Lukijat

perjantai 14. maaliskuuta 2014

Kellastuneita muisteloita

Kauppareissulla ostoskärryyn päätyi uudistunut lehti Uusi koti (joka ei aiemmalta nimeltään ollut suinkaan Vanha koti vaan Hirsitalo), lähinnä hinnan houkuttamana (1,95 €).

"Keltainen valaisee kodin.
Keltainen on yksi tämän vuoden trendiväreistä sisustuksessa. Tummien pintojen rinnalla keltainen näyttää hämmästyttävän tyylikkäältä ja jopa lämpimältä, vaikka keltainen tunnetaan halpana huomionherättäjänä ja petollisen rakkauden symbolina."

Lehden kuvia katsellessani koin jonkinlaisen kellastuneen flashbackin! Mieleeni palautui taannoisen lähiökolmioni olohuone ja eteinen, keltaisella kyllästetyt - tai ainakin tapetoidut. Olisikohan siis syynä tämän(kin) kevään trendiväriin innostumattomuuteen taannoinen omaehtoinen yliannostus?

Pakko oli kaivella esiin etuovi.comista printattu asuntomyynti-ilmoitus keväältä 2003 ja tarkistaa kuvat! Juu-u, keltaista on!

Eteinen oli iso ja kovin keltainen mattoja myöden. Vasemmalla seinustalla oli 5 tai 6 komeronovea, samaa sarjaa seinälle nostetun pyökkiovisen kenkäkaapin kanssa. Kämpän remppa-aikoihin (liki 15 vuotta sitten) oli boordibuumi vielä voimissaan. Muihin huoneisiin en boordia huolinut, mutta eteisen ja olkkarin yksivärinen tapetti kaipasi eloa ja boordi vedettiin niin lattialistan ylle kuin katonrajaankin - maalari kovasti ratkaisua äimisteli, mutta suostui sentään liisteröimään... (Vaikka vakuuttelua se vähän vaati.)

Olohuoneessa vain parvekeseinä oli vaalea, muut kolme keltaisia. Ikkunat olivat pohjoiseen, sankan sysimetsän ja seuraavan synkän kerrostalon suuntaan - valaisihan tuo ratkaisu... Kalustus näyttää kovin epäsointuisalta! Johtuneeko siitä, että Mies sai oman kaksionsa nopeammin myydyksi ja toi romppeensa hetkeksi työhuoneeseen, josta raitasohva ja laiskanlinna siirrettiin evakkoon?

Makuuhuoneesta ei esitteen kuvista saanut enää keltaisen lisäannosta, olin näemmä asuntoesittelyyn vaihtanut valkoisen päiväpeitteen ja valkeat verhot! Miksiköhän?? ;o) Makuuhuoneessani oli tummansiniset tapetit, joissa kultaisia tähtiä ja vuoteessa keltainen päiväpeite + samasta kankaasta tehty iso pehmustettu pääty, ikkunaverhotkin taisivat olla pitkään samaa keltaista kuosia. Snarare svensk atmosfär!?

Mainittakoon, että keittiön yksi seinä oli hiekkapintainen hehkuvan oranssi (iso valkoinen astiakaappi nousi siitä hienosti esiin) ja työhuone hailakan vihreä, sauna supi-saunasuojattu savunsiniseksi.

Että en sentään AINA tällainen läpitympeä ruskea-vihreä-viininpuna-luonnonvalkoinen tylsimys ole ollut, on sitä väriä meikäläisenkin elossa ja olossa ollut! Vaiko olinkohan sittenkin vain halpa huomionherättäjä ja petollinen rakastaja? ;o)

Ai miltä se lehti muuten vaikutti? Paljon mainoksia ja taisivat ne jututkin olla yksinomaan talovalmistajien sponsoroimia buffijuttuja. Hirsitöllejä kaikki tyynni paitsi Kannustalon Harmaja, jonka ekat versiot olivat alkujaan mökeiksi suunniteltuja nekin. Ei silti huonoimmasta päästä, mutta mökkilehdeksi tämän miellän, vaikka osa olikin "oikeita koteja". Tykkään aina, kun asuntoesittelyissä on pohjapiirrokset mukana, siksi kai tämä on yllävän pitkään pyörinyt sohvapöydän nurkalla selailtavana...

