Lukijat

torstai 8. toukokuuta 2014

Torstain arkikuvahaaste 4/5 - SAFKA

Teen sapuskaa mielialan mukaan, intuitioon ja ruokakermaan luottaen.

Joskus saatan tehdä monen ruokalajin illallisen tavallisena arkipäivänä tai ihan fiiliksissä koko viikon safkat kerralla (tavallisimmin uuniruokia, tulevat samoilla sähköillä). Toisinaan (ennen Pupusta) taas saatoin tarjouksesta ostaa - lainkaan huonoa omaatuntoa tuntematta - kokonaisen kauppakärryllisen Kokkikartanon keittoja, joita syötiin vähintäänkin viikko joka aterialla ja joskus siinä välissäkin.
 
Eilen kerroin aamuherätysten vaikeudesta, se ei päde öisin (koska pääsen takaisin nukkumaan!!). Saatan hyvin nousta aamulla klo 4 pyöräyttämään perunamuusin ja jauhelihakastikkeen raikkaan salaatin kera, jotta Mies saa takuulla tuoreet eväät. Ja ihan yhtä helposti voin ostaa Miehelle evääksi päiväysalennettua eineslaatikkoa, jossa rasvaprosentit eivät takuulla ole suositusten mukaisia - ja unohtaa salaattipuolen kokonaan..

Kuva: YLE Arkisto
Tykkään leikkiä Kokkisotaa. (Muistaako kukaan enää kaikkien kokkiohjelmien äitiä???
Isoäidistä kaikki ovatkin takuulla kuulleet, sen verran puhuttelevia Vanamo ja Kolmonen kalevalaräysissään, perinnepuvuissaan, virsuissaan ja tuohikonteissaan olivat...)

Arkikuva 4/5
Kokkisota edellyttää, että on valmis unohtamaan keittokirjat ja että keittiön kuiva "perustarvevarasto" & säilykearsenaali ovat jonkinmoisessa kunnossa. Aika oudoistakin aineksista saa yhdisteltyä kelpo muonaa! Vain kerran olen epäonnistunut, Mies muistelee vankilasoppaa vieläkin väristen...

Arkikuva 4/5
Välttämättömyyksiä, joita pitää AINA olla kaapissa siinä määrin, ettei KOSKAAN viimeinen osu käsiin: maito, kahvi, suodatinpussit, ruokakerma, Blå Bandin -soosijauheet, täysinäinen pippurimylly ja sipuli. (Kuvasta pystyy päättelemään, ettei kahvi ole ollut hetkeen tarjouksessa! Nyt pitääkin äkkiä kipaista kahvikaupoille...). Näistä jos jokin uupuu, on katastrofi väistämätön!

 
Pupusen myötä olen koittanut panostaa enemmän alusta asti tehtyyn kotiruokaan, silti Lidl'n perunamuusijauhe on pelastanut monta päivää! Pupunen on integroitunut jo hyvin suomalaiseen yhteiskuntaan, tykkää karjalanpiirakoista, ruisleivästä, hirvenlihasta, mustasta makkarasta, kalasta (myös graavina), leipäjuustosta (juustoista ylipäätään, homeisistakin), sienistä ja marjoista, mämmi on ihan erityisherkkua! Toistaiseksi syömättä on jäänyt vain kotitekoinen hernekeitto ja pakasteherneet, myös Nalle-hiutalepuurot saavat yökkimään. Eineksiäkin tarjoan surutta, mutta katson tarkkaan suolapitoisuuden ja rasvaprosentit.

Arkikuva 4/5
Tänään Pupusen aamiainen koostui mämmistä vanhan ajan vaniljakastikkeella (loput tuokkoset vielä pitkällä päiväyksellä myynnissä eurolla!) ja banaanista, Mies syö aina arkisin mikropuuroa mehukeitolla, meitsille riittää 2 mukillista vahvaa kahvia ja sämpylä (mieluiten Sinuhen rouhesämpylä appelsiinimarmedalilla, lempeä alku päivälle).

