Svedberg (Niiskuneiti) ovat ainoat uskottavat muumittaret. Dvd:n extrat "pakkopullaa", täysin turhia ja mielenkiinnottomia pätkiä (lukuunottamatta niitä, joissa mukana Toven veljentytär Sophia Jansson). Arvosana 9½.

Pupunen: "Tykkäsin!" Seuraavana aamuna teki aamupalalla listaa päivän puuhista: "Ensin katson Muumi-elokuvaa, sitten pelaan Angry Birdsiä, sitten menen luistelemaan. Tai pulkkamäkeen. Ei kun kelkkailemaan." Näin tapahtui, heti ensimmäiseksi katsoi leffan uudestaan - eikä vaatinut limpparia, keksejä eikä lakuja - mikä vakuuttavasti kertoo itse elokuvan olleen myös Pupusen mieleen!

(Kuvat: Kinosto)

PS. Muista arvonta!

4 kommenttia:

 1. Olen katsonut leffan kertaalleen, katson vielä uudelleen. Värit olivat tosiaan hienot ja erilaiset kuin yleensä muumeissa. Ääninäyttelijöistä en pitänyt.

  VastaaPoista
 2. Huomenta! Täältä ilmoittautuu toinen samanlainen kun miehesi. En liiemmin pidä muumeista, mutta katselen lasten seurassa ilman muuta. Mikä ihaninta, elokuvailta lasten kanssa. Ne on kivoja hetkiä lapsille. Jäävät mieleen pitkäksi aikaa, tykkäävät ja on kivaa perheen yhdessäoloa. Karkkipäivän karkit, mehua, hedelmiä ja vihanneksia pilkottuna. Olen sivusta katsonut sitä riemua. Ja aivan kuten sanoit, ei silti joka kerta tarvitse olla ne herkutkaan mukana. Mukavaa päivää teille!

  VastaaPoista
 3. Ihana varsinainen muumi päivä! Taidan kans haluta katsoa tämän muumi-leffan. :) Ja ehkä varastan tään muumi päivä idean! ;)

  VastaaPoista
 4. Kiitos LeeMar, KässäRitu ja KataMaria!
  Meillä on liki joka päivä Muumi-päivä, Pupunen katsoo dvd:itä. Tosin viime aikoina maailman vahvin nalle Bamse ja Katto-Kassinen ovat kirimässä aika liki... ;o)

  VastaaPoista

Kommentoimalla piristät päivääni, kiitos Sinulle!!