PS. Pahoittelen kuvien laatua, kuvasin esitteestä. Keltainen oli keltaisempi kuin kuvissa... (Eteiskuvan taustalla olohuoneen takaseinä kuitenkin aika lähellä oikeaa.)

17 kommenttia:

  1. Mulla nuo keltaiset pläjäykset jääneet aika vähiin, joku verho joskus ja siinäpä se melkein on sitten ollutkin. Ai juu, yks sohva!
    Kumpaa sitten liene...vaiko kumpaakin :D

    Kiitos lhetikatsauksesta, eipä tarvitse vaivautua!

    VastaaPoista
  2. No huh, onpas tyyli muuttunut noista päivistä, ei uskoit tuota sun kodiksi. Vaan niinhän se on, että aikansa kutakin ja ihminen mieltymyksineen muuttuu vuosien kuluessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyylini oli pari vuosikymmentä hyvin pelkistetty ja puhdaslinjainen, Miehen myötä tuli mukaan rönsyt, koukerot, kultaukset, kristallit ja muut killuttimet. Nykyisin Mies on taipuvainen betoniseen minimalistiin, mutta meitsin kippurakulmainen keekoilu sen kun pahenee... ;o)

      Poista
  3. Voi mitä muistoja tulvi mieleeni tapetoinneista...boordia ylhäällä alhaalla ja siinä välissäkin :)

    VastaaPoista
  4. Hienolta täyttää :-D ja niin ysikyt-luvulta.
    Samainen keltainnostus on käyty silloin läpi, sitä enne oli liila. Nyt ei uppoa kumpikaan, sitä se yliannostus teettää.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh-hee, aloin oikein miettiä omia värimaailmojani...
      Ensin puna-mustaa ja terästä (tämä vaihe oli hyvin pitkäkestoinen), sitten voimakasta (ja varsin kirkasta!) vihreää ja sen jälkeen mustaa pyökin kera. Sen jälkeen tulikin tämä kämppä keltaisineen. Miehen myötä tuli pronssia ja kiukuraa, taitettua vihreää. ...

      Poista
  5. Muistorikkaita värejä! -80-luvun vaihteessa rakennetussa entisessä kodissa oli muodin mukaisesti keittiö kirkuvan keltainen, makuuhuoneen yksi seinä vihreä, takkahuone oranssi, olohuoneen yksi seinä tumman ruskea. Väriä riitti ja riitti kyllä elämääkin, kun lapsia oli 4!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, oikeaa väri-iloittelua! Muistan parhaan ystävättereni kodin, 80-luvun alussa vastavalmistuneen okt:n, ihan samat värit... Oli se vaan hienoa, silloin...

      Poista
  6. Ihania vanhoja kuvia ja muistoja!
    Nuorena likkana 70-luvulla mulla oli sähkönsininen jääkaappi ja oranssi-keltapunainen hyllykkö, järkkyä! ja vielä olin itse maalannut ne! Eipä sitä enää sen värisiä huolisi kotiinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, näen jo sieluni silmin! Vaikka kyllä meitsille edelleenkin kelpaisi värikäs retrojääkaappi... ;o)

      Poista
  7. Tulin vielä vastaamaan tännekin kysymyksiisi Retriitistä: No voi harmi, että meni ohi. Siitä mainostetaan tai ilmoitetaan Ravelryssa. Tästä kevään tapahtumasta Neuleretriittiryhmässä ja syksyn tapahtumasta ryhmässä Syksyn kuitupitoiset kokoontumisajot.
    Se ei ole suljettu tapahtuma, vaan kaikki ovat tervetulleita mukaan. Toivottavasti nähdään joskus siellä! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hepsi! Tämä oli jo toinen kerta, kun kyselin - täytyy ensi vuonna olla tarkempana! :o)

      Poista
    2. Jospa minä vaikka muistaisin muistuttaa sua hyvissä ajoin etukäteen. ;)

      Poista
  8. Nostalgisia muistoja tulee kuvistasi mieleen. Niin oli minullakin keltainen ja sininen seinä aikanaan.
    Minä ostin tuon samaisen lehden jokin aika sitten, mutta suuria tunteita se ei minussa herättänyt...kuten sanoit:mökkilehti *^*

    VastaaPoista
  9. Kiitos Pepi, KristiinaS, Matonkude, Rva Kivitikka, Maca, Tilkkureppu, Hepsi ja Tao! :o)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Iloa päivääsi!