 
Lounaaksi Pupunen sai eineskeiton ja jälkkäriksi hunajamelonia, Mies söi eineslaatikkoeväitä ja meitsi jugurttia myslin kera sekä banaanin. Omatekoisia mehuja ja hilloja syödään päivittäin niin kauan kun niitä pakastimessa vain piisaa.

Arkikuva 4/5

Päivän pääateria syödään Miehen palattua töistä (ihan just nyt kohta), broilerpataa. 

Ohje omasta päästä:
oliiviöljyä
600 g maustamattomia broilersuikaleita
reippaasti chilirouhetta (maustepurkista)
Seltin-suolaa
roiskaisu ruokosokeria
3 sipulia
1 yksikyntinen valkosipuli
=> paista ensin suikaleet ja sipuli öljyssä, lisää valkosipuli ja mausteet, hauduttele vielä
1 l vettä
1 kanalimikuutio
1½ dl Myllyn paras kaura+riisi (kun ei paketista enempää herunut)
1½ dl pitkäjyväistä riisiä
5 porkkanaa ohuina siivuina
(olisin lisännyt vielä papuja, mutta olivat loppuneet niin pakastimesta kuin säilykehyllystänikin)
=> keitä riisit, lisää puolivälissä porkkanat
purkinloppu jalopenoja (8 kpl)
=> yhdistä kaikki ja laita tarjolle

Äsken esimaistelin, ei hassumpaa.

Arkikuva 4/5
Koirien ruokatarjonta on tasalaatuisempaa, mutta siitä vastaakin Mies! Hankkii aina kerralla isomman satsin kuivamuonia ja kokkisotii niistä erilaisia yhdistelmiä. Niin ovat piskit tottuneet eläinruokakaupan sapuskaan, että jos joskus tarjotaan marketmuonaa, jää koskemattomana kuppiin.

Ja tokihan vanhat koirat ansaitsevat päivittäin muutaman ylimääräisen herkkupalankin, tavallisimmin Pupusen tarjoilemina. Luiden kaluamisesta on sen sijaan jo pitänyt luopua, vanhojen vatsat eivät enää kestä - viikonloppuisin saavat hyvitykseksi hirvenmaksaa, -sydäntä tai jotain muuta metsäistä herkkua.

Epäilenkin, että tässä taloudessa koirat syövät paremmin kuin kaksijalkaiset...

* * * * *

Tänään haasteen saa Rva Kivitikka, opiskelu lie tuonut ihan uudenlaiset kuviot arkeen. :o)
Jä jälleen oman fiiliksen mukaan - eihän arkea kannata ylimääräisellä kuormittaa, jos opiskeluissa on jo tarpeeksi.

7 kommenttia:

  1. Olipas kivaa luettavaa...:) Totuudenmukainen kirjoitus. Yksi päivä Turun Sanomissa oli kuva blogikirjoittajasta...oli laittanut blogiin kuvan lipastosta ja sen päällä olevista tavaroista....muu koti olikin sitten hämähäkkienseittien peitossa, verhot roikkuivat ja kirjoittaja makasi sohvalla...siis tää oli pilakuva..:DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;o)
      Arvelisin, että totta ainakin toinen puoli monella bloggaajalla... ;o)

      Poista
  2. Herttileijaa, millaisessa ojennuksessa kuiva-aine/kahvilaatikkosi on! Omaani en kehtaisi esitellä missään, pitäisiköhän siivota se. :D Taidan varastaa ideasi ja hankkia muovilaatikoita, jotka jotenkin rajaavat isoa lootaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laatikot on helppo pitää järjestyksessä, kun valkkailee kaupan hyllystä saman kokoisia paketteja, joista saa muodostettuja nättejä rivejä. ;o)

      Poista
  3. Ihanan järjestyksessä ja hyvissä, tilavissa laatikoissa kuiva-aineesi ovat!

    Olen nyt ikävä ihminen, enkä tällä kertaa ota haastetta vastaan. Meillä arki on tosiaan NIIN arkea, että siitä ei saa juttua revittyä millään.
    Kiva kuitenkin lukea muiden postauksia!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Irmastiina, Tiinatei ja Rva Kivitikka! :o)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!